Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 街機遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-14-07, 06:33 PM   #1
心如清水
Junior Member
美少女

註冊日期: Dec 2007
地通拿(DAYTONA USA)

唔知講唔得舊 game o既呢?

【香港機鋪案內】內的 '九龍灣德福virtual zone' 內的 daytona 經已絕跡了, 請管理員更新, 有冇人仲係邊度見到有呢? 呢度有冇人都好鐿意玩呢隻 game o既呢? 我本來想介紹一個地通拿o既 ranking 網頁, 唔知唔可以係度登o既呢? 點解主頁顯示 '街機遊戲討論版' 有 948 個主題, 入到梨只係見到 27 條o既?

舊 12-14-07, 08:21 PM   #2
asimo

註冊日期: Nov 2005
旺角勝利道中間, (近以前八達模型), 好似仲有

4部連機, 唔記得2蚊定3蚊
asimo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-07, 12:24 AM   #3
心如清水
美少女

Thank you, 經過一定會去睇下, 再匯報大家, 但唔知幾時會出開旺角, 先預祝各位聖誕節快樂

舊 12-16-07, 08:18 PM   #4
Abale~姬絲汀小美
◆Whip Moderator◆
經一事...長一智

註冊日期: Jan 2002
佢個棍波操作跟住甩尾很好玩,以前cyber有好人鐘意玩dinasour canyon

Click---> 大陸創意毒食物------[版主按]:中國大陸各省地區各項有問題食物新聞。<---
Click--->[電玩產業]全球轟動Capcom 2007年10月10日: << 1010魔物獵人空投支票 >>事件
Abale~姬絲汀小美 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-07, 03:16 AM   #5
心如清水
美少女

無錯, 呢隻 game 雖然係勁多人玩, 但始終係 n 年前經已消失於各大小遊戲機中心, 查實我都差D遺忘之際, 發現最近外國有人將之'移植'到模擬氣上, 本來都唔抱太大期望, 始終又無軚盤又唔知點, 試試下又 ok, 話說 daytona 出果時仲未有上網, 依家D機又消失晒, 唔知人地D時間有幾快, 搵倒D其他有關論壇, 又唔俾注冊, 悶~

Dinoasur canyon 真係勁多人玩, 查實最難反而係 beginner(777speedway), 甚少見倒人拿第一, 好似未見過, 而我自己最難忘有一年o既秋冬十一二月,係旺角果間 8P 全線玩對戰中 expert '負錄'贏了第一, 重點係其他全部都係高手高高手, 基本上全部彎速都快過我, 真係好好彩, 但一局後我就離座無再玩, 唸番起真係好唔應該, 覺到人地無得上訴, 再玩我一定輸, 唔知佢地係咪日本遊客, 香港好少見人玩到咁快

舊 12-18-07, 12:21 PM   #6
Abale~姬絲汀小美
◆Whip Moderator◆
經一事...長一智

註冊日期: Jan 2002
http://www.youtube.com/watch?v=WduPh52Q-Sk

有一個方法,走pit road

Click---> 大陸創意毒食物------[版主按]:中國大陸各省地區各項有問題食物新聞。<---
Click--->[電玩產業]全球轟動Capcom 2007年10月10日: << 1010魔物獵人空投支票 >>事件
Abale~姬絲汀小美 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-07, 01:19 AM   #7
心如清水
美少女

Thumbs up

註: 呢個並唔係要777speedway拿第一o既示範(唔一定要入pit先可以嬴的), 而係超記錄o既極速接近模式!(呢個經已不是最快的時間了厲害)

日本朋友 marubaku san 都算幾勁~ ^o^ 時間過得去咁啦~~ ^O^ 講真佢都算係我 fans, 應該我係佢 fans 至真 sorry, ^^; 可惜佢個網站係我註冊唔倒入唔倒o既其中一個唉, 無奈~

舊 12-22-07, 11:29 PM   #8
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
其實DAYTONA USA都可以算係「前無古人」!!

