Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-06-16, 05:31 PM   #426
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: lodar 查看文章
原本我都以為隻game會係咁,所以出海個陣好期待

其實女主角個故鄉都可以整開放世界.........結果得塊豆腐潤平地,明明有晒concept art

如果佢有咁整再加返d主線落呢d地方度,我對隻game評價即刻升十倍
應該就係野村想一直想咁整,整完第一個世界用咗5年,上面班友見唔對路所以要中途換人
結果水都變咗水村,以後嘅劇情斬到支離破碎咁直推去結局就算

話13一本道
對我嚟講咁樣同一本道都冇乜分別
13就上半部份一本道下半部份小型開放世界,15係就調轉咁解
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 05:42 PM   #427
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Marco 查看文章
起碼 XIII 有奶挺姐同埋有女先
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
係囉,雖然有女角登場,但暫時連入團客串的NPC都無過的…
更正返,
係有女角入團客串的,
但要去到CH6、7先客串一陣,
去到CH6時大隻佬阿妹搭搭下車途中會有一個應該係選擇性的任務可以做,
佢會入隊一陣,5個人出戰~!

CH7主線任就有另一個女角隨行玩一個迷宮,
同埋之後好似會隨機空降支援係馬路遇到的戰鬥。

不過,CH7 三人行呢個主線下果個迷宮,我打打下中bug卡關了,
有個位係同"斷橋"有關,要重開就要打敗相關的敵人,
但我後來睇返自己CAP的片先知隻敵人一出場就消息咗,
無再出現,要重新LOAD SAVE打過,浪費時間…

引用:
作者: wuxu 查看文章
睇完,係有的說。
不過剩低既都係狩獵任、幾個營地/酒店相關h event同迷宮二週目相關任務
唔該晒,咁佢有足夠副任做,就算真係有一兩過bug咗卡關,都唔緊要了…

請問點拎飛天車?
我去到CH8打咗帝國3個基地,有果3件必要零件,
但去到車房又無選擇可以揀整飛天車,
反而有個LV45的支線任搵車頭燈的,
要去主角一開始出發果個位有個下水道迷宮,唔知關唔關事了,定要爆咗機先搞得?

因為當時LV唔夠,亂行下水道迷宮,又遇到BOSS級的蛇女,打了兩次都GAMEOVER…

舊 12-06-16, 05:53 PM   #428
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
更正返,
係有女角入團客串的,
但要去到CH6、7先客串一陣,
去到CH6時大隻佬阿妹搭搭下車途中會有一個應該係選擇性的任務可以做,
佢會入隊一陣,5個人出戰~!

CH7主線任就有另一個女角隨行玩一個迷宮,
同埋之後好似會隨機空降支援係馬路遇到的戰鬥。

不過,CH7 三人行呢個主線下果個迷宮,我打打下中bug卡關了,
有個位係同"斷橋"有關,要重開就要打敗相關的敵人,
但我後來睇返自己CAP的片先知隻敵人一出場就消息咗,
無再出現,要重新LOAD SAVE打過,浪費時間…

唔該晒,咁佢有足夠副任做,就算真係有一兩過bug咗卡關,都唔緊要了…

請問點拎飛天車?
我去到CH8打咗帝國3個基地,有果3件必要零件,
但去到車房又無選擇可以揀整飛天車,
反而有個LV45的支線任搵車頭燈的,
要去主角一開始出發果個位有個下水道迷宮,唔知關唔關事了,定要爆咗機先搞得?

