Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-06-16, 05:27 PM   #1626
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
有被害妄想幾難溝通
我不否認我最近壓力比較大
所以都想暫時唔理政治了....

不過不要忘記通常被欺凌者把情況告知別人之後其中一個常有反應就是被說是被害妄想
我指的被欺凌者是整個族群

專心工作存錢移民好了

舊 09-06-16, 05:28 PM   #1627
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
有被害妄想幾難溝通
我一早睇化咗,已經係放棄同佢哋理論,因為有啲人係真係需要受到重重嘅挫折先學到嘢。我寫依啲都係比好似閣下咁肯睇嘅人兄參考。

小弟其實都算係呢類人嘅人辦,人生經歷勁多冤枉路同挫折,不斷推卸責任認為個世界針對緊我後,先開始懂得更加珍惜某啲一直近在眼前嘅事物。

至於佢哋會唔會因此improve就睇佢哋造化。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 05:30 PM   #1628
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
引用:
作者: casio 查看文章
係講世代鬥爭,殺子文化嘅時候,唔少「年輕人」咪又係大聲講「你班老嘢唔代表我」,「呢d諗法過時」
係抱怨老人家只關心自己份退休保障唔理年輕人,咁你又有冇關心年長嘅人,唔好話送佢去老人院後有冇見過,你有冇得閒同佢飲下茶,食下早餐,俾家用或者得閒問佢夠唔夠錢使呢?
係我公司,唔少三十以下唔好講前面果d,連最後兩樣都冇做
對自己未來不安,唔係只係年輕人嘅專利囉

其實所謂大義好多時只係包裝左個議題, 封左個道德光環, 就成為絕對真理, 而無視實行上既問題

點解左膠係左膠
因為佢地推銷佢地心目中既大義, 無論係「退保」、「環保」、「難民」、「動物」定其他野
大多數係唔會顧及推行當中,會對成個社會,或社會中某D群體產生乜既影響

舉D例,
難民既問題, 歐洲引起幾大問題有眼見, 先唔講道義、恐佈份子....ETC.等議題, 呢D一講就離題十版講唔完,
但從默克爾既基教民主聯晌重要據點選輸左比反難民政策既政黨、侵普呢個痴線佬希拉莉平起平坐,就可見一斑

講細D既動物議題
成日話愛協啪貓狗,但無考慮到真係要做到無人道毁滅係幾困難
台灣硬推零安樂死已是一例,推行一堆問題,甚至有收容所獸醫被保動團體迫到自殺
再深入少少流浪貓狗除左對人類社區影響, 仲有一樣係對生態有嚴重影響, 歐美澳洲好多國家都有討論、甚至法律係違定為左保護野生動物,而要撲殺流浪貓狗

又以退保黎講,

但係要年輕人埋單,仲要用唔公義既MPF做供款(MPF有幾惡唔洗我多講),比MPF呃完仲要最後唔係你既

老年人生活困難既同時又有無諗過一大班收入中下既後生仔
當老年人近乎唔洗等,就可以上公屋;後生仔被改計分制,18歲排到60歲先上倒樓
當老年人搭車2蚊由天南可以去到地北;一大班打工仔日日二、三十蚊車錢,巴士港鐵又成日加價
當老年人生活幾多福利? 無論由社福、商界、政府對老年人生活有幾多服務
社區中心牙醫老人唔洗錢、醫療卷、有社區飯堂、M記買個飽拎老人卡都送野飲啦
當老年人日常生活所需到處有人幫既同時, 幾多後生仔食午餐要諗過度過、n年唔捨得做體驗、睇牙醫、配眼鏡.....etc. 呢d野全部換轉老年人通通近乎唔洗比人有人請你去做

當社會上所有福利資源都傾向老年人之時, 呢班左派唔單止唔為年青人既生活困難出力(可能係有講下,不過係講兩句咁大把)

有無諗過呢班推退保既人, 無能力向商界出手, 就只能向同樣生活艱難既打工仔開刀
為求實現佢地心目中既理想, 但又有無諗過佢地既理想影響倒既人, 正宗乞衣兜拿飯食, 咁又算唔算公義?
定話任何野一句「幫弱勢」就會變成絕對正確?