第一隻有「材質貼圖」既立體賽車遊戲,第一隻賽車既「片頭」係八畫面相連,第一隻賽車遊戲係最多「電腦」參加「四十架」!!

舊 12-24-07, 10:26 AM   #9
Jockey
Crazy Gamer
清淡素雅俏麗韻致

註冊日期: Mar 2006
3DS Friend Code1246 8878 9215
PSN  IDKingRance
XBox Live GamertagKing Rance
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
其實DAYTONA USA都可以算係「前無古人」!!

第一隻有「材質貼圖」既立體賽車遊戲,第一隻賽車既「片頭」係八畫面相連,第一隻賽車遊戲係最多「電腦」參加「四十架」!!
全球第一隻材質貼圖立體賽車遊戲係
1993 Namco 的Ridge Racer~

戦場の絆 ジオン公国軍戦術情報局に所属する特殊部隊。ガンダム強奪遂行の為なら金も惜しまない!
BorderBreak EUST 25nd Airborne Brigade Combat Defence Enforcer
Jockey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-07, 10:52 AM   #10
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 心如清水 查看文章
無錯, 呢隻 game 雖然係勁多人玩, 但始終係 n 年前經已消失於各大小遊戲機中心, 查實我都差D遺忘之際, 發現最近外國有人將之'移植'到模擬氣上, 本來都唔抱太大期望, 始終又無軚盤又唔知點, 試試下又 ok, 話說 daytona 出果時仲未有上網, 依家D機又消失晒, 唔知人地D時間有幾快, 搵倒D其他有關論壇, 又唔俾注冊, 悶~

Dinoasur canyon 真係勁多人玩, 查實最難反而係 beginner(777speedway), 甚少見倒人拿第一, 好似未見過, 而我自己最難忘有一年o既秋冬十一二月,係旺角果間 8P 全線玩對戰中 expert '負錄'贏了第一, 重點係其他全部都係高手高高手, 基本上全部彎速都快過我, 真係好好彩, 但一局後我就離座無再玩, 唸番起真係好唔應該, 覺到人地無得上訴, 再玩我一定輸, 唔知佢地係咪日本遊客, 香港好少見人玩到咁快
我見我阿哥玩beginner可以拎1st....
佢交左好多學費

舊 12-29-07, 02:48 AM   #11
心如清水
美少女

ELT 你個網好靚, 唔講仲以為係官方的, 點解唔叫你阿哥 join ranking, 唔駛咁冷凊, 我可以教你邊度可以下載, 兩個檔案 10 幾 meg 就覺掂, 0 學費任上堂, 又唔知可唔可以講得o既呢?

A HoManTin Work果然係識貨之人, DAYTONA 都算係好多後來既賽車遊戲既始祖

Jockey兄又o岩既, RIDGE RACER 應該係早地通拿少少, 但查實都係差唔多時間o羅, 例如好耐之前係葵芳新都會地庫見倒部 '93 年版既地通拿, 1P 大機無對戰, 當時都唔太為意, 後來先知係罕有之物, 好似係未有對戰版最早面世的版本, 畫面設計有少少(非常非常少)不同, 其餘玩過都無乜大分別/察覺唔倒

Happy New Year

舊 01-05-08, 05:30 PM   #12
心如清水
美少女

2008年1月5日發表的勝利道DAYTONA USA報告之『不死地通拿傳說』:

已確定旺角勝利道4台 daytona 仍然健在至今, 你地快D去捧場啦! 越多人玩越有得留得耐D應該, 雖然貧苦一族來講$1x3元一局仍然是貴了一點, 不過機件狀態以至現場環境都是一流, 方向盤波箱油門以至座椅等都保存優質完好, 又有落地玻璃真係好好 feel, 我去o既時候綠車(4P)o既波箱維修中, 並現場有意外驚人發現, 見到我見過最快o既記錄應該, 如果有佢地加入 ranking 就一定超人氣o羅, 如果有來通知我吧~ 包括兩個 2'41"98(中級) 既世界記錄相信係, 超人類所能的 3'03"84(上級) 無理記錄, 和超越之前 marubaku-san's video 的 2'10"56(初級) 懷疑唔知係咪 marubaku 來港玩的時間. 另外同場仲有世嘉另一個經典作品 OUT RUN 有得玩.

