Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-28-10, 08:38 PM   #151
mudhole
Ultimate Gamer
さとし

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsatoshi_negi
引用:
作者: 阿魚 查看文章
既然一切事物無法以肯定, 中肯的方法去判斷時,
我們以人類立場去評論,係咪已經錯左呢.......
係因為人類只能夠從自己主觀視點・立場出發
既然一開始已經冇辦法同外星生命体溝通
人類預測D外星生命体既任何動機(侵略地球or黎地球搵談心對象...etc)
到底都係從人類主觀視點構造出黎既外星生命体主觀視點

先試諗下, 獨立一個他人既主觀視點, 我地有冇可能獲得
爸爸媽咪生我地出黎, 養育左我地N年,
9成99係全世界上最有心理解我地作為子女既人,
都大部分時候唔理解子女.
男/女朋友拍拖拍左N年, 尤其熱戀中既情侶,
9成99既情侶應該都係好有心開行touble去互相理解,
結果當然都係互相不理解

以上只係講緊理解一個人既情況
依加全世界成60億人
如果依個世界真係有"客觀"存在的話
咁即係要理解60億個他人既主觀視點,
再同自己主觀視點交量, 平衡, 從中搵出60億人中間既妥協=「間主觀視點」
或者收細d, 淨係講HK, 都要理解700萬個他人既主觀視點...
我自己就唔係否定"客觀"既存在, 只係, 係現實上"客觀"永遠唔係我地人類可以擁有既視點
只有所謂「神」先可以企係"客觀"視點嘛...

如果我地唔應該從自己主觀視點出發的話, 咁應該企係一個咩野視點!?
相信會變得無處可立足嘛...

舊 12-28-10, 08:40 PM   #152
House
God of Gamer
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
睇下code geass 個毛啦

個個可以知道對方諗咩 晨早個個痴哂線...

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 08:49 PM   #153
mok
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
以人類角度, 當然係視為侵略行為
可能以外星人立場, 咁先係friendly既手段
以一般人角度,納粹德國的行為是很邪惡,可能以納粹德國的立場,他們的做法才是正義,所以我們不應說納粹德國不對。

以一般人角度,共產黨的行為是很邪惡,可能以共產黨的立場,他們的做法才是正義,所以我們不應說共產黨不對。

以一般人角度,聖經的內容是很荒誕的,可能以基督徒的立場,聖經是句句真理,所以我們不應說聖經不對。

以人類的logic,ELS的行為是不對,可能以ELS的logic來說,他們的做法是理所當然的,所以我們不應說ELS不對。

這個講法真是超屈機。
mok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 08:50 PM   #154
wyvern
Game Master

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: House 查看文章
睇下code geass 個毛啦

個個可以知道對方諗咩 晨早個個痴哂線...
睇code geass 第一輯個毛 同 第二輯皇帝個計畫
再諗下gundam 00想表達既野

諗下code geass, 又諗下gundam 00, ...
真係....嗚呀~~~~~

舊 12-28-10, 08:50 PM   #155
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: T.K. 查看文章
天人去邊就沽邊度期指,囤積物資,有內幕消息,d錢容咩易賺
教主你唔夠紳士

舊 12-28-10, 08:52 PM   #156
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: mok 查看文章
以一般人角度,納粹德國的行為是很邪惡,可能以納粹德國的立場,他們的做法才是正義,所以我們不應說納粹德國不對。

以一般人角度,共產黨的行為是很邪惡,可能以共產黨的立場,他們的做法才是正義,所以我們不應說共產黨不對。

以一般人角度,聖經的內容是很荒誕的,可能以基督徒的立場,聖經是句句真理,所以我們不應說聖經不對。

以人類的logic,ELS的行為是不對,可能以ELS的logic來說,他們的做法是理所當然的,所以我們不應說ELS不對。

這個講法真是超屈機。
正所謂:[我有我自由,理得你感受]

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 08:52 PM   #157
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
教主你唔夠紳士
王女夠淑女就得啦

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 08:55 PM   #158
雪代緣
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDyukishi
我想問下香港而家有冇地方有隻BD賣 + 幾銀?
有 + 個價唔係十幾算的話, 想留在香港買
唔係就聽日過秋葉原入手算
雪代緣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 09:53 PM   #159
GN80667
Banned

