Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 12-12-13, 04:13 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
鄭秀文 2013壓軸大碟'Love Is Love' [23/12發售]

睽違四年,繼2009年,Faith專輯,鄭秀文2013壓軸大碟'LOVE IS LOVE', 12月推出。首波主打'荒漠甘泉'

===================

鄭秀文 Sammi Cheng - 荒漠甘泉 MV [Official] [官方]

http://youtu.be/o3V2HH3Gb1Q

荒漠甘泉 歌詞

荒漠甘泉

作曲: 藍奕邦 / James Ting
填詞: 黃偉文
編曲: 藍奕邦 / James Ting
監製: 蔡德才@人山人海

就算這沙漠
百萬年前就 已枯乾
而南極的浪
會像及時的春雨下降

靈犀一點到彼岸
撮合奇緣自有閃光
上天會自然 偷偷的搭路
獨行的 請往上看

你兩個要碰見
各散兩邊都會見
你企到最遠 遠到撒哈拉裡面
化作了抱怨 缺愛缺水的~臉
你說他怎會望見

愛你那個 到了 最尾 最尾 會怎出現
一絲一絲編織 抑或 快過某束閃電
這個世界 哪裡柳暗 轉過哪邊花又艷
冥冥中早有伏線

哪是誰 從南極上路 遇着了風沙
已喝下了水 都蒸發吧
雲然後化雨
落在你的 最旱處
最旱處 剎那開花

就算這沙漠
百萬年前就 已枯乾
而南極的浪
會像及時的春雨下降

靈犀一點到彼岸
撮合奇緣自有閃光
上天會自然 偷偷的搭路
獨行的 請往上看

你兩個要碰見
各散兩邊都會見
你企到最遠 遠到撒哈拉裡面
化作了抱怨 缺愛缺水的~臉
你說他怎會望見

哪是誰 從南極上路 遇着了風沙
已喝下了水 都蒸發吧
雲然後化雨
落在你的 最旱處
最旱處 剎那開花

就算這沙漠
百萬年前就 已枯乾
而南極的浪
會像及時的春雨下降

不必天天等雨灑
日日但願密雲吧
要你這裡變澤國
尚有太多方法呀

築起水管通你家
地下就是熱泉吧
設計那個叫上帝
沒法看穿衪

就算這沙漠
百萬年前就 已枯乾
而南極的浪
會像及時的春雨下降

靈犀一點到彼岸
撮合奇緣自有閃光
上天會自然 偷偷的搭路
獨行的 請往上看

未怕這沙漠
百萬年前就 已枯乾
誰流下的汗
會像及時的春雨下降

誰家粒子會相撞
宇宙茫茫 獨處一方
其中有著誰 偷偷的搭路
未明的 請往上看

鄭秀文 Sammi Cheng - 原始武器 (電影《爆3俏嬌娃》主題曲) MV [官方]

http://youtu.be/fCljdD-LQcU

原始武器 歌詞

原始武器
(電影《爆3俏嬌娃》主題曲)

曲:James Ting
詞:藍奕邦
編 : James Ting
監:何山/藍奕邦

烈日下讓我洩露人魚線 
大地上任我展現那身手 拼命發電
鎂光滿地向我 閃呀閃

他與他 他與他 一個一個 想法子馴服我
用妒忌或那口技去擺唆 再話我傻
無非你恨似我 心有火

以我的眼波 撕開你
似殺妖那麼 痛快地
一身火辣射向你
要你的雪山 溶岩突然起
以我的臂彎 箍緊你
似殺手那麼 暢快地
身軀本就是武器
要你的愛快 快 爆開也注入來!DYNAMITE!!

月夜下讓我搜集男朋友 
並未俗艷到一地送秋波 高級色誘
眉稍會是滿載 深秋

他與他 他與他 一個一個 用邪視來望我
用偽善或那封建寸嘴巴 諸多囉唆
全都要跪拜我 聽清楚

以我的眼波 撕開你
似殺妖那麼 痛快地
身軀本就是武器

世界太過忌諱
天色可使你黯然 戰力降低  
你要爆發自愛
把古肅的臉放低
令世上傲慢
一概被 我 燒 毀

以我的眼波 撕開你
似殺妖那麼 痛快地
一身火辣射向你
要你的雪山 溶岩突然起
以我的臂彎 箍緊你
似殺手那麼 暢快地
身軀本就是武器

《本可改變的結局》主題曲《一追再追》

http://youtu.be/8pwrEMMtCT4?t=2m52s

一追再追 試聽版

http://youtu.be/IBHWBKRQGmE

此篇文章於 12-12-13 05:08 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-13, 07:48 PM   #2
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
東亞d MV真係好唔掂, D MV仲差過人地Paco太陽娛樂果D...
上隻碟話福音碟MV簡簡單單就話姐, 點知國語版堆MV靚到
明明荒漠甘泉咁高達, 咁熱血, 個MV拍到咁真係好浪費

