Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-21-13, 01:02 AM   #26
神秘過客
God of Gamer
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: ZlWS 查看文章

條廢柴癲完未

港大民意研究計劃最新調查發現,港人對「一國兩制」的信心淨值,跌至零的新低。行政長官梁振英回應,外界不能憑空評價「一國兩制」,需看《基本法》落實情況。他又謂,如有人認為「一國兩制」落實有問題,特區政府會多做一些關於《基本法》內容的宣傳工作。

梁振英又係咪「憑空」認定其他人憑空評價?

【梁振英:外界不能憑空評價「一國兩制」】
http://bit.ly/11AwBLn
689 o既思維真係非一般人能夠理解

一國兩制有無真正落實到,香港人有眼睇兼親身感受到....
任何一個香港巿民都有資格去評論一國兩制o既落實問題....
就算基本法寫得再好, 共慘黨落實唔到就係落實唔到
佢家陣仲要走黎話加強宣傳基本法o既內容, 咁咪即係變相再進一步話俾港人知一國兩制名存實亡
再者, 家陣係話緊你係落實方面o既問題, 而唔係本基法o既問題,
就算俾佢宣傳到本基本法曉飛都無用, 根本上就都九唔搭八, 連問題重點係邊都唔知

唔知自己乞人憎都唔該出少句聲當幫忙啦

舊 06-21-13, 01:05 AM   #27
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
佢既支持度就真係憑空左啦
香港人每日都感受緊呀,憑空

特首呢個位睇黎真係會天魔付體
選緊果時佢都仲叫口才好過唐唐
一上左就連野都唔識講

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 02:42 AM   #28
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
其實唔係佢口材好, 只係唐唐太弱雞至顯得佢口材唔錯......
家陣無人墊佢底, 即時原形畢露啫
你要知道佢係政府撈左十幾年都無人數得出佢一項功績, 就知道佢絕對唔係一顆省油o既燈啦

舊 06-21-13, 03:10 AM   #29
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
比D錢宣傳幾次就可以令人有番信心

咁使你689做特首咩

個個都做得啦
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 06:06 AM   #30
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
使乜咁在意佢嘅BS
而家社會討論緊嘅係佢應該幾時下台
"一國兩制信心", "佢嘅誠信", "佢應唔應該繼續做特首" 都唔係今時今日嘅689有資格去討論嘅題目

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 07:28 AM   #31
HM

註冊日期: May 2007
689你點講都好,71都係上硬街架啦
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 08:29 AM   #32
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
佢曲線支持七一上街ja。

舊 06-21-13, 08:33 AM   #33
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
689你點講都好,71都係上硬街架啦
咁多優惠,點會唔出

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 10:11 AM   #34
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: 尼路 查看文章
佢曲線支持七一上街ja。
每日一金句激發巿民思維

真用心良苦

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 10:14 AM   #35
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: 神秘過客 查看文章
689 o既思維真係非一般人能夠理解

一國兩制有無真正落實到,香港人有眼睇兼親身感受到....
任何一個香港巿民都有資格去評論一國兩制o既落實問題....
就算基本法寫得再好, 共慘黨落實唔到就係落實唔到
佢家陣仲要走黎話加強宣傳基本法o既內容, 咁咪即係變相再進一步話俾港人知一國兩制名存實亡
再者, 家陣係話緊你係落實方面o既問題, 而唔係本基法o既問題,
就算俾佢宣傳到本基本法曉飛都無用, 根本上就都九唔搭八, 連問題重點係邊都唔知

唔知自己乞人憎都唔該出少句聲當幫忙啦
基本法 本身都係為土共舖路, 有理本地港人咩
只看雙非事件就知乜事

E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
舊 06-21-13, 10:25 AM   #36
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

梁振英:CEPA體現國家支持

2013年06月20日
行政長官梁振英表示,《內地與香港關於建立更緊密經貿關係的安排》(CEPA)聯合工作小組兩天前在廣州開會,並指CEPA一直以來體現國家對香港經濟發展的關懷和支持,使香港的工商、金融和專業服務業,在內地有更大更好的發展機會,有更大的發展舞台。

梁 振英今天(6月20日)會見傳媒時說,在使用CEPA條文的過程中,特區業界、當地政府和中央政府對條文可能有不同的詮釋和理解,因此他在政綱中主張成立 聯合工作小組,避免香港業界要在中央、地方和特區政府三者之間兩頭跑,中央政府亦同意讓特區政府參加由中央和地方政府三方面共同主持的聯合工作小組。

http://www.news.gov.hk/tc/categories...0_193844.shtml

舊 06-21-13, 10:36 AM   #37
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
《基本法》落實「一國兩制」的
無睇《基本法》就話「一國兩制」有問題, 原則上係憑空評價

但剩係講普選特首
阿爺加句愛國愛港我已經唔知點落實

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 10:42 AM   #38
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
作者: ヨコ男 查看文章
《基本法》落實「一國兩制」的
無睇《基本法》就話「一國兩制」有問題, 原則上係憑空評價

但剩係講普選特首
阿爺加句愛國愛港我已經唔知點落實
屍:兩制 就係 愛國&愛港

上面d人只可以愛國,好唔同啊

舊 06-21-13, 12:52 PM   #39
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: N0T51B 查看文章
使乜咁在意佢嘅BS
而家社會討論緊嘅係佢應該幾時下台
"一國兩制信心", "佢嘅誠信", "佢應唔應該繼續做特首" 都唔係今時今日嘅689有資格去討論嘅題目
我諗唔係討論幾時下台囉,係應該討論點樣趕佢落台
香港人做被動永遠都只會能做一隻共產黨養O既豬

舊 06-21-13, 12:53 PM   #40
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
屍:兩制 就係 愛國&愛港

上面d人只可以愛國,好唔同啊
咁都實現唔到囉
你邊忽睇得出689愛港a

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 12:57 PM   #41
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
引用:
作者: Rance 查看文章

原來我地有豬咁高級??

