Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-08-16, 11:08 AM   #526
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:
作者: zero0417hk 查看文章
最後更更下隻game都係變左online game
FF15清下支線有心機先去打主線,打打下我開始分唔到FF15同FF14....
佢而家果種更新方法真係似足ONLINE GAME...

不過作為老玩家,其實都想FF新作做好D既

玩開日系GAME大,都唔想見到日系GAME不斷沉淪...

雖則而家叫得做好玩/大作既日系GAME真係買少見少...

其實FF15話係差到底我又未覺得係,最多凡作級,不過等左十年又加上FF名號既期待令人有落差。心底都希望佢更新完會好返D。

老實講,我相信有排都唔會玩到FF16,呢隻如果唔係一早叫開發緊,都未必而家出到。
之後應該會不斷出FF手遊/外傳/REMAKE作。
對而家日系廠來講,投資咁多去開發一款大作實在太高風險,開發力又不足,相信有排FF都唔會有下集正傳。

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 11:09 AM   #527
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 野良猫 查看文章
點解唔用?
有弱體,連續魔法咁方便

對住啲野生帝國兵成日等佢一跳落嚟就用
食正的話可以即時完場
多啲用冰同雷魔法,炸埋自己友可以聽到各種喘氣聲

後期(其實我都係去到48小時,相信55小時可以白金)打QUEST魔法好有用

舊 12-08-16, 11:20 AM   #528
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
FAMITSU公佈日本初週銷量
FF15有72萬 (XBOX ONE有三千幾隻)

http://www.famitsu.com/biz/ranking/

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 12:25 PM   #529
lodar
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 細路翔 查看文章
ff8果時咪仲誇張

裝堆魔法上身後1lv都可以碾爆對面
係FF8個世界入面決定角色強度從來都唔係計Lv,如果留意返其實升Lv個能力值加乘係極少,隻game由頭到尾都係用Junction系統而非Lv系統去強化角色

所以執著幾低Lv做到d乜其實意義不大,例如低Lv爆機嗰類
lodar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 02:47 PM   #530
~飛彈~@@
Ultimate Gamer
バン

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDbanned
今集 bug 都幾嚴重

攞霸王大劍一層關卡過幾次,仲要兩隻鐵皮巨怪係咁吸

我個角色埋去,條大蛇係咁變青蛙,紅寶石之光不斷出就不斷卡

隊友ai差到呢,幸好故事mode玩曬

~飛彈~@@ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 03:29 PM   #531
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: ~飛彈~@@ 查看文章
今集 bug 都幾嚴重

唔係三隻巨人咩
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 03:41 PM   #532
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
今集 bug 都幾嚴重

點解我無紅寶石之光?
我明明有玩demo,有冇師兄可以解答下T。T
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 03:44 PM   #533
~飛彈~@@
バン

引用:
作者: 野良猫 查看文章
唔係三隻巨人咩
2隻巨人加條大蛇
由手機版發出
舊 12-08-16, 05:36 PM   #534
ROCAS
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2010
再睇返GC電影, 發覺電影個Luna同game個luna個感覺好唔同...
而且Game個luna好似勁好多(起碼打左水神一下...
電影哥個除左走黎走去跳黎跳去好似都冇做過乜...

舊 12-08-16, 06:52 PM   #535
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
作者: yuhchan5 查看文章
點解我無紅寶石之光?
我明明有玩demo,有冇師兄可以解答下T。T
玩EASY先有

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 07:24 PM   #536
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
玩EASY先有
有野問:紅寶石之業係咪打完白金Demo後先有果個?
如果係,果時幫隻野亂改名會唔會有影響(改左咩名…你懂的)

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 07:28 PM   #537
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: tylau 查看文章
人大左, 有仔囡, 打機時間好寶貴, 仲要浪費咁多時間响垃圾支任, 我頂佢個F.

最頂唔順四五分鐘車程真係就咁等, 大佬你LOADING畫面算啦.

呢排咁多GAME, 我駛打你?

點解要等咁多分鐘車程 有得wrap架嘛a
定大家玩GTA坐的士會乖乖地睇佢架的士行幾十公里a

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 07:34 PM   #538
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
點解要等咁多分鐘車程 有得wrap架嘛a
定大家玩GTA坐的士會乖乖地睇佢架的士行幾十公里a
係水都個part或者會睇佢撐貢多拉,但坐車個下就…你話車房妹坐係隔離就話

舊 12-08-16, 07:35 PM   #539
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: lodar 查看文章
係FF8個世界入面決定角色強度從來都唔係計Lv,如果留意返其實升Lv個能力值加乘係極少,隻game由頭到尾都係用Junction系統而非Lv系統去強化角色

所以執著幾低Lv做到d乜其實意義不大,例如低Lv爆機嗰類
好有意義

FF8ノージャンクション1人旅+α【part 33】 http://nico.ms/sm28943843

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 08:32 PM   #540
Orage
Game Master
ディバゲ,ありがとう

註冊日期: Nov 2002
PSN  IDIris02320
引用:
今集 bug 都幾嚴重

呢個唔睇攻略堅唔知要行到底要聽プロンプト講咩而決定點行...