目前為止本文有800個人次瀏覽, 每人每版玩一局即係800x3x3=$7200 進漲我係老板就開心死了~ 去吧, 唔識玩的我教你玩.

Seeya~~~

舊 01-06-08, 01:38 AM   #13
卡樂 B 薯仔
Crazy Gamer
隱性情色恐怖份子

註冊日期: Feb 2002
OUTRUN 係邊隻version?

Not all the things visible are real...

任何事都為別人 自己擺在最後面 來一次遠走高飛 再猶豫就別後悔
擇期不如就今天 bye bye blue Monday 肩上一把破吉他 流浪到天邊
卡樂 B 薯仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-08, 01:24 AM   #14
心如清水
美少女

第一代!!

舊 01-07-08, 01:44 AM   #15
卡樂 B 薯仔
Crazy Gamer
隱性情色恐怖份子

註冊日期: Feb 2002
引用:
第一代!!
1986果隻?

Not all the things visible are real...

任何事都為別人 自己擺在最後面 來一次遠走高飛 再猶豫就別後悔
擇期不如就今天 bye bye blue Monday 肩上一把破吉他 流浪到天邊
卡樂 B 薯仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-08, 04:27 PM   #16
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
對!!! 如無記錯那台應該是企身細櫃的機體來......

引用:
作者: 卡樂 B 薯仔 查看文章
1986果隻?

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-08, 10:02 PM   #17
ken10010128
不死鳥

註冊日期: May 2008
wink

引用:
2008年1月5日發表的勝利道DAYTONA USA報告之『不死地通拿傳說』:

已確定旺角勝利道4台 daytona 仍然健在至今, 你地快D去捧場啦! 越多人玩越有得留得耐D應該, 雖然貧苦一族來講$1x3元一局仍然是貴了一點, 不過機件狀態以至現場環境都是一流, 方向盤波箱油門以至座椅等都保存優質完好, 又有落地玻璃真係好好 feel, 我去o既時候綠車(4P)o既波箱維修中, 並現場有意外驚人發現, 見到我見過最快o既記錄應該, 如果有佢地加入 ranking 就一定超人氣o羅, 如果有來通知我吧~ 包括兩個 2'41"98(中級) 既世界記錄相信係, 超人類所能的 3'03"84(上級) 無理記錄, 和超越之前 marubaku-san's video 的 2'10"56(初級) 懷疑唔知係咪 marubaku 來港玩的時間. 另外同場仲有世嘉另一個經典作品 OUT RUN 有得玩.

目前為止本文有800個人次瀏覽, 每人每版玩一局即係800x3x3=$7200 進漲我係老板就開心死了~ 去吧, 唔識玩的我教你玩.

Seeya~~~

Hi各位好,其實在下就係KEN,即係旺角勝利道中級紀錄2'51"98的保持者!
其實早年我係好熱愛呢隻GAME,在DAYTONA流行時認識好多來自港九各地、鐘意在各機舖留名既高手,但近年大部份都冇再玩而沒有聯絡。在下亦曾經於CYBER CITY所舉辦的賽事兩度奪得冠軍。
而在下現在仍是本地中級紀錄保持者(2'51"76),上級紀錄亦於2004年下旬在旺角CYBER CITY結業前創造當時最佳成績(3'03"93),由於呢幾年CYBER CITY結業後已經冇乜點玩,呢個紀錄終於在3年後(2007年尾)被MOK在旺角勝利道打破,就係現時既3'03"84!

