Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 09-30-16, 02:04 AM   #301
FURIMUKI
God of Gamer
ニアちゃん抱きまくら

註冊日期: Aug 2006
今集個戰鬥既理由其實我覺得比3,4薄弱
3係義務,同埋親身體會到影時間係幾危險
4係追殺人犯
5似做比人睇多D,雖然從一開始就係元兇佈既局黎
但斑目,金城件事都係自己踩隻腳入去

所以我覺得今集背後個主題似メガテン得黎又唔夠メガテン咁有說服力

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

( ;゚Д゚)「お、おお…」
FURIMUKI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-16, 06:51 AM   #302
血之淚
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2009
PSN  IDAlvinHang
唔講故事情節,只講戰鬥表現
主角可以完全取代龍司

話就話佢係物攻同雷攻手實際佢魔攻低到冇朋友
佢可以學兩倍物攻但都係後期嘅事,主角可以做任務拎到兩倍物攻卡
後期合到義經出黎,龍司仲有咩用a

然後佢D子彈少到兩倍完都係得16飛
春把榴彈炮得12飛但佢係打全體,我唔明散彈打單體嘅意思a
血之淚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-16, 08:31 AM   #303
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: hyakki 查看文章
杉田係衰在太影薄
成場只有佢係第二間學校

而且本身都唔係點講野果隻
一開始追左個先行動畫時覺得呢個角色都幾COOL幾悶,我唔係咁鐘意
但發現佢其實係搞笑角色,好天然好傻

龍司就真係...唉,唔抵幫

真加入左之後,杏其實都影薄左好多...
真既女主角格最重orz
炮姐根本是官方女主角,主線上和審判姐是姐妹,很多時怪盗團的行動又是炮姐出主意,角色成長上也是最明顯的一個,最重要是女角中和老馬修的互動是最多的

世界末鋼鐵會長,尾行會長之名真的不假

不過說來p5 稍不及p4 應是同伴描寫上了,p4 的戲份延平均到結尾都沒有誰影簿,p5中除了炮姐,雙葉和貓貓其他人的戲份都是差少少,龍司多表現但很多人不喜歡,杏和裕介影簿,春其實角色不錯可惜太晚和主線聯動表現不多。。。。。

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-16, 09:20 AM   #304
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
想問呢個系列係咪可以一腳踏多船?我第一個max絆係女醫

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-16, 09:29 AM   #305
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
點解叫炮姊?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-16, 10:03 AM   #306
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
點解叫炮姊?
由手機版發出
同聲優
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-16, 10:30 AM   #307
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
今集可以一腳踏九船

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

舊 09-30-16, 10:40 AM   #308
hydefai
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDhydefai
XBox Live Gamertaghydefai
引用:
作者: hyakki 查看文章
我其實係玩遊戲都特別鐘意練基油角色既人
P系列更加係,P4有得揀我真係想同陽介過情人節(拖走)

今次龍司我本黎都好鐘意,又有義氣又親切,係主角岩岩轉黎新環境,周圍都好多說話聽,果時學校裡面有龍司一齊真係安心好多

所以一早已經沖滿左戰車max
只可以話龍司既故事真係超悶...今集d群組既故事我覺得個個都好好,非常有起伏,但龍司果個真係超悶
中段怪盜團紅起黎之後就成日係度得意忘形果陣已經唔多鐘意
後黎比人嫁禍之後又係度發晒脾氣,咩都嘈喧巴閉,講野又無建設性
成team人入面佢明明已經係最無作用果個...重要最嘈又係佢...
但我仍然當佢係第一基油,繼續派佢,練滿左既bonus好多都好強,而且佢又真係幾ok好用既...
呢段野會唔會透得多左DD?
好唔好MASK 返佢?
hydefai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-16, 11:36 AM   #309
stcdavidhk

引用:
作者: FURIMUKI 查看文章
今集可以一腳踏九船
ic,thx
我最近至玩p4,而家同期玩p5
2邊max絆時都嚇我話冇得返轉頭

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
舊 09-30-16, 11:41 AM   #310
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
ic,thx
我最近至玩p4,而家同期玩p5
2邊max絆時都嚇我話冇得返轉頭
特別關係咗係冇番轉頭喎
即係一腳踏幾船後就一定係修羅場結局
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-16, 11:46 AM   #311
wang2009hk
Game Master

