Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 5 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 25  ... 最後
日本動漫畫討論版>諫山創「進撃の巨人」Vol.3 | | アニメ2期 2017春放送決定!
nameH 10:40 PM 08-01-15
睇住老母俾人生吞咬開一半仲唔沉重,原來要條女玩失蹤先叫沉重
STRIFE 10:46 PM 08-01-15
成日玩NTR,唔悶???
赤兵尉SETH 10:48 PM 08-01-15
識睇一定睇呢套

野良猫 10:57 PM 08-01-15
掟到條魚出太空
Rance 10:59 PM 08-01-15
作者: 赤兵尉SETH:
識睇一定睇呢套

好似好好睇
神秘過客 12:14 AM 08-02-15
mikasa同兵長有床戲已經可以唔使睇
北条加蓮 01:03 AM 08-02-15
作者: sugihara:
大佬,要失去都可以有好多橋0者,使唔使又用愛情線咁懶呀tbb咩而家...
#345 spoil 第一句已解答左原因
朔望~ 07:14 PM 08-02-15
差D今日走左去睇優先場...

依家咁既款有D唔想睇
烈海王 07:43 PM 08-02-15
作者: 朔望~:
差D今日走左去睇優先場...

依家咁既款有D唔想睇
伏已中,千萬別入場!

除最後十分鐘稍為跟原著外,其他都是亂改一通,情節不合理得令人作嘔(不劇透,只可說荒謬得教人失笑),改動米卡莎性格遭遇及出現流克偽兵長,根本是背叛原著Fans,罪無可恕。

完全不明白,既找來本鄉奏多,為何不找他演兵長?其樣貌身高體型,皆入型入格,只欠髮型就是利維爾真人重現了,為何找他演阿爾敏?完全錯配!即使不找他演,也不能刪去兵長一角,再原創一隻流克偽兵長代替吧?兵長可是原著最受歡迎角色呀!

米卡莎更可怕,此女角最令人印象深刻,在於她極度瘋狂痴戀艾連,可謂此角色性格核心,現下一經改動,米卡莎不只魅力全失,更變得惹人憎惡,若有人純粹只觀看此電影,未看過原著,該會認為米卡莎是一件賤人。

而最最最最不可饒恕,是香港版刪去了很多血腥鏡頭!且是極為明顯,上鏡不接下鏡,尤其最後一段巨人戰刪得極差,氣得我急欲起身離場。

以近年動畫真人化論,今次絕對是最失敗一次,沒有之一!
烈海王 07:55 PM 08-02-15
作者: 神秘過客:
mikasa同兵長有床戲已經可以唔使睇
無床戲,但比床戲更糟!

編劇簡直白痴!原著最受歡迎兩大角色米卡莎與兵長,前者性格改得亂七八糟,後者直情消失,改用另一個垃圾原創角色取代,你叫觀眾還看甚麼?
神風@AMD 08:00 PM 08-02-15
無兵長,因為要戰女神要同新角色亂攪

如果佢同兵長亂攪
就會變成同人本劇情(拖走)
仲會比人割椅燒書燒埋間公司…
烈海王 08:06 PM 08-02-15
作者: 神風@AMD:
無兵長,因為要戰女神要同新角色亂攪

如果佢同兵長亂攪
就會變成同人本劇情(拖走)
仲會比人割椅燒書燒埋間公司…
據知諌山創有份監修劇本,這教我萬分驚訝,他到底知不知自己筆下那些原素是真正受歡迎?哪些只是花紙包裝?真心以為食人場面、立體機動戰鬥是重點?
DevilElvis 08:09 PM 08-02-15
太好,唔駛睇
ist 08:28 PM 08-02-15
有講點解要改

無兵長因為リヴァイ,"ヴ"字無法發音

米卡莎同艾倫改性格改關係,係諫山創要求必須改的,如果唔肯改,直頭唔比拍真人版,所以問題不在導演身上

另外香港上的是2b版,完整三級版應該睇唔到

http://www.cinematoday.jp/page/N0075095

http://kenshin.hk/2015/07/23/%E3%80%...9%BE%E9%80%A3/
烈海王 08:29 PM 08-02-15
作者: DevilElvis:
太好,唔駛睇
原著Fans千祈唔好睇,會爆血管。
烈海王 08:33 PM 08-02-15
作者: ist:
有講點解要改