舊 12-08-16, 09:16 PM   #541
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
就算FF8,以致其他無職業系統既正傳代數直到FF13
入物都會各自有鮮明職能,好似某角色回復專長,物攻/魔攻專長,又有個人係專學青魔法既
或者某幾代你想玩練隻筋肉白魔出黎又得

但FF15製作人就話你呢d係FF病(認為FF傳統一定要點點點)
為左要唔同所以整4個角色全部都係Attacker,回復就飲水飲水飲水
佢地都有分工既,不過用左去影相釣魚煮野食

我都唔嫌得4個都男啦,但Noctis相繼親人遇不幸後竟然係俾同伴發佢老脾(又話死黨...
保母點解盲左,帝國無啦啦滅左,隻帝國皇帝變街邊怪打左都唔知,呢d全部亳無描述
後面章節好多時剩得王子自己一個行,由頭到最後都係好似俾boss計劃通
育成真王殺不死身既自己,又滅絕王家復到仇
冇好似例如FF7 Aeirth果隻被殺都最後發動到holy,FF10 Tidus 咁d人離去得黎都叫有意義

巴哈姆一定要係龍王又係FF病, 所以整隻劍神巴哈姆出黎
只出一次戰場而且丟劍丟極都唔中既劍神(笑)巴哈姆
呢劑藥真係落足本,醫到FF病患瓜埋

如果佢唔改做正傳仍然係FF13外傳,大家當佢FFX-2咁感覺都冇咁衰

此篇文章於 12-08-16 09:20 PM 被 fantasy俊仔 編輯。
fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-16, 10:33 PM   #542
~飛彈~@@
バン

引用:
作者: Orage 查看文章
呢個唔睇攻略堅唔知要行到底要聽プロンプト講咩而決定點行...

有個樓層,就係有四塊地板移動到落去四個底層(其實仲有第5塊冇試過點行),

第一塊一隻巨人加一批布甸,第二塊兩隻巨人加布甸

第三塊兩隻巨人加條大蛇(就係呢層比佢無限吸住加變蛙,幻影劍條bar完全無增長)

每推一次石都要清一批怪,其實都幾鬼煩,自己覺得隻game似係想整到

好似巫師,DD , 上古咁但結果…不過補血主要啪野

真係比較煩,補完轉頭又扣得多過之前

玩easy都係想慳返鳳凰羽毛,反正難度可以隨時轉

舊 12-08-16, 11:57 PM   #543
ist
Game Master
.

註冊日期: Mar 2003
爆機,

やっぱ俺、お前らの事、好きだわ

我到底在玩什麼

FFXVが腐向け過ぎてヤバイ

此篇文章於 12-09-16 12:01 AM 被 ist 編輯。
ist 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 08:37 AM   #544
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
http://www.nicovideo.jp/watch/sm30185236

咁樣講好似係性別歧視,但ff15 由第9章開始完全解釋左點解做娛樂產業既團隊唔可以女性社員佔大多數

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 04:37 PM   #545
IDGAF
The One

尋日終於打爆主線故事了,
覺得隻Game如果係Chapter 9 Luna、水都、水神戰之後,
直接妖魔化水都或者傳送返去王都打Final Boss效果可能會更好~!

因為之後Chapter 10-12高鐵路線劇情得幾個中途站,
之後的關卡都無乜嘢可以冒險同探索了,
Chapter 13去到尼弗爾海姆帝國,個名就係帝國,但玩的係完全無帝國Feel的研究所設施(生化危機)
Chapter 14王都都係一樣同CG片呈現的王都比較規模未免太少了吧?

玩嚟講我覺得隻Game係好玩的,
不過個Game入面故事真係好薄弱…
連好基本咁介紹下人物背景的劇情都唔多。

唔怪得話要睇埋套CG電影Kingsglaive Final Fantasy XV先知Game果邊個故事講乜啦,
唔睇CG片,
淨玩game你唔會知戴涅布萊王國個王子Ravus(Luna個阿哥),
點解會咁痛恨路西斯王國國王,同埋點解佢其中一隻手係義肢。

覺得Game版最少要把CG片呢段開場序言部份剪輯出嚟放落Game版度囉~!

https://www.youtube.com/watch?v=UblcNFVVHT8

同埋未玩或者未打爆機的,最好都睇埋Brotherhood FFXV果5集動畫先玩,
PS HK官方Youtube有晒5集中文版。

https://www.youtube.com/watch?v=_myg...ature=youtu.be

此篇文章於 12-09-16 04:55 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 05:16 PM   #546
IDGAF
The One

唔知大家隻FF XV玩到邊?

