Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 03-19-17, 08:17 PM   #4926
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: DreamyLuigi 查看文章
拎上去換?
鬼佬話佢地要去鋪頭換
換極都係咁...

Sent from my iPhone using Gaforum
鬼佬點同哩邊…
有事一定係上去港任度換

最好打電話預約先
野良猫 目前離線  
舊 03-19-17, 08:23 PM   #4927
96neko
Junior Member

註冊日期: Sep 2016
有冇人個pro制無野?
我覺得係個design問題,個十字痴埋一齊
amazon jp都有人講E個問題
96neko 目前離線  
舊 03-19-17, 08:28 PM   #4928
DreamyLuigi
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2013
引用:
作者: 96neko 查看文章
有冇人個pro制無野?
我覺得係個design問題,個十字痴埋一齊
amazon jp都有人講E個問題

睇reddit
鬼佬買野30日可以refund
佢買左3個制, 得一個d pad 無事
佢退左另外兩個

Sent from my iPhone using Gaforum
DreamyLuigi 目前離線  
舊 03-19-17, 08:30 PM   #4929
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
請問下買尿袋同 USB-A > USB-C線 用有冇特別規格或要留意?

以前用開 10400mAh 紙箱人 2.1A 會唔會夠力推?
KUTAR# 目前離線  
舊 03-19-17, 08:37 PM   #4930
96neko
Junior Member

註冊日期: Sep 2016
引用:
睇reddit
鬼佬買野30日可以refund
佢買左3個制, 得一個d pad 無事
佢退左另外兩個

咁我得閒都上去換下先
96neko 目前離線  
舊 03-19-17, 08:43 PM   #4931
DreamyLuigi

引用:
作者: 96neko 查看文章
咁我得閒都上去換下先

其他pro 制嘅師兄試左未?
會唔會香港呢一批貨全部都係咁

舊 03-19-17, 08:58 PM   #4932
貓太部
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
其他pro 制嘅師兄試左未?
會唔會香港呢一批貨全部都係咁

剛剛試咗,係咪十字掣?
冇事,主畫面不斷左左右右都冇跳上跳下~
貓太部 目前離線  
舊 03-19-17, 08:59 PM   #4933
天野

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: AhTin 查看文章
第一,3DS唔計下載版,都係跟帶無得Backup的,你用第三方讀卡機就另計
第二,NS帶點解唔可以放埋Save,係因為一張卡,可以重寫記憶的話,成本就會貴,唔再行3DS舊路好正常
最後,修改存檔做破解係最常用的做法,有心封殺一點也不出奇,日後做返Cloud Backup,就可以解決備份的問題又封殺自己改存檔的情況

唔係盲撐,而係NS明顯提早出街好多都未準備好係事實,無得抄SAVE我唔覺得係一件罪大滔天的事而已,調轉講,有得比你Backup ,又有幾多人真係會定期走去Backup
張咭只可讀唔可寫除成本外
係為左唔被破解人?

之前有報道話NS已被破解唔知咩野
我希望唔好咁快有老番
唔係冇廠肯係NS出game
天野 目前離線  
舊 03-19-17, 09:00 PM   #4934
DreamyLuigi

引用:
作者: 貓太部 查看文章
剛剛試咗,係咪十字掣?

冇事,主畫面不斷左左右右都冇跳上跳下~

你可以去試input 果到試. 係咁按左右
睇下會唔會出上制

舊 03-19-17, 09:04 PM   #4935
AhTin
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2012
引用:
作者: 天野 查看文章
張咭只可讀唔可寫除成本外
係為左唔被破解人?

之前有報道話NS已被破解唔知咩野
我希望唔好咁快有老番
唔係冇廠肯係NS出game
3DS, PSP, Wii都係由save破解開始的
宜家所謂的NS被破解,只係NS用了一個有漏洞的舊版瀏覽器,媒體呃Like搞大件事而已
AhTin 目前離線  
舊 03-19-17, 09:05 PM   #4936
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
老任真係怕被hack, (果方面無留意, NS暫時安全吧)
網頁都唔比你睇,好似怕佢去某些網run 惡意code
Save限制, 怕你改GAME data,如果MH,PKM 真係開發中, 我都理解

此篇文章於 03-19-17 09:07 PM 被 信長 編輯。
信長 目前離線  
舊 03-19-17, 09:13 PM   #4937
貓太部
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
你可以去試input 果到試. 係咁按左右
睇下會唔會出上制

