Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 10-04-12, 09:28 PM   #476
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
update左後肯定唔會入錯陣營,自護無兵問題更加明顯,等自護齊人要等好耐。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-12, 09:34 PM   #477
泰利
Moderator
GAF 足球隊3號

註冊日期: Feb 2002
3DS Friend Code2680 9513 3230
PSN  IDterry1803
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
update左後肯定唔會入錯陣營,自護無兵問題更加明顯,等自護齊人要等好耐。
有時會例外, 頭先遇到1隊3部格魯古, 2渣古sp + 渣古IIs, 等住連邦齊人.
泰利 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-12, 10:06 PM   #478
HI_Ricky
God of Gamer
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
大量MS.武器 上到LV6, hmm....
BD1.... 有LV5呢... XD

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-12, 10:09 PM   #479
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
頭先第一次玩新場,成TEAM(自護)俾人圍住廣場射,禁住俾人砌,靠某人步兵小路開對面後方
見輸緊就去果個點出擾亂作戰
成場我都唔知自己做緊咩,最後D分唔知點解係咁升,我都留意唔到佢地係邊到開緊拖
最後一秒唔知咩事反敗為勝
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-12, 10:54 PM   #480
scania
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2007
趁係中央戰場打到火紅火綠時走秘道去搶據點再由後偷襲呢招好有用
非必要唔好跳落谷底,9成會比敵支援機圍死,除非上面冇敵支援機
scania 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-12, 11:30 PM   #481
VICT
Ultimate Gamer
什麼超有趣的?

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDvictorleung213
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
呢個真係唔定
因為格魯古古識用個d真係好勁
冇行埋去打佢你已經死左

舊 10-05-12, 12:14 AM   #482
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
低軍階場的BD好惡; ;

舊 10-05-12, 12:18 AM   #483
Kain

新場真係幾無聊,唔洗諗出晒支援機
我用渣2無野做步兵飛左2分鐘去炸基地,又俾我炸到
舊 10-05-12, 12:25 AM   #484
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
實說新場設計得太工整(對稱), 敵我進軍路線一致...

舊 10-05-12, 12:29 AM   #485
VICT
什麼超有趣的?

引用:
作者: Kain 查看文章
都唔係咁講
如果我用格機比你炸死左
實人仔出過去搶你點再去斬你 www

舊 10-05-12, 12:32 AM   #486
siuterry

引用:
我覺得有兩隻以上格機
會衝過對方條防線,
之後會比人壓住打,
對住新手全支援機會屈機,
但老手格機, 可以係另一個故事

加上只係出左一日,
D 人未咁快上手, 睇多幾日先知

舊 10-05-12, 12:49 AM   #487
Kain

邊個忍唔住衝過去先就死先
你話去人地後面復活,即係死過一次啦,咪一樣輸左分
頭先係有部格機無啦啦係後面出現,堆支援機係無為意,但係佢未出手就俾我射停之後3秒內化成光
舊 10-05-12, 01:07 AM   #488
泰利
Moderator
GAF 足球隊3號

註冊日期: Feb 2002
3DS Friend Code2680 9513 3230
PSN  IDterry1803
新場完全唔知自己做咩,可以無打低一架完場。
泰利 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-12, 01:18 AM   #489
VICT
什麼超有趣的?

引用:
邊個忍唔住衝過去先就死先
你話去人地後面復活,即係死過一次啦,咪一樣輸左分
頭先係有部格機無啦啦係後面出現,堆支援機係無為意,但係佢未出手就俾我射停之後3秒內化成光
我反而都係覺得都同其他場一樣要一齊推進最易贏
頭先有場個個企係到射
係咁比對面壓過黎殺
輸得勁金
真係要有人搶位先易打

此篇文章於 10-05-12 01:21 AM 被 VICT 編輯。
VICT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-12, 01:56 AM   #490
siuterry

其實果條所謂的防守線,
邊有咁難破,
一條一條友上咪易死囉,
幾條友根本佢殺你都殺唔切啦
一齊上破硬

舊 10-05-12, 01:57 AM   #491
高級嘍囉
Crazy Gamer

引用:
作者: VICT 查看文章
我反而都係覺得都同其他場一樣要一齊推進最易贏
頭先有場個個企係到射
係咁比對面壓過黎殺
輸得勁金
真係要有人搶位先易打
近己方嘅谷底有地方係對面山頂射唔到,可以分一部狙機落去,汎格機就引對方埋黎。成勁向前推後,對方啲狙就唔得閒玩山頂對射。
舊 10-05-12, 05:40 AM   #492
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
新場基本上是近戰派支援機天下
開場直接跳下去迎撃跑過來的格機/汎用
因為谷底的鐵橋造成對格機行動的阻礙,反而更加有利支援保身
而且由下向對面谷頂炮擊的視野,光源補正等等都比在谷頂互射更好
(上至下方炮擊又會因為鐵橋等而比下至上難)

