Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-05-16, 12:05 PM   #1176
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
咖飯果檔選超區,就應該叫佢去選
而家全軍盡墨

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:06 PM   #1177
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: sunnylau 查看文章
看看熱血接不接受走鄭松泰那種較溫和的路線
不接受>熱血可能會分裂 (好多花生友等看戲)
接受>再重整,培育新血>四年後再選過

如果想奪回九東一席..
始終木土陣型都要協調
唔係點打都係輸
(我估快必90%唔會讓路,如果4年後熱血還有心要戰,可以換新東試試)
在下就覺得佢地唔會接受多,呢班根本唔會覺得係自己公關有問題,只係港豬唔識貨你地唔配有民主…

舊 09-05-16, 12:06 PM   #1178
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
看看熱血接不接受走鄭松泰那種較溫和的路線
不接受>熱血可能會分裂 (好多花生友等看戲)
接受>再重整,培育新血>四年後再選過

如果想奪回九東一席..
始終本土陣型都要協調
唔係點打都係輸
(我估快必90%唔會讓路,如果4年後熱血還有心要戰,可以換新東試試)
一區真係只可以出一隊
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:07 PM   #1179
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
黃毓民戲劇性地失落議席,支持者矛頭紛紛指向游蕙禎。佢哋都認為九西選民係白痴,低能,用下體思考,blablabla。但事實上,游蕙禎主打年青市場,而黃毓民係主打九西成年人及長者票,年青票只佔佢基本盤一小部份。游蕙禎嘅出現,對毓民選情的確會有影響,但影響好輕微。

2008 馮檢基 35,440
2008 黃毓民 37,553

2012 譚國僑 30,634
2012 黃毓民 38,578

2016 譚國僑 15,380 (-15,254)
2016 黃毓民 20,219 (-18,359)
2016 劉小麗 38,183

對照返上三屆嘅得票率,今屆黃毓民幾乎唔見咗一半嘅票,估計呢一半嘅失票當中,佔好大部份都係年長及長者票。同一時間,係九西有深厚地區樁腳嘅民協,亦都唔見咗接近一半嘅票,佢哋嘅基本盤亦同樣係年長及長者票。九西嘅得票分佈並冇太大嘅改變,究竟呢三萬幾票咗去邊?

答案係:劉小麗。

其實劉小麗好早就嚟到九西「打樁」,佢經常擺街站演講(好多時一條友),搞社區講座,分享會,義工活動及關懷社區活動等等。住係九西嘅朋友,係九西見到劉小麗嘅時間,一定多於黃毓民。佢嚟到九西大力宣傳全民退保學者方案,呢個全民退保方案,就正中長者下懷,因為佢哋好快就享受到!(註)。當本土派大肆批評佢全民退保概念時,事實上九西老人家對全民退保主張不知幾受落。劉小麗唔單止削弱黃毓民嘅基本盤,就連民協係九西嘅基本盤都削弱埋。劉小麗被本土派網絡第一紅人仇斯達猛烈批評,但死都唔肯放棄全民退保主張,因為佢就係靠呢樣打動九西嘅家庭及長者票。

當毓民高呼自己「訓係度都贏嘅時候」,其實敵人老早潛入佢床底,侵蝕佢嘅床腳。黃毓民及譚國僑,都係輸係自滿及輕敵。當本土派KOL係網上一呼百應,屌到對方無法回應時,其實對方根本唔需要理會你,因為佢哋正逐漸係在地嘅世界將你連根拔起。本土派成日批評左膠離地,其實真正離地嘅,就係本土派。

註:2008年黃毓民就以全民退保主張係九西建立佢嘅基本盤,當年社民連係主力推動全民退保,到而家都係。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:08 PM   #1180
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
青政唔多似會參加泛民的"飯盒會"
熱普城那席更加不用想

你可以動到的
大概就是19-3=16
呢幾件係人定係鬼仲未可以100%肯定至係大問題, 昅實D好

舊 09-05-16, 12:10 PM   #1181
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
引用:
作者: vov430 查看文章
佢拎番幾多你唔知遮
我唔知啦
不過我覺得佢係真心攪炒

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:11 PM   #1182
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
見教主去選舉論壇果種不屑.. 真係唔怪得人

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:12 PM   #1183
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
結果論
鄭家富係鬼

舊 09-05-16, 12:14 PM   #1184
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: newb 查看文章
一區真係只可以出一隊
私怨大過天,熱血都係唔好選呢區。。熱狗D票可能會過返去快B個度

不過放棄一直以來的努力,可能嗎?

