Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-05-10, 04:51 PM   #351
fmptsrhk
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
引用:
作者: ayato 查看文章
最尾個幕2人互指好型!!
令我諗起郭嘉果句:他日官渡,看我以一敵百!,好期待~
可惜官渡之後郭嘉就.....
其實官渡後, 郭嘉還是參與了袁家掃討戰, 仍然活躍了數年, 207年才病逝
我都有興趣看陳某怎樣安排4奇的落幕, 2公子會參一腳乎??
fmptsrhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-10, 05:10 PM   #352
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: fmptsrhk 查看文章
其實官渡後, 郭嘉還是參與了袁家掃討戰, 仍然活躍了數年, 207年才病逝
如果冇記錯嘅話, 不單止活到接收咗河北袁家舊領土, 響演義之中講甚至有份策劃深入烏桓作戰添~

響曹操北伐回來前後病死。

估陳某會唔會借華陀嘅死而借刀殺埋四奇?

舊 10-05-10, 06:00 PM   #353
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
最尾個幕2人互指好型!!
令我諗起郭嘉果句:他日官渡,看我以一敵百!,好期待~
可惜官渡之後郭嘉就.....
我記得郭嘉講呢句嘅時候
好似係單行本嘅十幾(15?)期
現在已經去到..................

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-10, 07:35 PM   #354
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
官渡之後如無意外有一場要搞店袁紹(呢場之後袁紹病死,唔知會唔會係十面埋伏)
冇記錯郭嘉死果陣北方差唔多統一

二公子個梗由30期開始鋪,唔會鋪到最尾乜野都冇丫

舊 10-05-10, 10:33 PM   #355
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: fmptsrhk 查看文章
啱啱赤壁前死~記得曹操赤壁敗陣之後話過~如果郭嘉未死..........

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-10, 10:44 PM   #356
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: (=v=)b 查看文章
啱啱赤壁前死~記得曹操赤壁敗陣之後話過~如果郭嘉未死..........
早赤壁一年,曹操統一北方之後回程果時已經急病病逝

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-10, 09:23 AM   #357
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
如果冇記錯嘅話, 不單止活到接收咗河北袁家舊領土, 響演義之中講甚至有份策劃深入烏桓作戰添~
唔止演義,
三國正史征烏桓都係郭嘉提案的

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-10, 02:13 AM   #358
Sar8
The One

用左一期佈陣
下期先真係開始打
睇來袁方呢場志在必得

舊 10-14-10, 02:15 AM   #359
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: Sar8 查看文章
用左一期佈陣
下期先真係開始打
睇來袁方呢場志在必得
但係郭嘉應該會贏到盡

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-10, 12:27 AM   #360
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
今話袁方同張郃勁型
袁方: 有志氣

郭嘉應該贏,袁軍氣數已盡
Fean 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-10, 11:06 AM   #361
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
感謝樓上各人對郭嘉的補充,`小弟右學左野la~~

我覺得袁方佢因材施用,無大將之下可小勝~

最尾右黎休刊兵法...
ayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-10, 11:22 AM   #362
肉羊哩咖
griffin611

反而同意袁大師兄借反敗小勝,外震曹軍,內攝諸將,先穩住戰線(兩員大將先後陣亡士氣唔散都難),趁機擴展一己勢力,跟住形成河北對持局面。

袁大師兄嘅部部署好明顯,以一軍正面攻擊,其餘穩守以求奇襲嘅機會;反而曹軍上上下下心理上因為先前大勝而有D鬆懈,睇唔通大師兄想點,加上謀略同戰機上已經失先,出擊幾似先戰後求勝,呢仗睇嚟曹軍都險下~

舊 10-15-10, 11:37 AM   #363
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
唔止演義,
三國正史征烏桓都係郭嘉提案的
你啱!

(對於袁氐餘黨)郭嘉认为: “公虽威震天下,胡恃其远,必不设备。因其无备,卒然击之,可破灭也。且袁绍有恩于民夷,而尚兄弟生存。今四州之民,徒以威附,德施未加,舍而南征,尚因 乌丸之资,招其死主之臣,胡人一动,民夷惧应,以生蹋顿之心,成觊觎之计,恐青、冀非己之有也。(劉)表,坐谈客耳,自知才不足以御(劉)备,重任之则恐不能制,轻任 之则备不为用,虽虚国远征,公无忧矣”(《三国志•魏书•郭嘉传》)。

