Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 06-25-09, 05:33 PM   #126
Tenzan
Game Master
中島艦上攻擊機天山

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDTenzan_jin
XBox Live GamertagTenzan Jin
播碟係可以睇部機實力, 不過睇HDTV都係主要功能, 特別係idtv開始成為主流, 所以兩樣都重要。
錄影的就另計啦, 雖則我屋企人向來都唔興錄影。aaaaaa

未得閒更新(っ・ω・c) Asriel 凜として時雨 いきものがかり
North Star Design 192 MKⅡ + DAC32, Burson Soloist, PCM-D50, MD10, TA-3, PFR-V1, MDR-7509HD, AH-D7000
Tenzan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-09, 09:40 PM   #127
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
其實都知道所謂的hdtv都係參差不齊...
看電視...我都係但求出齊畫面...就算...

<--所以用隻vdi兩個tuner錄得看得就算

舊 07-13-09, 05:55 PM   #128
Orage
Game Master
ディバゲ,ありがとう

註冊日期: Nov 2002
PSN  IDIris02320
而家d 電視 / mon 有hdmi + 色差最細幾多吋...?

要插 ps3 + xb360 / wii...

有咩好介紹...thanks~~/

舊 07-27-09, 02:05 PM   #129
pongg
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDpongg / Pongg514
Samsung LA37B650T1M

最近睇中呢部tv...大家覺得ok嗎??
or 有冇其他大約同款選擇??
pongg 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-09, 03:00 AM   #130
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
大牛龜又病o左(燒爆左電源零件),底板比師傳拎走整緊,又係時候問下Plasma.......

TH-P42G10H -
如果有太約 4-5尺 o既距離會唔會睇得好辛苦?(我的大牛龜是25吋....)

睇足球或體育比賽會唔會鬼影?

電漿壽命大約係約耐?

在電器鋪度點比較Plasma同LCD呢?(因為聽之前有會員講 d sales會set一D機好D、一D機無咁去sell比客)

上星期去MK百老3層高的新店度問,sale就話Plasma係玻璃面易反光同較熱、其他LCD就會較光D,聽完又好謎...,開好唔知揀邊款好....

求求大家比D意見

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-09, 09:24 AM   #131
Tenzan
Game Master
中島艦上攻擊機天山

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDTenzan_jin
XBox Live GamertagTenzan Jin
5年保養, 最少5年命掛,
個內置tuner唔錯, 反應幾快, 色水同亮度對比就自己慢慢set,
正常mode就都ok熱, 但比舊款已經好好多, 省電mode就同lcd差唔多熱。
去樓上鋪睇display會比較平衡, 唔會tune到七彩。

未得閒更新(っ・ω・c) Asriel 凜として時雨 いきものがかり
North Star Design 192 MKⅡ + DAC32, Burson Soloist, PCM-D50, MD10, TA-3, PFR-V1, MDR-7509HD, AH-D7000
Tenzan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-09, 03:05 PM   #132
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
作者: Tenzan 查看文章
5年保養, 最少5年命掛,
個內置tuner唔錯, 反應幾快, 色水同亮度對比就自己慢慢set,
正常mode就都ok熱, 但比舊款已經好好多, 省電mode就同lcd差唔多熱。
去樓上鋪睇display會比較平衡, 唔會tune到七彩。
thx~~
想問下樓上鋪有乜好推介?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 08-18-09, 02:20 PM   #133
一一
God of Gamer
sureone

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsureone
XBox Live Gamertagsureone
白痴一問,idtv家下錄唔錄到電視?
我記得岩岩出o個時係錄唔到
一一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-09, 05:54 PM   #134
A.Kazuma
獎盃獵人 Lv.12

註冊日期: Nov 2003
PSN  IDKazuma81
有冇版友有買mini LED projector玩? (3M, DELL, Optoma)

A.Kazuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-09, 12:07 PM   #135
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: Orage 查看文章
而家d 電視 / mon 有hdmi + 色差最細幾多吋...?

要插 ps3 + xb360 / wii...

有咩好介紹...thanks~~/
用緊sony 20吋...有3個hdmi...兩個色差...三個AV...一個VGA
但用黎出電腦畫面就唔太好得...D字唔夠sharp....用hdmi出tune過先叫做過得去...
但色水幾好的...駁PS3果D好正下

舊 09-24-09, 12:38 PM   #136
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
想問下SONY KDL-40W4500同KDL-40V4500有咩大唔同??
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-09, 04:21 PM   #137
jmfyy
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDY-MAC73
XBox Live GamertagY MAC73
引用:
作者: monster8 查看文章
想問下SONY KDL-40W4500同KDL-40V4500有咩大唔同??
4500依家出到5500
V係sony5500入門級的1080hdtv,W就比較高階d,最大分別係W有100hz及對比度高d等...
5500由低到高階排列: V>>W>>Z
jmfyy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-09, 12:57 AM   #138
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
引用:
作者: jmfyy 查看文章
4500依家出到5500
V係sony5500入門級的1080hdtv,W就比較高階d,最大分別係W有100hz及對比度高d等...
5500由低到高階排列: V>>W>>Z
再上就係X....
V > W > Z > X