我以為系連蟻民都不如

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 01:38 PM   #42
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
引用:
作者: 魔璃 查看文章

原來我地有豬咁高級??

我以為系連蟻民都不如
呢期好多人覺得自己似「進撃的巨人」入面d調查兵團
可惜, 個人覺得香港人比較似「人在野」入面d蛋白質
由手機版發出
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 02:22 PM   #43
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
作者: 魔璃 查看文章

原來我地有豬咁高級??

我以為系連蟻民都不如
蟻 識團結喎
豬只識玩泥乍

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
咁都實現唔到囉
你邊忽睇得出689愛港a
愛港! 愛到以為香港得佢一人話事,得佢一人為香港好,搞CEPA令到港幾威威呀!~多左好多自由(狗?)呀, 金行藥房幾豐收!~

此篇文章於 06-21-13 02:29 PM 被 ZlWS 編輯。
舊 06-21-13, 02:38 PM   #44
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Rance 查看文章
趕落台?
不是最終目標直接拆走這個台嗎

引用:
蟻 識團結喎
豬只識玩泥乍

愛港! 愛到以為香港得佢一人話事,得佢一人為香港好,搞CEPA令到港幾威威呀!~多左好多自由(狗?)呀, 金行藥房幾豐收!~
豬好有智慧的(好像有3歲智商)
反而螞蟻主要只是靠本能
...雖然香港人連反抗的本能都不知去了哪裡去

CY的說話就算了吧
上次去美國不也是前一句"香港作為連接中國的xxx",後一句"透過香港,可以和中國xxx"

舊 06-21-13, 03:25 PM   #45
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

PSN  IDRuriHoshino
你睇漏左3隻字

蟻民都不如

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 06:17 PM   #46
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
咁又唔好咁悲
真係蟻都不如就索性剷平香港
使鬼徙咁多時間金錢溫水煮蛙咩
如果香港人真係團結啲企出嚟就一定得
不過而家....

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-13, 07:39 PM   #47
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
咁又唔好咁悲
不過而家....
剷平到的話, 就world war III了

舊 06-22-13, 12:05 AM   #48
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 神秘過客 查看文章
其實唔係佢口材好, 只係唐唐太弱雞至顯得佢口材唔錯......
家陣無人墊佢底, 即時原形畢露啫
你要知道佢係政府撈左十幾年都無人數得出佢一項功績, 就知道佢絕對唔係一顆省油o既燈啦
對我黎講唐唐係跳船多過口材唔好

689 知道自己時日無多,所以日日出黎吠兩聲俾主人知佢有做野同好忠心,順手挑戰緊港人底線

舊 06-23-13, 11:55 PM   #49
某F
我的歌聲裡

引用:
咁又唔好咁悲
不過而家....
門面野一定要做

等如中共成日話反貪呢d一樣

點解大陸人仲信香港
睇怕你同好多香港人都唔知香港有乜可貴之處(已消失當中)

舊 06-24-13, 08:24 AM   #50
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

忘了講
0.00

引用:
市民對兩制信心零淨值

星島日報

(綜合報道)(星島日報報道)港大民意研究計畫最新一項調查顯示,各項港人信任及信心指標均全面下跌,其中,市民對中央的信任程度更跌至十四年以來低位。市民對一國兩制的信心淨值跌至零,是回歸以來首次。

港大民研上星期以電話訪問了過千名市民,受訪者對特區和中央政府的信任比率分別為百分之三十二及百分之二十五,較三個月前同樣下跌十二個百分比,令信任淨值跌至負數,分別為負五和負二十個百分比。其中,市民對中央的不信任比率上升十三個百分比,至百分之四十五,是九七年二月以來新高。

若從受訪者年齡來分析,年屆十八至二十九歲的受訪者最不信任特區及中央政府,比率分別為百分之五十四及百分之六十七。

另外,市民在各項前途信心的負面比率亦創新高。香港前途信心負面比率為百分之四十二,升至○三年六月以來新高;中國前途信心負面比率則為百分之二十七,是回歸以來新高;市民對一國兩制的信心出現「零淨值」,較之前大跌二十一個百分點。

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
梁振英:雙非子女不應有香港人身份 明年私院雙非孕婦名額應為零 cnw1126 ~清談館~ 88 06-21-13 04:18 PM
[飲食新聞] "出前一丁"每包售$4.40...痴線! Busconcamp 飲食版 48 07-27-08 07:31 PM
痴線~ Sgodkyo ~清談館~ 11 02-23-05 01:15 PM
嘩~~~痴線架,賣成咁都得 kenpeter 電視遊戲討論版 115 11-16-04 11:23 AM
<< 急問>> <<< 7210點樣用電腦入歌?? >>> Minga 影音館 0 01-30-03 04:43 AM

現在的時間是 07:42 PM

手機版 | APP版