Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-31-15, 01:35 AM   #1651
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
下集睇海豚

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-15, 02:10 AM   #1652
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
其實好似睇 回到未來,有個來自 未來 的自己,回來告訴自己錯了,要改變未來。只不過 士郎 太蠢,唔能夠明白了吧。
以Saber 既經歷,點會覺得 士郎 既理念觀點 係正確架?? 佢自己都想改變過去啦...
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-15, 02:37 AM   #1653
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
士郎唔係蠢
佢唔係唔明白阿茶講既野係事實、甚至佢自己已經體會到一部份既記憶
但係堅持理想需要既從來唔單止係要理性...
阿茶就係已經忘記左堅持自己信念最緊要既係初衷同埋熱情
相反士郎其實係諗通左,佢已經知道自己既理想係包埋接受佢既理性係有著咁痛苦既一面

阿茶見到現實既殘酷同理想既痛苦,想逃避所以先返黎發洩
如果你覺得士郎接受呢個現實然後依然向呢條路行係一件錯事,咁我諗你要諗下你既人生觀其實會唔會就係覺得實行理想既時候遇到痛苦應該逃避啦....

Saber係呢條線本來就唔能夠得到救贖(因為Fate線已經救贖左)
但本來Saber係呢條線企係旁邊聽阿茶同士郎既對答 就已經有搵到答案既跡象
Saber身為王既時候都好似阿茶一樣,放棄人類既心、人間性、人類既價值觀,作為守護神一樣保護不列顛
佢亦都好似阿茶一樣,到最後面對唔到現實,所以選擇左向願望機逃避,想否定自己所做既一切
但其實佢亦都同阿茶一樣,忘記左當然拔劍既時候既初衷同果種願意接受拔劍帶黎既一切結果既心
士郎既勝利,其實亦都打碎左Saber心中既矛盾
士郎即使認同自己面對既現實係殘酷、最後一定死於非命、一定比自己既理想背叛
但呢D佢都全部接受晒,佢認為呢D就係佢實行理想要付出既代價,其實係佢既理想既一部份,唔可能切割開黎
呢條線既Saber相信亦係聽完士郎同阿茶既說話,就明白後侮其實就等於否定當初拔劍既自己
所以先會決定放開,接受自己身為人既一生就係做到咁多,得到呢個結果

類似既價值觀其實係Fate/Extra CCC亦都有題及到,臥藤門司對ジナコ講既道理其實亦係類似既概念

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 05-31-15 02:48 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-15, 03:26 AM   #1654
shooter
Game Master

年輕時或者叫堅持,中年老年時就可能叫頑固。
年輕人,絕多數都是熱血。熱血既人睇事絕多數唔會全面,只識得堅持理想,夢想,唔知乜野叫後悔。
後悔 = 按字面上解釋,是要 "後來" 才知道 "錯"。
點解要讀書,點解要讀歷史,就是要學前人智慧,來避免 "將來後悔"。
相信好多人都有聽老人家講過,"教你就係唔想你走錯路,將來後悔"。當然聽唔聽人講,有冇智慧去分析,是 "才智" 問題。

經歷過真正的痛苦 =/= 知道將會好痛苦。
好多人都知道坐監會好慘,但有幾慘,一般黎講,要真正體會過先會明白。如果有人話,諗下就能體會到,呢D或可能叫 自以為是。

經歷/過程 = 最大既才智。

此篇文章於 05-31-15 03:40 AM 被 shooter 編輯。
舊 05-31-15, 05:31 AM   #1655
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: shooter 查看文章
年輕人,絕多數都是熱血。熱血既人睇事絕多數唔會全面,只識得堅持理想,夢想,唔知乜野叫後悔。
點解要讀書,點解要讀歷史,就是要學前人智慧,來避免 "將來後悔"。
相信好多人都有聽老人家講過,"教你就係唔想你走錯路,將來後悔"。當然聽唔聽人講,有冇智慧去分析,是 "才智" 問題。