個廳攪掂, 自然就要諗下房果部
想問下大家由床頭到窗台位有大概9呎距離, 應該買幾多吋既lcd tv最好??
仲有, 有冇咩model推介呢?! 牌子方面, 太雜真係接受唔到, hd ready已經足夠, 有冇內置tunner亦都唔係考慮范圍~~

thx all!!
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-09, 01:08 AM   #139
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
作者: 卡柏 查看文章
再上就係X....

個廳攪掂, 自然就要諗下房果部
想問下大家由床頭到窗台位有大概9呎距離, 應該買幾多吋既lcd tv最好??
仲有, 有冇咩model推介呢?! 牌子方面, 太雜真係接受唔到, hd ready已經足夠, 有冇內置tunner亦都唔係考慮范圍~~

thx all!!
X 唯一好處應該係得MIJ

以40吋o黎計

motion flow方面 X 系都做唔到200hz (得100Hz)

Z 系 - BRAVIA Engine 3
X 系 - BRAVIA ENGINE 2 PRO

舊 10-06-09, 06:46 AM   #140
Kaga

引用:
作者: DevilElvis 查看文章

以40吋o黎計

motion flow方面 X 系都做唔到200hz (得100Hz)

黎緊 ceatac sony 好似會 show 240hz.......

係一碟原本唔好味o既菜上面不停加味精

此篇文章於 10-06-09 07:40 AM 被 Kaga 編輯。
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-09, 04:52 PM   #141
卡柏

引用:

以40吋o黎計

第一次自己玩電視, 初時真係唔知100hz同200hz既分別
仲有8bit同10bit有咩唔同, 依家睇多左, 真係發覺有唔少分別...

anyway, 暫時用住我部w5500算 (其實都唔係用住, 係一定要用)

大家真係有冇咩好既提議, 房買22定26吋好??
同埋有咩牌子好呢??
budget方便, 3-4000都係我可以接受既範圍....
thx all
舊 10-06-09, 06:10 PM   #142
jmfyy
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDY-MAC73
XBox Live GamertagY MAC73
[QUOTE=卡柏;8094283]再上就係X....

卡柏,我講係>>5500<<由低到高階排列: V>>W>>Z
"X"5500....都未出 而X的確係$ony bravia中最高階的型號
話是話,之前出面又話九月會有X5500消息,到依家都末有......
jmfyy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-09, 10:31 PM   #143
chunmanx
我ge代號係風

PSN  IDndswii
引用:

以40吋o黎計

BRAVIA ENGINE 2 PRO可能仲勁過BRAVIA Engine 3也說不定
而且x4500 46"及52"係有可能係前無古人後無來者的RGB LED

近排睇睇下
好似toshiba內置cell ge電視仲正
本身仲諗住佢係用CELL 將480p的影象up上去1080p
點知原來係將1080p再up上去2160p
真係大悟

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-09, 12:41 AM   #144
Kaga

引用:
作者: chunmanx 查看文章
BRAVIA ENGINE 2 PRO可能仲勁過BRAVIA Engine 3也說不定
而且x4500 46"及52"係有可能係前無古人後無來者的RGB LED

近排睇睇下
好似toshiba內置cell ge電視仲正
本身仲諗住佢係用CELL 將480p的影象up上去1080p
點知原來係將1080p再up上去2160p
真係大悟
55 寸 100 萬yen....cell TV 始終都係 lcd display, 太貴 la, 等兩三年跌價....
內置 harddisk 係幾方便o既....加入 cell 最大o既好處都係 functionality 多過 quality, lcd 先天性有缺陷
舊 10-09-09, 11:49 PM   #145
chunmanx
我ge代號係風

PSN  IDndswii
引用:
作者: Kaga 查看文章
55 寸 100 萬yen....cell TV 始終都係 lcd display, 太貴 la, 等兩三年跌價....
內置 harddisk 係幾方便o既....加入 cell 最大o既好處都係 functionality 多過 quality, lcd 先天性有缺陷
lcd最差都係對比度
我諗用左led 好d掛?(無詳細睇過led電視的黑位)
都冇辦法啦
基本上依家主流係lcd
plasma唔係主流加都仲係短命一點(不過有5年保已經超好)
sed都唔知仲出唔出
oled又唔知同lcd比係點(暫時好似短命了一點)
唔明d廠點解唔諗下出返高清ge crt
可以再改良下出簿d啫
我記得samsung好似出過部可以偷薄左好多ge crt

