Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 04-25-09, 07:56 PM   #976
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: kyu 查看文章
Peter要整都幾難整……只好要他靠自己了。
另外,終於有人說大班的優點了。
因為之前看到一面倒的評論以為大班狂罵ACG不是,以為真的像一般人那樣攻擊ACG人士。
我只係覺得大班講野有佢既道理姐..
佢有d問題,就算係問我,我都未必答得出..
好似otaku 係日本係負面,哩個係事實,亦真係唔需要理出處架喎,同一班唔識ACG既人講ACG既背境咪同唔識歷史既人講歷史一樣..
大班觀點都好清楚..
otaku係一個負面名詞,咁明知佢係負面咁點解仲要用呢??
佢問完之後我自己都答唔出..

但當然認唔認同大班講既野係兩件事,不過節目咁短,跟本解釋唔到otaku既定義,反而大班帶出點解港女港男配對有問題更有建設性.
不過睇得出Thomas係一個識轉灣既人,部份題目佢都識避重就輕咁帶過....
我亦好欣賞大班最尾讚Thomas,佢係作為一個普通人看待去讚Thomas,不是用什麼其他角度去睇Thomas.
反之peter就.....連講野都覺有問題...

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-09, 08:32 PM   #977
kyu
God of Gamer
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
我只係覺得大班講野有佢既道理姐..
佢有d問題,就算係問我,我都未必答得出..
好似otaku 係日本係負面,哩個係事實,亦真係唔需要理出處架喎,同一班唔識ACG既人講ACG既背境咪同唔識歷史既人講歷史一樣..
大班觀點都好清楚..
otaku係一個負面名詞,咁明知佢係負面咁點解仲要用呢??
佢問完之後我自己都答唔出..

但當然認唔認同大班講既野係兩件事,不過節目咁短,跟本解釋唔到otaku既定義,反而大班帶出點解港女港男配對有問題更有建設性.
不過睇得出Thomas係一個識轉灣既人,部份題目佢都識避重就輕咁帶過....
我亦好欣賞大班最尾讚Thomas,佢係作為一個普通人看待去讚Thomas,不是用什麼其他角度去睇Thomas.
反之peter就.....連講野都覺有問題...
最大件事就是Peter有些小動作,令人覺得很頹。
例如好像在relax雙手擺在頭後面的動作,真的不太應該在公眾地方做出來。

舊 04-25-09, 08:41 PM   #978
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
最大件事就是Peter有些小動作,令人覺得很頹。
例如好像在relax雙手擺在頭後面的動作,真的不太應該在公眾地方做出來。
算啦..佢真人都有問題...因為工作關係,我都叫見識過佢做事手法.
老實講只論工作能力......佢比出面剛入行既人做得更差...
佢本身唔係聰明既人,做事唔識話頭醒尾都算....最慘連交託既事都做得唔好,要人跟手尾.
雖則只見過兩三次見...但當時比我既感覺已經想當面同佢講"你唔適合做IT架啦,不如轉行啦"
工作咁多年我只同上司講過兩三次"有佢做野就唔好叫我一起做"..peter有幸係其中一個

舊 04-25-09, 09:09 PM   #979
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
算啦..
真不幸
看來他真的不止言語問題連做事都……
據你這樣說,可能TVB港男那集主角真的是人辦了
好在你不是在一個月之前爆料,否則……

舊 04-25-09, 11:28 PM   #980
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
真不幸
看來他真的不止言語問題連做事都……
據你這樣說,可能TVB港男那集主角真的是人辦了
好在你不是在一個月之前爆料,否則……
不會啦...一個月前講就唔似真,似吹水多....
講左都無人信..

舊 04-25-09, 11:31 PM   #981
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
引用:
算啦..佢真人都有問題...因為工作關係,我都叫見識過佢做事手法.
老實講只論工作能力......佢比出面剛入行既人做得更差...
佢本身唔係聰明既人,做事唔識話頭醒尾都算....最慘連交託既事都做得唔好,要人跟手尾.
雖則只見過兩三次見...但當時比我既感覺已經想當面同佢講"你唔適合做IT架啦,不如轉行啦"
工作咁多年我只同上司講過兩三次"有佢做野就唔好叫我一起做"..peter有幸係其中一個
EEE? 有故仔聽

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-09, 12:11 AM   #982
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
不會啦...一個月前講就唔似真,似吹水多....
講左都無人信..
那又是,而且那時說了的話。
可能網上討論不會出現港男=電車男的說法了。
不知這小道消息轉貼去某個討論區班網民會怎樣看

引用:
作者: KammyKammy 查看文章
EEE? 有故仔聽
如果真的話,相信是繼黎三萬後,又一個被網民KO的人了。

此篇文章於 04-26-09 12:32 AM 被 kyu 編輯。
kyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-09, 01:53 AM   #983
Diana
Insane Gamer

千啦..............就黎...
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-09, 02:36 AM   #984
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
PETER 就一早預左佢唔會係醒目男啦
係醒目男邊會自閉同溝唔到女
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-09, 02:42 AM   #985
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
作者: POKA 查看文章
PETER 就一早預左佢唔會係醒目男啦
係醒目男邊會自閉同溝唔到女
算了……
可能真的要靠一班熟悉的「主人」去幫他了。

