Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-12-18, 05:19 PM   #526
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
魔大公最難喺唔用魔反硬掘
武藝喺最易嘅,前題你要有符文,
反而我覺得魔劍難,因為你全體無必閃技能又無得魔反

魔劍>星詠>魔公>武藝
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-18, 09:02 PM   #527
AKIRA桑
Senior Gamer
Splatoon中

註冊日期: Mar 2018
Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
我剛剛打完四間上職神廟,我好認同睇你有乜裝備去打係會有唔同情況。以我既例子,我曾經lvl40去打第一間既星詠,結果慘敗而回,同時發現到上職神廟其實比正四章既boss難打,如果打完上職先打第四章,好可能會失去好多樂趣,因為你會毫無難度咁秒殺果八個boss。

結果我決定打完正四章先算,而我亦幾乎攞齊晒裝備同武器,結果去打大魔公時,已經約lvl50,裝備既抗魔亦去到500至700,亦有三套+1000HP既飾物,体力平均3500-4300,而大魔公既大招只係削我1500-1700。所以我打第二次時,只係同神官開魔反就算,因為一招大回復已保返晒。之後就順序清埋符劍,星詠同武術家。以難度來講,我會覺得武術家最恐怖,基本上唔用符文商人,我諗唔到第二個方法過,而且武術家後期每一round出現五次,即使想閃都閃唔晒,所以必須速戰速決。

我從使用 Tapatalk 的 TA-1052 發送

此篇文章於 08-12-18 09:31 PM 被 AKIRA桑 編輯。
AKIRA桑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-18, 09:17 PM   #528
AKIRA桑
Splatoon中

Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
補充:如果叫神官拐帶埋農場個女劍士幫你場場full buff,咁就更加易打。

舊 08-12-18, 09:35 PM   #529
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
作者: nomezero 查看文章
目標break左降魔防,999魔攻賊/商人用魔術師裝火/風傷up武器*2
配傷害突破,BP eater,屬性熟練,屬攻強化
上buff屬攻up,神官奧,學者奧
應該可以打到大概60萬
由手機版發出

噢呢個好耐之前我學者+魔術師lv60幾70時試過
以4章boss標準黎講,99999唔需要魔攻999同兩把增加屬性傷害既武器,大概880+一把就夠
但結論係根本冇人頂得住6下,最多都係3下就死
隱迷最後果隻上次冇特意湊齊全部條件,每下得8w幾

比起特大魔法,其實武藝奧義先係最容易打60w,因為唔會因為怪死而比神官奧義3下叫停

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-18, 09:43 PM   #530
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
作者: AKIRA桑 查看文章
我剛剛打完四間上職神廟,我好認同睇你有乜裝備去打係會有唔同情況。以我既例子,我曾經lvl40去打第一間既星詠,結果慘敗而回,同時發現到上職神廟其實比正四章既boss難打,如果打完上職先打第四章,好可能會失去好多樂趣,因為你會毫無難度咁秒殺果八個boss。

結果我決定打完正四章先算,而我亦幾乎攞齊晒裝備同武器,結果去打大魔公時,已經約lvl50,裝備既抗魔亦去到500至700,亦有三套+1000HP既飾物,体力平均3500-4300,而大魔公既大招只係削我1500-1700。所以我打第二次時,只係同神官開魔反就算,因為一招大回復已保返晒。之後就順序清埋符劍,星詠同武術家。以難度來講,我會覺得武術家最恐怖,基本上唔用符文商人,我諗唔到第二個方法過,而且武術家後期每一round出現五次,即使想閃都閃唔晒,所以必須速戰速決。

上位職比4章難打係肯定
連推獎等級都高5級(50>45)
大部份強敵都唔適宜打持久戰,越打得耐佢地越多法寶,短期速戰速決算係正路

不過我承認2章時做左太多野,搞到3 4章完全冇晒難度,但睇住自己既成果有時又有另一種樂趣
月初同人傾3 4章boss,根本傾唔到,乜鬼都係1TK,於是走左去玩單人play好好再感受一次

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-18, 10:08 PM   #531
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: Kello820 查看文章
上位職比4章難打係肯定
連推獎等級都高5級(50>45)
大部份強敵都唔適宜打持久戰,越打得耐佢地越多法寶,短期速戰速決算係正路