因為當時LV唔夠,亂行下水道迷宮,又遇到BOSS級的蛇女,打了兩次都GAMEOVER…
車頭燈個任唔駛爆機都去到,只係好難打咁解,但係「應該」唔影響飛天車個任務。(有待確實)

飛天車我就係爆機後去車房就改裝到變F式。

由手機版發出

此篇文章於 12-06-16 06:29 PM 被 wuxu 編輯。
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 06:09 PM   #429
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
ff13係成隻game都唔掂

ff15係一個理應成功既架構度因為太多野未完成所以唔掂

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 07:40 PM   #430
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 細路翔 查看文章
ff13係成隻game都唔掂

ff15係一個理應成功既架構度因為太多野未完成所以唔掂
15情有可原嘅
作為外傳時期資源好明顯只係投放晒喺13正傳
13唔掂寧願出XIII-2 XIII-3都唔做埋外傳先..

同埋隻game咁強調D食物做到真嘅一樣
加上又有日清audi植入喺game入要
不難想像可能要靠客戶資金先勉強做到製成品出街
畢竟做咗十年一日未出街一日都係燒緊銀紙..

btw 現實中嘅一架audi日本登場
https://www.youtube.com/watch?v=7vnwKFABNVg&t=21s

此篇文章於 12-06-16 07:46 PM 被 aquarius 編輯。
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 08:43 PM   #431
lodar
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 野良猫 查看文章
應該就係野村想一直想咁整,整完第一個世界用咗5年,上面班友見唔對路所以要中途換人
結果水都變咗水村,以後嘅劇情斬到支離破碎咁直推去結局就算

話13一本道
對我嚟講咁樣同一本道都冇乜分別
13就上半部份一本道下半部份小型開放世界,15係就調轉咁解
我寧願佢第一幅地圖整細少少黎泵脹返其他地方

起碼平均d唔會好似而家咁
lodar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 08:54 PM   #432
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
真係 XIII 仲好
起碼都係排下 Command 岩我呢d老人家

真係求神拜佛 Square Enix 唔好開 XV-2,直接出新作 XVI
俾返以前 VII, VIII, IX, X 既玩法就夠
本身未出時已經唔多鍾意FF變左ARPG,玩過XV之後
唔……都係俾返傳統 ATB 我吧啦

舊 12-06-16, 09:13 PM   #433
IDGAF
The One

引用:
真係 XIII 仲好

真係求神拜佛 Square Enix 唔好開 XV-2,直接出新作 XVI
你係GAME設定果度,應該有項可以把戰鬥由動態轉返做等待,
轉咗按R1果一刻個畫面應該會停咗比你慢慢諗點打,
但我就一直無用,或者下打難玩的BOSS都要開返,
唔係唔知飛咗去邊又用唔切回復品等等…

FF XV玩到CH8暫時我覺得都OK的,係覺得佢個開放世界其實唔駛整咁大,
索性cut咗汽車果part,整"高鐵"去不同區域,再加用手機召喚陸行鳥咁玩會更好,
宜家汽車果part太浪費時間,用快速移動又無咗沿途睇下風景、角色閒聊、玩下mini game/event的樂趣…

同埋同其他RPG Game首發時即買即玩遇到的情況一樣,都係太多bug了~!!!(當時玩巫師3又係咁…)

舊 12-06-16, 09:16 PM   #434
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
真係 XIII 仲好

其實去到而家, 好難再走返ff7-10果種玩法, 大方向都會轉做ARPG
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 09:17 PM   #435
IDGAF
The One

引用:
車頭燈個任唔駛爆機都去到,只係好難打咁解,但係「應該」唔影響飛天車個任務。(有待確實)

飛天車我就係爆機後去車房就改裝到變F式。

由手機版發出
唔該先,
咁我爆機先搞,同埋我估應該都只可以爆機之後先比你搞,
因為玩的過程有時都會到封路劇情,無理由比你有架飛天車飛越佢路面的禁區吧?

