Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 10-03-10, 08:30 PM   #1
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
台慶劇 "巾幗梟雄之義海豪情" 18/10/10起 逢一至五 20:30~21:30 主演:鄧萃雯,黎耀祥,黃浩然,陳法拉,惠英紅,岳華,謝雪心,敖嘉年

巾幗梟雄:

巾幗梟雄之義海豪情:

編劇 麥世龍、楊雪兒、石凱婷等

編導 陸天華、陳耀全、伍冠楨、黃國強等

助理編導 鄧如嫣、杜文鋒、廖潔雯、黃惠芬、鍾志祥等

演出 鄧萃雯、黎耀祥、黃浩然、陳法拉、惠英紅、岳 華、謝雪心、敖嘉年

主題曲 義海豪情
作曲 鄧智偉、葉肇中
填詞 陳詩慧
主唱 古巨基

製作
年份 2010年3月~7月
製作統籌 余方馨
監製 李添勝
編審 張華標、陳靜儀

集數 32
播出日期 2010年10月18日-11月28日
播出時間 逄星期一至五 20:30-21:30
11月19日 暫停播映
11月27日 21:30-22:30
11月28日 21:30-23:30

鄭家:
演員--角色--關係/暱稱
岳 華 鄭朗軍 大毒梟、煙館決策人,鄭朗熊、鄭朗喜之兄,鄭九妹之父,馬麗華之夫,鄭少康之養父(奸角)
胡定欣 馬麗華 學生、歌女,韓毓霞之女,鄭朗軍之妾侍,被鄭九妹照顧,後反目,被鄭朗喜利用(亦忠亦奸)
郭 峰 鄭朗熊 鄭朗軍之弟,鄭朗喜之兄,鄭九妹之二叔
謝雪心 鄭朗喜 喜姐,大毒梟、煙館決策人,鄭朗軍、鄭朗熊之妹,鄭九妹之天敵、死敵,被鄭九妹陷害,利用馬麗華,童年由王若嵐飾、少女由羅芷晴飾(大奸角)
鄧萃雯 鄭九妹 九姑娘,大毒梟、煙館決策人,鄭朗軍之女,鄭朗熊、鄭朗喜之侄女,鄭朗喜之天敵、死敵,鄭少康非親生之姊,照顧馬麗華,後來反目,陷害鄭朗喜,韓毓霞之好友
童年由丘芷蓉飾、少女由黃美棋飾(大奸角)
黃智賢 鄭少康 鄭朗軍之養子,鄭九妹非親生之弟

劉家:
黎耀祥 劉 醒 刑偵隊隊長,劉晴之兄,趙冬妮之夫,後離異,唐吉之上司、好友,楊陽、車永安之上司(亦忠亦奸)
陳法拉 劉 晴 學生,劉醒之妹,楊陽之女友
江美儀 趙冬妮 劉醒之妻,後離異,梁非凡之女友

楊家:
惠英紅 吳麗嬋 楊陽之母
黃浩然 楊 陽 警察,吳麗嬋之子,劉晴之男友

其他演員:
敖嘉年 唐 吉 排骨仔,警察,劉醒之下屬兼好友
麥長青 梁非凡 梁局長,警察,趙冬妮之男友,劉醒、楊陽、唐吉、車永安之上司(奸角)
李成昌 黃 綠 醫生
梁証嘉 車永安 安哥,警察,劉醒之下屬
金 剛 向山鐵也 日軍大佐,喬山鋼星之上司(大奸角)
李 嘉 喬山鋼星 日軍少佐,向山鐵也之下屬(大奸角)
湯俊明 日本士兵(大奸角)
吳雲甫 日本士兵(大奸角)
鄭世豪 日本士兵(大奸角)
羅鈞滿 日本士兵(大奸角)
馬海倫 鐵姐,幫會四虎將之一(奸角)
韓毓霞 馬麗華之母,鄭九妹之好友,少女由蔣家旻飾演
姚瑩瑩 護士,黃綠之妻
魯文傑 大車,警察,劉醒之下屬
魯振順 大鳳哥,幫會四虎將之一(奸角)
戴耀明 天馬,警察,劉醒之下屬
張松枝
林淑敏 燕平 舞女
游 飈
李岡龍 大華哥,幫會四虎將之一(奸角)
黃劍偉
葉志華
吳曉君 燕天 舞女
陳志健 天星,警察,劉醒之下屬

====================================================================================================
為台慶...趕出街...7月拍畢10月推出...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 10-18-10 10:09 PM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-10, 08:38 PM   #2
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
金剛做大奸角...