去咗設定測試手掣版面,冇事,個pro掣全部掣都準確~
貓太部 目前離線  
舊 03-19-17, 09:18 PM   #4938
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
http://nintendoeverything.com/more-t...ne-for-switch/

引用:
More talk of Nintendo improving Switch’s memory and Capcom targeting RE Engine for Switch
Posted on March 19, 2017

A few weeks ago, the Game Creators Conference 2017 was held in Japan. It was here that Nintendo’s Masaru Mitsuyoshi and Capcom’s Masaru Ijuin held a joint session about Switch. Plenty of information was shared, including how dev kits cost just 50,000 yen. You can read our original post here. With GamesIndusty Japan posting a follow-up article, there are a few exta tidbits we wanted to share.

Nintendo and Capcom had been discussing Switch’s performance and specs. It was important for Nintendo as a platform holder to gather opinions from various developers.

The first thing Capcom brought up was main memory space (RAM). With the number Nintendo initially proposed, it was enough if you compare it to other hardware at the time, but Capcom ultimately dared to say that it actually wasn’t sufficient. The reason for that is because of the company’s new RE Engine. Development of the engine was ongoing internally, and in order to reach its demanding specifications, more memory from Switch was definitely needed.

Not only Capcom, but other developers were bringing up memory space as well. Of course Nintendo wanted to install plenty of memory, but it was difficult to strike a balance with cost and arranging for it took time. But ultimately, the memory space of Switch is exactly same as Capcom requested. While the actual amount wasn’t mentioned during the session, it was increased considerably.

Ijyuin said Capcom is looking into porting RE Engine to Switch by attempting to optimize it to operate in a low power state. In order to port it, it is necessary to make the engine capable of corresponding to two different performance modes: docked and portable. Therefore, it is not an easy task, but they would like to put in the effort to achieve it.

neo2046 目前離線  
舊 03-19-17, 09:29 PM   #4939
DreamyLuigi

引用:
作者: 貓太部 查看文章
去咗設定測試手掣版面,冇事,個pro掣全部掣都準確~

咁即係批次問題.

舊 03-19-17, 10:09 PM   #4940
天野

引用:
作者: AhTin 查看文章
3DS, PSP, Wii都係由save破解開始的
宜家所謂的NS被破解,只係NS用了一個有漏洞的舊版瀏覽器,媒體呃Like搞大件事而已
咁唔怪得佢要咁做
可能遲D有得上載Save 作Backup

未解破就最好
天野 目前離線  
舊 03-19-17, 10:20 PM   #4941
daihamlop
Ultimate Gamer
頭像就係我隻新貓仔

註冊日期: May 2005
PSN  IDdaihamlop
引用:
作者: 信長 查看文章
老任真係怕被hack, (果方面無留意, NS暫時安全吧)
網頁都唔比你睇,好似怕佢去某些網run 惡意code
Save限制, 怕你改GAME data,如果MH,PKM 真係開發中, 我都理解
OT一吓
NS其實係可以用"特定方法"去睇到網頁,
上到youtube睇到片,解像度重要相當唔錯,
不過方法就唔講,因為係非官方嘢

講咁多把鬼咩, 整個PSN Portable ID見人先講, 用PS3睇BD無Trophy, 阿毛
自己啱玩嘅games就二千都買, 唔啱嘅兩舊都唔俾
daihamlop 目前離線  
舊 03-19-17, 10:35 PM   #4942
DreamyLuigi

引用:
發現左個pro 制嘅flaw issue
google 左好多鬼佬都中招
個D pad 你好快咁按左同右果時. 佢會錯誤變左上制
超麻煩... 又要去紅堪換

大家都試下...

推一推
上面有幾位都話有問題
有一個話無事

大家試完有事嘅都快啲去換..

舊 03-19-17, 10:57 PM   #4943
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
用pro掣個十掣鍵如果你係用"卒"咁左右左右係會上下亂飛
正常咁一下一下咁按左右係準確的(就算快),我唔覺是什麼生產問題,可能我果個冇事?

PS.你誤按到斜上都係當上,左同左上唔係差好遠個位

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 03-19-17 11:06 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線  
舊 03-19-17, 11:08 PM   #4944
DreamyLuigi

引用:
作者: 赤武神 查看文章
用pro掣個十掣鍵如果你係用"卒"咁左右左右係會上下亂飛
正常咁一下一下咁按左右係準確的(就算快),我唔覺是什麼生產問題,可能我果個冇事?