此篇文章於 12-06-16 09:20 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 09:19 PM   #436
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
咁我爆機先搞,同埋我估應該都只可以爆機之後先比你搞,
因為玩的過程有時都會到封路刻情,無理由比你有架飛天車飛越佢路面的禁區吧?
多得你呢句,我應該可以從某位編輯手上贏到一餐飯

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
舊 12-06-16, 09:45 PM   #437
野良猫
肥倫

引用:
真係 XIII 仲好

未完成嗰種戰鬥我覺得仲好過依家
舊 12-06-16, 10:18 PM   #438
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
你係GAME設定果度,應該有項可以把戰鬥由動態轉返做等待,
轉咗按R1果一刻個畫面應該會停咗比你慢慢諗點打,
但我就一直無用,或者下打難玩的BOSS都要開返,
唔係唔知飛咗去邊又用唔切回復品等等…

FF XV玩到CH8暫時我覺得都OK的,係覺得佢個開放世界其實唔駛整咁大,
索性cut咗汽車果part,整"高鐵"去不同區域,再加用手機召喚陸行鳥咁玩會更好,
宜家汽車果part太浪費時間,用快速移動又無咗沿途睇下風景、角色閒聊、玩下mini game/event的樂趣…

同埋同其他RPG Game首發時即買即玩遇到的情況一樣,都係太多bug了~!!!(當時玩巫師3又係咁…)
有用過,不過始終作用都係唔大
同埋有時個Camera打打下又唔知飛左去邊

捉青蛙真係玩到火滾,尋晚打到我見暈,因為係咁係o個個範圍度搵

亡國呀大佬,仲得閒搞d咁既野

引用:
作者: yuhchan5 查看文章
其實去到而家, 好難再走返ff7-10果種玩法, 大方向都會轉做ARPG
我都明白既,如果唔係 FF7 Remake 都唔會變左 ARPG
不過雖然係咁,我始終都覺得ATB有佢既價值係度
但係如果你問我,FFXV...其實真係唔係我想見到既 FF
就算 FF XIII Trilogy,係本質方面我都覺得好過 FF XV

引用:

未完成嗰種戰鬥我覺得仲好過依家
我都覺得係,特別係 2011 年o個條 Trailer...
雖然我都係覺得,揀 Command 會岩我好多

舊 12-06-16, 10:20 PM   #439
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
有用過,不過始終作用都係唔大
同埋有時個Camera打打下又唔知飛左去邊

捉青蛙真係玩到火滾,尋晚打到我見暈,因為係咁係o個個範圍度搵
挑戰完最後彩虹青蛙任務,我發覺自己耐性同脾氣好左

不過手掣被我打爆埋

舊 12-06-16, 10:22 PM   #440
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
挑戰完最後彩虹青蛙任務,我發覺自己耐性同脾氣好左

不過手掣被我打爆埋
我打到捉黃蛙就已經火滾 #

你個國家淪陷啦,X !
仲有時間捉青蛙

舊 12-06-16, 10:39 PM   #441
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
對於變ARPG 我個人係好歡迎
不過Sandbox就真係唔好再黎了 根本Sandbox同要行故事主導既遊戲唔夾

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 10:45 PM   #442
野良猫
肥倫

引用:
我打到捉黃蛙就已經火滾 #

你個國家淪陷啦,X !
仲有時間捉青蛙
佢其實可以直接一本道NEW GAME就推故事到爆機連開放世界都要等爆咗一次後先完全開放,途中可以夾雜啲同主線有關嘅支線任務
將主線故事同堆無關係嘅支線任完全分開咁玩家玩落就唔會太怪

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
不過Sandbox就真係唔好再黎了 根本Sandbox同要行故事主導既遊戲唔夾
如果個A係白金做RPG SE自己做番倒冇所謂
SE玩ACT仲未夠班

此篇文章於 12-06-16 10:47 PM 被 野良猫 編輯。
舊 12-06-16, 10:46 PM   #443
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
佢其實可以直接一本道NEW GAME就推故事到爆機連開放世界都要等爆咗一次後先完全開放,途中可以夾雜啲同主線有關嘅支線任務
將主線故事同堆無關係嘅支線任完全分開咁玩家玩落就唔會太怪
其實最重點係:點解個國都亡埋,但成班人都無乜感覺的說

