Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-23-18, 08:58 AM   #626
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: aquarius 查看文章
我都係鐘意聽"嘟嘟嘟嘟"講野聲..
+1~~
咁樣整隻遊戲應該很多過場要執
DQ11雖然係幾好玩,故仔簡單得黎有驚喜,不過叫我再玩多次,又未必有咁嘅動力,等新一集DQM算
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-18, 10:32 PM   #627
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
真係有得揀老婆,完全版萬歲,有料BETA乙

舊 12-24-18, 11:11 AM   #628
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
唔知有沒中文版....
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-18, 11:58 AM   #629
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
未有月份即係有排
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-18, 12:44 PM   #630
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 真!DC 查看文章
未有月份即係有排
由手機版發出
聽聞係2019冬....
舊 12-26-18, 12:51 AM   #631
TSZ
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDI-c-eman
PS4版係我第一次認真玩DQ , 主要覺得BGM悶 , 大地圖大而無檔 , 同接近中期學多左技能戰鬥先好玩返 , 其他都算係甘了, 畫面好故仔易估但吾會悶 , 好耐都未玩過想追故事既RPG了, 上一隻俾我甘既感覺係FF10 , CCFF7

舊 12-27-18, 11:49 AM   #632
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: TSZ 查看文章
PS4版係我第一次認真玩DQ , 主要覺得BGM悶 , 大地圖大而無檔 , 同接近中期學多左技能戰鬥先好玩返 , 其他都算係甘了, 畫面好故仔易估但吾會悶 , 好耐都未玩過想追故事既RPG了, 上一隻俾我甘既感覺係FF10 , CCFF7
其實我覺得3ds版係好玩過ps4版...
3ds - 地雷撞怪, 成隊人一齊行...2d或3d任你選....
ps4個地圖真係得個大字....
唯一優點就係中文...
舊 12-27-18, 12:41 PM   #633
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
聽聞係2019冬....
即係年尾?
遲d出都好
可以淡化多d ps4版記憶

冇玩3DS不過ps4版d怪太易避,有心可以完全唔戰鬥行晒迷宮
要自己主動撞怪感覺怪怪的

哩隻係少數吸引我玩晒全部支線任務既rpg
連賭場相關任務都有完成
<好憎賭錢運game通常除左主線劇情之外唔會去賭場
由手機版發出

此篇文章於 12-27-18 12:48 PM 被 真!DC 編輯。
舊 12-27-18, 01:26 PM   #634
iu fu pig
塵埃...

引用:
即係年尾?
遲d出都好
可以淡化多d ps4版記憶

冇玩3DS不過ps4版d怪太易避,有心可以完全唔戰鬥行晒迷宮
要自己主動撞怪感覺怪怪的

哩隻係少數吸引我玩晒全部支線任務既rpg
連賭場相關任務都有完成
<好憎賭錢運game通常除左主線劇情之外唔會去賭場
由手機版發出
其實我反而幾喜歡明雷遇怪,岩嘅就打,唔岩嘅skip
不過呢隻唔太需要刻意練等級⋯
又可能喜歡行地圖發現下其他野,所以玩親RPG都會搞到好高lv

呢個故事最重要果幾個梗透咗就係透咗,忘記嘅都只係支節
不過世界末日嘅感覺玩幾次都仲係咁震撼嘅(由其紫毛大叔加入果段)
由手機版發出

此篇文章於 12-27-18 02:44 PM 被 iu fu pig 編輯。
舊 12-27-18, 02:38 PM   #635
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
其實我反而幾喜歡明西遇怪,岩嘅就打,唔岩嘅skip
不過呢隻唔太需要刻意練等級⋯
又可能喜歡行地圖發現下其他野,所以玩親RPG都會搞到好高lv

呢個故事最重要果幾個梗透咗就係透咗,忘記嘅都只係支節
不過世界末日嘅感覺玩幾次都仲係咁震撼嘅(由其紫毛大叔加入果段)
由手機版發出
明西遇怪<--但ps4個地圖太大...成日要走來走去撞怪...
我反而like地雷式...
舊 12-27-18, 02:44 PM   #636
iu fu pig
塵埃...

