Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 25 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
電視遊戲討論版>Final Fantasy XV l ファイナルファンタジー XV 情報區 2 l 已售
fantasy俊仔 11:57 PM 03-05-17
作者: liar:
包拗頸一問,"幾乎所有支線任務都係呢種,接任做野交任".
聽起黎全無破綻喎.......?
你當佢online game 咁玩咪無問題囉, 好多呢d 幫人跑腿攞件野返黎咁既揼波鐘每日任務架
仲有果堆無謂更新level上限解放同增加相片存量, 當佢係online game 真係冇問題
但佢真係唔係online game 呀嘛...

唔好講咁遠就剛出隻nier, d 支線都會同返個世界息息相關囉
做得好既支線係直頭已經係一個小故事
更唔好講同CT 呢d經典比較了

fantasy俊仔 12:11 AM 03-06-17
作者: edman27:
我覺得出名設定廚既野村應該諗到天花龍鳳
但佢俾人調走後, 田畑左cut右cut為左今年出到
所有設定都棄哂, 在情在理, 田畑都唔會想咩都用哂野村既橋咁無面
野村&野島一成寫左當初FFV13大世界觀

交到TBT手佢就加入自己最拿手既FFCC同零式既主角全滅天堂大團圓既狗血劇

然後負女劇本只係想寫四條友HEHE哈哈旅行

加起黎就成為而家既FF15,應該係咁
aquarius 01:24 AM 03-06-17
作者: fantasy俊仔:

交到TBT手佢就加入自己最拿手既FFCC同零式既主角全滅天堂大團圓既狗血劇

聽你咁講田畑同鳥山求都有同一中二病喜好..
開頭覺得四眼瞎咗有D surprised
不過玩落就覺得係有心將原本嘅設定搞死..

真係會擔心嚟緊嘅FF會點搞..
豪傑公子 02:08 AM 03-06-17
上頭定咗16年內要出,搵邊個搞都一樣,
個頭開得大,根本唔夠時間埋尾
IDGAF 11:33 AM 03-06-17
其實我宜家等緊FF XV個追加/補完劇情/章節的(免費?)大更新出,
之後想再開多個PS ID A/C由頭打多次,
因為我第一次玩係玩英語+中字咁玩,
再玩可以轉返日語+中字咁玩,睇下個感覺有乜分別都好啦~!
RPG之鬼 02:49 PM 03-06-17

唔理狗唔狗血,FF0式又夠狗血,但好多鬼仔都話正到無論

作者: 豪傑公子:
上頭定咗16年內要出,搵邊個搞都一樣,
個頭開得大,根本唔夠時間埋尾
呢個係重點,不過都係有人覺得戰犯是TBT
野島一成都不覺得會係戰犯,終於佢寫咗咁多個FF同其他劇本,理論上有能力處理得到,再者今次佢只是故事原案
fantasy俊仔 01:28 AM 03-07-17
作者: RPG之鬼:
悲劇結尾,其實處理得好真係無問題既
睇返FFX 其實都係差唔多套路,但係無人會鬧垃圾~不如試下將FFX代入15

FFX: YUNA 要學究極召喚,TIDUS知道原來要YUNA條命黎換, 話一定會有其他方法!極力令到大家都芽生反抗命運既意志
15: 老豆&LUNA&同伴: 王子你人生生下來就有責任,一切都係為未來既王(生贅), 王子人生根本就定左無人想亦無得改變

FFX: AURON 會話,而家已經係你地年輕人既時代, 要自己找尋真相同出路
15: 大猩猩: 王子你都無做王既決意, 不如唔好再行落去(加一堆漫罵)對住剛亡國死未婚妻既王子講

FFX: 老豆會話,你個喊包,黎試下打到我啊, 黎反抗啊斬斷死之螺旋啊
15: 老豆,送個仔去當真之王(生贅), 成個國家被攻陷, 最後送自己個仔尾刀

FFX: 最後終於打到SIN, 唔洗再有究極召喚所生既死之螺旋,但TIDUS要返自己世界兩人永別,結局淒美
15: 最後一切完全依照六神同アーデン安排路線, 王族絕後, 最後俾個天國團圓既鏡頭你睇覺得好感人啊,如果唔理前文後理前因後果既話