其實我想請教“心如清水”兄,如何下載兩個檔案 10 幾 meg ,去'移植'DAYTONA,因為我見網上一些片段,有人連接類似G25既方向盤於電腦上,去玩DAYTONA,本人對此真感興趣,希望“心如清水”兄高人教路,THX!!
ken10010128 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-08, 02:50 AM   #18
心如清水
美少女

SURPRiSE!!! KEN is here!!! WOW...Oh...um...大家分享下咁啦,查實我想問你拿簽名至真,簡直係我偶像o羅!講笑~講真~我係cybercity見倒全部都係KEN既記錄,原來唔係日本人,仲識中文,太好啦~我可唔可以加你o的時間去hiscore網頁度,無意見當認承架啦~ ^o^ 如果你識得其他人也有玩的可否介紹/通知,我都想加埋佢地o的時間入去(唔係鬥快或鬥慢,而係整理下D資料大家參詳下),不過最重要係當時人知情和ok羅~講真如果你覺得唔ok既亦絕對理解o羅,我會尊重任何人任何時間o既任何決定o羅.

哈哈,高人真係唔敢當o羅,係其他高人面前.我唸我算係打字高手多過真正o既賽車高手o羅,因為我係用keyboard玩的失禮,雖然用keyboard無得快起步,加上鍵盤始終感覺差好遠(兩回事),不過聽倒insert coin既聲音我都會好興奮o羅,哈哈我都知自己係屬於非正常類別. P*S*我的'打字'技術目前advanced(中級)最快圈速0'41"78;beginner(初級)無入pit最快圈速0'17"04;expert(上級)因為有嚴重障礙/bug所以好難比較,最快圈速1'33"95 -所有為TIME ATTACK.

講佐咁多費話(唔好意思)其實所謂移植即係模擬器...話說西班牙有位叫ElSemi既人兄近年(好似係近呢兩年,唔肯定)研發出模擬sega model 2底板既軟件,由於欠缺官方數據所以非常困難等等,但最終都整佐出來,雖然未係十足十,但都有八九成以上o羅我覺得,最重要係唔駛錢仲想點係咪?但你預佐有o的bug係跑道上好似隱形牆咁會隨時覺到反車唔知咩事...其中expert有個位係正中間(隱形牆)好難避開亦是我話好難比較o既原因,所以三條賽道基本上全部都不能使出10成功力. 查實最正都係玩Dreamcast既Daytona USA 2001羅,可惜我冇DC唉.

'MODEL 2底板'模擬器檔案(zip-1MB)可以去ElSemi個網站下載,現時最新好似係0.6版本 http://nebula.emulatronia.com

'DAYTONA USA底板'檔案(zip-14MB)題材敏感,唔知可唔可以係度講,有興趣的朋友們請到小妺o既網站去看,包括如何setup等,記得log in... http://z9.invisionfree.com/bbs/index.php?showtopic=82

唔知原來cybercity有舉辦過賽事,否則一定去睇下八下~ >_<

舊 05-26-08, 10:37 PM   #19
ken10010128
不死鳥

wink

引用:
SURPRiSE!!! KEN is here!!! WOW...Oh...um...大家分享下咁啦,查實我想問你拿簽名至真,簡直係我偶像o羅!講笑~講真~我係cybercity見倒全部都係KEN既記錄,原來唔係日本人,仲識中文,太好啦~我可唔可以加你o的時間去hiscore網頁度,無意見當認承架啦~ ^o^ 如果你識得其他人也有玩的可否介紹/通知,我都想加埋佢地o的時間入去(唔係鬥快或鬥慢,而係整理下D資料大家參詳下),不過最重要係當時人知情和ok羅~講真如果你覺得唔ok既亦絕對理解o羅,我會尊重任何人任何時間o既任何決定o羅.