註冊日期: Sep 2010
引用:
當然,假如水島說:"哼!我由始至終都只是看人和外星人的溝通而已!人和人的溝通嗎?我才不管!"那他設定ELS來帶出溝通的主題當然沒問題了,但假如水島是希望為他的主題給予社會意義,說人與人、國與國之間的和平共存,那他就不應該設定ELS這種鬼東西,更不應該用他們來帶出溝通的主題。
其實係第一期水島曾經講過佢諗得到點樣達至世界和平,佢攞諾貝爾和平獎好過
所以佢真係冇打算要營造乜野社會訊息,初頭想搞下政治導都俾日升ban左,所以二期都變左聯邦
佢只係想搞一套商業片,唔係要講人生大道理,個故仔唔犯駁就好
引用:
作者: mudhole 查看文章
我自己就唔係否定"客觀"既存在, 只係, 係現實上"客觀"永遠唔係我地人類可以擁有既視點
只有所謂「神」先可以企係"客觀"視點嘛...

如果我地唔應該從自己主觀視點出發的話, 咁應該企係一個咩野視點!?
我都係覺得似片中既情況,唔好只嘗試打打打,要試下溝通
現實世界中霍金都講過外星人唔知有冇惡意,唔好惹佢地過來,有野心既外星人或單純本能行動既宇宙怪獸就冇解只有打仗去解決
但遇著ELS這一類另類溝通既生物就可以少左個危機

單就劇場版表現黎睇,最後ELS可以搭載係MS上面,同埋剎那仲有玄關子既狀況都算係ELS開始有同人類溝通既渠道,唔駛再次搞融合

此篇文章於 12-28-10 09:58 PM 被 GN80667 編輯。
GN80667 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 10:07 PM   #160
GN80667
Banned

引用:

政治理念立場同生存模式係兩回事,而且你講既例子係人類之間既事
不如用獅子同人類之間既關係做例子,獅子肚餓要食人係理所當然既事,隻獅子襲擊人類要還擊都係理所當然
不過獅子可以選擇制服佢馴服佢而非殺死佢不可,馴養後既獅子可以乖到同貓仔一樣
關鍵係人類理解佢地既習性,用方法令佢地放低殺戳既意欲
同隻智慧較低既獅子都可以這樣玩,智慧相對高得多既ELS更加可以這樣

而且硬要人類用例子既話,情況係ELS係歐洲人,人類係回教徒,歐洲人到回教國家請當地人食豬肉
回教徒被人論食豬肉當然覺得被侮辱,歐洲人就以為理所當然,歐洲人唔知回教徒唔食得豬肉,回教徒又要報復
戰爭就由此而起

硬係要用人類既標準去套係ELS上面,甘你想ELS點樣?打又唔夠人地打,佢地全部就係一個,唔會話搵到個戰犯出來處罰
佢地又冇貨幣單位做唔到經濟賠償,要佢地將自己當爛鐵賣俾你去溶?
對住ELS本來就冇仇可報

你既觀點同某些國家將自己既一套放係其他人身上一樣,硬係要堅持自己果套,咪被人打到豬頭一樣

此篇文章於 12-28-10 10:13 PM 被 GN80667 編輯。
舊 12-28-10, 10:42 PM   #161
mok

現在不是政治不政治的問題,因為政治理念也可以演繹為一個民族的生存模式(如納粹德國),現在的問題是,我們看待兩種不同的價值觀時,應不應該用一種"完全相對"的方式,即是︰你有你想法,我有我想法,我們的經歷和思想不同,所以我們都沒有資格說對方錯……其實現在很多網友討論ELS時,就是不自覺地用了這種方式。

「以人類的logic,ELS的行為是不對,可能以ELS的logic來說,他們的做法是理所當然的,所以我們不應說ELS不對。」這句話是我說的,但也是某些網友的觀點。在這個觀點下,任何生存方式、政治理念、宗教價值、愛情看法甚至一切社會行為的意義都分辨不了對錯,也不能討論下去,因為任何的討論,都必須要有一種共同的理解基礎才可以進行的,但現在根本是連那個共同理解基礎都沒有了。而這種做法,也是削弱了OO劇場版的主題的合理性。

還是那句,若要說溝通,我覺得水島真的不應該用ELS這個設定,除非現實世界真的有ELS,並且我們都跟ELS有一個共同理解的基礎吧。
舊 12-28-10, 10:43 PM   #162
安已不
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
睇完都唔知做緊乜
wasted my time!

互相理解? 邊忽有出現過?