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-09, 12:23 AM   #146
卡柏

引用:
lcd最差都係對比度
都冇辦法啦
基本上依家主流係lcd
plasma唔係主流加都仲係短命一點(不過有5年保已經超好)
sed都唔知仲出唔出
可以再改良下出簿d啫
成本問題?!
我都係估估下, 呢方面我都唔清楚....

ps: 今日終於睇到8bit同10bit既分別喇, 又再次想喊, 8bit果種一層一層既色, 我真係一d頂唔順呀.....
舊 10-10-09, 10:21 AM   #147
Kaga

引用:
lcd最差都係對比度
都冇辦法啦
基本上依家主流係lcd
sed都唔知仲出唔出
可以再改良下出簿d啫
lcd 仲有殘像問題, 反應時間 2ms 都係咁話一樣睇到殘影
雖然 200Hz 味精可以大大提高"表面"睇落o既流暢度 (頻率高冇咁窒), 一般人覺得好左好多, 但流暢度亦都同反應時間(同殘影有關)掛勾
要落味精o既話, plasma 係 600Hz, 同 lcd 比動態立見高下 (雖然好似話人眼唔會睇到 600 hz 咁高.....)
一篇關於 display 動態o既 article: http://www.practical-home-theater-gu...onse-time.html

所謂o既 "led" 咪又係 lcd 同一種透光技術, 只不過換左後面盞燈做 led 之嘛.....慳電 d 同埋識得停左黑位o既光.
但 lcd/led 係透光技術, 色頻奇窄 (尤其出唔到紅色....), 點都比唔上發光技術. 並唔係只得對比度呢個分別. samsung o個 d 所謂 led 電視......我話你聽真正o既 led 電視係時代廣場大電視o個隻囉.

sed.....canon 等打完官司之後冇哂聲氣. 再者, toshiba 幾年前都講過話只會集中推出專業用, 民用o既真係遙不可及....

主流係點唔緊要, 我只會揀真正合適自己o既

此篇文章於 10-10-09 11:22 AM 被 Kaga 編輯。
舊 10-10-09, 01:31 PM   #148
卡柏

引用:
作者: Kaga 查看文章
lcd 仲有殘像問題, 反應時間 2ms 都係咁話一樣睇到殘影
雖然 200Hz 味精可以大大提高"表面"睇落o既流暢度 (頻率高冇咁窒), 一般人覺得好左好多, 但流暢度亦都同反應時間(同殘影有關)掛勾
要落味精o既話, plasma 係 600Hz, 同 lcd 比動態立見高下 (雖然好似話人眼唔會睇到 600 hz 咁高.....)
一篇關於 display 動態o既 article: http://www.practical-home-theater-gu...onse-time.html

所謂o既 "led" 咪又係 lcd 同一種透光技術, 只不過換左後面盞燈做 led 之嘛.....慳電 d 同埋識得停左黑位o既光.
但 lcd/led 係透光技術, 色頻奇窄 (尤其出唔到紅色....), 點都比唔上發光技術. 並唔係只得對比度呢個分別. samsung o個 d 所謂 led 電視......我話你聽真正o既 led 電視係時代廣場大電視o個隻囉.

sed.....canon 等打完官司之後冇哂聲氣. 再者, toshiba 幾年前都講過話只會集中推出專業用, 民用o既真係遙不可及....

主流係點唔緊要, 我只會揀真正合適自己o既
原來呢度係高手區...
睇黎我入錯左區喇
舊 10-10-09, 05:43 PM   #149
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
http://www.sharp.com.hk/html/tch/pro...&category_id=7

唔該,我想問下,以上網頁有一句:

「配備電腦輸入端子,可接駁電腦」

咁即是咩端子?係咪即是VGA?

舊 10-10-09, 11:09 PM   #150
Kaga

引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
http://www.sharp.com.hk/html/tch/pro...&category_id=7

唔該,我想問下,以上網頁有一句:

「配備電腦輸入端子,可接駁電腦」

咁即是咩端子?係咪即是VGA?
vga 無疑
"模擬RGB (D-Sub 15-pin) x 1"

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[XBLA,PSN]The Simpsons Arcade Game(XBLA版Feb 03,2012)(美PS+會員07/02-29/02免費) IDGAF 電視遊戲討論版 18 09-05-12 04:32 AM
[演唱會] "左麟右李演唱會2009" 01/02/09~14/02/09 香港體育館 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 42 04-14-09 01:48 AM
[TVB] "耳分高下" 主持:哈林,Honey鄧 & 眾閒角Sing之天使 02/02/09~13/03/09 星期一至五 22:35~23:05播映 Busconcamp Neo Entertainment TREND 157 03-30-09 12:24 PM
01/02 球 季 英 超 聯 賽 最 高 週 薪 球 員 雙星 體育版 0 05-29-02 11:23 AM

現在的時間是 02:46 AM

手機版 | APP版