舊 10-03-10, 11:18 PM   #3
昏迷童子Sleepy
God of Gamer
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
引用:
作者: 搖搖 查看文章
通街都金剛做大奸角...
系列傳統......(大誤

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-10, 01:05 AM   #4
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
希望再創紀錄

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-10, 04:22 PM   #5
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
(有少少劇透)

http://forum7.hkgolden.com/view.aspx...essage=2641352

黃金視窗:最後勝利 李添勝
2010年10月17日

「我做人其實好簡單,少啲私心、多啲公道」,早年成功捧紅周潤發和劉德華等巨星的金牌監製李添勝,去年在台慶頒獎禮上領取萬千光輝演藝大獎時,一番肺腑之言,贏盡讚賞。曾經是電視上的經典小人物掃街茂,現實中卻被無線中人視為大英雄。
明晚推出的台慶劇《巾幗梟雄之義海豪情》,被添哥喻為歷年來最滿意作品,未播已來勢洶洶,男、女主角黎耀祥和鄧萃雯被指是視帝視後大熱,年底台慶頒獎禮的最佳劇集獎,更誓成添哥囊中物,造就他的最後勝利。 撰文:戴彩煥

現年 64歲的李添勝,原本三年前已打算退休,結果在無線總經理陳志雲及多位高層連番遊說下,一而再、再而三地留低。接受本報記者專訪當日,添哥因膝蓋傷患步履蹣跚,他慨嘆近年體能大不如前,連 10多年來的跑步習慣也被迫停下。添哥說:「真係好想退落嚟,體能唔得,早幾年拍《楚漢驕雄》去無錫擒山,後生嗰班都唔夠我嚟,但幾年之後已經唔係嗰種體能,鶽家叫我返內地一次都支持唔住。」

79年
《網中人》

84年
《鹿鼎記》

見盡以權謀私之人

本來明日播放的《巾幗梟雄之義海豪情》是添哥入行 41年的封刀之作,結果他近日又被遊說續約一年。添哥自言並非賣花讚花香,他指歷年來最感滿意的作品,不是周潤發和鄭裕玲主演的《網中人》,也不是梁朝偉和劉德華主演的《鹿鼎記》,而是黎耀祥與鄧萃雯今次孭飛的《義海豪情》。
添哥說:「呢部係編審張華標離開 TVB前最後一部,我亦諗住拍埋《義海》之後退休,所以大家都踩行油去做。《義海》係我咁多年嚟最滿意嘅一部,因為某程度上係有突破,我拋開曬過往素材, 每一個情節大家唔會覺得熟口熟面。套劇經歷國民政府、日治時期同國共內戰三個大時代,一班小人物處身大時代,我就唔需要諗番以前做來做去嗰啲謀咗人哋幾多股份,搶人公司,跟住人哋發奮搶番返嚟,又或者 A愛 B, B愛 C, C又愛 A,我完全丟曬呢啲嘢。」
數《義海》最搶最出位角色,添哥預告是飾演黎耀祥上司、其後淪為漢奸的麥長青(麥包),他說:「成個劇最仆街係佢,個角色真係好 PK。《巾幗梟雄》有敖嘉年,《鐵馬尋橋》有林嘉華,今次麥長青比佢哋兩個更 PK。」
去年添哥領取萬千光輝演藝大獎時,在《萬千星輝頒獎典禮》上對著全港觀眾及無線高層說:「我做人其實好簡單,少啲私心、多啲公道。」大快人心。添哥指當晚全因毫無心理準備,純粹衝口而出,他說:「佢哋( TVB)保密過咗龍,可能因為咁,冇任何準備下個心諗到乜就講乜。保密保到咁真係唔啱,大概半小時前都喺我耳邊單聲吖,等我思緒整理一下,唔使搞到咁混亂,亂曬大龍。」

