Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-27-18, 08:04 PM   #51
Terry仔
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
鬼武者1
當年一出,中午就炒價即入
第二日就打爆機

故事短到喊
當時我重係一名初中生,6百幾蚊要儲好耐先儲到
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-18, 09:36 PM   #52
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
諗返起一個,

PS隻TOD OPENING 首歌, 依家聽返都幾感動

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-18, 10:17 PM   #53
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
REMAKE整復活END都只能行IF路線,
否則會駁唔返堆後傳故事...
堆後傳前傳唔出好過啦
引用:
作者: wing 查看文章
主角真身世果段扭橋好似有D夾硬. 我覺得chrono trigger同ffx 都好過ff7
我覺得FF8仲好過FF7
FF8官方唔承認唔否認既裏設定已經有趣好多
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-18, 10:25 PM   #54
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
細個果陣某D GAME會去到"有D"感動
大個左唔再眼淺,一隻都冇

隻GAME雷到流眼淚既就唔少

舊 08-27-18, 10:26 PM   #55
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: HM 查看文章
堆後傳前傳唔出好過啦

我覺得FF8仲好過FF7
FF8官方唔承認唔否認既裏設定已經有趣好多

FF8有甚麼裏設定?
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-18, 10:29 PM   #56
STRIFE

XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: aquarius 查看文章
FF8有甚麼裏設定?
RINOA=魔女
但好似有否認到喎

相反FF7 背景=FF10 就認左

舊 08-27-18, 10:30 PM   #57
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
堆後傳前傳唔出好過啦
好唔好一件事吖, 當年FF7補完計劃咁大壇龍鳳好難當冇事發生喎...
BTW, 當年如果唔係整死個女主角, 可能冇咁經典添~

舊 08-27-18, 10:37 PM   #58
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: STRIFE 查看文章
細個果陣某D GAME會去到"有D"感動
大個左唔再眼淺,一隻都冇

隻GAME雷到流眼淚既就唔少
我反而係細個睇唔明故事冇乜感動
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-18, 11:12 PM   #59
KARAS
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDrazgriz13ghost
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
Ace Combat 5
我諗可以算係寫 game 劇情既教材,雖然本身係抄 Sum of all fear
由手機版發出
比你講左先
FFX都係,最黎tidus跳船個刻

《 N  Music No Life》

此篇文章於 08-27-18 11:15 PM 被 KARAS 編輯。
KARAS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-18, 11:13 PM   #60
HM

引用:
FF8有甚麼裏設定?
故事係一個輪迴
舊 08-27-18, 11:36 PM   #61
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: harakuma 查看文章
諗返起一個,

說到 Tales of 的話,還有 TOTA。
最為難忘的部份是:
主角由知道自己的出生,繼而眾叛親離,到之後的斷髮(振作)。

回看 OP,歌詞很是應景:
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-18, 02:29 AM   #62
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
故事係一個輪迴

隨想番FF8個主旨
突然覺得好老土添..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-18, 10:07 AM   #63
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: wing 查看文章
主角真身世果段扭橋好似有D夾硬. 我覺得chrono trigger同ffx 都好過ff7
扭得最好是chrono cross的主角同劇情,冇中文版根本睇唔明

舊 08-28-18, 10:09 AM   #64
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
我又講下先
首選當然是xenogears飛龍同老豆最後之戰

舊 08-28-18, 11:08 AM   #65
HM

引用:
隨想番FF8個主旨
突然覺得好老土添..
https://www.kobe-shinkon.com/2014/06...3%BC%E2%85%A7/

考察好多人寫
求其搵一篇俾你參考下
舊 08-28-18, 11:22 AM   #66
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
Sentimental Graffiti 2一開game發現自己死咗

玩到Ed見埋自己條女俾人溝咗

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-18, 11:41 AM   #67
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: sugihara 查看文章
Sentimental Graffiti 2一開game發現自己死咗

玩到Ed見埋自己條女俾人溝咗
你應該視為自己意外死咗,不過成功奪舍再溝女

舊 08-28-18, 12:06 PM   #68
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: harakuma 查看文章
諗返起一個,

自己覺得TOP係最正, 其次係TOD,
TOP一開波屠村真係太慘..

引用:
故事係一個輪迴
FF8個故事係好正, 佢係個GF和抽取系統太煩...沒動力爆完再爆...
FF7其實個故事係好低B...一個中二少年的故事...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-18, 12:06 PM   #69
charcsc2000
J神哥

GB隻聖劍1個ENDING又係好正...女主要變做MANA樹...慘慘...
舊 08-28-18, 12:07 PM   #70
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: Terry仔 查看文章
鬼武者1
當年一出,中午就炒價即入
第二日就打爆機

故事短到喊
當時我重係一名初中生,6百幾蚊要儲好耐先儲到
OK啦...對比買錯GAME個D真係小意思~
好多GAME被個封面昆左...
舊 08-28-18, 12:28 PM   #71
HM

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
自己覺得TOP係最正, 其次係TOD,
TOP一開波屠村真係太慘..

FF8個故事係好正, 佢係個GF和抽取系統太煩...沒動力爆完再爆...
FF7其實個故事係好低B...一個中二少年的故事...
故事都係王道式拯救世界
其實普通到唔普通
都唔算好唔算壞
只係個評價根本就吹出黎的

同埋講多次堆後傳前傳真係錯晒
舊 08-28-18, 12:38 PM   #72
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
TOD 無玩到。

TOD2 就真心膠,死小孩出村玩,我要做英雄,我要救世界,玩果時十靚歲都聞到陣膠味。

TOE 都好地地,PS2 第一隻 TO 就係 TOD2 ,膠到喊出黎。

由手機版發出

此篇文章於 08-28-18 12:50 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-18, 01:02 PM   #73
STRIFE

引用:
作者: 真!DC 查看文章
我反而係細個睇唔明故事冇乜感動
由手機版發出
細個玩果陣多數係英文版,因為係屋企人買,同佢地會玩(細個一定冇經濟能力啦)
果陣英文差極都會明到一半意思

舊 08-28-18, 01:18 PM   #74
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
TOD 無玩到。

TOD2 就真心膠,死小孩出村玩,我要做英雄,我要救世界,玩果時十靚歲都聞到陣膠味。

TOE 都好地地,PS2 第一隻 TO 就係 TOD2 ,膠到喊出黎。

由手機版發出
TOD其實正, TOD2變左整死左TOD個主角...我接受唔到...
舊 08-28-18, 04:01 PM   #75
hahahaaaa
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2007
令我感動既GAME有好多,但令我流淚既Game得Shadow hearts同幽城幻劍錄
hahahaaaa 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
遊戲話題

論壇跳轉

現在的時間是 02:27 PM

手機版 | APP版