仲有又強調同伴之旅但最後多數得返王子一個, 三個人俾アーデン放個手屁就倒下呢d 太多已經唔想吐糟

不過FFX-2既路線就覺得同呢隻15差唔多,所以FFX-2都係係咁俾人插
edman27 10:27 PM 03-07-17
作者: RPG之鬼:

呢個係重點,不過都係有人覺得戰犯是TBT
野島一成都不覺得會係戰犯,終於佢寫咗咁多個FF同其他劇本,理論上有能力處理得到,再者今次佢只是故事原案
所以真係唔夠時間做, 網友用設定攻略本黎決定隻game比時間都做唔好太武斷
不過佢設定開到咁大, 真係要"夠時間"可能17都未出到
edman27 10:30 PM 03-07-17

不過FFX-2既路線就覺得同呢隻15差唔多,所以FFX-2都係係咁俾人插
結論: 總監係個兩位"戰犯"都係死
庵野迷 09:47 PM 03-08-17
主故事太爛尾唔否認, 但講返句公道說話, 四條友路上傾閑計的對白真係寫得好好, 反映各人性格又寫得有血有肉, 講真好少game可以寫到咁實在的角色.

其實我覺得ch 15真係幾好玩, 可能我玩得慢, 雖然唔係日日有時間開機, 至少我今日到86個鐘仲打緊仲未想停
鈴蘭 10:45 PM 03-08-17
悲劇結尾,其實處理得好真係無問題既
睇返FFX 其實都係差唔多套路,但係無人會鬧垃圾~不如試下將FFX代入15

FFX: YUNA 要學究極召喚,TIDUS知道原來要YUNA條命黎換, 話一定會有其他方法!極力令到大家都芽生反抗命運既意志
15: 老豆&LUNA&同伴: 王子你人生生下來就有責任,一切都係為未來既王(生贅), 王子人生根本就定左無人想亦無得改變

FFX: AURON 會話,而家已經係你地年輕人既時代, 要自己找尋真相同出路
15: 大猩猩: 王子你都無做王既決意, 不如唔好再行落去(加一堆漫罵)對住剛亡國死未婚妻既王子講

FFX: 老豆會話,你個喊包,黎試下打到我啊, 黎反抗啊斬斷死之螺旋啊
15: 老豆,送個仔去當真之王(生贅), 成個國家被攻陷, 最後送自己個仔尾刀

FFX: 最後終於打到SIN, 唔洗再有究極召喚所生既死之螺旋,但TIDUS要返自己世界兩人永別,結局淒美
15: 最後一切完全依照六神同アーデン安排路線, 王族絕後, 最後俾個天國團圓既鏡頭你睇覺得好感人啊,如果唔理前文後理前因後果既話

仲有又強調同伴之旅但最後多數得返王子一個, 三個人俾アーデン放個手屁就倒下呢d 太多已經唔想吐糟

其實15即使唔講野村留低既野、淨計現有小組自己落既設定本身可以寫好多好多野
不過真係個劇本家完全強姦左個世界觀同堆設定
六神由頭到尾都莫名其妙
即使係寫四個男人去旅行都寫得唔好 因為四個男人入面有兩個人既個性佢都寫得唔好
鈴蘭 10:47 PM 03-08-17
作者: 庵野迷:
主故事太爛尾唔否認, 但講返句公道說話, 四條友路上傾閑計的對白真係寫得好好, 反映各人性格又寫得有血有肉, 講真好少game可以寫到咁實在的角色.

其實我覺得ch 15真係幾好玩, 可能我玩得慢, 雖然唔係日日有時間開機, 至少我今日到86個鐘仲打緊仲未想停
後半既大叔實在講唔算好 無理取鬧
金毛後半又太空氣 佢到十年後我覺得先似個正常人,但果時已經無戲
根本Keep到我覺得寫得可以接受既係四眼仔同王子 但王子我覺得前後其實都有D接唔上
一來後面實在太聖人,二來戒指果段真係太hea
IDGAF 12:32 PM 03-10-17
根據PlayStation HK講,
宜家香港PS STORE都可以免費下載A KING'S TALE: FINAL FANTASY XV了~!

