Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 10-19-10, 05:48 PM   #1
地場衛
God of Gamer
燒肉配白飯!美味!!

註冊日期: Jul 2002
為了要不要小孩子搞都好唔開心

我同女友差不多去到結婚既階段,不過我個人就不想要小孩,而佢就想要的

我應該勸佢放棄要孩子的念頭,或恨心放手等佢搵另一個可以建立有孩子家庭的男友

或者有冇其他高見,請各位指點

\(>.<)/\(>.<)/\(>.<)/來!!大家一齊高呼蘿莉同乙女都係真真正正的王道!!!\(>.<)/\(>.<)/\(>.<)/

快制作向陽素描第五期&向陽版廢怯少女!!!
地場衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 05:50 PM   #2
泡菜
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDpakpak4872
引用:
作者: 地場衛 查看文章
我同女友差不多去到結婚既階段,不過我個人就不想要小孩,而佢就想要的

我應該勸佢放棄要孩子的念頭,或恨心放手等佢搵另一個可以建立有孩子家庭的男友

請問可以問一下點解唔想要小朋友嗎
泡菜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 05:53 PM   #3
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:

由上水駕車去中環, 不用等所有紅綠燈, 都轉晒綠色先起步!

過程中, 其實你或她心態也會有變化! 理論上, 兩人的關係應該高於其他事情!

或者遲D係你好想要, 她唔比你呢~!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 06:10 PM   #4
-N3DS-
索柏最高~XD

註冊日期: Aug 2003
其實唔可以雙方退一步咩~
你肯定日後同佢結左婚之後一定唔會再諗生仔??
點解要恨心放手~因為生唔生仔搞到唔開心而分手~值咩??
其實呢D爭吵在所難免.....與其考慮恨心放手不如諗下點樣樣解決問題啦.....

舊 10-19-10, 06:15 PM   #5
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
有個男性朋友之前極討厭小朋友, 之後越生越興奮, 已經生左3個

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 06:18 PM   #6
KIM
GAF足球隊金虎拾號

日後好多不同的事會發生, 下下都要分開解決, 結十次婚都不夠離!都係傾多D河蟹事件吧~!
引用:
作者: Beanhoho 查看文章
有個男性朋友之前極討厭小朋友, 之後越生越興奮, 已經生左3個
通常講"我有個朋友"的人.......

舊 10-19-10, 06:42 PM   #7
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
"恨心放手等佢搵另一個可以建立有孩子家庭的男友"

情操高尚bbbbbbbbb

但到結婚先咁諗.......都唔知應該話你唔肯對E段感情附出(自私)定係過份偉大

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 06:42 PM   #8
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
呢D都係有共識先好結婚
TOUCHWOOD講句,到時真係為咗要唔要而搞離婚 / 婚外情就唔好

我老公當初都唔鍾意小朋友,但佢又明白最少點都要生一個,我亦都表明一定要生小朋友
而家結咗婚差唔多一年,bb下個月出世喇~

而我表妹以前就話一定要生小朋友,但係識咗而家個男朋友之後,就話唔生喇
因為佢男朋友晌單親家庭長大,而且身邊好多親戚都係離婚多
仲有佢個妹早兩年都生咗小朋友
所以後嚟就有共識話就算將來結婚都唔要小朋友,零願專心玩自己個姨甥

用老一輩思想諗,養兒防老
用新一代思想諗,屋企冇小朋友,日日放工淨係對住四面牆 & 你另一半,冇嚟人氣
雖然話可以養寵物,但係寵物始終同人唔同

你可以試吓同女朋友再傾傾,睇吓點解佢咁想要小朋友
又或者你諗吓點解你咁唔想要,再同佢分析你嘅觀點?

舊 10-19-10, 06:53 PM   #9
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: haruka 查看文章
呢D都係有共識先好結婚
TOUCHWOOD講句,到時真係為咗要唔要而搞離婚 / 婚外情就唔好

......