將自己支持既議題放到無限大, 而唔顧及當中實行對其他人既影響, 然後被人質疑, 又搬煽情畫面、聳動標題出黎, 話對方涼薄、冷血, 咪正宗左膠囉

當然, 可以話, 其實本土都係一樣, 土本利益大於一切, 不過本土既「大義」係「族群利益」為先
同左派既議題以「道德」為光環既大義,又有少少分別

所以話, 沒有誰比誰高尚
當然你親力親為去幫人, 無人會有位入倒你 (除非幫人者本身另有目的)
但係以大義為名,慷他人之慨,就係呢個世界愈黎愈覺得左膠偽善既原因
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 05:32 PM   #1629
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
陳雲:稍後,我會講出牧養香港選民(the selected people)的大業。永續基本法、獨立建國的方法不成功,即是國體的路不成功,要改行國民建設的路,由建設香港國民做起。這次選舉,城邦派被共產黨及泛民聯手勾結打敗,國體獨立的路不行了,要回去國民建設的路。我們將全面撤出社運及一切牌面可見的政治鬥爭活動,議會的、街頭的,我們全部撤出,回到國民文化及心靈建設的路上。
議會留給那群幫中共維穩的泛民和左膠議員身上,街頭鬥爭留給左膠團體。我們城邦派必須全部撤出,因為這次他們用議會選舉將我們的社運成果搶奪,下一步,他們就會用警察力量和司法力量,消滅我們在街頭社運出現的肉身。故此,必須全面撤退,躲藏於九地之下,退回神壇和學社之內。
這次選舉對城邦派的打擊,猶如台灣的二二八屠殺。大家要小心,必須全部撤離社運及議會鬥爭,否則共產黨會下殺手,我們出一個、死一個。
我們要保存精銳。從國體建設返回國民建設,香港的建國運動就不限於香港的國土,而且在有香港人的地方,在香港,也在海外港僑身上。
我在等待聖靈的感召。我自己也不限於要身在香港。
(警告:請勿在這個貼文或轉載的貼文下留下惡性攻擊的留言,否則皇天必會擊殺。不要試探。)

嗯...真係龍騎士07尼...
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 05:32 PM   #1630
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: knight-philip 查看文章

不過不要忘記通常被欺凌者把情況告知別人之後其中一個常有反應就是被說是被害妄想

專心工作存錢移民好了
我就咁睇

如果時間證明係我地有問題,其實應該最開心
大家有時間打機食飯去旅行吹水 政治洗乜D小市民煩

如果係佢地錯,到時一齊就算

總之做好自己,有咩事可以保護到自己同身邊既人就OK了
有時理念唔同就唔同。

舊 09-06-16, 05:38 PM   #1631
カガミ

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
我一早睇化咗,已經係放棄同佢哋理論,因為有啲人係真係需要受到重重嘅挫折先學到嘢。我寫依啲都係比好似閣下咁肯睇嘅人兄參考。

小弟其實都算係呢類人嘅人辦,人生經歷勁多冤枉路同挫折,不斷推卸責任認為個世界針對緊我後,先開始懂得更加珍惜某啲一直近在眼前嘅事物。

當有一日我睇化左
大概果時我會去左放棄這不是我自己的生命

舊 09-06-16, 05:40 PM   #1632
vjoose

註冊日期: Jan 2014
多嘴講句,只係解釋一下,無論什麼年齡,人人都會擔心未來,決定不同取向而已…

要說錯的話,應該是指那些認為老人家不應有投票權的人吧?這是指你還是誰人嗎?

順帶一提,支持港獨不是年青人的專利,例如我家母親據稱投的就是黃洋達
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 05:51 PM   #1633
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

基本上同感,不過在下既中/老坑化都已經漸入佳景

舊 09-06-16, 05:55 PM   #1634
カガミ

另外補充一下關於我講的討論FLOW

不是被害妄想而是之前已經出現過OK?

http://gaforum.org/showthread.php?t=245418&page=52

我指的只是會歷史重現而已

舊 09-06-16, 05:59 PM   #1635
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
其實都好難怪架.
聽d老野講,佢地時代既保皇黨正正就係民主黨,不過佢地保既係英女皇.
咁當時邊個幫基層華人爭取褔利呢?就係當年比你地d嘴炮更勇武,周圍放菠蘿既建制派.
只不過時而世易,而家兩黨身份對調左,當年既基層而家都大多有錢有樓.
就我識既老野黎講,就算佢地唔係老人痴呆都一定投建制lor.

