Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-12-12, 10:45 PM   #26
haku1976
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2008
XBox Live Gamertaghaku1976
引用:
作者: zero2443 查看文章
又未至於急急落畫,急急縮場吧(雖然一week得番兩場),早兩個星期仲有Ching睇完..
5知會5會做下宣傳呢
TB無電視撐場, 除咗睇XX版之外無人識, 死得快好正常
又SSS又009又劍心...今個月會唔會忙咗啲?

PSO2:
ship05/クリスッティーナ
ship07/タカネ・S(衝完キャンペーン放置中)

聲優病毒世衛標準等級2012(獨斷惡搞)
第5級(無得醫):釘宮病毒、花澤病毒
第3級(危險):能登病毒
第2級(幾聲咳):竹達病毒(擴散停滯中)
第1級(人畜無害):茅野病毒(擴散停滯中)
haku1976 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-12, 12:30 AM   #27
zero2443
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2011
3DS Friend Code2595 0384 9399
引用:
作者: haku1976 查看文章
TB無電視撐場, 除咗睇XX版之外無人識, 死得快好正常
又SSS又009又劍心...今個月會唔會忙咗啲?
無電視撐場?J2不是有播麼?
在下覺得整体都係現今HK人對日本動畫的觀感問題,要套戲收得冇可能只靠fans,還要滲入一D額外觀眾,e+HK人睇日本動畫電影只係識得宮崎先生..就連早前日本大收40億的「狼與雪」在HK既反應也是麻麻
zero2443 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-12, 03:18 AM   #28
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
嘉禾搞得呢套,點解唔搞eva同步上映……
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-12, 05:09 AM   #29
haku1976

引用:
在下覺得整体都係現今HK人對日本動畫的觀感問題,要套戲收得冇可能只靠fans,還要滲入一D額外觀眾,e+HK人睇日本動畫電影只係識得宮崎先生..就連早前日本大收40億的「狼與雪」在HK既反應也是麻麻
至少我唔知J2播咗,你話有無宣傳啦...
狼與雪講真得細田守fan會捧場,一般入戲院嘅真係會唔知佢乜水..

PSO2:

舊 11-13-12, 11:37 AM   #30
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
tvb tb好多廣告ga
不過j2廣告多數o係j2播番
電影本身亦夠晒多巴士廣告

引用:
觀念問題,同埋好多時一般人覺得睇"畫"唔抵(雖然可能製作成本比一般冇卡士文戲電影高),又冇明星睇
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-12, 11:16 PM   #31
haku1976

結果今日有無人去咗黃埔?

PSO2:

舊 11-22-12, 02:42 AM   #32
ra2hk

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDEXAMPLEFOUR
OT一下
原來嘉禾都有上攻殼SSS 3D
ra2hk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-12, 10:14 PM   #33
kin~kin
God of Gamer
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
今日0係旺角睇左…
畫得好靚,畫面好正(3D效果一般)
不過套野節奏好慢,一d緊張感都無…同埋劇情麻麻地,睇完一舊雲。
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-12, 02:28 PM   #34
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
睇完感想只有一句:
回水!

舊 12-01-12, 09:00 PM   #35
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
我覺得劇情太複雜,簡單d咪好囉。唔洗咁ghost in the shell喎。
而且…
唔知算唔算劇透
當班再造人話連佢地都唔知發生咩事既時候,咁我地觀眾更加唔知發生咩事。
雖然你可以話可以大家想像、討論下個結尾…
我自己睇完都有一個解釋既…但就唔知係唔係導演想講個樣。

我覺得最好一係整個Director Cut,一係整多集補完。
最初個trailer有段004坐吉普車,被人追既好似冇左。變左冇人追,同008一齊。

不過,我覺得幾好睇…畫面一流,聲效Star War級(Skywalker Sound錄製)。
一路都明,係差最尾…

全院個個都好醒目睇埋credit…

此篇文章於 12-01-12 09:02 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-12, 11:05 PM   #36
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
冇睇過原著而去睇呢套電影版一定一頭煙,
雖然自己只睇過平成TV版同Conclusion God's War,但都大致明白電影版內容
好鍾意教堂個段對"神"既解釋,好多思考位

呢套野既藍本係原著009『天使編』『神々との闘い編』,無台發生年份同樣係2012年
所以個人覺得結局係2012世界末日發生,所有人死晒.......
不過仲有好多位唔係好明,等出BD再研究

天使化石,他的聲音
電影版基本上冇明確解釋....
睇返『天使編』資料,天使化石應該係好早前就到訪地球被認為係創造主的外星人,而且具有精神干預能力
呢班"神"明白人類一定會產生邪惡,所以要消滅全人類

但電影版好似將"神"講成類似"black ghost"的存在,由"人類"既思想所産生...
最不明係金髮幼女代表d咩....死神?...

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB

此篇文章於 12-01-12 11:59 PM 被 赤兵尉SETH 編輯。
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-12, 11:12 PM   #37
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
我覺得劇情太複雜,簡單d咪好囉。唔洗咁ghost in the shell喎。
而且…
唔知算唔算劇透
當班再造人話連佢地都唔知發生咩事既時候,咁我地觀眾更加唔知發生咩事。
雖然你可以話可以大家想像、討論下個結尾…
我自己睇完都有一個解釋既…但就唔知係唔係導演想講個樣。

我覺得最好一係整個Director Cut,一係整多集補完。
最初個trailer有段004坐吉普車,被人追既好似冇左。變左冇人追,同008一齊。

不過,我覺得幾好睇…畫面一流,聲效Star War級(Skywalker Sound錄製)。
一路都明,係差最尾…

全院個個都好醒目睇埋credit…
其實呢..................