嗯,搵機會早D 傾、甚至發掘出個原因,
好過到時先至爆......
關係越親,有時裂痕反而更難修補。

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 06:54 PM   #10
Diana
Insane Gamer

引用:
呢D都係有共識先好結婚

我老公當初都唔鍾意小朋友,但佢又明白最少點都要生一個,我亦都表明一定要生小朋友
而家結咗婚差唔多一年,bb下個月出世喇~

而我表妹以前就話一定要生小朋友,但係識咗而家個男朋友之後,就話唔生喇
因為佢男朋友晌單親家庭長大,而且身邊好多親戚都係離婚多
仲有佢個妹早兩年都生咗小朋友
所以後嚟就有共識話就算將來結婚都唔要小朋友,零願專心玩自己個姨甥

用老一輩思想諗,養兒防老
用新一代思想諗,屋企冇小朋友,日日放工淨係對住四面牆 & 你另一半,冇嚟人氣
雖然話可以養寵物,但係寵物始終同人唔同

haruka:
切勿太天真太傻,
男人要玩女人,什麼理由也成。
個女人要BB,因為壓力而玩女人。
個女人唔要BB,因為壓力而玩女人...

你就生...我都係唔講甘多...
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 08:12 PM   #11
KIM
GAF足球隊金虎拾號

樓主幾時拉埋呀?
引用:
作者: 芭比添丁 查看文章
...男人要....
咪咁啦~~~~!

舊 10-19-10, 08:45 PM   #12
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
樓主都係差唔多先到結婚, 即係未係啦,
依家係你唔想生,咁唔想生咪去結扎law,之後點中出し 都唔會有啦

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 10-19-10 08:51 PM 被 HI_Ricky 編輯。
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 09:31 PM   #13
安已不
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
你地衣家幾大先~~?
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 11:01 PM   #14
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
咁又話唔定無得...

另...標題..."為了要不要小孩子搞好唔開心"

睇到很...'''

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 11:52 PM   #15
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
引用:

咁調轉頭諗, 你又可唔可以為左佢而生仔?

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-10, 11:58 PM   #16
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
haruka:
切勿太天真太傻,

haruka都無講d咩因為有/冇BB, 所以個男人會/唔會出去玩女人...

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-10, 12:00 AM   #17
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Busconcamp 查看文章
另...標題..."為了要不要小孩子搞好唔開心"

睇到很...'''
咁其實好正常o既
一個想要,一個想唔要,多左d功夫要做
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-10, 12:07 AM   #18
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 二伍 查看文章
咁其實好正常o既
一個想要,一個想唔要,多左d功夫要做
偶睇標題...初初理解以為係"為了要不要小孩子,搞都搞得好唔開心"
/\

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-10, 12:14 AM   #19
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Busconcamp 查看文章
偶睇標題...初初理解以為係"為了要不要小孩子,搞都搞得好唔開心"
/\
唔好諗到樓主咁衰啦
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-10, 12:16 AM   #20
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
已經到談婚論嫁階段,感情都幾深,唔係咁容易放手吧?
找到夾自己的另一半是很難的,如果放手將來可能會後悔呢!

一般男士比較遲D先想做人阿爸,女士唔想做高齡產婦可能想早D。

我認為照結婚,到兩公婆心態上都READY做阿爸阿媽先生BB。
萬事有商量,不要輕言分手。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-10, 10:02 AM   #21
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: irismong 查看文章
haruka都無講d咩因為有/冇BB, 所以個男人會/唔會出去玩女人...
講左呢句:
引用:
呢D都係有共識先好結婚

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-10, 10:28 AM   #22
阿Wing
Game Master

註冊日期: Feb 2004
去到呢個地步, 因小孩問題而諗分手, 會唔會有d可惜呢?!?!
阿Wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-10, 10:40 AM   #23
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
haruka:
切勿太天真太傻,

水姐都講o左D重點出o黎啦

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-10, 11:58 AM   #24
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
結婚前呢d問題真係ok重要
一陣結完先黎不合.....omg

但你地有冇坐低落黎認真傾過
如果只為左呢個問題..而失去多年既感情會否值得?

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-10, 02:41 PM   #25
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
比我都唔會要小孩子…

論壇跳轉

現在的時間是 03:52 AM

手機版 | APP版