註冊日期: Nov 2009
3DS Friend Code2750 1121 2042
PSN  IDWang2008hk
XBox Live Gamertagwang2007hk
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
炮姐根本是官方女主角,主線上和審判姐是姐妹,很多時怪盗團的行動又是炮姐出主意,角色成長上也是最明顯的一個,最重要是女角中和老馬修的互動是最多的

世界末鋼鐵會長,尾行會長之名真的不假

不過說來p5 稍不及p4 應是同伴描寫上了,p4 的戲份延平均到結尾都沒有誰影簿,p5中除了炮姐,雙葉和貓貓其他人的戲份都是差少少,龍司多表現但很多人不喜歡,杏和裕介影簿,春其實角色不錯可惜太晚和主線聯動表現不多。。。。。

其實p5角色互動比p4差很正常
畢竟今集就已經說明了,角色之間是合作,互相利用的比重較大
和p4那種學園陽光不同
(群名都把社群改成合作者了)

玩下來不難覺得,角色之間就算混熟了還是有層at力場在w

舊 09-30-16, 12:00 PM   #312
鐵之侍

引用:
作者: wang2009hk 查看文章
其實p5角色互動比p4差很正常
畢竟今集就已經說明了,角色之間是合作,互相利用的比重較大
和p4那種學園陽光不同
(群名都把社群改成合作者了)

玩下來不難覺得,角色之間就算混熟了還是有層at力場在w
不過怎樣也是真正的好同伴,望向p3......(唉)

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
舊 09-30-16, 12:05 PM   #313
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

P3都唔差吖,除左若干一名八婆

舊 09-30-16, 12:33 PM   #314
stcdavidhk

引用:
作者: 野良猫 查看文章
特別關係咗係冇番轉頭喎
即係一腳踏幾船後就一定係修羅場結局
修羅場結局會否有負面影響?

舊 09-30-16, 12:42 PM   #315
血之淚
Crazy Gamer

引用:
修羅場結局會否有負面影響?
唔會
只係會俾你睇到花心嘅人會有咩後果
舊 09-30-16, 12:50 PM   #316
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
主要係真同雙葉太萬能
以前打斑目果陣5個人通力合作互補不足既感覺幾好
但2位加入左之後好多要夾計砌掂既位就交哂比佢地

春如果係煙火大會果時就以NPC加入劇情既話會好好多

引用:
可以,而且冇副作用←重點
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-16, 12:51 PM   #317
hyakki
Insane Gamer

P5既羈絆與其話係利用,不如話係各取所需
P5既特色係社會陰暗面,群組都係一d社會邊緣人
主角同佢地接觸,除左係為左方便自己怪盜行為
都feel度邊緣人之間先有既某種無形既共勉

所以整體黎講我幾鐘意呢種

而同伴之間你會覺得疏,其實係因為好多交流都用手機傾,所以先似疏左
hyakki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-16, 05:02 PM   #318
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
想問吓生成迷宮D quest有無得自己搵
剛剛過咗金城都只係做咗5個quest only
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-16, 05:17 PM   #319
野良猫
肥倫

引用:
作者: aquarius 查看文章
想問吓生成迷宮D quest有無得自己搵
剛剛過咗金城都只係做咗5個quest only
三島會幫你搵
仲有啲係升絆時先開到嘅任
舊 09-30-16, 05:39 PM   #320
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

引用:
作者: 血之淚 查看文章
唔講故事情節,只講戰鬥表現
主角可以完全取代龍司

話就話佢係物攻同雷攻手實際佢魔攻低到冇朋友
佢可以學兩倍物攻但都係後期嘅事,主角可以做任務拎到兩倍物攻卡
後期合到義經出黎,龍司仲有咩用a

然後佢D子彈少到兩倍完都係得16飛
春把榴彈炮得12飛但佢係打全體,我唔明散彈打單體嘅意思a
義経要最後一日先有得合嘛

charge好緊要架,4無印點解完二廢就係因為佢冇charge又淨係得單體物攻
4G加左個charge即刻勁到飛起
竜司單體全體有齊又有charge其實好勁
杉田係交棒果陣大力咁解

