Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 07-07-08, 02:41 AM   #1
碧咸廿三
Game Master
史上最強最勁最型!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code0023 0023 0023
PSN  ID碧咸廿三
XBox Live GamertagBECKHAMS23
安全貨倉十一樓.............(轉貼自廿三的日記)

引用:
Thursday, July 3, 2008

今天返回舊公司玉記~
主要係返去踢波~
另外就係撻文具黎用~
當然唔少得係去編輯部度拎d未睇既漫畫啦~
其實係順便見下編輯部兩位美少女姐~

臨去踢波前撞到編劇小強~咁就一路行一路吹下水啦~
就話呢排玉記有點點怪事發生......

就係呢排佢地好多人每逄開夜既時候都會落街買野食既....
係歷年來不變既習慣~通常係大概點零兩點鐘左右啦....

咁就話說近呢一兩個月.....
玉記既三部電梯的中間果部....(玉記在十一樓的頂層)
佢地就話去買宵夜果陣時...係臨出門口時成日有人唔等埋人出門口就入左電梯....
但係就一埋去架電梯度就依然停係十一樓度...開電梯入面就一個人都冇.....

成間公司有唔少人遇過呢個情況....有男有女..
但係就次次都係中間果部電梯既.....聽到都有點點驚.....

因為多年前..編劇小強同彩稿大師都曾經遇到一個更可怕既經歷....
話說佢地買完宵夜回程搭中間部電梯上十一樓寫畫部既時候...
部電梯去到八樓時候就無端端開左...入面係黑麻麻既...
咁佢地諗住按關門又冇反應....按左十幾秒都係咁....
當時佢地都經已好驚....但係編劇小強就大胆出電梯外睇下個制有冇比人整蠱~搵野頂住左制咁啦~
點知又冇...跟住入番電梯度編劇小強就大叫 :[唔好玩啦!]
之後按多下就慢慢關上..去番十一樓....

當時個個都好驚....有d連宵夜都唔敢去食...都持續左一段時間....

其實再之前我地都發生過一段少少怪既事情既....
就係話說某一晚..我同主筆鄺彬彬同小魔神細鵬又係落街食宵夜~
點知去到地下果陣架電梯突然再下一層...而架電梯亦顯示個層數係B1~
但係果度從來都冇B1呢回事既~亦冇地下停車場~
雖然只係一段十分短暫既時間~架電梯亦都升一升咁去番G層~
當時大家都冇一點驚既感覺~可能因為只係維持左一陣既關係卦......

對比起編劇小強既情況我覺得佢地大鑊D囉~
而出現B1果層其實上期神4專欄都有講過~只係角色同人數唔同左~
其實係因為近排呢輪怪事多左~主筆順手寫下出黎咁解既姐~

新加番一段今日收到風既一單先

引用:
就係話說設計部一名同事有晚通左兩晚夜之後終於走得~
大概深夜兩點左右....
咁又係一條友搭電梯落去走既~
但係出左部電梯之後幾步~
後面無端端有人問佢 :[請問呢部電梯係咪上十一樓去架?] (大概係咁上下既意思)
咁佢答係~之後就關門上左去勒....

之後行行下佢又諗.....
佢岩岩先係部電梯出左黎幾步就後面有人係架電梯入面既?出電梯時又係無人既...
果個人又未見過係度返工既....仲係夜麻麻...

不過佢最後都係當開夜開得多~精神錯亂咁就算lu....

引用:
尋日訪問左其中一人~以下為當時人大隻文憶述....
字眼有少少更改.....因為好多粗口囉~

大隻文:〔都舊年0既事囉﹗咪我有曰正想出閘走人之際,隔住度玻璃門見到有條"人"影入_左中間部lift,我當時心諗︰ _﹗送lif尾﹗點知出_到去見到部lift仲停晌度,我即時反應係︰你條PK唔係知我想入lift,就懶到連掣都唔_噤,等我泥噤下嘩 ?咁我咪噤番開部lift,諗住睇下邊_個咁_狗,點知lift門一開.........Oh﹗Its unbelievable ﹗ 不過當時我都只係以為自己睇_錯,仲搭番部lift落去走人,直到睇完腹隆磚蘭先知原來咁_多人見過........ 〕

新加番現場環境...