好多人都知道坐監會好慘,但有幾慘,一般黎講,要真正體會過先會明白。如果有人話,諗下就能體會到,呢D或可能叫 自以為是。

十分認同,不忘初衷當然重要
後悔不等於否定自己的初衷,後悔反而更傾向於覺得以往的自己選擇了未如理想的做法/路徑來實現理想,想要選擇另一個更好的選項
心口寫個勇字就向前衝,唔等於真正認知到衝了後所帶來的一切後果,事情的蝴蝶效應帶來的影響必定超乎人自身有限的想像

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-15, 07:52 AM   #1656
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
其實現階段話士郎蠢有d唔正確
因為由此至終紅a嘅後悔都係死咗後做清潔工之後嘅事
所以士郎只要唔簽賣身契其實咩事都冇
如果士郎明知簽賣身契係實現唔到自己理想都仲去簽,呢d先叫蠢

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-15, 09:15 AM   #1657
ouki
God of Gamer
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: casio 查看文章
其實現階段話士郎蠢有d唔正確
因為由此至終紅a嘅後悔都係死咗後做清潔工之後嘅事
所以士郎只要唔簽賣身契其實咩事都冇
如果士郎明知簽賣身契係實現唔到自己理想都仲去簽,呢d先叫蠢
所以最後紅A說只要凛係士郎身邊就不會有事。。。因為有凛會捉住他。。。。

其實鈴巨。。。個人覺得Extra/CCC出書 OR動我會有興趣睇。。。但GAME就。。。EXTRA個系統我真係玩到有D怕
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-15, 09:30 AM   #1658
北条加蓮
Crazy Gamer
Cuの極みラブレター

註冊日期: Sep 2007
引用:
作者: ouki 查看文章
所以最後紅A說只要凛係士郎身邊就不會有事。。。因為有凛會捉住他。。。。
凜係士郎嘅劍鞘
北条加蓮 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-15, 12:30 PM   #1659
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
其實鈴巨。。。個人覺得Extra/CCC出書 OR動我會有興趣睇。。。但GAME就。。。EXTRA個系統我真係玩到有D怕
Extra到左今時今日,真係有愛先有機會
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-15, 02:18 PM   #1660
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:

Extra就真係好糞game
CCC唔差的

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 05-31-15, 03:11 PM   #1661
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: shooter 查看文章

你將士郎定位做無經歷過真正既痛苦本身就唔合理
士郎同阿茶已經交換左記憶,士郎已經感受左阿茶既痛苦
而佢本人亦都見識過咩係人間地獄
你唔可以話士郎知道條路將來行落好痛苦,要再經歷過自己覺得難行到嘔既路都要堅持行落去就係蠢,因為你已經預設左呢條路係錯
但其實條路係岩係錯,由始至於其實只係係佢本人既心態

事實上,你睇番我前面貼既Extra果段片
阿茶經歷完UBW之後覺得,佢既人生即使係咁都覺得係一段幾美好既人生
唔通你又話士郎蠢咩?

ペルソナ5

隨時更新
舊 05-31-15, 03:40 PM   #1662
shooter
Game Master

同意 世事 無絕對的 "對與錯",只在乎 point of view 而已。
就算係 法律,都係視乎 servants of law 點去 interpret,意見都係睇 "大比數",而唔會要求 "一致"。

有唔同既意見,是再正常不過的事。

所以,大聲聲的說一句,士郎係 死蠢
舊 06-01-15, 05:41 AM   #1663
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
其實動畫都出得黑聖杯啦,點解唔講埋聖杯個名?(我都係開返隻game先知原來有講)

此篇文章於 06-01-15 05:43 AM 被 the fool 編輯。
the fool 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 06:02 AM   #1664
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
番睇左上集幾次
突然冒出左一個諗法
其實紅茶版UBW後面啲齒輪
係咪佢口中「如機械段運作的人生」?
土狼因為未經歷過,所以冇齒輪