不過我承認2章時做左太多野,搞到3 4章完全冇晒難度,但睇住自己既成果有時又有另一種樂趣
月初同人傾3 4章boss,根本傾唔到,乜鬼都係1TK,於是走左去玩單人play好好再感受一次
有幾個終章BOSS應該係太早殺就會睇少左啲交流?
所以商人請槍我都暫時收起
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-18, 08:03 AM   #532
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
玩左三個人既第一個故事,根本全部都係路人黎。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-18, 10:00 AM   #533
AKIRA桑
Splatoon中

Octopath Traveler 八方旅人 | SQEX 新作 | 已售

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
玩左三個人既第一個故事,根本全部都係路人黎。
由手機版發出

對,呢個遊戲最差勁既地方就係呢點,成班同伴毫無互動演出,最多企定定講幾句野,感覺似打工多過似同伴,最攪笑係路人旦散npc支線任務,佢地npc竟然有成堆演出。可以話八方路人同FF6果種群像劇完全係兩個極端,想見到好似Xenoblade 2有得比你枕大髀耍鹽花玩中二,更加係發夢。

此篇文章於 08-13-18 10:08 AM 被 AKIRA桑 編輯。
舊 08-13-18, 10:39 AM   #534
iu fu pig
塵埃...

因為佢要自由度大,如果各人劇情有必需某人嘅對話會難處理⋯⋯
不過藥師第三章真喺Bug到出哂戲⋯⋯
當平時隊友住在精靈球,對戰先放出黎你會舒服好多,始終八個人住旅館都窮啦
由手機版發出
舊 08-13-18, 11:28 AM   #535
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
提提大家...大貨已返...落返正價啦, 約38x~39x...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-18, 11:31 AM   #536
AKIRA桑
Splatoon中

其實睇真d,八個人八個故事都無結伴同行既必要理由。係打boss時,因為唔夠打,就要像商人妹妹出盤川大請槍用錢請人做打手。

但結果出來:
藥師濟世為懷,但要帶住成班打手。
商人尋找夢想,但要帶住成班打手。
學者追查書卷,但要帶住成班打手。
盜人潛入偷珠,但要帶住成班打手。
神官遊歴傳火,但要帶住成班打手。

係踊子、劍士、獵人擺明係打人打怪,但劍士比武結果變左一team人打一team人。

仲有,八個人本身唔係傭兵,其實都有自己要做既野,但結果個個都好似盜人咁,比人鎖左 fool's band ,強制做主角既打手。

做成咁,係因為遊戲前期,根本無一個統一目標要佢地走埋一齊。故事後期條線又太隱悔。

當然 SE高橋可以講,事實上你可以一扔低所有人起酒館,自己一個人去打晒所有boss所有故事,正如盜人可以偷東西,但你亦可以唔偷唔搶過日子。

可惜我無打過 Saga同live a live,所以亦無從參考這個所謂自由度。

BTW,以下是FAMI通對OT團隊既訪問,其中可以看到各人既分工,亦會明白有些角色的劇情與真結局既關係有輕重之分,原因係編劇係唔同人。
https://read01.com/zh-hk/GPymA2n.html#.W3DyIXp-V-F

此篇文章於 08-13-18 11:53 AM 被 AKIRA桑 編輯。
舊 08-13-18, 01:52 PM   #537
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
Saga我都冇接觸過,不過諗住今日去入手
睇完片應該都玩得過
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-18, 04:51 PM   #538
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
提提大家...大貨已返...落返正價啦, 約38x~39x...

