Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-23-08, 03:56 PM   #26
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
說到研習區的標籤, 其實一直都在進化的.

討論研習區的標籤前, 首先讓我強調 (現時) 研習區的大方向, 就是鼓勵認真拍照, 認真批評.

我覺得更細分標籤類別並不是最好方法. 本來有些東西就好難分類.
例如旅行時拍下異國街頭的市集中人們的活動, 這是 "旅行"? "人文"? "街拍"? "Cityscape"? 可能全部都是.

現時所用 "習作" 和 "隨拍" 兩個分類是我的個人看法.
既然令部分人覺得困惑, 就是說兩個分類都可能嫌太多了.
倒不如不要分, 統一用一個標籤貼圖, 如 "作品".
標籤最好帶有"認真拍攝" 的意思, 所以 "分享", "照片" 之類不能用.

值得留意的是, 即使用標籤如 "作品", 並沒有代表照片的質素要達到什麼程度才可以貼.
重點是認真去拍, 認真提出批評, 透過討論, 提升自己的水平.

實說實話, 研習區不歡迎 "亂拍".
研習區也不是用來分享 "親子樂", "寵物情緣" 的地方. 然而如果你認真去拍自己的孩子, 寵物可愛的一面, 在研習區貼出來, 討論你的拍攝是否成功, 這樣就大大的歡迎. 假若演變成奶粉經, 寵物罐頭品牌討論, 這就不能接受了.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-08, 12:51 AM   #27
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

復活了~ 久等了~
請提意見作最後調整. (雖然之後大把機會再調整)
OK 的話, 我就開第一期, 十二/一月號來揀題目囉?

--

G A F 照 相 館 P H O T O  C H A L L E N G E  S E C O N D  R A I D 遊 戲 規 則  v 0 . 1

* Photo Challenge SR (PCSR) 兩個月一期.
* 活動目的: 同一段時間內大家同拍一個題材, 互相批評.
* 題目由提議+討論產生, 有需要的話版主作最後決定.
* 先定題目再報名. 參加者必須在報名期內報名.
* 參加者貼圖數量不限; 必須是 PCSR 期間所拍的照片; 照片像數, 限制最長一邊必須為 800 點. 不得少, 不得多.
* 參加者請互相批評討論. 沒有報名的會員也歡迎對照片提出批評.
* 參加攝影師授權版主於照相館文章中轉鏈, 轉鏈時將明確標明攝影師的登入名稱.
* 版主可根據個別照片是否適合刊登而作出適當修訂或予以刪除.
舊 11-24-08, 07:33 PM   #28
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
意見是在這個topic 提出嗎?
我提意用節日,因為兩個月為一期的話,剛好有聖誕同新年兩個節日.但冬季都算唔算一個節?
但 又怕因為有人會做節,陪女女/仔仔,情人..etc
未必係節日氣氛最濃時去影相.
點都好,題材我影到的話一定報名.^^;

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-08, 07:53 PM   #29
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

呀... 我意思是如果 OK 遊戲規則, 我便去開 POST 讓大定提議題目.

"節日" - 我記住先.
舊 11-24-08, 08:51 PM   #30
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我想把照片像數最長一邊改做 640 點... 800 點好像仍太大, 用個 low res screen 看一張 portrait mode 照片, screen 不夠大顯示整張照片耶.
舊 11-24-08, 09:12 PM   #31
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
引用:
作者: KKH 查看文章
我想把照片像數最長一邊改做 640 點... 800 點好像仍太大, 用個 low res screen 看一張 portrait mode 照片, screen 不夠大顯示整張照片耶.
咁喺咪將格式統一定在640*480啊

舊 11-24-08, 09:13 PM   #32
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

只限制最長一邊就好了. 因為 format 可以 3:2, 4:3, 16:9.... 什麼 format 都可以.
舊 11-24-08, 09:37 PM   #33
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

Photo Challenge SR 入研習區繼續傾囉~
舊 01-28-09, 02:21 AM   #34
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

Photo Challenge SR #1 也差不多是時候了, 是時候來個 review.
今次 Photo Challenge SR 復活, 我想滿足了很多人的要求吧.
「節日」這題目, 本身不壞. 為什麼照片這麼少呢? 又少人評?
(我都沒拍, 沒貼, 雖然我有評.)
基本上 Photo Challenge SR 跟以前 Photo Challenge,
訂題目上沒有什麼分別, 都是可以有不少發揮的題目,
甚至比以前 Photo Challenge 更少規範.
不過呢, 好明顯唔 work 啦.

差不多係時候摺埋啦.
大家有話也請直說.

其實呢, 我倒是有些新想法…
不過下回再說.

舊 01-28-09, 02:30 AM   #35
RS 200
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
我今日先o岩o岩交功課.....雖然唔係咩靚相....
而評相就真係自問係新手....唔敢亂講亂評呢.....望版大見諒
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-09, 02:36 AM   #36
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

No no 絕對唔係話你有問題. 係整體上熱情冷卻.
舊 01-28-09, 02:42 AM   #37
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
我聖誕都有特登出去影兩晚啊,不過未盡力是事實/\
評...實話實說...好多見到都沒心機評...