舊 04-26-09, 06:19 PM   #986
redman2009
Junior Member

註冊日期: Apr 2009
引用:
基本上很多人認為是這樣了,畢竟又是那句~
很多人視ACG如洪水猛獸,認為喜歡這些東西會是有不良影響的。
他們認為「勤有功,戲無益」,故此對喜歡ACG人士進行打壓。
講到"勤有功,戲無益,一般人對睇漫畫同埋打機既人真係好大偏見
例如我喺屋企睇電視的話,屋企會認為無乜野
但我將睇電視既時間攞黎打機,佢就話浪費時間
咁其實打機同睇電視比,我有時覺得打機可能仲有益

例如睇書人地覺得係上進
但睇漫畫就完全無人覺得係

但書都分好多種,而漫畫本身大部份都當中含有正面信息教人一啲道理,我就唔明點解大家都係書,只係漫畫公仔多些少,就俾人咁大印象分別。

其實我相信大家喺打機同睇漫畫過程,同樣可以學到好多人生道理同埋生活技能,不過每個人既悟性唔同,從當中學到既野就唔同。

正如有人睇好多人物傳記,但唔代表睇完可以學到變偉人。
redman2009 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-09, 08:41 PM   #987
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
睇電視睇下睇乜電視la, 睇資訊性節目我覺得會比打機"有益"
書方面, 睇小說同漫畫一樣都唔會有乜益處, 除非你從事文字/畫圖相關工作

我都係果句, 點解興趣一定要有"建設性"?
有人會其望入戲院睇套笑片會學倒人生哲理?

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-09, 10:48 PM   #988
PENHOL
Insane Gamer
呆呆羽

註冊日期: Feb 2009
所謂的笑片就係利用人生哲理人性弱點等東西反其道而行來引發笑點的....

而建設性係睇人用乜觀點來看啦, 我覺得所有東西都有其可取之處所以才可是存於世上,
同樣地, 所有有其不良之處的東西都一定會給打壓, 直至消失,

如果還未完全消失的東西, 最低限度是有一定的存在意義吧,
不過所謂的興趣, 就應該是投己所好才是, 自己的興趣不影響到他人的話, 也就沒必要理會他人的影響, 如果是自己真正喜歡自己的興趣的話...
PENHOL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-09, 01:41 AM   #989
L.S.U
Senior Gamer

註冊日期: May 2005
>港女發狂之港男發瘟<
有冇人會睇?
L.S.U 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-09, 02:34 AM   #990
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
其實我睇咁多年漫畫
唔太覺學到咩野...
純粹興趣姐.
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-09, 03:48 AM   #991
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: 真!DC 查看文章
睇電視睇下睇乜電視la, 睇資訊性節目我覺得會比打機"有益"
書方面, 睇小說同漫畫一樣都唔會有乜益處, 除非你從事文字/畫圖相關工作

我都係果句, 點解興趣一定要有"建設性"?
有人會其望入戲院睇套笑片會學倒人生哲理?
[路過]睇下你睇邊套囉~ yes man! ? probably, lol[/路過]

究竟睇漫畫會學到d咩呢?
又係唔係真係應該拎黎同文學比較?

咁不如直接拎輕小說同紅樓夢比啦...

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-09, 08:45 AM   #992
kyu
我要搞掂丁力個衰人

討論又返回ACG有沒有好處論……
不過又真的不少人認為香港一些女性不喜歡男性愛好ACG吧?

舊 04-28-09, 12:53 AM   #993
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
討論又返回ACG有沒有好處論……
不過又真的不少人認為香港一些女性不喜歡男性愛好ACG吧?
咪所以話無得好野, 根本就係SUBJECTIVE既
無討論既餘地.
反而可能真係有學者, 做個二十年PROJECT
拎D由細睇動漫睇到大既, 做下比對等等
睇下各自成就 (?!) 再做比對?!
都話可以有得討論下
唔係... 邊有得講姐 ="=

唔通話成日打機, 成日睇動漫就一定讀書唔成架咩 = =?
我又唔覺喎

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-09, 01:15 AM   #994
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
其實又無咁誇張既..
只要個男仔正正常常.唔係個d勁內向,唔識表達自己,又唔識同人相處勁易怕羞既話
就算佢喜愛ACG都唔會比人用有色眼鏡睇的.
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-09, 03:34 PM   #995
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
其實又無咁誇張既..
只要個男仔正正常常.唔係個d勁內向,唔識表達自己,又唔識同人相處勁易怕羞既話
就算佢喜愛ACG都唔會比人用有色眼鏡睇的.
沒錯,其實有些人可能只看外表而已。
無論是否ACG有關,一符合與電視所說「電車男」特徵就指他們是毒男了。
而且最諷刺都是傳媒濫用「電車男」這個詞語。(不論是否與ACG有關都這樣)

電視說那類電車男,其實是「牛膀男」吧? (有關「牛膀男」專用詞語,出自《爆粗BAND友》)

其實有部分人用「有色眼鏡」看ACG愛好者原因,主要可能看到日本一些ACG愛好者把虛構人物當作妻子,看到ACG愛好者對萌物 。這些例子傳到香港後,一些人認為大部分ACG愛好者都是像日本那類的。

舊 05-03-09, 01:44 PM   #996
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
高清台播緊「電車男」電影應下節

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-09, 02:53 PM   #997
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
作者: KammyKammy 查看文章
高清台播緊「電車男」電影應下節
就算播了都不能改變人家對電車男看法

不過,相信應該有人看U-Magazine吧,說御宅族的。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:38 PM

手機版 | APP版