舊 12-06-16, 10:47 PM   #444
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
其實都可以好好,witcher3係一個好例子
只不過今次個故事一開始就亡國,王子仲周圍玩就講唔通,而且好似半製成品咁,大地圖可以有多D野玩,而故事後面跳得太快

而且明明對方係一個大國,你王子唔係諗住4條友就可以KO人地?(雖然最後係)
如果全面D,講埋其他party就更有說服力

此篇文章於 12-06-16 10:49 PM 被 yuhchan5 編輯。
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 10:52 PM   #445
野良猫
肥倫

引用:
其實最重點係:點解個國都亡埋,但成班人都無乜感覺的說
睇完王子悲衰咗一陣後就好開朗咁去接支線任玩我係笑咗出嚟,心情轉換快到呢
坐車途中又繼續玩吐糟

王子︰「亡國?算甚麼!不要阻老子出去遊山玩水」

引用:
只不過今次個故事一開始就亡國,王子仲周圍玩就講唔通,而且好似半製成品咁,大地圖可以有多D野玩,而故事後面跳得太快

而且明明對方係一個大國,你王子唔係諗住4條友就可以KO人地?(雖然最後係)
跟以前响大樓度打條片,王子一條友都夠打成個軍隊,而且佢仲未用召換獸

此篇文章於 12-06-16 10:55 PM 被 野良猫 編輯。
舊 12-06-16, 11:09 PM   #446
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:

但witcher3個A又係好條毛

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 11:14 PM   #447
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
睇完王子悲衰咗一陣後就好開朗咁去接支線任玩我係笑咗出嚟,心情轉換快到呢
坐車途中又繼續玩吐糟

王子︰「亡國?算甚麼!不要阻老子出去遊山玩水」

跟以前响大樓度打條片,王子一條友都夠打成個軍隊,而且佢仲未用召換獸
其實召喚獸我第一次玩時只係劇情需要用過一次…
因為我到最後先知原來要按著L2 XDDDD

舊 12-06-16, 11:39 PM   #448
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
但要行返ATB真係無乜可能...

如果行ATB我懷疑外國銷情會大受影響....

我個人來講,始終都係好過13既,13故事真係不知所云,玩法又係15好玩好多。

定係佢留返好多野响DLC,我其實都買左SEASON PASS...

此篇文章於 12-06-16 11:43 PM 被 雙日 編輯。
雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 11:47 PM   #449
代官
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
我自己會用xenoblade x泥比
人地雖然都係主線短+薄弱
但起碼唔係有13章依d低能遊玩體驗,
同d支線,細緻位都做得好好

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 11:55 PM   #450
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: 雙日 查看文章
但要行返ATB真係無乜可能...

如果行ATB我懷疑外國銷情會大受影響....

我個人來講,始終都係好過13既,13故事真係不知所云,玩法又係15好玩好多。

定係佢留返好多野响DLC,我其實都買左SEASON PASS...
我都希望係…買左DLC先發現無野加落去就GG了…

標籤
FFXV, Final Fantasy XV, ファイナルファンタジー XV, 最終幻想15

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 20 06-22-21 11:21 AM
[放] PS4 FINAL FANTASY XV 美版 ccdan 買賣專區 0 11-27-16 06:13 AM
[PS4,XB1] Final Fantasy XV l ファイナルファンタジー XV l 2016 年 11 月 29 日 money 電視遊戲討論版 1115 11-13-16 07:21 AM
[PS4] World of Final Fantasy ワールド オブ ファイナルファンタジー | PS4, PSV 武藤遊戲 電視遊戲討論版 88 10-30-16 04:39 PM
[3DS] Theatrhythm Final Fantasy シアトリズム ファイナルファンタジー | 已售 money 手提遊戲機討論版 307 12-13-12 09:18 AM

現在的時間是 10:01 PM

手機版 | APP版