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 01:41 AM   #3
IDGAF
The One

引用:
作者: W!LL 查看文章
東亞d MV真係好唔掂, D MV仲差過人地Paco太陽娛樂果D...
上隻碟話福音碟MV簡簡單單就話姐, 點知國語版堆MV靚到
明明荒漠甘泉咁高達, 咁熱血, 個MV拍到咁真係好浪費
咁比你又會點拍?唔係拎返之前係時代廣場展出果堆巨型Gundam出嚟做背景吧?!(說笑…)

對宜家香港樂壇的MV都無乜期望了~!
見我妹最近為朋友的婚宴環節搵返D 90年代勁娘果堆MV出嚟,
當時的排場真係強個宜家比錢去紅館睇演唱會…

睇報紙講首歌就係2年前Wyman寫落比當時單身的Sammi,
但我睇埋d歌詞內容,就覺得有點似係上一張福音大碟FAITH的延續,
都係有少少交比上帝決定的感覺。

【圖輯】鄭秀文新歌《荒漠甘泉》
回憶Dry爆日子

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/...31212/51988324

相隔4年再推出廣東專輯嘅鄭秀文(Sammi),最近第一主打歌《荒漠甘泉》網上hit爆,原來呢首歌係兩年前嘅作品,早前Sammi就為首歌拍攝MV,佢話:「Wyman兩年前睇咗我喺『LOVE ME 演唱會』嘅一段獨白,當時單身獨行嘅我話自己dry爆,於是佢就寫咗呢首《荒漠甘泉》畀我,鼓勵我!嚟到今日我聽返呢隻歌,細味歌詞,其實唔淨係講我一個人,係講緊世上千千萬萬嘅獨行,仲係單身嘅人!」

Sammi現時告別dry爆日子,問佢有冇一兩招可以教授大家?佢笑住話:「其實我冇咩法寶,自己都等咗好耐,哈哈哈!單身都有單身嘅快樂,喺你單身嘅時候,盡量enjoy生活優哉悠哉.....因為你唔會知道緣份幾時嚟,緣份一嚟你就要告別單身嘅日子。所以我覺得喺個life入面,enjoy上天畀你獨有嘅時間,到你真係『荒漠甘泉』嘅時候,『甘泉』嚟到既時候就好好享受滋潤既感覺!」真係甜到漏。

《荒漠甘泉》MV後期會喺電腦加入森林同動物等效果,當日Sammi就要靠幻想,喺空白嘅布景前對空氣做戲,這當然唔會難到Sammi,表現自然,令人投入以為佢真係喺森林同一群野獸跳舞唱歌!

此篇文章於 12-13-13 01:45 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 12-13-13, 07:16 AM   #4
(=v=)b
God of Gamer
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

我想睇"荒漠甘泉"隻舞~不過佢重會唔會跳舞呢~???

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 09:11 AM   #5
IDGAF
The One

引用:
作者: (=v=)b 查看文章
我想睇"荒漠甘泉"隻舞~不過佢重會唔會跳舞呢~???
個MV無跳到舞,我諗除非搞演唱會先會排返隻舞比呢首歌,
Madonna 50幾歲都仲跳緊舞嚟開show,斷估Sammi 41歲就收山唔再跳吧?

我反而比較關心呢隻大碟,究竟收錄的歌,數量同埋風格係點?
佢FB話拍咗6首歌的MV,咁呢6首應該係新歌嚟,
唔知呢隻大碟同上一個演唱會之間推出的舊歌會唔會收錄返,
例如之前幾年果幾首電影主題曲、廣告歌…