引用:
明西遇怪<--但ps4個地圖太大...成日要走來走去撞怪...
我反而like地雷式...
哈哈,打錯字添
玩開DQM系列,點解會喜歡明雷呢⋯⋯
因為佢可以突顯到怪物嘅生態,好似某啲怪會比其他怪食
雖然無地雷咁充滿未知性,不過明雷就比到我投入生態嘅感覺
而且表達地區同環境生動好多,好似啲怪物會圍圈圈跳舞(原來喺期待某啲人物咁)

呢啲都喺地雷系統比唔到我嘅⋯⋯
地圖大咗,你可以遇上嘅怪其實無變,路上有小怪反而無咁悶
講返生態,就會覺得DQ系列做得好過隔離某系列好多倍(隔離系列收得太埋,唔多唔少都係地雷系統所賜,好吧,雖然佢呢家明雷依然無誠意)
由手機版發出

此篇文章於 12-27-18 02:48 PM 被 iu fu pig 編輯。
舊 12-27-18, 02:51 PM   #637
真!DC
Banned User
奉行我道

一直好憎地雷式,搵緊路時無情情入戰鬥,打完又唔記得自己行緊去邊
只接受到撞怪入戰鬥
我覺得加多d怪塞住通路
同埋怪物移動速度要快過玩家
而家一樣速度,比佢發現佢追你都一定走得甩
由手機版發出
舊 12-27-18, 02:56 PM   #638
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
本來以為ns版會玩有齊PS4加3DS版本

不過睇銷量嚟緊12都會行超清靚畫面
3DS版本會成為絕響

Sent from my iPhone using Gaforum
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-18, 03:37 PM   #639
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
一直好憎地雷式,搵緊路時無情情入戰鬥,打完又唔記得自己行緊去邊
只接受到撞怪入戰鬥
我覺得加多d怪塞住通路
同埋怪物移動速度要快過玩家
而家一樣速度,比佢發現佢追你都一定走得甩
由手機版發出
以前RPG九成用地雷冇計,依家有明雷後我都鐘意後者多啲
自己可以選擇打定唔打,尤其要打素材嗰啲,完全睇彩數踩唔踩得中嗰隻怪
花一堆時間打素材變相LV又自然會高,打BOSS變咗兩三回合搞掂挑戰性冇哂

而且有怪周圍走視覺上又冇冷清
當然地雷一樣有好處。好似八方旅人咁,一定係地雷好過明雷去做
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-18, 03:58 PM   #640
charcsc2000
J神哥

引用:
哈哈,打錯字添
玩開DQM系列,點解會喜歡明雷呢⋯⋯
因為佢可以突顯到怪物嘅生態,好似某啲怪會比其他怪食
雖然無地雷咁充滿未知性,不過明雷就比到我投入生態嘅感覺
而且表達地區同環境生動好多,好似啲怪物會圍圈圈跳舞(原來喺期待某啲人物咁)

呢啲都喺地雷系統比唔到我嘅⋯⋯
地圖大咗,你可以遇上嘅怪其實無變,路上有小怪反而無咁悶
講返生態,就會覺得DQ系列做得好過隔離某系列好多倍(隔離系列收得太埋,唔多唔少都係地雷系統所賜,好吧,雖然佢呢家明雷依然無誠意)
由手機版發出
你講咩game???
FF就算啦, 已變左垃圾...
傳統RPG而加得返呢幾隻好玩...
DQ....PERSONA/真女神....世界樹...

引用:
作者: 野良猫 查看文章
以前RPG九成用地雷冇計,依家有明雷後我都鐘意後者多啲
自己可以選擇打定唔打,尤其要打素材嗰啲,完全睇彩數踩唔踩得中嗰隻怪
花一堆時間打素材變相LV又自然會高,打BOSS變咗兩三回合搞掂挑戰性冇哂

而且有怪周圍走視覺上又冇冷清
當然地雷一樣有好處。好似八方旅人咁,一定係地雷好過明雷去做
其實好睇game....今時今日3d玩法就一定係要明雷....唔係既話個大地圖都唔知做乜...
自己玩慣drpg...好like地雷式撞怪...成日有驚喜....
舊 12-27-18, 04:06 PM   #641
iu fu pig
塵埃...

引用:
你講咩game???
FF就算啦, 已變左垃圾...
傳統RPG而加得返呢幾隻好玩...
DQ....PERSONA/真女神....世界樹...