散彈可以2,3連射嘛
我合撒旦支散彈比佢
大力到痴線

舊 09-30-16, 09:23 PM   #321
野良猫
肥倫

引用:
作者: FURIMUKI 查看文章
義経要最後一日先有得合嘛

charge好緊要架,4無印點解完二廢就係因為佢冇charge又淨係得單體物攻
4G加左個charge即刻勁到飛起
竜司單體全體有齊又有charge其實好勁
杉田係交棒果陣大力咁解

散彈可以2,3連射嘛
我合撒旦支散彈比佢
大力到痴線
主角最強隻P LV99埋,同一招式儲完力後打出嚟都係俾龍司少幾百傷害

不過今集男性陣太強,以打BOSS戰計
雖然水樹有大炎上同儲力,但SP消費重打BOSS始終唔太好
炮姐太平均型,物攻得一招仲要得中傷害,但要放魔法的話不如用水樹大炎上…
戶松都唔錯,統屬兩招一招打卒一招打BOSS又有自動技加多75%威力,仲有物、魔護罩
後期我都直接換招淨係裝物埋同輔助技算

P.S
二週目完成但都係停唔到手
開番隻P4G繼續玩落去
舊 09-30-16, 09:54 PM   #322
鐵之侍

引用:
作者: 野良猫 查看文章
主角最強隻P LV99埋,同一招式儲完力後打出嚟都係俾龍司少幾百傷害

不過今集男性陣太強,以打BOSS戰計
雖然水樹有大炎上同儲力,但SP消費重打BOSS始終唔太好
炮姐太平均型,物攻得一招仲要得中傷害,但要放魔法的話不如用水樹大炎上…
戶松都唔錯,統屬兩招一招打卒一招打BOSS又有自動技加多75%威力,仲有物、魔護罩
後期我都直接換招淨係裝物埋同輔助技算

P.S
二週目完成但都係停唔到手
開番隻P4G繼續玩落去
炮姐那招物理好處是將敵人(卒仔) 盲目狀態,之後的攻擊也可會心

杏後期我除了地下鐵用用她外只有對議長的第一戰第一形態用她而己

說來你這麼快2周目也過了。。。。。(雖然我知都有人3周目中)

此篇文章於 09-30-16 09:57 PM 被 鐵之侍 編輯。
舊 09-30-16, 10:21 PM   #323
野良猫
肥倫

引用:
炮姐那招物理好處是將敵人(卒仔) 盲目狀態,之後的攻擊也可會心

杏後期我除了地下鐵用用她外只有對議長的第一戰第一形態用她而己

說來你這麼快2周目也過了。。。。。(雖然我知都有人3周目中)
要物理異常的話龍司同變態也有喔
所以先話炮姐太平均、輸出太低唔啱用嚟打BOSS
舊 10-01-16, 11:22 AM   #324
血之淚
Crazy Gamer

搞掂
順便捉埋40lv寶魔100%全書
舊 10-01-16, 11:23 AM   #325
tao08
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
dlc怪有冇得合,邊隻值得買
tao08 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] ペルソナ5 Persona 5 | PS3, PS4 | 已售 money 電視遊戲討論版 752 11-27-19 02:27 PM
THE END THANK YOU 風間鈴木仁 買賣專區 3 08-29-16 02:13 AM
[多機種] [攻略區]Metal Gear Solid V: The Phantom Pain 攻略專區 鐵之侍 攻略及心得交流區 1394 03-17-16 12:24 PM
人中之龍 維新 攻略專區 - 幕末無間道 鐵之侍 攻略及心得交流區 679 08-31-14 10:57 PM
[多機種] [PS4, PS3, Vita] MLB 14: The Show | PS4:1080p 60fps ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 3 04-17-14 11:50 PM

現在的時間是 02:23 PM

手機版 | APP版