此篇文章於 12-28-10 10:48 PM 被 安已不 編輯。
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 10:49 PM   #163
mudhole
さとし

引用:
作者: GN80667 查看文章
其實係第一期水島曾經講過佢諗得到點樣達至世界和平,佢攞諾貝爾和平獎好過
所以佢真係冇打算要營造乜野社會訊息,初頭想搞下政治導都俾日升ban左,所以二期都變左聯邦
佢只係想搞一套商業片,唔係要講人生大道理,個故仔唔犯駁就好

我都係覺得似片中既情況,唔好只嘗試打打打,要試下溝通
現實世界中霍金都講過外星人唔知有冇惡意,唔好惹佢地過來,有野心既外星人或單純本能行動既宇宙怪獸就冇解只有打仗去解決
但遇著ELS這一類另類溝通既生物就可以少左個危機

單就劇場版表現黎睇,最後ELS可以搭載係MS上面,同埋剎那仲有玄關子既狀況都算係ELS開始有同人類溝通既渠道,唔駛再次搞融合

劇中既前後關係當然明白
但係問題係現實中, 例如有一埋蝗虫飛埋黎, 你又唔知佢想點, 又唔可能有辦法同佢溝通
咁人類應該點做?
當然, 以00故事中, 就有GN粒子依一個設定, 咁人類就有辦法同所有野進行所謂"溝通"啦(P.S. 其實我根本唔認同透過腦量子波共通意識就等於溝通, 依一點之後再講)
但係00既故事中既演出又SKIP晒透過腦量子波共通意識後, 每一個個体中內心中既自己主觀視點同對方主觀視點中既矛盾, 葛藤點樣平衡, 點樣形成角色之後既行動. 好似之前提過既, 將COMMUNICATION既過程BLACK BOX左, GN粒子演出完就直接跳到去互相理解成功既結果
好似另外都有版友提出, 愈理解對方諗乜係咪一定愈和平!? 定係可以引起更多爭執!?
明明COMMUNICATION既過程係比想像中更加複雜既一個現象, 但係00就將COMMUNICATION既過程單純化到SKIP埋...

頭先提到透過腦量子波共通意識係咪等於溝通
腦量子波共通意識只係單純一個冇NOISE既情報傳達方法
互相收晒對方既情報, 唔代表COMMUNICATION係發生
亦即係對應返上面所講既, COMMUNICATION過程被SKIP左

咁即係00劇中表達既係,
互相理解既重要性 -> 方法(腦量子波) -> 互相理解成功
當然, 作為一套劇, 咁個結果當然帶出一個正面既結果係比較合乎現代社會既價值觀
但係劇中就 "方法(腦量子波) -> 互相理解成功" 上, 係咪表現得太過單純!?

作為觀眾好自然會問既一條問題 "點解00Q入去放完GN粒子就互相理解成功?"

我諗係因為咁, 先咁唔被人接受嘛
觀眾唔接受既唔係人同ELS互相理解依個結果, 而係達至互相理解依個結果既中間過程SKIP左, 任制作人UP

舊 12-28-10, 10:57 PM   #164
mudhole
さとし

引用:
政治理念立場同生存模式係兩回事,而且你講既例子係人類之間既事
不如用獅子同人類之間既關係做例子,獅子肚餓要食人係理所當然既事,隻獅子襲擊人類要還擊都係理所當然
不過獅子可以選擇制服佢馴服佢而非殺死佢不可,馴養後既獅子可以乖到同貓仔一樣
關鍵係人類理解佢地既習性,用方法令佢地放低殺戳既意欲
同隻智慧較低既獅子都可以這樣玩,智慧相對高得多既ELS更加可以這樣
依一個明顯唔係互相理解
只係人類觀察左獅子既行動樣式
以行動心理學上既古典學習理論基礎去改變獅子既行動樣式罷了...
係依個過程中, 獅子有理解過人類, 人類有理解過獅子嗎!?

舊 12-28-10, 11:07 PM   #165
阿魚

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDL_MajoR
引用:
問題是,如果你是這樣為水島的溝通論"辯護",雖然是說得過去,但這個溝通論已經脫離了社會意義了。因為你可以用ELS種種設定來合理化他們的行為,從而建立溝通論的正當性,但套回現實世界,根本不會有(或暫未見到)這種溝通,而且ELS和人類的溝通特質,亦不能套回"人與人的溝通"這個社會命題上。

當然,假如水島說:"哼!我由始至終都只是看人和外星人的溝通而已!人和人的溝通嗎?我才不管!"那他設定ELS來帶出溝通的主題當然沒問題了,但假如水島是希望為他的主題給予社會意義,說人與人、國與國之間的和平共存,那他就不應該設定ELS這種鬼東西,更不應該用他們來帶出溝通的主題。

