Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-27-16, 10:05 AM   #701
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: supermanlady 查看文章
TVアニメ『Re:ゼロから始める異世界生活』第22話「怠惰一閃」予告
睇表標下一集應該是殺死怠惰
從上集開始昴做錯的事可以有解決嗎?
即使沒有RMT同EMK,你還有2個基友啊

此篇文章於 08-27-16 10:26 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-16, 08:22 PM   #702
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-16, 10:39 PM   #703
tung999
Game Master

註冊日期: Nov 2008
Wii U IDknuckles0102
3DS Friend Code1891 1127 3592
PSN  IDtung0001jp
XBox Live Gamertagtung0001
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
怠惰一閃係小說係第8本第一章 而呢篇要到第9本 所以應該未打完

tung999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-16, 02:24 AM   #704
RPG之鬼

引用:
作者: tung999 查看文章
怠惰一閃係小說係第8本第一章 而呢篇要到第9本 所以應該未打完
下集的確是殺死昴最憎恨的ペテルギウス這個人

三大魔獸之一掛了,究竟佢係為乜做出來呢?
小說有很合理的解釋,係合理過頭添,完全符合能夠寫出本作的作者所想的東西。

舊 08-28-16, 09:27 AM   #705
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
昴做錯左D咩野呀??
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-16, 06:34 PM   #706
RPG之鬼

講一講第四章

劇透

1) 昴同艾美莉雅的過去有說明,其中反昴的不要看會比較好
2) 不過女主角明顯是魔女,拉姆同貝蒂
3) 昴點解會的魔法屬性是陰有解釋
4) 三大魔獸中其二有解釋,十分合理
5) 真‧女主角登場,作者用兩節去描寫她的愛,期待會有動畫出
6) 每一個登場角色也很重要,也是過關關鍵,但昴還是去玩弄(使役)幼女
7) 這章有叛徒,令故事變得像偵探一樣也發尋找真凶。
8) 整體來說第四章是描寫艾美莉雅派內部成立鞏固,昴是軸心和使役幼女者。
9) 因為昴的行為,讓艾美莉雅主動獻出重要的第一次,而昴之後也奪去她重要的第一次,之後讓她覺得有了昴的孩子。
10) 也因此作者寫出艾美莉雅"壞掉"了的描述
11) 如果蕾姆的愛令你感動,而拉姆的愛是堅定不移,完全付出

此篇文章於 08-28-16 07:01 PM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 08-28-16, 06:42 PM   #707
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: rinxlun 查看文章
昴做錯左D咩野呀??
劇透...錯既係...

白鯨並唔係暴食,昴帶走晒D主要戰力,但係又丟低雷姆,所以真正的暴食出現時...
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-16, 07:05 PM   #708
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

其實動畫版會唔會完到第三章呢??
因為本身都幾鐘意依套作品,所以私心希望佢會有第二季
不過…其實依套作品算唔算受歡迎呢???

大家都係追緊web版?? 唔識日文真係睇小好多野…
舊 08-28-16, 07:11 PM   #709
RPG之鬼

引用:
其實動畫版會唔會完到第三章呢??
因為本身都幾鐘意依套作品,所以私心希望佢會有第二季
不過…其實依套作品算唔算受歡迎呢???

大家都係追緊web版?? 唔識日文真係睇小好多野…
應該受歡迎吧,不過WEB版直接轉做動畫幾會應該唔大
依第三章的情況,第四章少極都有7-8本先完到,所以成書時不知會CUT多少
這章仍然好多描寫,所以用動畫角度去看24集以內應該完得到

舊 08-28-16, 07:19 PM   #710
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
應該受歡迎吧,不過WEB版直接轉做動畫幾會應該唔大
依第三章的情況,第四章少極都有7-8本先完到,所以成書時不知會CUT多少
這章仍然好多描寫,所以用動畫角度去看24集以內應該完得到
不過都預左唔會咁快有新一季,只係希望佢好頭好尾,第一話可以用成50分鐘去做鋪排,個尾都希望佢完得好D啦

7-8本文庫版…唔知要等幾多年呢
舊 08-29-16, 12:58 AM   #711
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
『Re:ゼロから始める異世界生活』文庫第9巻は9月23日発売! 
エミリアがバッチグーに可愛らしいデザインですよ!(初公開) 
そして、続いて、文庫第10巻の10月25日発売も決定!
つまり、まさかの、原作文庫2ヶ月連続刊行ですー!

引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 07:35 AM   #712
RPG之鬼

引用:
作者: supermanlady 查看文章
『Re:ゼロから始める異世界生活』文庫第9巻は9月23日発売! 
エミリアがバッチグーに可愛らしいデザインですよ!(初公開) 
そして、続いて、文庫第10巻の10月25日発売も決定!
つまり、まさかの、原作文庫2ヶ月連続刊行ですー!
連續兩個月有小說出
可想而知呢套的BUFFER有幾多
另外艾美莉雅你的出場唔係好多,身為女主角但咁才出場真係失敗

第四章有兩種新死法
劇透

一種是用動畫表達比小說應該會震撼好多倍
另一種是艾美莉雅殺死昴,玩弄少女心,報應報應,終於天收了,如果唔係蕾姆的愛,你都唔知返唔返到黎

此篇文章於 08-29-16 12:53 PM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 08-29-16, 10:45 AM   #713
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