85年
《楊家將》

04年
《楚漢驕雄》

衝口而出的往往是真心話,添哥未有否認,他說:「咁多年嚟,難免睇到一啲人唔係企喺公司立場,而係成日企喺自己立場,咁問題咪多。有時明明啱嘅嘢,講講嚇變咗唔啱,變咗你自己啱,顛倒黑白是非。」可會路見不平,拔刀相助?他說:「睇情況,應該出聲就出聲,但出咗聲冇幫助就最好避免越搞越禍。」

轟抄襲自己攞嚟衰

過去 10多年來,本地電視劇質素每下愈況,添哥認為要提升電視劇質素,有必要認真培育一班幕後創作人才,他說:「創作呢樣嘢不進則退,套套搞埋啲四角戀三角戀,突破唔到,俾人覺得陳腔濫調。舊嗰班好多走咗,新嗰班接觸嘅科技多到不得了,但固有人情根基好少,因為人與人之間距離大咗,一部電腦可以聯絡好多人, 但嗰個人真性情係點佢未必知,佢哋好似活喺一個虛擬世界,所知嘅嘢往往喺電腦或者睇書得番嚟,唔似得以前啲劇中人物個個有血有肉,鶽家好多時得番個殼。所以啲人成日話啲劇冇以前咁好睇係有原因,負責創作嗰班,接觸真實人物比較少,鶽家左鄰右裡姓乜名乜都唔知啦,咁又點知人物性格係點?所以資源多少未必係成敗命脈,反而係睇劇本搞得好唔好,大有大做小有小做,唔會連個譜都冇埋。劇本唔好,使幾多錢都係嘥。」
陳腔濫調之餘,近年香港劇集也連番被轟抄襲,添哥直指此行為不智,他說:「抄人哋精神,情節上可以完全唔同,《阿凡達》( Avatar)都有個精神喺度,話人類掠奪人哋嘅資源。最不智係連佈景都抄埋,認真無聊,抄嚟做乜?抄人情節係冇意義,人哋社會文化背景同香港根本完全唔同。我覺得抄精神冇壞,好似個劇以環保為中心咁,鶽家全世界都講緊環保,你話我抄邊個?唔通你講得我唔講得?但故事橋段都抄埋,就自己攞嚟衰。」

06年
《鐵血保鏢》

10年
《巾幗梟雄之義海豪情》

昔日添哥拍過無數改編自金庸小說的劇集,如《鹿鼎記》和《射鵰英雄傳》等,問到若無線再次重拍,有哪幾位花旦小生適合演繹金庸筆下的經典人物時,添哥想了好一會才說:「呢個問題我都唔識答,如果公司叫我再拍《鹿鼎記》,我一定叫公司唔好拍,因為拍唔到,自己攞個醜字嚟寫,去邊度搵七個老婆?韋小寶又難搵,康熙又難搵,仲有索額圖呢?拍金庸小說, TVB鶽家冇能力拍落去,因為冇演員,拍金庸唔係單靠班後生演員,係靠嗰啲掌門、武林大俠,個個 40幾 60幾歲有型有格,東邪西毒南帝北丐去邊度搵?搵班後生個個黐鬚畫到貓咁唔得 o架嘛!」

嘲港台拍劇嘆慢板

年前內地小生黃曉明主演的《鹿鼎記》,添哥自言也有留意,他說:「唔好睇,呢個係劇本問題,寫鹹濕韋小寶一定死,韋小寶唔係鹹濕,係衰鬼格。」
添哥曾主演電視劇《為兩餐》, 70年代在《歡樂今宵》趣劇中扮演的掃街茂更深入人心。問他當年為何不索性做明星時,添哥笑說:「雖然自己五官端正,但天生條件矮,覺得自己唔適合,客串過嚇癮冇所謂,當年我都幫港台拍過,講起就火都滾埋,拍足一日拍得嗰 10幾個鏡頭,如果畀我拍,三粒鍾搞掂啦!」