曹操听罢,茅塞顿开,遂立即挥师北上,进至易(今河北雄县西北)时,郭嘉又献策说:“兵贵神速。今千里袭人,辎重多,难以趣利,且彼闻之,必为备;不如留辎重,轻兵兼道以出,掩其不意”(《三国志•魏书•郭嘉传》)。曹操依计而行,亲率轻骑兵,昼夜兼程,疾速行军。在白狼山(今辽宁喀喇沁左翼蒙古自治县东境白鹿山)歼灭乌桓主力和袁尚、袁熙残余势力,斩蹋顿及名王以下10余人,俘虏20余万人。

舊 10-30-10, 10:36 AM   #364
colus
Game Master
子龍

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDColus
XBox Live GamertagColusM
奉先小說已經出左,有冇人買左?
尋晚睇左個序,唔錯呀,有D補完返呂布白門樓被擒時既空白

Falling down, rain flows into my heart
In the pain I'm waiting for you
colus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-10, 08:11 PM   #365
Sar8
The One

郭嘉處於下風
張郃鉗住張遼

袁方出埋八陣圖
睇來呢場玩完

舊 11-01-10, 01:45 PM   #366
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
郭嘉比袁方屈機ar!

唔入陣,變陣唔夠快
入陣,失地勢,
而且入得遲,比袁方報好局成八陣圖

袁方果然係8奇之首!
既然係甘,點解要犧牲顏文2人?
ayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-10, 01:46 PM   #367
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: colus 查看文章
睇緊中..
唔差..

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-10, 01:48 PM   #368
肉羊哩咖
griffin611

嘩, 第三二二話以為睇緊田中芳樹! 呼~~~

以快打慢, 步步食住曹營, 大奇呢仗好嘢, 咁有話過周瑜係用兵第一, 好期待佢有更多表現噃。

呢場完咗就變成隔河對峙嘅局面?

二公子係時候做嘢啦, 分化袁營內部靠你啦!

舊 11-01-10, 01:49 PM   #369
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: yeah yeah 查看文章
睇緊中..
唔差..
始終小強係第一男主角噃, 係唔係比張三爺嗰本好?

舊 11-01-10, 02:25 PM   #370
肉羊哩咖
griffin611

引用:
袁方果然係8奇之首!
既然係甘,點解要犧牲顏文2人?
又可以咁話, 打個比喻, 好似盤棋, 開咗好多個火頭, 一奇就算有三頭六臂, 似終係人一個, 都顧唔倒咁多, 顧得前線未必顧得補給, 顧前補給又未必顧得軍政, 顧得軍政又未必顧得全局戰略, 顧得全局戰略又未必顧得後面袁家嘅山頭政治, 一個唔覺意搞唔掂其中一瓣, 分分鐘被扯後腿架。

就算係得, 無可能由一個人攞晒彩, 其他袁家將領都會唔服; 唔係就好似七奇之後咁, 樣樣管晒操勞過頭病死咯~

所以咁大場戰爭, 前線咁長, 好講各將領分工合作, 而且古時d通訊交通無咁發逹, 就算你係料事如神, 都要時間兵力行到去先得嘅~

官渡呢單嘢係袁家主力向曹家作正面攻擊, 前後兩軍係由智勇兼備嘅兩員大將坐陣, 仲加埋好有號召力嘅劉大耳, 單睇牌面好難輸啫, 唔洗吓吓由一奇出陣掛? 佢可能響第二處管緊其他嘢; 點之撞正四奇用奇計, 加埋關二爺同偽呂布前後出手, 成支大軍好快咁就散晒, 一奇嚟到都救唔番; 今仗就算袁家贏番嗰尾彩, 響戰略上優勢嘅差距已經無咁大。

舊 11-02-10, 07:52 AM   #371
Sar8
The One

郭嘉戰敗,荀彧受傷
剩返二公子同埋三奇

舊 11-02-10, 09:08 AM   #372
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Sar8 查看文章
郭嘉戰敗,荀彧受傷
剩返二公子同埋三奇
二爺係咪走咗佬啦已經?

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-10, 09:11 AM   #373
冬雨
Game Master
closing

註冊日期: Oct 2002
昨天開始睇奉先小說!
真係不錯!
引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
二爺係咪走咗佬啦已經?
仲未走!

Person who spins time.
Person who walks to the future.
It is a story of the "Will".
冬雨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-10, 11:32 AM   #374
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: colus 查看文章
本翼德我睇左唔夠一半已經擺埋一邊, 今次唔再中計喇...
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-10, 10:58 PM   #375
Sar8
The One

不出所料,二公子出場,代替不能出席既三奇

40期個封面好型
係大師兄+四奇對決

主題工具
顯示模式