石森原作既改造人英雄漫畫係有好深既哲學性

只係特攝化時為細路既玩具市場先會搞到簡單化吧了

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-12, 12:24 AM   #38
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章

石森d野雖然好唔科學,但表達手法真係天才
電腦奇俠原作/動畫完全形象化地表達到機械人比良心回路折磨同善與悪掙扎既苦惱
但特攝化基本上變左套英雄片....

此篇文章於 12-02-12 12:27 AM 被 赤兵尉SETH 編輯。
舊 12-02-12, 07:59 AM   #39
ComeLOLoh

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章

好想搵番原作黎睇。(我都未出世…)
唔知有冇出過中文版呢?

舊 12-02-12, 08:29 AM   #40
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
我感覺..
我無睇過之前既TV version/漫畫,
但我睇個ENDING時覺得係009自己發夢既感覺多....
即係好似當初佢夢見佢個女同學一樣....
其實當時個世界應該破壞哂...而009都死左...
而家最後出現既..只係神比009既影像黎...
另外其實008佢追個女仔時..無啦啦唔見左...去左邊?

神魔:12476797

NTR.......

此篇文章於 12-02-12 08:32 AM 被 yeah yeah 編輯。
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-12, 09:04 AM   #41
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
好想搵番原作黎睇。(我都未出世…)
唔知有冇出過中文版呢?
玉王朝出過石森d 書, 但依家要買返有d 難

我都係得一套電腦奇俠

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-12, 10:16 AM   #42
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

信和地下賣動畫光碟間野有全套平成TV版DVD(中文)

神?

009世界觀係有神靈存在
印弟安人既005除左因改造而有剛力之外,本身仲有同大自然/神靈溝通既能力
原作有集係009班人同隻來歷不明既神獸打,但只有005知道隻神獸係"地球既意志"同可以同佢對話...

所以電影版呢個"神"已經可以排除佢係神靈

此篇文章於 12-02-12 12:06 PM 被 赤兵尉SETH 編輯。
舊 12-02-12, 11:41 AM   #43
Dom031059

註冊日期: Jan 2010
樓上講緊既係005咋?
Dom031059 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-12, 11:59 AM   #44
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

引用:
作者: Dom031059 查看文章
樓上講緊既係005咋?
打錯...Thx
004同以前一樣全身兵器,但其實得幾樣武器

舊 12-02-12, 10:04 PM   #45
gingq7

註冊日期: May 2008
睇了,旺角個場3D有殘影
劇情係最後果幕唔明(定特登唔講明?)

不過點都好,剩係睇003都值回票價
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-12, 08:55 PM   #46
green

註冊日期: Aug 2005
睇左, 可能係平日同場次關係, 觀眾不足十人, 希望其他場次會多D人吧
不過最遺憾係睇唔到字幕後, 因為一完場就開哂燈, 班戲院職員仲走哂出來「送」客

電影畫面真係一流, 故事就見仁見智, 自己就唔多明, 尤其係金髮少女同「他的聲音」到底是什麼?
至於009失憶同做番高中生的原因, 我覺得有點搞笑, 分明害佢

不過正如樓上板友所講, 單看003已值了
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-12, 01:35 AM   #47
lan

註冊日期: Oct 2003
[QUOTE=green;10110034]睇左, 可能係平日同場次關係, 觀眾不足十人, 希望其他場次會多D人吧

其實話佢失憶做左廿幾年學生呢個造法幾好,起碼話係舊時
果個,不同一般REMAKE版來個平行宇宙oo9.反而003真係
想不到

此篇文章於 12-04-12 11:14 AM 被 lan 編輯。
lan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-12, 01:55 AM   #48
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

引用:
作者: lan 查看文章
果個,不同一般REMADE版來個平行宇宙oo9.反而003真係
想不到
其實唔明點解要整到009失憶....
雖然佢個情況比較難重投社會,但就算想過平穩生活都唔駛搞到行屍走肉咁
仲要講佢d假記憶過得不愉快,冇朋友....

不過應該都009自己同意下先更做....

此篇文章於 12-04-12 02:13 AM 被 赤兵尉SETH 編輯。
舊 12-04-12, 04:12 AM   #49
gingq7

註冊日期: May 2008
[QUOTE=lan;10110357]
引用:
作者: green 查看文章
睇左, 可能係平日同場次關係, 觀眾不足十人, 希望其他場次會多D人吧

果個,不同一般REMADE版來個平行宇宙oo9.反而003真係
想不到

我真係睇唔出003老左27年
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-12, 12:16 PM   #50
ComeLOLoh

[QUOTE=gingq7;10110439]
引用:
作者: lan 查看文章

我真係睇唔出003老左27年
電影版唔係話過左3年咩?
記得有幕003話佢老左3年,但009就冇變。
HIDE
Kiss之前個幕…

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[日本] 改造人009電影 009 RE:CYBORG yeah yeah 電影版 9 12-05-12 02:11 AM
預約區[投票009] T.K. T.K.專區 22 10-26-06 07:09 PM
009-1 JoeII 日本動漫畫討論版 2 10-11-06 09:41 PM
再造人009 Q頭 日本動漫畫討論版 1 06-02-04 04:11 PM
貼009~! 語欲無言 收藏品討論版 28 12-02-03 12:45 PM

現在的時間是 11:15 PM

手機版 | APP版