熱情冷卻<---說出重點了orz
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 01:12 AM   #38
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

話說首領の野望想幾時實行呢?
舊 02-01-09, 11:25 PM   #39
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: ビスケット 查看文章
話說首領の野望想幾時實行呢?
- 名字想好了, 叫 "Photo Composition Workshop".
- 構圖理論的元素當中, 每一個元素出一個習作, e.g. 擺位, eye-line, figure and ground... 大家來貼圖.
- 不過要先那些元素整理出一個 outline… 而且出題目總需要寫些解說那個題目中的元素是什麼, 作用如何 etc.
- 奸計是, 可以玩到十來個元素之後, 再出一個集大成的 "構圖教學" topic, 我會揀習作中可用的圖作示範.

舊 02-02-09, 11:20 AM   #40
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
說也慚愧,自己也是想PC SR 復活的一員,可惜自己還未出相....
我聖誕新年各自出了兩次去影,但影回來的東東真的過不了自己那關....

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-09, 12:37 AM   #41
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

講真, 過不了自己那一關... 我寧願不要貼~

- - -

各位同學, 這個未完成, 不過我已經覺得有點可怕... 真的要來嗎?

Possible Photo Composition Workshop Topics

Points and lines
- Single point
- Multiple-point relationship
- Vertical lines
- Horizontal lines
- Diagonal lines
- Curves, S curves
- ...

Elements
- Figure and ground
- Patterns and framing
- Contrast and juxtaposition
- Shapes: triangles, rectangles, circles
- Simplicity
- ...

Placement and division
- Frame choices
- Frame within frame
- Filling the frame
- Golden section, rule of thirds, placement zones
- Golden triangle, golden spiral
- Selective focus
- ...

Contents
- Strong and weak contents
- The decisive moment
- Preciseness and Ambiguity
- Documentary and expressionism
- Motion and snapshot
- ...

Dynamics
- Directions and flows
- Invisible lines, e.g. eyelines
- Perspective: optical, saturation, contrast
- Weight and balance
- Order
- Rhythm
- Delayed interest, hidden interest
- ...

Light and colours
- The Chiaroscuro principle
- High key, low key
- Colour relationships
- Colour accent, monochrome accent
- Black and white characteristics and psychology
- Exposure choices
- Key, fill, accent, background
- ...

Culture
- Audience expectation, e.g. dynamic range, sharpness
- Flaws, e.g. flare, noise
- HDR
- Predefined characteristics, e.g. specific types of film
- ...

Process and Ethnics
-
- Cropping
- Return to your subject
- Patience
-
- ...
- …
舊 02-05-09, 12:47 AM   #42
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
好激咁wor

舊 02-05-09, 01:30 AM   #43
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

嗚哇!!
上面堆嘢我好多都唔知咩黎!!
/\
舊 02-05-09, 03:19 AM   #44
teamkiller
God of Gamer

註冊日期: Dec 2003
如果真係齊曬度咁多的教學的話
真係出本書都得

舊 02-05-09, 10:09 AM   #45
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

KK大唔會諗住用英文寫掛
話說KK大用中文出既技巧topic我都有睇晒的,但英既既就.../\

舊 02-06-09, 09:09 PM   #46
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

當然不會用英文寫. 只是整理的時候用英文會快一些, 不會拖慢思考.

言歸正傳, 玩這個遊戲要打長久戰, 我猜玩上一年半載都不誇張.
舊 02-06-09, 09:32 PM   #47
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: KKH 查看文章
當然不會用英文寫. 只是整理的時候用英文會快一些, 不會拖慢思考.

言歸正傳, 玩這個遊戲要打長久戰, 我猜玩上一年半載都不誇張.
小弟英文能力有限,只睇識那隻生字,都覺得難玩....
如果無超跟性,跟本寫唔完.....哩d咁學術性既野,我只能做旁觀者.

舊 02-06-09, 10:20 PM   #48
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
這些好玩呀

基本功來的~

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-09, 09:25 PM   #49
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

似乎勾不起大家興趣...
舊 03-16-09, 01:58 AM   #50
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

玩完?完蛋?仲有冇得玩?
花展功課會唔會教材?
我抄低樓上啲Point聽日影啲惡例返來?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 有川浩「図書館戦争 革命のつばさ」劇場版 香港11月25日上映決定 money 日本動漫畫討論版 124 08-10-15 11:51 AM
[動畫] 望月淳「PandoraHearts」総合THREAD 武藤遊戲 日本動漫畫討論版 63 05-19-15 01:13 PM
[動畫] 遠藤海成「まりあ†ほりっく」コミック最終巻 2015年1月23日発売決定 money 日本動漫畫討論版 293 02-23-15 05:58 PM
[動畫] 劇場版「天元突破グレンラガン 螺巌篇」好評公開中(全130分) Vol.3 money 日本動漫畫討論版 1002 08-03-09 10:30 PM
[動畫] 「我が家のお稲荷さま。」総合THREAD money 日本動漫畫討論版 184 11-18-08 02:35 AM

現在的時間是 04:43 PM

手機版 | APP版