舊 12-13-13, 07:40 PM   #6
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

睇返華納時期D快歌MV好正架, 煞科既迷彩裝, 獨家試唱既日式裝束及佈景, 螢光粉紅個D場,
去到東亞, 好期待佢既新MV, 話哂配合埋復出演唱會, 點知兩個MV都HEA爆
唔係福音歌既叮叮噹MV更加離譜, 到今次荒漠甘泉, 入左東亞以來, 連搭個景同搵班DANCER跳下舞既MV都無
跟住睇返上隻國語碟, 因為台灣華納做發行, 堆MV即刻靚返哂, 仲有水舞間俾錢拍WATER IN LOVE又係高班好多
好地地叫東亞, 將堆歌手轉入寰亞, 個名大陸FEEL到
之前俾左一堆錢買左華星, 成立一年唔夠, 拎返係華星既千嬅同蘇永康出黎放入寰亞
仲有今年出到一隻全新廣東大碟既寰亞歌手得C ALLSTAR同SAMMI咋
因為王宛之, 何CC, 藍弈邦, 許志安, 盧海桐, 銷量唔理想, 寰亞唔俾佢地出廣東大碟

大乱闘X
舊 12-13-13, 08:05 PM   #7
(=v=)b
God of Gamer
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

東亞mv頹爆~已經是常識吧~夠膽死~拍一個鏡頭一個景映住衛蘭唱晒成首歌~就當係mv~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 10:03 PM   #8
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

實情budget咁低唔好簽咁多歌手扮大公司啦
搞到大牌歌手MV, 封套, 差到...
人地Paco新公司既新人MV都拍得靚過你
胡琳既CD都外國錄音拍MV, 買果下都覺得抵買先得架

大乱闘X
舊 12-16-13, 07:16 PM   #9
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

CD Tracdks List
1. 荒漠甘泉
2. 天生一半
3. 一追再追 (「本可改變的結局」
The Revertible End 主題曲)
4. 火宅之人
5. 朝聖
6. 與神對話
7. 原始武器 ([電影:爆3俏嬌娃] 主題曲)
8. From Ashes to Beauty
9. Do Re Mi ([電影:高海拔之戀] 主題曲)
10. 盲愛 (合唱:劉德華)
([電影:盲探] 主題曲)
11. 起哄

DVD Tracks List
1. 荒漠甘泉 (MV)
2. 天生一半 (MV)
3. 朝聖 (MV)
4. 原始武器 [電影:爆3俏嬌娃] (MV)
5. Do Re Mi [電影:高海拔之戀] (MV)
6. 盲愛 (合唱:劉德華)
[電影:盲探] (MV)

車~6首MV有三首係搵笨既!?
大碟11首歌有兩首係今年d雜錦碟, 電影CD收錄過, 你俾返叮叮噹我好過啦

大乱闘X
舊 12-17-13, 11:15 AM   #10
IDGAF
The One

引用:
車~6首MV有三首係搵笨既!?
大碟11首歌有兩首係今年d雜錦碟, 電影CD收錄過, 你俾返叮叮噹我好過啦
預咗啦…
其實我都唔介意佢直接出新曲+精選,
因為上次「信、望、愛」系列,我都無買到隻望 HOPE,
唔記得係因為玩限量太貴定嫌收錄曲太少了。
搞到無Mi、愛情萬歲的CD版聽,得隻LIVE DVD…

20/12發售同埋個Tracklist資料來源係邊度得返嚟的?
有封面相睇下未?

舊 12-17-13, 07:37 PM   #11
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

http://skymusic.com.hk/?p=43778

件衫奇奇怪怪

大乱闘X
舊 12-18-13, 01:50 AM   #12
IDGAF
The One

引用:

http://skymusic.com.hk/?p=43778

件衫奇奇怪怪
唔係件衫,係個POSE怪…

上次FAITH我自己就鐘意佢封底個造型,
好多個封面個黑超LOOK,宜家睇似韓國果個PSY咁…(潮流觸覺?!)

舊 12-18-13, 02:10 AM   #13
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
唔係件衫,係個POSE怪…

上次FAITH我自己就鐘意佢封底個造型,
好多個封面個黑超LOOK,宜家睇似韓國果個PSY咁…(潮流觸覺?!)
Sammi早在2007年復出演唱會D造形已經比起以往前衞唔小
早過Lady gaga帶, 2009年响Fame Monster封面果隻掃把頭

FAITH經典在肚痛POSE, 可能今次D造型又有特別

BTW, 愛情萬歲同SHOW MI係07年演唱會歌, 可以用$10買返隻東亞萬歲就可以有返CD版及DVD MV
至於上一次叮叮噹同幾首電影歌就真係得果隻有, 個boxset太貴我都無買
不過仲有首Sammi版如果你有事重未收錄過CD, 唔知係華納定東亞版權