暫時覺得最佳戰術是少量格機,大量支援(2:4/1:5左右就好)
谷頂只需要一台支援,主要是當誘餌吸引炮火
而其他機就直接跑到谷底亂戰
遇上對方有支援在谷頂的話,格機可以跳上去斬超開心
(因為谷頂沒有障礙物,支援機難以保身,加上又怕會丟下谷底上不回來,移動方面會大受限制)

剛才打了一場,用GC打谷底近戰炮擊
10XX擊破+190assist,死了2次,全程都在谷底近己方鐵橋附近打
就算是被搶了D點,基本上因為在谷底的不用在意腳下,可以集中打想跑下來的敵機

總之最重要是一開始跑下谷底就對了
留在谷頂只是限制自己移動路線,反而更易中彈

舊 10-05-12, 08:56 AM   #493
scania

我反而覺得咁,2-3部支援機係已方谷頂\谷中間既狙位,對面狙機打唔到既位埋伏,然後汎格機衝落去同敵軍打近身,盡量引敵軍去自已一方,一入到後就擺包圍陣唔比佢地走,再由上方支援機打彈雨戰
舊 10-05-12, 09:16 AM   #494
scania

打左場新場,敵軍全部係中央戰場,得我一個對住四個,友軍全部入敵base,都放唔到炸彈,想點?
舊 10-05-12, 09:19 AM   #495
scania

係中央戰場下方,一去左靠敵一方,我方既狙機就好難幫拖,反而會比敵方彈雨
舊 10-05-12, 09:46 AM   #496
Kain

問題係果場根本未發生過亂戰,係間唔中見到我方加分
我方4支2汎,4支企晒山頂,我去左炸基地,剩低果個汎就唔知做咩啦
對方好似2:2:2,鬥射唔夠人鬥,又過唔到彈幕
就算俾佢真係上到黎都得番1/4血,而且無一隻成功上到黎
舊 10-05-12, 10:08 AM   #497
scania

應該要有汎\格x2 + 坦克x1 + 狙x1 + 炮x1

未試過打壓制,如果有高人可以研究下。
呢個場如果可以打到全據點制霸再去壓入敵base,呢個base既形狀就完全對攻方有利,完全彈雨戰+1-2部機係下面近距離克制
舊 10-05-12, 10:13 AM   #498
高級嘍囉
Crazy Gamer

引用:
作者: scania 查看文章
係中央戰場下方,一去左靠敵一方,我方既狙機就好難幫拖,反而會比敵方彈雨
除非有二部機或以上,唔係唔好走過對面谷底,追殺就唔好貪心,要注意雷達,見對方想圍埋黎就要退,必要時可以利用斜坡上一級由平路快速退後,谷底中間企喺建築物後山頂好難打中你,地形對格機不利,多用柱位閃身對射,對手沈唔住氣就會過黎送死。
舊 10-05-12, 10:29 AM   #499
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
我方全SML , 全企谷頂,最後壓到對方基地....

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-12, 07:21 PM   #500
高級嘍囉
Crazy Gamer

發掘場新玩法,對於啲等cool down時鍾意喺人面前跳舞嘅人,我會"唔小心"friend fire佢,咁佢好快就會化作一圍火,唔會再阻頭阻勢。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS3] 機動戰士 Gundam Battle Operation 約戰及討論區 7月27號 BUG修正, RX-78-2,格魯古古參戰 頭POST追加WIKI Vol.2 GN00508771 攻略及心得交流區 1007 08-14-12 07:02 PM
[PS3] 機動戰士 gundam operation 約戰及討論區 martinyau1979 攻略及心得交流區 1018 07-10-12 10:22 AM
Gundam Ultimate Operation 2 死肥鬼 收藏品討論版 260 12-09-06 09:50 PM
Gundam network operation 2 神祕人1號 PC電腦遊戲討論版 6 01-28-04 02:20 AM
Gundam Ultimate Operation Metal Gear NT 收藏品討論版 6 06-04-03 11:00 AM

現在的時間是 04:54 PM

手機版 | APP版