麥包本是偵探,後淪為漢奸,被添哥喻為劇中最 PK的人,必爆。

一杯香濃咖啡,已是添哥不可或缺的生活習慣。

添哥話當年

李添勝多年來捧紅過不少天王巨星,拍過不少為人稱道的劇集,在電視圈打滾多年,聽他話從前,比看電視劇還要精采。

杜琪峰隊雞精躁火

85年添哥監製的電視劇《楊家將》,齊集周潤發、鄭裕玲、梁朝偉、劉德華、張曼玉、汪明荃、劉嘉玲和萬梓良等猛人巨星,堪稱史上最強卡士劇集。粒粒皆巨星,會否最難搞?添哥笑說:「唔難搞,不過係辛苦,趕囉! TVB當年團隊精神好好,一話打仗,公司一落命令話 10幾日後搞,就個個都返曬嚟。記得有場拍金沙灘嘅戲,我哋成車金沙撒落去龍蝦灣,拍完之後執到幾多得幾多,執唔到就算數,鶽家實俾環保署拉啦。佢哋個個都喺呢度( TVB)出去,個個返到嚟不知幾咁高興,化妝間嘈到不得了。杜琪峰當年負責拍廠,佢老婆買咗半打雞精畀佢飲,諗住飲一支就撐兩、三個鍾,點知佢越飲越躁, 係人都鬧。」

萬梓良連累幕後人

91年萬梓良為無線拍攝《大家族》期間,曾寫血衣「乞求雞毛司令賜廠期」向高層抗議廠期被 cut。據傳萬子所指的雞毛司令,正是當時負責管理廠期的添哥。添哥說:「大佬你諗嚇啦,人哋攝影、收音、燈光返輪班,一個禮拜休息一日,本來個廠最遲收凌晨 3點,執好曬嘢返到屋企都成 4、 5點,第日返下晝兩、三點,中間 6、 7個鍾頭瞓覺,你偶然一次 over到凌晨 5點冇所謂,但你餐餐都係咁,人哋第日點返工?
「工程部阿頭 cut佢廠係必然,就算係我,我都一樣叫 cut,冇可能咁 o架嘛,咪拍多一、兩日囉,又唔係唔畀你拍,做乜晚晚要咁?根本係佢自己搞唔清楚啲問題。佢話邊個都冇所謂,反正佢話邊個都冇人理佢。」

小八卦:冇出世紙的掃街茂

70年代李添勝的掃街茂一角深入人心。
「死飛仔,開到咁快,趕住去攞出世紙咩!遲早撞瓜你個死飛仔」。這是李添勝 70年代在《歡樂今宵》中扮演掃街茂的經典金句,不過當年經常鬧人趕住攞出世紙的掃街茂,現實中原來沒有出世紙。
添哥說:「原本我係冇名嘅,李添勝個名係小學校長幫我改。我係執媽接生,本來出世之後要報番曬啲資料,但我阿媽身體唔好,老竇又唔識字,又要返工,咁就一直冇理。後來執媽間留產所都執埋笠,乜嘢資料都查唔番。以前我通山走曬到黑麻麻,屋企人就叫我黑仔,到入學時阿媽就叫校長幫我改名。其實應該係留產所報番啲資料上去,隔咗好多年屋企人都唔去做呢樣嘢,真係好滑稽。」
64歲的李添勝監製過無數受歡迎劇集,向來不喜爭名逐利的他,早年曾向無線要求降職減人工,只求繼續製作觀眾喜歡的作品。攝影:林德雄
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-10, 08:25 PM   #6
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
啱啱TVB43年 快樂力量迎台慶,
主題曲由黎耀祥唱埋的。

如果百佳超市廣告有PART2可以改對白。
http://www.youtube.com/watch?v=a_jQXGd94ZM
帥奶:「黎耀祥你今年會唔會拎亞太區男歌手呀?」
黎耀祥:「盡量…盡量」

此篇文章於 10-18-10 08:32 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-10, 08:34 PM   #7
nefrezx

註冊日期: Mar 2006
首集做喇喎
nefrezx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-10, 08:38 PM   #8
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: 機場美少年 查看文章
啱啱TVB43年 快樂力量迎台慶,
主題曲由黎耀祥唱埋的。

如果百佳超市廣告有PART2可以改對白。
http://www.youtube.com/watch?v=a_jQXGd94ZM
帥奶:「黎耀祥你今年會唔會拎亞太區男歌手呀?」
黎耀祥:「盡量…盡量」
主題曲:紅蝴蝶...係巾幗梟雄(I)既主題曲,原主唱係吳卓羲

舊 10-18-10, 08:45 PM   #9
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Busconcamp 查看文章
主題曲:紅蝴蝶...係巾幗梟雄(I)既主題曲,原主唱係吳卓羲
係喎,古SIR唱2的主題曲~!咁佢拎亞太區男歌手啦…

舊 10-18-10, 08:50 PM   #10
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
將個結局放O係頭到播哂點谷收視呀

舊 10-18-10, 08:53 PM   #11
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
作者: Rance 查看文章
將個結局放O係頭到播哂點谷收視呀
可能最後話柴九其實無死到

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-10, 08:59 PM   #12
Rance
The One
ガハハ

引用:
作者: mario0606 查看文章
跟住鄧萃雯O係個棺材爬起身同柴九相認?