其實好睇game....今時今日3d玩法就一定係要明雷....唔係既話個大地圖都唔知做乜...
自己玩慣drpg...好like地雷式撞怪...成日有驚喜....
DQM=Dragon quest monster系列
Nds重新推出開始一直都係明雷系統

RPG喜歡果啲無再出
舊 12-27-18, 04:12 PM   #642
charcsc2000
J神哥

引用:
DQM=Dragon quest monster系列
Nds重新推出開始一直都係明雷系統

RPG喜歡果啲無再出
係囉...其實不差...細個GBC成日玩...

另外"トルネコの大冒険 不思議のダンジョン"又係咁....
明明好好玩...但又不出新....
舊 12-27-18, 09:07 PM   #643
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
主角依然係無口系

Sent from my iPhone using Gaforum
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-19, 12:31 PM   #644
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

いれちゃん!S ~ドラゴンクエストXI S公式生放送~ キャスト発表特集 #1
http://sep.jp.square-enix.com/info/20190125000835.html

引用:
配信日時: 2019年1月25日(金) 21:30- 22:30 予定

番組概要
2019年にNintendo Switchにて発売予定の『ドラゴンクエストXI 過ぎ去りし時を求めて S』の公式生放送、『ドラゴンクエストXIちゃんねる!S』、略して『いれちゃん!S』の記念すべき第1回放送!

初回である今回は、ボイスにも対応する本作に登場するキャラクターの声を演じる声優さんの発表や、出演される声優さんをゲストにお招きしてお話を伺います。
出演
<MC>
小清水亜美(マルティナ役/声優)

<出演>
堀井雄二(『ドラゴンクエストXI S』ゲームデザイン&シナリオ)
内川毅(『ドラゴンクエストXI S』ディレクター)
岡本北斗(『ドラゴンクエストXI S』プロデューサー
齊藤陽介(取締役でたがり)

<ゲスト>
斎賀みつき(声優)
加藤英美里(声優)
https://youtu.be/oSx9dsBvH38
引用:

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-19, 09:21 AM   #645
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
超強cv陣
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-19, 02:29 PM   #646
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
作者: aquarius 查看文章
我都係鐘意聽"嘟嘟嘟嘟"講野聲..
官方都關心你呢種玩家,關左語音就係咇咇咇聲音

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-19, 10:40 PM   #647
MultiPASS
Crazy Gamer

唔知之前有冇post過,主人公聲優確定。

MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-19, 10:43 PM   #648
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: MultiPASS 查看文章
唔知之前有冇post過,主人公聲優確定。

出招果啲「啊喝喝」聲
除了這些我想不到主角還會發什麼聲
舊 01-28-19, 10:46 PM   #649
MultiPASS
Crazy Gamer

好似林克咁
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-19, 12:48 AM   #650
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

https://www.4gamers.com.tw/news/deta...or-summer-2019
引用:
閃電發表!《勇者鬥惡龍5》3DCG動畫電影,今夏在日上映

是的,就在稍早前,Square Enix 正式宣布《勇者鬥惡龍》3DCG 動畫電影《勇者鬥惡龍 Your Story》(Dragon Quest Your Story)即將於今夏在日本上映!

《勇者鬥惡龍 Your Story》以《勇者鬥惡龍 5》為基礎,齊聚多名重量級人士參與,包括《勇者鬥惡龍》創作者堀井雄二擔當監修,音樂一樣來自椙山浩一作品,總監督暨劇本山崎貴、監督八木龍一和花房真等。新片已定檔於 2019 年 8 月 2 日在日本上映,敬請期待。

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Dragon Quest XI, ドラゴンクエスト XI

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[日本] ドラゴンクエスト ユア・ストーリー (AUG 2) | Dragon Quest: Your Story | 前売券発売中 david 電影版 16 08-05-19 11:02 AM
[多機種] ドラゴンクエスト ビルダーズ2 (Dragon Quest Builders 2) | PS4/NS | enishi 電視遊戲討論版 23 12-28-18 01:04 PM
[3DS] Dragon Quest XI 過ぎ去りし時を求めて | 已售 Exellen 手提遊戲機討論版 49 09-01-17 04:02 PM
[多機種] Dragon Quest Builders『ドラゴンクエスト ビルダーズ』 money 電視遊戲討論版 67 06-05-16 07:52 PM
[NDS] Dragon Quest V 天空の花嫁 [美版已售] neo 手提遊戲機討論版 144 02-21-09 07:20 PM

現在的時間是 02:45 PM

手機版 | APP版