Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 10-13-13, 11:56 PM   #1
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
Pokemon X, Y攻略約戰區(頭POST有FC List) 切勿在大城路邊存檔

『ポケットモンスター X・Y』

如欲入Line群,請PM漆黑之牙
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=878

官方網站:
http://www.pokemon.co.jp/ex/b2w2/
http://www.pokemon-sp.jp/

危險的存檔BUG:(更新後即可避免)
【Pokémon XY發現存檔BUG 可引致無法操作】
【Pokémon XY存檔漏洞 非官方解決方法】
【XY當機漏洞 官方修正檔發佈】

Pokémon GLOBAL LINK(PGL/夢世界)
http://www.pokemon-gl.com/
黑白版PGL使用教學

攻略網站:
http://www53.atwiki.jp/pokemonxy (日文)
http://wiki.gamerp.jp/pokemon/ (日文)
http://pente.koro-pokemon.com/xy/ (日文)

其他:
神奇寶貝系列 哈啦板 - 巴哈姆特
傷害計算器 (日文)
http://pokemon.aucy.com/ (只更新到黑白2)
http://mpokemon.com/ (只更新到黑白)

對戰考察wiki:
第六世代對戰考察wiki (日文)
http://www57.atwiki.jp/pokeroku/ (日文)
第五世代對戰考察wiki (日文)

FAQ:
如何洗SAVE?
「上+B+X」

洗SAVE後可否再拎配布火雞?
可以

電腦得7個箱唔夠用,有無得加?
放滿7個箱後會自動加箱,暫時知道最多會加到31個

如何CHECK個體?
查個體NPC:爆機後的新城市キナンシティ,PC中的紫髮NPC
http://pokemon.aucy.com/gba/topbreeder.php (超舊版的說明,但大致上一樣)

拉上50LV CHECK:大城的BATTLE檢定

如何CHECK覺醒之力屬性?
ヒャッコクシティ,服裝店旁邊的屋有NPC可以CHECK

フレンドサファリ裡,朋友的第三隻怪怎樣出現?
對方爆機後,雙方同時處於ONLINE狀態即可(下MON的INTERNET制)

之後,該朋友區的怪都有機會是夢特性

Friend Code List:

FC LIST

此篇文章於 11-11-13 06:51 PM 被 catho7 編輯。
catho7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 01:47 AM   #2
DreamyLuigi
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2013
新主角粒mega stone幾時先有得拎?
DreamyLuigi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 01:55 AM   #3
YeeeSSS
Crazy Gamer
瀬戸内海

註冊日期: Dec 2001
Hello
我的3DS friend code 係 5386-7747-6761
我剛剛開始玩無耐,希望聽日放假可以趕上啦!
YeeeSSS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 01:55 AM   #4
YeeeSSS
Crazy Gamer
瀬戸内海

Smile

Hello
我的3DS friend code 係 5386-7747-6761
舊 10-14-13, 02:17 AM   #5
terrycat

註冊日期: Oct 2002
大量隻XY火主 換 伊貝只要女/ 各代水主/各代草主 #yup#
男換男/女換女最好 #yup#
性格 個體隨意..當然愈高愈好:~(
1478 4135 2459
想要火主冇野換都可以加我 送俾你
GAME ID TERRY
terrycat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 02:47 AM   #6
haluforever

註冊日期: Jul 2007
Nintendo Switch ID0208-7629-1209
PSN  IDHalu6_6

引用:
作者: terrycat 查看文章
大量隻XY火主 換 伊貝只要女/ 各代水主/各代草主 #yup#
我想要隻火主,但未有你想要的 added
haluforever 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 03:01 AM   #7
hanshimsv006
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2008
3DS Friend Code4313 0406 7096
引用:
已add

其他人都可以add我,不過我只係新手

4313 0406 7096
hanshimsv006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 03:27 AM   #8
YeeeSSS
Crazy Gamer
瀬戸内海

引用:
作者: haluforever 查看文章
大家交流交流啦
3625 8257 1986
Add 左你
我係日版X
舊 10-14-13, 03:34 AM   #9
YeeeSSS
Crazy Gamer
瀬戸内海

引用:
作者: catho7 查看文章
已ADD
0533 4943 9848

無揀到就大體上無得捉,但你可以上GTS換
引用:
作者: 小特特 查看文章
而家手上係火狐同小火龍
想搵隻ok d既水系植物系補下aaa

↙fd code,歡迎addb
引用:
引用:
作者: hanshimsv006 查看文章
已add

其他人都可以add我,不過我只係新手

4313 0406 7096
add 左你地,請回add
thanks!
舊 10-14-13, 05:31 AM   #10
ZlWS
God of Gamer
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: 蚊蚊 查看文章
屯門今日$618~688
忍唔住增值5000円,4800円八算都只係3XX入手

出z先入實體

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 07:17 AM   #11
nameH
Ultimate Gamer

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code3866 7960 0382
年尾先可以過舊世代d pm實在五個頹入面有十個頹

今集有冇百變怪捉?