由入面望出去~呢個位就係最多人見到有人入電梯果個位架勒.....

三架電梯既位置.......

呢個係近少少既中間果部電梯...

傳聞中既猛鬼第八層...

轉貼 : http://hk.myblog.yahoo.com/beckhams23/article?mid=1261

★ 我敢想敢做、我有我超型態度 !!! ★

碧咸廿三 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-08, 02:49 AM   #2
Ewin
God of Gamer
小明

註冊日期: Nov 2003
今期神兵尾頁專欄都講緊呢件事!

舊 07-07-08, 10:17 AM   #3
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
安全貨倉十一樓<---點解會叫做安全貨倉o既?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-08, 02:35 PM   #4
thesame
Insane Gamer
大同

註冊日期: Aug 2005
我都試過在一家酒店發生d咁ga事
時間係10點左右
我目標10樓,但部lift但5樓停左
開左門,冇見人,勁按關門,關唔到
果陣我就記起見鬼1個女主角搭lift果part,有個阿伯在女主角後面
勁恐怖,最後我按左一下5樓(燈亮了又熄了)
跟住就關到門,不過關唔實
心念唔好玩啦,我用手一夾,關到門,上樓....
之後返到房先安心d,唔再夠膽搭果部lift了
thesame 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-08, 11:04 PM   #5
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
安全貨倉十一樓<---點解會叫做安全貨倉o既?
果座樓叫做"安全貨倉"囉

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 11:53 PM   #6
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

註冊日期: Apr 2003
我只係記得菲林部有人見過.....
我就差不多日日都係自已一個走,無乜異樣
可能時運高

我反而覺得福龍果面D Lift恐怖d....

此篇文章於 12-30-08 11:56 PM 被 Justine 編輯。
Justine 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-08, 03:14 PM   #7
marspeople
God of Gamer
蒙面超人黑

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagmarspeople
可以出本真人SHOW漫畫

一瞬千撃抜山蓋世 鬼哭啾啾故豪鬼成
marspeople 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-09, 12:12 PM   #8
雲漾
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDylm1437
原來有d咁既事~
部lift我應該都搭過..
以前間中都會上 12樓~
但係果度部lift 只可以到11樓~要行樓梯上去~
所以次次都經過 玉XX

不過就無遇過d咩特別野...

舊 03-04-09, 10:24 AM   #9
D.Luffy
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2008
咁多人試/見過咁猛料?
成日見腹隆的專欄描寫得咁誇張, 以為只係搞笑添...
講真, 部Lift咁新淨, 就咁睇我真係唔覺有乜鬼異感覺,
反而某d工廠大廈d 舊Lift, 即使係從來無發生任何事,
搭佢地果陣都會令我感到好不安
D.Luffy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-09, 08:44 PM   #10
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: D.Luffy 查看文章
咁多人試/見過咁猛料?
成日見腹隆的專欄描寫得咁誇張, 以為只係搞笑添...
講真, 部Lift咁新淨, 就咁睇我真係唔覺有乜鬼異感覺,
反而某d工廠大廈d 舊Lift, 即使係從來無發生任何事,
搭佢地果陣都會令我感到好不安
無論新/舊樓...
升降機機房及槽...
比升降機內籠恐佈n倍(指燈光.環境,聲響,氣紛)...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-09, 08:16 PM   #11
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
我個人覺得
升降機房真係幾恐怖,尤其係成間房只有自己一個人做嘢.曾經聽過一單,話說有兩個的師傅去修理,當然要上機房檢查啦,當佢哋檢查左一陣,有人問佢地'你們做緊乜嘢?'佢哋呆一呆,但係冇出聲,快手快腳做完走人,當時深夜兩點幾...而我果一次,就日光日白,當時我一個人八點幾返到,但師傅未到,咁我就一個人在機房等佢,呢間機房有兩個出入口,就係我望住出口發呆時,我望到有一個人影經過,入左去制板後面,我當時以為係師傅,咁就走去,但係去到又見唔到人,咁我就開了全屋D燈,然後我就坐係門口等師傅回來,問左佢幾次佢先至講上面果件事出來。自始之後我唔會一個人入去呢間房。

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:52 AM

手機版 | APP版