PS.你誤按到斜上都係當上,左同左上唔係差好遠個位

我快少少都有問題...
唉, 好在無買水貨

舊 03-19-17, 11:20 PM   #4945
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
我快少少都有問題...
唉, 好在無買水貨

我諗你真係試下係掣問題定誤按既問題,始終個十字掣元件係一舊過
去換左先睇下有否改善

我再試過"極速"咁按:
極快速按左右會間中出左上或下
極快速按上下會間中出左左或右
正常快束速就冇問題

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 03-19-17 11:40 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線  
舊 03-20-17, 12:10 AM   #4946
DreamyLuigi

Nintendo Switch 情報區 1 | 發售中 | 港版 HKD2,340

引用:
作者: 赤武神 查看文章
我諗你真係試下係掣問題定誤按既問題,始終個十字掣元件係一舊過

去換左先睇下有否改善

我再試過"極速"咁按:

極快速按左右會間中出左上或下

極快速按上下會間中出左左或右

正常快束速就冇問題

唔會按錯啦
一左一右. 兩隻手指放兩邊盡頭
我諗好似鬼佬咁講
有啲d-pad calibrate得sensitive啲容易overlap

好在買左行貨....要試要換都有一年成年保

舊 03-20-17, 01:48 AM   #4947
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
其實係唔係大家過敏左D....

無錯PRO個十字制左右按太快會變成上或下,
原因係因為個十字制係一舊膠過, 你2邊好快速咁同時按=成舊膠按落去, 咁就變成4個制都一齊按,
而受力源係左同右, 所以導致上下的接觸點比左右慢, 所以最後顯示出黎變成上或下的指令(我估)

我岩岩拎左PS3/ PS4的制出黎做同樣的野, 一樣咁做都係會變成上或下的輸入

此篇文章於 03-20-17 01:51 AM 被 lineage19 編輯。
lineage19 目前離線  
舊 03-20-17, 01:57 AM   #4948
DreamyLuigi

引用:
作者: lineage19 查看文章
其實係唔係大家過敏左D....

無錯PRO個十字制左右按太快會變成上或下,
原因係因為個十字制係一舊膠過, 你2邊好快速咁同時按=成舊膠按落去, 咁就變成4個制都一齊按,
而受力源係左同右, 所以導致上下的接觸點比左右慢, 所以最後顯示出黎變成上或下的指令(我估)

我岩岩拎左PS3/ PS4的制出黎做同樣的野, 一樣咁做都係會變成上或下的輸入

有啲制容易變
有啲制無咁易

舊 03-20-17, 02:08 AM   #4949
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:
有啲制容易變
有啲制無咁易

首先個測試方法已經有問題,
正常操作的情況下根本冇可能左手手指按左制, 右手手指按右制咁去極速輸入
正常的最高速輸入時間係一隻手指完成的,
如果一隻手指極速按左右會變上先開始懷疑係唔係有問題先啦

當然仲要排除會唔會按得太上而"誤按"成上的情況, 因為今次老任十字制的"按程"好長, 意思就係舊膠好厚
好處係手感好好, 同埋八向操作會好易, 壞處係單純四向輸入會好易誤輸入。
如似PS系咁按程短的方向制就好少有咁的誤輸入, 但帶黎的缺點係手感唔太好, 同埋八向輸入好辛苦。

此篇文章於 03-20-17 02:15 AM 被 lineage19 編輯。
lineage19 目前離線  
舊 03-20-17, 02:14 AM   #4950
DreamyLuigi

Nintendo Switch 情報區 1 | 發售中 | 港版 HKD2,340

引用:
作者: lineage19 查看文章
首先個測試方法已經有問題,
正常操作的情況下根本冇可能左手手指按左制, 右手手指按右制咁去極速輸入
正常的最高速輸入時間係一隻手指完成的,
如果一隻手指極速按左右會變上先開始懷疑係唔係有問題先啦

上面咪有人話左玩tetris 嘅時候啲磚跌落黎囉
緊係用緊單手玩先留意到個問題啦

隔離forum 都有人想轉武器變左吹口哨
你隻制無問題係好事
有事果啲就快啲去換, 唔好聽人講係正常..

絕對唔係正常, 你去老任個官方support forum 大把人換左ok

此篇文章於 03-20-17 02:16 AM 被 DreamyLuigi 編輯。
關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5808 03-26-24 02:09 PM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 05:17 PM

手機版 | APP版