舊 10-18-10, 09:02 PM   #13
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
跟住鄧萃雯O係個棺材爬起身同柴九相認?
已知九姑娘做唔到由頭帶到尾

舊 10-18-10, 09:13 PM   #14
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: mario0606 查看文章
可能學Schindler's List,最尾去掃佢墓
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-10, 09:14 PM   #15
Rance
The One
ガハハ

架警車(?)好似好新款咁o既

D草可以擋子彈

此篇文章於 10-18-10 09:30 PM 被 Rance 編輯。
Rance 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-10, 09:31 PM   #16
nefrezx

埋一邊

呢段笑左
舊 10-18-10, 09:33 PM   #17
eddy
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2005
頂...又玩無限子彈
eddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-10, 09:36 PM   #18
BlackWing
World Order
↘本氣度0

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code3480 2495 6871
PSN  IDgafkalut
引用:
架警車(?)好似好新款咁o既

D草可以擋子彈
d草真係堅勁
見到佢側下身之後d草搖左一下,即刻笑左出來
BlackWing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-10, 09:37 PM   #19
皇家馬爹里
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
XBox Live Gamertagzackchau3331
好似要做到柴九好好火咁!!

舊 10-18-10, 11:52 PM   #20
煲機小王子
Game Master

註冊日期: Jun 2005
必文做得好
練靶果度正

終於有番歌手唱主題曲 幾好聽
片尾竟然唔係MV
煲機小王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 12:43 AM   #21
CSY
Ultimate Gamer
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
劇情已經知道兩主角必成一對, 又把結局最後會怎樣都講埋..
一開始就已經透乾透淨, 都好難會再有啥期待或高潮喎..

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 01:11 PM   #22
ヴィタさんさんKS☀
↘λ

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code1805 2967 4401
引用:
作者: CSY 查看文章
而家個結局可能係孔明來
可能之後個結局又唔係而家既睇到咁,到時又有話題

抱いてあげたい

- くすくすくっすん さんくっすん祭り 2014/2015
feat.楠田 亞衣奈
ヴィタさんさんKS☀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 02:04 PM   #23
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: CSY 查看文章
我亞媽唔記得咗睇第一集, 可能係好事
尋晚睇完亞記, 轉返無線, 見到柴九, 問我几點做,
做做下播ed

舊 10-19-10, 09:15 PM   #24
nefrezx

有冇可能咁黑仔
舊 10-19-10, 09:17 PM   #25
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: nefrezx 查看文章
有冇可能咁黑仔
證明左關二哥係好廢排骨一開始拜果個勁好多

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[TVB] "讀心神探" 04/10/10起 逢一至五 21:30~22:30 主演:林保怡,田蕊妮,黃宗澤,陳茵媺 Busconcamp Neo Entertainment TREND 37 10-17-10 03:45 PM
[TVB] "翻叮一族" 20/09/10起 逢一至五 20:30~21:30 主演:夏雨,伍詠薇,許紹雄,商天娥,陳鍵鋒,敖嘉年,唐詩詠,楊思琦 Busconcamp Neo Entertainment TREND 8 09-22-10 07:19 PM
[TVB] 四大名捕 播映時間20:30-21:30. 主演:林峯,陳鍵鋒,吳卓羲,馬國明 yeah yeah Neo Entertainment TREND 466 10-26-08 12:57 PM
[TVB] "溏心風暴"最終回...01/06晚21:30~23:30 兩小時大結局 Busconcamp Neo Entertainment TREND 724 06-10-07 04:54 PM
[TVB830劇場]"樓住有情人" 09/10 20:30首播 Busconcamp Neo Entertainment TREND 13 11-04-06 01:47 PM

現在的時間是 02:35 AM

手機版 | APP版