米卡莎同艾倫改性格改關係,係諫山創要求必須改的,如果唔肯改,直頭唔比拍真人版,所以問題不在導演身上

http://www.cinematoday.jp/page/N0075095

http://kenshin.hk/2015/07/23/%E3%80%...9%BE%E9%80%A3/
若真如此,真人版確實不應開拍

如諌山認為,如今關係處理是勝於原著,似乎最初作品受歡迎真是「屎忽撞棍」,他自己也誤解了自己作品出彩之處

試想像如再改編《未來日記》真人版,我妻由乃一角保留,但完全刪去壞嬌屬性,試問還有何可看。
nameH 08:49 PM 08-02-15
作者: ist:
有講點解要改

「町山是由導演樋口真嗣直接委託負責改編,而他認為真人化最大問題之一是原作舞台為德國而人物也是德國人,粉絲普遍認為由日本人演德國人不妥」

追左漫畫4年從來唔知班友係德國人bbbbb

另外"ヴ"點發唔到音?ヴァ不嬲都當バ讀架啦
小嘉 08:57 PM 08-02-15
好彩無入場
之前仲有朋友叫我一齊睇
作者: nameH:
「町山是由導演樋口真嗣直接委託負責改編,而他認為真人化最大問題之一是原作舞台為德國而人物也是德國人,粉絲普遍認為由日本人演德國人不妥」

追左漫畫4年從來唔知班友係德國人bbbbb

另外"ヴ"點發唔到音?ヴァ不嬲都當バ讀架啦
動畫都發到音我都唔明真人版點發唔到
sugihara 09:01 PM 08-02-15
改名唔係問題,都當左條友係兵長啦
改性格都唔係問題,諫山提出0既我覺得好正常
但係你條監督唔好用師奶劇個思維去改得唔得
ist 09:04 PM 08-02-15
講真,到時電影版跟足漫畫,又有人話"你跟足,我睇多次電影版做咩?不如睇返漫畫"

如果用半個鐘講以前艾倫,米卡莎殺人,到時一樣悶到抽筋

用巨人戰,吸引一般觀眾眼球好正常
nameH 09:09 PM 08-02-15
重要元素要跟足,細節可以改

好似動畫版咁,重點都跟足原著,有冇人投訴「跟足哂咁我睇黎做乜」?

事實上動畫比漫畫版有過之而冇不及,所以改編呢家野完全係編劇功力問題
神秘過客 09:20 PM 08-02-15
作者: 烈海王:
無床戲,但比床戲更糟!

編劇簡直白痴!原著最受歡迎兩大角色米卡莎與兵長,前者性格改得亂七八糟,後者直情消失,改用另一個垃圾原創角色取代,你叫觀眾還看甚麼?
我都係見人評論寫,比床戲更糟真係不能想像
好似仲加左一幕艾倫被人NTR後, 被人妻誘惑然後會搓佢個胸, 堅定流???
URA 10:07 PM 08-02-15
作者: 神秘過客:
好似仲加左一幕艾倫被人NTR後, 被人妻誘惑然後會搓佢個胸, 堅定流???
劇透
依幕係真
人妻誘惑緊時側邊有pair情侶打得火熱中
而之後唔夠1分鐘人妻比巨人食埋

KARAS 11:18 PM 08-02-15
就咁同d特攝片比較 呢套效果真係唔掂喎
以前有套真人五右衛門 算係比較好特技了
烈海王 02:15 AM 08-03-15
作者: URA:
劇透
依幕係真
人妻誘惑緊時側邊有pair情侶打得火熱中
而之後唔夠1分鐘人妻比巨人食埋
這段直情是白痴橋段,危機四伏,未脫險境,成班人只顧敦倫
第一 ... 5 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 25  ... 最後

返回主題版面