個人blog:極地白犬(更新再開!!)
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 09:06 AM   #1665
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
引用:
作者: Noi Aruto 查看文章
凜係士郎嘅劍鞘
各種意味上都形容得很好
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 09:10 AM   #1666
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
凜係士郎嘅劍鞘
引用:
作者: s2001154 查看文章
各種意味上都形容得很好
但係士郎又係SABAR既劍鞘喎

個人blog:極地白犬(更新再開!!)
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 10:01 AM   #1667
ikari28
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
PSN  IDlktang28
XBox Live Gamertagikari 28
引用:
凜係士郎嘅劍鞘
引用:
各種意味上都形容得很好
大家都期待下集入鞘

巫女控工作日記 Wonder Festival 2015夏

點解今時今日[多機種]既意思已經變成PS123456789
ikari28 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 11:26 AM   #1668
Leaf
我有錯嗎

註冊日期: Jun 2003
點解慎二
點解慎二變成咁都可以最後冇死?

引用:
劉表様はご自分を愛することにかけては最高の色情魔。この中原を遠く離れた土地からあのお方は戦という札をちらつかせるだけで乱世を動かす天下人の気に浸ってこられました。つまり劉表様は天下と性交せずともただ自慰にふけっているだけで恍惚を充分に味わえるお方。ですが袁と曹が天下を争っていた頃であればともかくこれより先は天下と交わろうとなさらないお方に乱世の生き場所はありません。

http://hksan.net/forum/index.php?showtopic=12437
麻雀って楽しいよね
Leaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 12:49 PM   #1669
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

此篇文章於 06-02-15 12:59 PM 被 money 編輯。
money 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 12:56 PM   #1670
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 朔望~ 查看文章
下集睇海豚
強烈反對意識流
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 04:44 PM   #1671
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
強烈反對意識流
或者好似ED咁見到隻大蝌蚪

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 04:55 PM   #1672
北条加蓮
Crazy Gamer
Cuの極みラブレター

註冊日期: Sep 2007
引用:
各種意味上都形容得很好
引用:
作者: ikari28 查看文章
大家都期待下集入鞘
你地

引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
強烈反對意識流

In ufotable i trust
正常位!正常位!正常位!
北条加蓮 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-15, 08:31 PM   #1673
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
引用:
作者: Leaf 查看文章
點解慎二
點解慎二變成咁都可以最後冇死?
難打頭?
咁都有得唔死架

舊 06-04-15, 11:26 AM   #1674
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
紅A退場?
金閃閃雖然做底左紅A, 但金閃閃大大聲話要清掃人類, 咁身為靈長類守護神者既紅A係未會出返黎做瓜金閃閃?
終於明白劇場版紅A點解最後好似有幫拖但又好似冇出現過

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-15, 11:35 AM   #1675
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: Freddy 查看文章
紅A退場?
金閃閃雖然做底左紅A, 但金閃閃大大聲話要清掃人類, 咁身為靈長類守護神者既紅A係未會出返黎做瓜金閃閃?
終於明白劇場版紅A點解最後好似有幫拖但又好似冇出現過
明明最後有出場的說

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 GSC 1/7 遠坂凜 UNLIMITED BLADE WORKS PVC synyster3 買賣專區 3 11-19-14 05:59 PM
【ネタバレ開放】劇場版「Fate/stay night Unlimited Blade Works」Vol.2 izumo 日本動漫畫討論版 91 03-22-11 07:56 PM
[動畫] 【ネタ開放】劇場版「Fate/stay night Unlimited Blade Works」正式公開 鈴蘭 日本動漫畫討論版 1000 10-02-10 05:34 PM
[fate/stay night]fate ending問題 neocon H-GAMEの部屋 58 05-11-06 02:43 PM
Fate/stay night vol.2(劇情洩漏注意) - 第十四話『理想の果て』 Neloth 日本動漫畫討論版 1001 04-13-06 09:50 PM

現在的時間是 03:31 PM

手機版 | APP版