舊 09-05-16, 12:14 PM   #1185
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: T.K. 查看文章
咖飯果檔選超區,就應該叫佢去選
而家全軍盡墨
咖喱飯之前有同鄭家富傾過,如果鄭選地區,佢就參選超區
鄭家富明明話左自己唔會選, 點知突然又話受神感召出黎選
睇埋家陣個賽果, 有辦法令人唔興丫

舊 09-05-16, 12:14 PM   #1186
傑斯特
Game Master

PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
橡根褲選超區咪好
新界東太多人啦
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:15 PM   #1187
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: newb 查看文章
如果雷動仲有下次的話,泛民有種會比佢控制左動彈不得既感覺
大佬落馬郁到既利益太大,應該有d泛民呢個計劃下次唔想玩

但唔參與既話又可能因佢唔提而投佢地既人仲少左,左右為難
攪多次選民都唔再信雷動吧
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:16 PM   #1188
風音
The One

神愛世人神一向鍾意攬炒架啦

⊃天⊂
舊 09-05-16, 12:16 PM   #1189
某F
我的歌聲裡

而家最緊張各位應該係留意青年新政點對本民前

舊 09-05-16, 12:18 PM   #1190
風音
The One

其實都無乜眼睇
你睇左邊個做大主席先啦

⊃天⊂
舊 09-05-16, 12:19 PM   #1191
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
訓醒,果然一如所料呢個結果某幾位直頭想開香檳咁棣真係恭喜。

都估今次難估,但真係好意外……只希望唔好真係鬼,始終個人覺得有新面孔就當勝。
不過下屆再選真係唔樂觀,個D種票的增長重勁過出來選的,你下次無6成乃至7成,更本無望……
又熱狗唔講界票論啦……因為票源根本唔同,投熱狗唔會投其他,反之亦然,情況就好似話白生界泛民票咁莫名其妙……

舊 09-05-16, 12:26 PM   #1192
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
熱普城兩點記者會
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:27 PM   #1193
風音
The One

接近全炒仲有咩好講
由手機版發出
舊 09-05-16, 12:30 PM   #1194
傑斯特
Game Master

PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
兩黃一陳真係自殺式參選
之前狂鬧其他支持者又豬又盛又忽忽地既唔知有咩感想
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:30 PM   #1195
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
熱普城得一位入到立法會?!

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:31 PM   #1196
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 麥魚仔 查看文章
鄭松泰ONLY

舊 09-05-16, 12:31 PM   #1197
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 麥魚仔 查看文章
就係得泰博

舊 09-05-16, 12:33 PM   #1198
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
你地熱普城自己睇下政策傾向邊度
選民登記、出席投票年齡層如何先講點解唔贏啦

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:33 PM   #1199
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: 風音 查看文章
其實都無乜眼睇
你睇左邊個做大主席先啦
大口狗梁君彥呼聲最高

舊 09-05-16, 12:33 PM   #1200
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
兩黃一陳真係自殺式參選
之前狂鬧其他支持者又豬又盛又忽忽地既唔知有咩感想
豬,全部都係豬,全部都係豬,全部都係豬,全部都係豬,全部都係豬,全部都係豬

我BUY前面版友講論壇論架
選舉論壇其實係比到機會人改觀同諗投邊個
不屑玩既全部死晒,認真講下野對答下既救到幾個
咁究竟係咪佢地自己認知同方向性有問題,有眼睇啦

講真我都唔想見到YM落馬 老老實實睇YM係會入面論破對面係我睇立法會接近唯一動力
但呢獲完全係佢地自己玩死自己,呀唔係,係屌死自己

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:03 PM

手機版 | APP版