[FF傳說故事] 發生在FFXV的時代30年前,配合速度感十足的現代遊戲戰鬥系統,橫向動作遊戲PS4《A KING'S TALE: FINAL FANTASY XV》免費推出:http://bit.ly/2m5SMcM

https://www.facebook.com/PlayStation...513054/?type=3

https://store.playstation.com/#!/zh-...Y-XV_170310_01

更新:

XBOX ONE版A KING'S TALE: FINAL FANTASY XV都可以在香港XBOX市集直接下載了~!

link:

https://www.microsoft.com/zh-HK/stor...V/BW0D9LH9GG6D

大山椒魚 11:20 PM 03-10-17
好玩係好玩,但簡直不知所謂,

故事上設定上,比起爛,浪費更令人難過。
系統上,個裝備系統是處心積慮惹怒玩家的嗎?
holsety 12:23 PM 03-12-17
玩左隻Action game, 真係出來意味不明。se 冇得救
Freddy 06:19 PM 03-12-17

neo2046 10:52 PM 03-12-17
Game Informer: Hands-On With Final Fantasy XV: Episode Gladiolus (+ off-screen shots)
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1351602
liar 11:20 PM 03-12-17
總算打到終章.
技術9至10分,故仔2分.寫系統同畫面果班的確係值得讚賞,但係就因為編劇果班配合唔到要孭鑊.
其實哩種覺得寫程式果個寫埋故仔既觀諗都幾根深柢固,故仔出事係畫面既錯,指桑罵槐.
哩隻用兩年幾既開發期只係執到個殼,話到比我知FF重係做到與別不同既系統(而且係勁出色),但想要做返業界最頂尖既rpg重要搵過條生路.

總體對我叫做好既結局,因為我會有興趣玩多D咁既系統/等FF下一作既新系統,咁都好過玩完覺得FF已經玩完了既...(上代Bio6,MGS4打到中段就有咁既感覺...)

講起上黎因為FF13一本道,FF15係天生就要寫成open world的(13同零式都係一本道,有咩可能隻FF13V係open world得架),而家又有人走出黎罵open world,係咪下作又要寫返一本道架 XD
neo2046 11:56 PM 03-12-17
Episode Gladiolus PAX Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=XHr8DKtmtqU
作者: :

大山椒魚 12:14 AM 03-13-17
GILGAMESH?!

和妹妹一起冒險是常識吧?!
為何會是大叔x大叔
edman27 01:59 AM 03-13-17
作者: Freddy:
佢好地地承接FF13個世界觀, FFV13個故事做未幾好...就咁睇返個介紹都吸引過呢家
可能SE覺得FF代代都要無故事關連, FF14又出左, 無理由返出FF13系列外傳
夾硬抽佢出黎無哂本身世界觀既故仔
野良猫 02:27 AM 03-13-17
無論點睇都係男主vs女主,光vs暗有睇頭過四件麻甩去野餐
亦都符合ff幻想同狀大世界觀風格
就係因為p3難移植同p4嘅推出搞到要重練但又唔夠時間整

如果佢繼續搞p3版咪幾好
反正佢都只係話難移植,即係唔係移植不能
到時p4加強版吸多轉水咪仲好,哩步棋真係行錯哂

睇番以前啲片
屋內戰鬥個感覺同野村幅ff vii圖有啲似
skyED 10:07 AM 03-15-17
完全推倒從來真係有D可惜

雖然FFXV個世界觀都OK, 但可惜係半製成品
Freddy 12:22 AM 03-18-17
《Final Fantasy XV》前世今生,Final Fantasy Vesus XIII劇情公開
《中編》

STRIFE 11:22 AM 03-18-17
話我馬後炮又好,好早之前當佢宣佈換女主果陣已經講過,
女主角無意義地換走,可想已知會保留幾多野村既原案故事

P.S 鍾意野村編劇能力,但唔鍾意佢果種彈彈下又多餘既動作設計
標籤:FFXV, Final Fantasy XV, ファイナルファンタジー XV, 最終幻想15
第一 ... 25 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 

返回主題版面