題外話︰我以前看過一部西方電影,是講述男主角有超能力,可以看穿別人內心的想法,結果他發現別人表面上雖然對他很好,但內心都對忚有怨言,而且都藏著一些不足為外人道的私隱……最後男主角變得憎恨所有人。其實人和人的相處嘛,是大家都應該保持著一條底線的,理解得太多,反而會招至反目而已,但當然……人類跟(水島式)外星人的溝通除外。
其實我同意, 水島想表達的意思某程度上套用於現今世界中, 的確是一個荒謬理論。
不過我抱住既然是動畫, 總有地方無法清楚解釋的心態去欣賞
但世界大同, 絕對係最理想的終點。

但水島的意思絕對有給予社會意義
ELS習慣用強行方式跟人類溝通, 當然最後被主角擺平,
現實社會上, 如果人家侵犯你, 你都以德服人, 以怨報恩
我想每天世界新聞會少很多打打殺殺的新聞,
但係如果人地殺你全家, 強暴你, 有意破壞你最愛惜的物件
我相信係神先可以容忍到,
但作為通識教育, 傳遞以上美德, 其實某程度係講得通....雖然手法跟比喻很糟....

引用:

這個講法真是超屈機。
第一, 第二點, 希望搞清楚少少背景...
第一點, 希特勒等領袖係被野心和利益沖昏頭腦, 所以他們本身出發點已經是錯!
市民之所以支持希特勒係因為佢帶領國家走出經濟谷底, 從而得出侵略才能令國家強大的假像。

第二點, 共產黨以往所犯下的政治錯誤, 都係歸咎於黨內有野心人士想加強自己的地位統治
出發點本身已經係錯。

ELS 起初他們只想找地方落腳, 但不知道如何溝通, 雖然做了很多傷害人類的事
但回到最初, 我睇唔出佢地有心侵略, 或者傷害人類。
但人類就不斷向ELS開火。

ELS至少跟共產黨和納粹黨兩者背道而馳。
阿魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 11:07 PM   #166
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
獅子果個根本只係各取所需
你比野我食,我唔食你
我比野你食,你唔好搞我

舊 12-28-10, 11:14 PM   #167
阿魚

引用:

- skip-

因為ELS是一種虛構的生命體

所以亦沒有足夠理據去補完他們的一切

我只係覺得

一味只用人類標準去衡量
是否對ELS公平
舊 12-28-10, 11:18 PM   #168
mok

引用:

我只係覺得

一味只用人類標準去衡量
是否對ELS公平
你這個算不算是一個人類標準?
舊 12-28-10, 11:21 PM   #169
GN80667
Banned

引用:
依一個明顯唔係互相理解
只係人類觀察左獅子既行動樣式
以行動心理學上既古典學習理論基礎去改變獅子既行動樣式罷了...
係依個過程中, 獅子有理解過人類, 人類有理解過獅子嗎!?
如果相處慣左,人同獅子係會有一定的默契,獅子既智慧冇高到同人類講人生道理
可以同人類一齊玩,或對一部份原本處於食物定位既動物和平相處
我覺得係一種一定程度既理解

'對話'既前題畢竟係對方有思考既場合下,你話係堆同蝗蟲一樣思想簡單完全由本能驅動既宇宙怪獸就冇野好講
但ELS唔係,光頭不至於想到個100%保到人類平安既方法,但一方面開發GN DRIVE同高達,一方面推進變革者
兩手準備好過一手準備,同埋剎那同ELS既互相理解真係好複雜,要等ELS吐苦水,剎那講野人類既情況可以慢慢講
但單單叫ELS停手,換算做人類既行為,只係剎那:'你快些停手,你甘做係唔啱架',ELS:'啊,對唔住,我搞錯溝通方式
我冇惡意架,宜家我立即停手'這種程度既'互相理解'應該好容易就達成
舊 12-28-10, 11:30 PM   #170
阿魚

引用:
你這個算不算是一個人類標準?
我並講自己代表ELS或人類,
只不過想道出,兩者的溝通,交涉都不同
我們一直引用, ELS強行跟人類結合, (人類角度)
令人類以為ELS是侵略者, 所以出現以後更多的戰事
如果一開始就傾好, 就唔會有咁多人戰死。
舊 12-28-10, 11:55 PM   #171
mudhole
さとし