如果計獎盃,我應該差呢幾個,有無咩心得可以更有效率達成條件?

http://www.playstationtrophies.org/g...5-hk/trophies/

世界漫遊者
獲得所有獎盃

萬劫龜之證
打倒堅鋼玳瑁龜

繼承意志者
蒐集了13把幻影劍

窮究烹飪之道
將烹飪技能的等級提昇至最高

窮究釣魚之道
將釣魚技能的等級提昇至最高

窮究野外求生之道
將野外求生技能的等級提昇至最高

舊 12-09-16, 05:26 PM   #547
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

世界漫遊者
獲得所有獎盃

萬劫龜之證
打倒堅鋼玳瑁龜<----呢個預一個鐘同紅牛,唔係你會打打下訓著。一般攻擊只可以用黎磨血,主力用warp attack同魔法打。另外唔覺毒屬性對佢有用

繼承意志者
蒐集了13把幻影劍 <---呢個無其它方法,硬食行晒佢吧

--------------------
窮究烹飪之道
將烹飪技能的等級提昇至最高 呢個可以同時做,搵個camp位近釣魚位既,然後不斷煮魚相關野
窮究釣魚之道
-------------------------------
窮究野外求生之道
將野外求生技能的等級提昇至最高 <------------run forest run~~~

舊 12-09-16, 05:27 PM   #548
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
玩到第3章
為左避雷搞到接近唔上網
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 05:27 PM   #549
RPG之鬼

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
唔知大家隻FF XV玩到邊?

如果計獎盃,我應該差呢幾個,有無咩心得可以更有效率達成條件?

SKIP
[/color]

========爆機後既事,操到個個爆燈打龜都好似要打好耐========
世界漫遊者
獲得所有獎盃

萬劫龜之證
打倒堅鋼玳瑁龜

========有種可入塔攞霸王劍,但啲人話敵人好變態========
繼承意志者
蒐集了13把幻影劍

========不停煮、不停釣、不停行就有========
窮究烹飪之道

窮究釣魚之道

窮究野外求生之道

舊 12-09-16, 05:57 PM   #550
IDGAF
The One

引用:
作者: wuxu 查看文章
世界漫遊者
獲得所有獎盃

萬劫龜之證
打倒堅鋼玳瑁龜<----呢個預一個鐘同紅牛,唔係你會打打下訓著。一般攻擊只可以用黎磨血,主力用warp attack同魔法打。另外唔覺毒屬性對佢有用

繼承意志者
蒐集了13把幻影劍 <---呢個無其它方法,硬食行晒佢吧

--------------------
窮究烹飪之道
將烹飪技能的等級提昇至最高 呢個可以同時做,搵個camp位近釣魚位既,然後不斷煮魚相關野
窮究釣魚之道
-------------------------------
窮究野外求生之道
將野外求生技能的等級提昇至最高 <------------run forest run~~~
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
========爆機後既事,操到個個爆燈打龜都好似要打好耐========
世界漫遊者
獲得所有獎盃

萬劫龜之證
打倒堅鋼玳瑁龜

========有種可入塔攞霸王劍,但啲人話敵人好變態========
繼承意志者
蒐集了13把幻影劍

========不停煮、不停釣、不停行就有========
窮究烹飪之道

窮究釣魚之道

窮究野外求生之道
釣魚技能我好似LV3,烹飪技能應該都LV9尾的了。

但就唔係好知佢個野外求生技能係點計?
呢個係野外行就有?即係唔係馬路,泥路、草地果類地方?
係人行定陸行鳥行都計?

堅鋼玳瑁龜好似係爆機後或選擇回到過去,去到車房第一個副任嚟。(啱啱開始未見到佢真身…)
我唔知LV夠唔夠了,平均好似LV52左右吧,
亦無特別搵靚武器,唔知用D牙籤劍吉佢幾耐先死了…
(爆機前係王都,見有好多LV45-7X的怪我都係避開無打的…)

13把幻影劍的位置同接副任內容有無關定知道地點行去就得?

標籤
FFXV, Final Fantasy XV, ファイナルファンタジー XV, 最終幻想15

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 20 06-22-21 11:21 AM
[放] PS4 FINAL FANTASY XV 美版 ccdan 買賣專區 0 11-27-16 06:13 AM
[PS4,XB1] Final Fantasy XV l ファイナルファンタジー XV l 2016 年 11 月 29 日 money 電視遊戲討論版 1115 11-13-16 07:21 AM
[PS4] World of Final Fantasy ワールド オブ ファイナルファンタジー | PS4, PSV 武藤遊戲 電視遊戲討論版 88 10-30-16 04:39 PM
[3DS] Theatrhythm Final Fantasy シアトリズム ファイナルファンタジー | 已售 money 手提遊戲機討論版 307 12-13-12 09:18 AM

現在的時間是 06:21 PM

手機版 | APP版