GGen Blog: http://ameblo.jp/hemanameh/ 緊急更新!

曜日任務時間/素材表

GGen FB Fan Page

ID: 497 325 19
請輕輕的刷多9次招待
nameH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 08:36 AM   #12
艾域斯

註冊日期: Dec 2008
Nintendo Switch ID7058-2299-0993
3DS Friend Code5412 9855 0760
引用:
『ポケットモンスター X・Y』
己add
艾域斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 08:57 AM   #13
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
作者: nameH 查看文章
年尾先可以過舊世代d pm實在五個頹入面有十個頹

今集有冇百變怪捉?
有百變怪捉
但無必要爆機前狂捉,因為爆機後有更好既地方捉

catho7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 09:27 AM   #14
nameH
Ultimate Gamer

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code3866 7960 0382
引用:
有百變怪捉
但無必要爆機前狂捉,因為爆機後有更好既地方捉
咁都好,我呢d生蛋迫害症的唔使捱到年尾

GGen Blog: http://ameblo.jp/hemanameh/ 緊急更新!

曜日任務時間/素材表

GGen FB Fan Page

ID: 497 325 19
請輕輕的刷多9次招待
nameH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 09:29 AM   #15
winsonandcyndi

註冊日期: Feb 2007
3DS Friend Code1805 2275 4418
啱啱試咗下 超夢會隨機固定3v(唔知道其它神獸係唔系咁)

美版3DS FC:Winson : 3995-7221-3180

Pokémon BW2 FC
Pokémon B2:5458-5831-0895
Pokémon W2 US VER. 2280-4585-8878
winsonandcyndi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 11:20 AM   #16
fayfer
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
大家好,我都係新手
剛剛先過左GYM 1 ,
歡迎大家ADD我 版本: 美版X
FC code: 4124-5276-1190 (Mak)

舊 10-14-13, 11:22 AM   #17
fayfer
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: YeeeSSS 查看文章
Hello
已added~

舊 10-14-13, 11:36 AM   #18
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
普偏好似女既能力值糸高d

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 11:53 AM   #19
yorkyork

註冊日期: May 2010
都係個體值作怪啫
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 12:00 PM   #20
鐵桶.

註冊日期: Sep 2011
水主最終進化條頸巾
其實係唔係舌頭 = =
鐵桶. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 01:06 PM   #21
rictws

註冊日期: Jan 2013
Wii U IDrictws
PSN  IDric_tws
我捉左隻精靈,個名隔離有隻cd咁嘅銀圈,
其實係咩黎?check 過佢又冇道具喺手~
rictws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 01:17 PM   #22
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: rictws 查看文章
我捉左隻精靈,個名隔離有隻cd咁嘅銀圈,
其實係咩黎?check 過佢又冇道具喺手~
有可以係戰鬥外出既技
例如鑽洞飛天斬樹之類

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-13, 01:30 PM   #23
rictws

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
有可以係戰鬥外出既技
例如鑽洞飛天斬樹之類
E......原來佢自己學識左teleport XD
舊 10-14-13, 01:39 PM   #24
rictws

今集唔同小精靈嘅能力值差異好大,
有啲真係谷左LV 都冇用=_=

隻比卡超(男)LV 19 仲係唔可以單獨行動
舊 10-14-13, 01:42 PM   #25
漆黑之牙

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: fayfer 查看文章
大家好,我都係新手
剛剛先過左GYM 1 ,
歡迎大家ADD我 版本: 美版X
FC code: 4124-5276-1190 (Mak)
HELLO,我都係新手~
MY FD 4511 1150 3092 已ADD
漆黑之牙 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[ETC]美科學家將致癌因子命名為POKEMON!Pokemon公司提出抗議 neo2046 手提遊戲機討論版 13 12-27-05 08:03 PM
[Pokemon]デオキシス入手 :cwm26: /[/Pokemon] Eugene 手提遊戲機討論版 8 07-03-04 11:29 PM
[機種未定]Pokemon系列最新作發表預定!(係GBA Pokemon Emerald?!) 神祕人1號 手提遊戲機討論版 16 06-28-04 07:21 PM
[GC]GC・GBA用「Pokemon」次回作の構想が! Pokemon FESUTA & E3発表 神祕人1號 電視遊戲討論版 15 01-08-04 10:34 PM
pokemon 唔係有兩隻0既咩? (Pokemon Saphire and Pokemon Ruby )請問邊隻先係好玩? CoCoFan 手提遊戲機討論版 5 01-04-03 06:29 PM

現在的時間是 12:01 PM

手機版 | APP版