引用:
如果相處慣左,人同獅子係會有一定的默契,獅子既智慧冇高到同人類講人生道理
可以同人類一齊玩,或對一部份原本處於食物定位既動物和平相處
我覺得係一種一定程度既理解

'對話'既前題畢竟係對方有思考既場合下,你話係堆同蝗蟲一樣思想簡單完全由本能驅動既宇宙怪獸就冇野好講
但ELS唔係,光頭不至於想到個100%保到人類平安既方法,但一方面開發GN DRIVE同高達,一方面推進變革者
兩手準備好過一手準備,同埋剎那同ELS既互相理解真係好複雜,要等ELS吐苦水,剎那講野人類既情況可以慢慢講
但單單叫ELS停手,換算做人類既行為,只係剎那:'你快些停手,你甘做係唔啱架',ELS:'啊,對唔住,我搞錯溝通方式
我冇惡意架,宜家我立即停手'這種程度既'互相理解'應該好容易就達成

「可以同人類一齊玩,或對一部份原本處於食物定位既動物和平相處」
咪就係人類以古典學習理論去, 改變獅子搵食既方法, 行動樣式
「馴服」, 或者好聽D講叫「訓練」
人類有去馴服獅子既目的 -> 一系列既馴服/訓練過程 -> 獅子被馴服既結果
人類由未馴服隻獅子之前就已經可以預期經過一系列過程後得到獅子被馴服依一個預期中既結果
可以預期結果既既單方向行為, 算得上係COMMUNICATION!? 或者叫做理解!?
勉強都只係形式上既理解
即係人類理解獅子行動樣式, 同理解改變獅子行動樣式既方法
而獅子只係理解佢只要點點點做就會有野食同唔會比人打

而ELS, 佢地思想唔係同昆蟲一樣咁單純咩!?
邊度有脳量子波就飛去邊
好似同獅子咁, 要形式上咁理解ELS邊度有脳量子波就飛去邊既行動樣式,
咁00劇中, 大家未開打就已經理解/觀察到啦

但係劇中講緊既同ELS既理解, 應該唔係單純形式上既理解嘛...

舊 12-29-10, 12:00 AM   #172
mudhole
さとし

引用:

我只係覺得

一味只用人類標準去衡量
是否對ELS公平
係唔公平ga啦

但係人類有辦法唔用人類標準去衡量事物嘛?
當人類唔用人類標準既時候, 世界上重有咩野其他標準可以比人類借用?
就算世界上真係有其他標準, 人類對人類以外既標準係一無所知
甚至, 人類連有其他標準既存在都唔知
咁點樣用其他標準去衡量事物?

現實係人類只有人類既標準可以用...

舊 12-29-10, 12:18 AM   #173
阿魚

引用:
係唔公平ga啦

但係人類有辦法唔用人類標準去衡量事物嘛?
當人類唔用人類標準既時候, 世界上重有咩野其他標準可以比人類借用?
就算世界上真係有其他標準, 人類對人類以外既標準係一無所知
甚至, 人類連有其他標準既存在都唔知
咁點樣用其他標準去衡量事物?

現實係人類只有人類既標準可以用...
畢竟係動畫, 好多野都係帶過, 如果佢有更完整的補完
就可以更中立去判斷對與錯
舊 12-29-10, 12:25 AM   #174
mudhole
さとし

引用:
畢竟係動畫, 好多野都係帶過, 如果佢有更完整的補完
就可以更中立去判斷對與錯
點止係帶過
直頭係將達成互相理解既過程成個skip晒...

舊 12-29-10, 12:33 AM   #175
阿魚

引用:
點止係帶過
直頭係將達成互相理解既過程成個skip晒...
的確,
如何消除分歧, 建立共識無交帶
或者佢地只可以講....本來就係如此簡單的事!
因為太多粉爭...都無法用對話來消退
但如果真係有讀心術, 無阻礙溝通....
我相信要做到消除分歧, 係有可能的...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 劇場版 機動戦士ガンダム00 -A wakening of the Trailblazer- BD/DVD 12月25日発売丨 Vol.19 money 日本動漫畫討論版 1044 04-15-22 03:50 PM
[動畫] hack//G.U. TRILOGY BD/DVD版発売中 money 日本動漫畫討論版 77 08-04-08 03:18 PM
JVC 發表 BD-DVD Combination ROM 技術 C.K.F. 影音館 0 12-25-04 12:09 AM

現在的時間是 10:49 AM

手機版 | APP版