喺邊區有呢個價?
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-18, 11:07 PM   #539
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
對,呢個遊戲最差勁既地方就係呢點,成班同伴毫無互動演出,最多企定定講幾句野,感覺似打工多過似同伴,最攪笑係路人旦散npc支線任務,佢地npc竟然有成堆演出。可以話八方路人同FF6果種群像劇完全係兩個極端,想見到好似Xenoblade 2有得比你枕大髀耍鹽花玩中二,更加係發夢。
班路人NPC嘅戲份同背景叫啱啱好嘅
即係尋人尋物,搜怪搜歷史呢啲
開忠明義做主線真係會覺得悶
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 06:55 AM   #540
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: aquarius 查看文章
喺邊區有呢個價?
mk都係400鬆d

舊 08-14-18, 09:17 AM   #541
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
如果比你地Saga Frontier應該會批到體無完膚

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 11:16 AM   #542
charcsc2000
J神哥

引用:
喺邊區有呢個價?
區區都有....昨日mk和ssp深之都都見到呢個價...有d仲係日區添~
舊 08-14-18, 11:57 AM   #543
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
唔緊要啦,大家都係香港人嘛,批評喺香港本土特色
我會咁睇,即喺話呢個遊戲嘅系統做得好好,完全係無被批評嘅機會

故仔,咁講啦,我個人認為喺要掘得好入先理解到全部故事,唔代表無嘅
至少呢個遊戲嘅世界觀好完整,寫實架,你都唔會知道哂你隔離屋啲嘢啦
何況8個人走埋一整嘅流浪漢?
由手機版發出
舊 08-14-18, 12:38 PM   #544
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:

河津秋敏做完romantic saga之後
好似無咩再做過D較為正統嘅RPG..
口味難入口..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 02:20 PM   #545
AKIRA桑
Splatoon中

Amazon 又完售,下批九月五日,當然,我懷疑運晒去大國。
http://amzn.asia/3w5Wr13

從我的iPad使用Tapatalk 發送
舊 08-14-18, 02:27 PM   #546
charcsc2000
J神哥

引用:
Amazon 又完售,下批九月五日,當然,我懷疑運晒去大國。
http://amzn.asia/3w5Wr13

從我的iPad使用Tapatalk 發送
正常...
台灣大陸都大把人要貨...
舊 08-14-18, 04:29 PM   #547
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
河津秋敏做完romantic saga之後
好似無咩再做過D較為正統嘅RPG..
口味難入口..
河津直到Saga Frontier 2都依然係神作丫....
不過照上面既批判標準 Saga Frontier 2都係廢game黎
Saga Frontier 2故事直頭兩個主角幾乎零接觸
到最後Gustav同Jenny一隊係偶然
甚至Gustav同Jenny(同Well)既交談次數接近係零 其實成隊真係除左係隊友/朋友既朋友之外無關係

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 04:36 PM   #548
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
我對劇情無乜特別要求既姐,簡簡單單好似 XB2 咁,強制某 d sub event 要有某幾個人起度先會發生,加幾句對白就得啦。

XB2 d blade 都係 random 出現,都可以咁既形式用 sub event 交代世界觀同補充劇情。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 04:43 PM   #549
AKIRA桑
Splatoon中

引用:
河津直到Saga Frontier 2都依然係神作丫....
不過照上面既批判標準 Saga Frontier 2都係廢game黎
Saga Frontier 2故事直頭兩個主角幾乎零接觸
到最後Gustav同Jenny一隊係偶然
甚至Gustav同Jenny(同Well)既交談次數接近係零 其實成隊真係除左係隊友/朋友既朋友之外無關係
你都識講最後先組隊啦,咁都可以拉埋來講?

舊 08-14-18, 05:55 PM   #550
nomezero
Game Master

PSN  IDnome0818
公平d,咁其實我唔記得r.saga3同聖劍3主角群有幾多交流……
只係今次八方唔駛開8次game就可以玩晒8個人既故事
由手機版發出
nomezero 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
放全新NS 八方旅人 octopath traveler wayfarer's edition 美版 限定版 外膠盒不完美 深水歩站交收 PORTABLE 買賣專區 1 11-26-18 11:19 PM
[PS4,XB1] [Steam] Forgotton Anne | SQEX ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 1 04-12-18 10:32 PM
[PSV] Chaos Rings | SQEX neo2046 手提遊戲機討論版 4 10-10-14 06:01 PM
[PSP] Lord of Arcana [SQEX] romrom2004 手提遊戲機討論版 75 10-08-10 12:10 PM
其實可以諗諗rpg主角crossover咁出隻rpg/ 燎原-火 電視遊戲討論版 1 07-16-04 04:02 PM

現在的時間是 08:45 PM

手機版 | APP版