大乱闘X
舊 12-18-13, 02:15 AM   #14
IDGAF
The One

引用:
Sammi早在2007年復出演唱會D造形已經比起以往前衞唔小
早過Lady gaga帶, 2009年响Fame Monster封面果隻掃把頭

FAITH經典在肚痛POSE, 可能今次D造型又有特別

BTW, 愛情萬歲同SHOW MI係07年演唱會歌, 可以用$10買返隻東亞萬歲就可以有返CD版及DVD MV
至於上一次叮叮噹同幾首電影歌就真係得果隻有, 個boxset太貴我都無買
不過仲有首Sammi版如果你有事重未收錄過CD, 唔知係華納定東亞版權
邊度$10買到東亞萬歲?

舊 12-19-13, 07:21 PM   #15
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

好幾年前買落, 而家唔知邊度仲有
新碟延至下星期一

大乱闘X
舊 12-23-13, 02:26 PM   #16
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

已售,$110有海報
雖然又係有個透明膠套,但今次個封底design得好hea...

大乱闘X
舊 12-24-13, 01:05 AM   #17
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

慢歌"火宅之人"好似仲正過"一追再追", 好正

大乱闘X
舊 12-24-13, 11:39 AM   #18
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

哇,結左婚XD

大乱闘X
舊 12-24-13, 11:40 AM   #19
IDGAF
The One

蘋果日報話Sammi已經結咗婚~!係就恭喜晒~!

Sammi安仔峇里秘婚 22年情開花結果

http://hk.apple.nextmedia.com/entert...31224/18564066

此篇文章於 12-24-13 11:42 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 12-25-13, 04:35 PM   #20
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

整體上今次隻大碟首首都好聽,幾時有演唱會呢

大乱闘X
舊 12-26-13, 01:00 AM   #21
IDGAF
The One

Love Is Love $110入手~!
CD+MV DVD,連Poster。

暫時只係睇咗果6個MV DVD,
我覺得呢個年代跟得DVD呢類過氣產物,
好應該要增值一下,除了落MV版應該落埋卡啦OK版,
因為畫質一定係youtube的HD版靚過DVD質素。

包裝係我自己最唔鐘意的紙盒加用膠水黐個CD膠盒上去的設計,
按經驗呢種設計3-5年後會自動骨肉分離…(因為我已經試過唔只一次了)
希望下次設計包括的人員,無論個外盒設計想點花心思都好,
唔該比返個標準CD/DVD盒我安放隻碟。

個紙包裝設計額外有一個硬物的透明膠套,
盒內有CD、DVD、歌詞以及一張摺疊好的小poster,
正常size的poster係要問店方拎的。

本歌詞入面得4張Sammi的相,而且都係著同一款衫。
個人覺得有點浪費了MV內出現的靚衫/造型。

CD今晚先慢慢聽,希望4年的等待係值得的。

此篇文章於 12-26-13 01:36 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 12-26-13, 01:57 AM   #22
IDGAF
The One

鄭秀文 2013最新專輯 LOVE IS LOVE現已推出

http://youtu.be/mPAOGdiTN4k

鄭秀文 "Love Is Love"(CD + DVD)
愛 ‧ 純粹 ‧ 簡單 愛就是愛

鄭秀文 繼"FAITH"後 4年首張廣東大碟
"Love Is Love"(CD + DVD)
推介歌曲: "荒漠甘泉" "一追再追" "天生一半"
"Do Re Mi" [電影《高海拔之戀》主題曲]
"盲愛"[合唱:劉德華 │電影《盲探》主題曲]

《一追再追》於「LOVE IS LOVE」大碟的所有歌曲收益,將全數撥捐「香港家連家精神健康倡導協會」用作慈善用­途,去幫助教育更多受焦慮抑鬱之苦的家屬朋友 (網址 : mooddisorder.hk)/歌曲版權提供 : Sponge Creation Lab Limited

CD Tracdks List
1. 荒漠甘泉
2. 天生一半
3. 一追再追 [《本可改變的結局》 The Revertible End 主題曲]
4. 火宅之人
5. 朝聖
6. 與神對話
7. 原始武器 [電影《爆3俏嬌娃》主題曲]
8. From Ashes to Beauty
9. Do Re Mi [電影《高海拔之戀》主題曲]
10. 盲愛 [合唱:劉德華 │電影《盲探》主題曲]
11. 起哄