唔知係咪我既錯覺
第22集既作畫,好似差左好多咁…
舊 08-29-16, 12:47 PM   #714
nomezero
Game Master

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDnome0818
引用:
講一講第四章
--劇透--
女主

第四章唔係帕特拉修主場咩!?(誤

舊 08-29-16, 12:53 PM   #715
RPG之鬼

引用:
作者: nomezero 查看文章
女主

第四章唔係帕特拉修主場咩!?(誤
女主

嘉菲爾係基友3
基友3覺得昴三心兩意,一怒之下將小帕分屍
小帕為救昴而將他推落山

舊 08-29-16, 07:22 PM   #716
kev00269270
Game Master

引用:
唔知係咪我既錯覺
第22集既作畫,好似差左好多咁…
唔係錯覺,前半部好有問題
白鯨把預算用光了吧
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 08:40 PM   #717
RPG之鬼

引用:
作者: kev00269270 查看文章
唔係錯覺,前半部好有問題
白鯨把預算用光了吧
之後都冇乜大場面

今集少了一場戰鬥
在第一次殺掉怠惰1之後,昴等人前去會合地點時,佢地發現了兩三個魔女教,但由於人手關係所以只能追擊其中一處,結果一般士兵果邊死晒,並發現他們全被拉扯分屍致死。
另外在怠惰2復活並殺掉後,昴等人有再去最初炸咗怠惰1的地方,發現魔女教在掘屍。
所以當怠惰2死後,昴其實覺得自己好冇用。因此先前發現士兵被分屍時沒有警覺到問題,結果令同伴被殺。
佢呢種性格在第四章過後先會轉好,第四章有幾節講呢個問題,結果得到XXX幫助才過關,如果唔係佢會飲魔女的XX,對是XX,小說有明確地將XX同XX一同寫出來

拉姆登場了!
第八卷大半就咁就講咗……

此篇文章於 08-29-16 08:49 PM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 08-29-16, 11:11 PM   #718
事丫娃些
京アニに祈りを

事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-16, 11:57 PM   #719
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
原作有冇講送信人係唔係高手, 好奇佢冇遇魔女教?

舊 08-30-16, 01:30 AM   #720
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
講一講第四章

劇透

1) 昴同艾美莉雅的過去有說明,其中反昴的不要看會比較好
2) 不過女主角明顯是魔女,拉姆同貝蒂
3) 昴點解會的魔法屬性是陰有解釋
4) 三大魔獸中其二有解釋,十分合理
5) 真‧女主角登場,作者用兩節去描寫她的愛,期待會有動畫出
6) 每一個登場角色也很重要,也是過關關鍵,但昴還是去玩弄(使役)幼女
7) 這章有叛徒,令故事變得像偵探一樣也發尋找真凶。
8) 整體來說第四章是描寫艾美莉雅派內部成立鞏固,昴是軸心和使役幼女者。
9) 因為昴的行為,讓艾美莉雅主動獻出重要的第一次,而昴之後也奪去她重要的第一次,之後讓她覺得有了昴的孩子。
10) 也因此作者寫出艾美莉雅"壞掉"了的描述
11) 如果蕾姆的愛令你感動,而拉姆的愛是堅定不移,完全付出
你講到有d甘既野,唔睇唔係紳士啦
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 02:18 AM   #721
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
突然先諗起 EMT 好似成百歲

驅風老處
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 07:49 AM   #722
RPG之鬼

引用:
作者: Gallardo 查看文章
原作有冇講送信人係唔係高手, 好奇佢冇遇魔女教?
不用心急下集會講
初頭我將呢種事諗錯咗,唉~~~~

引用:
作者: Van仔 查看文章
突然先諗起 EMT 好似成百歲

驅風老處
肉體是107歲(?),外貌是18歲,心智是14歲
話唔定肉體會更大年紀?

舊 08-30-16, 05:46 PM   #723
事丫娃些
京アニに祈りを

此篇文章於 08-30-16 06:05 PM 被 事丫娃些 編輯。
舊 08-30-16, 05:50 PM   #724
事丫娃些
京アニに祈りを

舊 08-30-16, 08:52 PM   #725
事丫娃些
京アニに祈りを

○Re:ゼロから始める異世界生活 【全9巻】
巻数    初動       累計     発売日
      BD(DVD)    BD(DVD)
01巻 *5,577(**,769) 10,103(*1,036) 16.06.24 ※合計 11,139枚
02巻 *6,799(**,868) *8,674(**,***) 16.07.27 ※合計 *9,542枚
03巻 *7,118(**,928) **,***(**,***) 16.08.24 ※合計 *8,046枚

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[TVB] 《玩轉三周1/2》23/07/12 逢一至五 22:30~23:00 共15集 stinkychan08 Neo Entertainment TREND 17 08-10-12 01:34 AM
Megazone 23 (メガゾーン23 青いガーランド) steve 電視遊戲討論版 14 08-29-07 02:22 PM
[TVB]無線人氣節目2007 今晚23:00~23:45 Busconcamp Neo Entertainment TREND 79 11-29-06 11:24 PM
男 子 殺 蚊 變 殺 人   蒙 冤 23 年 IamO ~清談館~ 27 08-02-06 09:32 PM
BASTARD 23 6402oen 日本動漫畫討論版 14 04-29-04 09:50 PM

現在的時間是 07:26 PM

手機版 | APP版