哈哈,高人真係唔敢當o羅,係其他高人面前.我唸我算係打字高手多過真正o既賽車高手o羅,因為我係用keyboard玩的失禮,雖然用keyboard無得快起步,加上鍵盤始終感覺差好遠(兩回事),不過聽倒insert coin既聲音我都會好興奮o羅,哈哈我都知自己係屬於非正常類別. P*S*我的'打字'技術目前advanced(中級)最快圈速0'41"78;beginner(初級)無入pit最快圈速0'17"04;expert(上級)因為有嚴重障礙/bug所以好難比較,最快圈速1'33"95 -所有為TIME ATTACK.

講佐咁多費話(唔好意思)其實所謂移植即係模擬器...話說西班牙有位叫ElSemi既人兄近年(好似係近呢兩年,唔肯定)研發出模擬sega model 2底板既軟件,由於欠缺官方數據所以非常困難等等,但最終都整佐出來,雖然未係十足十,但都有八九成以上o羅我覺得,最重要係唔駛錢仲想點係咪?但你預佐有o的bug係跑道上好似隱形牆咁會隨時覺到反車唔知咩事...其中expert有個位係正中間(隱形牆)好難避開亦是我話好難比較o既原因,所以三條賽道基本上全部都不能使出10成功力. 查實最正都係玩Dreamcast既Daytona USA 2001羅,可惜我冇DC唉.

'MODEL 2底板'模擬器檔案(zip-1MB)可以去ElSemi個網站下載,現時最新好似係0.6版本 http://nebula.emulatronia.com

'DAYTONA USA底板'檔案(zip-14MB)題材敏感,唔知可唔可以係度講,有興趣的朋友們請到小妺o既網站去看,包括如何setup等,記得log in... http://z9.invisionfree.com/bbs/index.php?showtopic=82

唔知原來cybercity有舉辦過賽事,否則一定去睇下八下~ >_<
Thankyou very much!! 我已經裝好DAYTONA USA在PC上啦! 下一個目標就係購入軚盤(例如:G-25 ),因為我見到網上既片段好多人都用G-25玩DAYTONA.......希望可以做到街機既感覺啦!!

另外,好多謝你將我既紀錄加到HISCORE網頁 ,不過要作出少少修正:
Advance : 2'51"76 (RACE)
Advance : 2'53"14 (T/A)
舊 05-27-08, 02:05 AM   #20
心如清水
美少女

經已update了!
唔駛客氣,反正我鐘意整理(&搜集)下o的資料,將來有新記錄的話記得通知我再更新~^^
我都想找o的日本玩者可惜我唔識日文~+_+
你實在太兼啦我覺得你o的記錄絕對應該係世界級,而唔止單單係香港最快o羅.
我從未見過一個2分51秒o既記錄(包括網上等等),真係難以置信o羅,厲害!
真係好開心,我依家好似同世界級o既明星講野咁!Internet真係好~
我冇打算買軚盤不過我都聽倒(上網睇倒)o的人全部都話G25係最好~
我都想整o的video比人睇可惜我冇camera唉.
祝你再創佳績,暫時係咁多,再見~~~

P.S.我有預感你ADVANCED(中級)o既街機記錄/時間好快會在模擬器上被超越......

舊 06-16-08, 06:46 PM   #21
cheung chi yan

註冊日期: Nov 2006
ken!我想問有冇'MODEL 3底板'模擬器 file
cheung chi yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-08, 09:19 PM   #22
ken10010128
不死鳥

只有model2
舊 06-16-08, 09:52 PM   #23

咁邊度重有daytona usa 2 打?
cheung chi yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-08, 09:03 AM   #24
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: cheung chi yan 查看文章
咁邊度重有daytona usa 2 打?
幾乎香港無人入…

舊 06-30-08, 09:54 PM   #25

怎樣將'MODEL 2底板'模擬器 link play in pc ! thx

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
木尾士目「げんしけん 二代目(GENSHIKEN)」アニメ化決定 xeno 日本動漫畫討論版 352 08-25-16 01:20 AM
我不相信!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!我要死了!!!!!!!!!!!!(USA vs PORTUGAL) koyasu 體育版 17 06-06-02 11:09 AM

現在的時間是 10:52 PM

手機版 | APP版