DVD Tracks List
1. 荒漠甘泉 MV
2. 天生一半 MV
3. 朝聖 MV
4. 原始武器 [電影《爆3俏嬌娃》主題曲] MV
5. Do Re Mi [電影《高海拔之戀》主題曲] MV
6. 盲愛 [合唱:劉德華 │電影《盲探》主題曲] MV

==========================

鄭秀文 Sammi Cheng - 朝聖 MV [Official] [官方]

http://youtu.be/Fv1i6eVgTB8

朝聖 歌詞

朝聖
曲:Kenix Cheang@Private Zoo
詞:陳詠謙
English lyrics: Kenix Cheang@Private Zoo
編:Kenix Cheang@Private Zoo/ 舒文@Zoo Music
監: 舒文@Zoo Music/ 蔡德才@人山人海

在你面前 祈禱吧
在你面前 惶恐吧
在你面前 重整吧
在聖地前 狂呼 嚎哭
在你面前 留戀吧
直到密雲 離開吧
就算地球 容不下
在聖地前 狂呼 嚎哭

仰望你 仰望你 仰望發光聖像
拜讀你 拜讀你 拜讀智慧篇章
創造我 創造我 創造我的漂亮
透視我 透視我 透視我最中央

光天化日 暗黑時代
嚇壞了太多愛
假使我尚有丁點尊嚴
Let's do it in my way

在你面前 祈禱吧
在你面前 惶恐吧
在你面前 重整吧
在聖地前 狂呼 嚎哭
在你面前 留戀吧
直到密雲 離開吧
就算地球 容不下
在聖地前 狂呼 嚎哭

仰望你 仰望你 仰望發光聖像
拜讀你 拜讀你 拜讀智慧篇章
創造我 創造我 創造我的漂亮
透視我 透視我 透視我最中央

風聲鶴唳 帶刀防衛
信任也太克制
因此要面向天空光芒

在你面前 祈禱吧
在你面前 惶恐吧
在你面前 重整吧
在聖地前 狂呼 嚎哭
在你面前 留戀吧
直到密雲 離開吧
就算地球 容不下
在聖地前 狂呼 嚎哭

接近你 接近你 你在遠方引路
叫喚你 叫喚你 美白這片荒土
注入我 注入我 撲滅我的憤怒
帶著我 帶著我 盼望每個清早

接近你 接近你 你在遠方引路
叫喚你 叫喚你 美白這片荒土
注入我 注入我 撲滅我的憤怒
帶著我 帶著我 盼望每個清早

舊 12-27-13, 09:57 AM   #23
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

我就覺得佢諗住唔落"一追再追"MV就應該連DVD都唔好跟住,
但可能要照顧D未必有錢申請可以睇到HD流量寬頻既家庭
而家諗佢係咪想出第二版或特別版, 跟返隻BD MV都好啦
咁小相同咁小造型可以理解呢間野製作費幾低, 或者sammi橫掂要捐佢所有版稅出去, 不如慳返D造型費

大乱闘X
舊 12-27-13, 11:15 AM   #24
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
有Smartphone隨手上Youtube有Official Channel既MV
CD+DVD(甚至BD)既版本存在性真係好低
剩出一隻CD又可以節省成本, 又可以賣平D

當然唔係人人有上網設備
亦都未必可以負擔到上網既費用
依然存在我都理解既

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-13, 01:53 PM   #25
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

Mi最近兩隻碟都同幾多單位合作
上次帶起左Hanji陳奐仁,今次有Mastamic,全首天生一半好講中Mi最近既心情
另一首"起哄",用左好多新單位,doughboy係狂舞派主題曲既rapper,可惜略嫌佔份量唔夠多,多d會正d

大乱闘X

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
SAMMI專區 [《Touch Mi》首張杜比Atmos演唱會Blu-ray 12/6推出] jerry Neo Music UNIVERSE 745 06-13-15 12:30 AM
[PS2]蜜×蜜ドロップス LOVE×LOVE HONEY LIFE, 預定4月6日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 5 04-07-06 06:20 PM
【貼圖】狼羊LOVE LOVE again~ mars8546 Cosplay同人MIX討論區 11 04-01-06 11:57 PM
蔡依琳love love love mv既卡~ 小忍~~ Neo Music UNIVERSE 0 06-08-04 11:46 AM
有問題關於LOVE♥LOVE HoHo 日本動漫畫討論版 8 05-15-04 06:41 AM

現在的時間是 03:44 AM

手機版 | APP版