舊 09-06-16, 05:59 PM   #1636
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
樓上50 cent fail
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 06:00 PM   #1637
朝霧 海斗
Crazy Gamer

http://time.com/4457131/why-older-pe...th-my-parents/
Why Older People Shouldn’t Vote — and Other Ideas Unpopular With My Parents

FYI

舊 09-06-16, 06:02 PM   #1638
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: AshleyYan 查看文章
其實都好難怪架.
聽d老野講,佢地時代既保皇黨正正就係民主黨,不過佢地保既係英女皇.
咁當時邊個幫基層華人爭取褔利呢?就係當年比你地d嘴炮更勇武,周圍放菠蘿既建制派.
只不過時而世易,而家兩黨身份對調左,當年既基層而家都大多有錢有樓.
當年曾玉誠細佬係學校派單張坐監

今日有獨派....歷史重演?

舊 09-06-16, 06:07 PM   #1639
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
起碼冇左思考能力,例如腦退化症都唔應該有得投
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 06:10 PM   #1640
vjoose

註冊日期: Jan 2014
西人,西報講既野,真係比自己把口講香?咁自己既意見呢?

least progressive, shortsighted, poor choice, expert opinion... 又如何? 乜原來理想選民係要篩選既咩?咁候選人是不是更應該篩選?
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 06:11 PM   #1641
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
其實都好難怪架.
我唔會話你錯晒,但認知上應該同事實有唔少出入...
圖書館有唔少講開埠-70年代嘅書,睇多啲認識會多啲
睇埋80-97年呢段簡直俾班民建聯激到嘔血

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 06:12 PM   #1642
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
仲有自主行動能力都應該俾佢投
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 06:25 PM   #1643
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: MS331 查看文章
寫篇文好成個大佬咁評天下當然要有番咁上下身份或實績,點解人地篇野fb瘋傳你無人理呢d未就係資格
而家仲可以用集會度氣,將來要睇佢地有無作為啦
由手機版發出
咁你講緊人地有席位佢無就無資格出聲丫嘛。

實績就一定無啦,地下做緊乜就無人知住。

陳浩天似係識玩法律既人,如有機會幫被黑警或政府屈既抗爭者,應該都係擴張實力既機會。

賽後睇返 d 數字,假設佢無 DQ 到而確認書事件又幫到佢谷票,樂觀估佢兩萬票都攞唔到尾席。

好似梁咁有初一同補選戰績就話姐。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 06:31 PM   #1644
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
作者: sugihara 查看文章
我唔會話你錯晒,但認知上應該同事實有唔少出入...
圖書館有唔少講開埠-70年代嘅書,睇多啲認識會多啲
睇埋80-97年呢段簡直俾班民建聯激到嘔血
我唔知詳細,純粹聽班老野講~
佢地已經先入為主覺得民主派系就係幫英國,外勢力,所以點講都無用.

舊 09-06-16, 06:58 PM   #1645
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
另外補充一下關於我講的討論FLOW

不是被害妄想而是之前已經出現過OK?

http://gaforum.org/showthread.php?t=245418&page=52

我指的只是會歷史重現而已
…你話你講過啦之後其實在下冇打算過再喺果個POINT同你議論。
你鍾意回帶既,在下唔介意繼續講,其實你喺度呼籲咗幾多次?
基本上在下對呼籲既定義係喺不同既平台都講到口臭仍繼續講,好似地鐵員工叫人先落後上唔好衝門果D咁…
可能你既定義唔同,況且在下差唔多一見到你地開火就縮去其他TOPIC當睇唔到,真係冇咩留意

此篇文章於 09-06-16 07:01 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 06:59 PM   #1646
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: 真!DC 查看文章
起碼冇左思考能力,例如腦退化症都唔應該有得投
由手機版發出
法律好似有寫唔比投

原果唔係MR(智力障礙) 果班人比人種哂派

舊 09-06-16, 06:59 PM   #1647
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:

專心工作存錢移民好了
化就化到就一早做返個快樂人啦,不過同意暫時唔理政治,事實上呢個TOPIC已經無追POST,做返D自己會開心的野好過,然後就等時間睇下邊邊對,反正呢個狀況應該係某D人的理想。
雖然唔似同事講未來四年有乜社會運動叫人都唔會再出來,但暫時真係洗空下等人地自己繼續。
689都話證明左市民選擇啦~

回樓上,我眼見明顯無自主能力的老人家坐係輪椅入去投,重有個"義工"用鄉音大叫唔俾紙佢唔識的咁同職員嘈,重要唔係一兩個,係幾十個(合共),而職員阻到好似打杖咁的結果係點票時有幾十張白票……我唔肯定有關,但都係個句睇到我都想提議立法建議老人家做個認知測試先俾投……

此篇文章於 09-06-16 07:04 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 07:00 PM   #1648
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: vjoose 查看文章
西人,西報講既野,真係比自己把口講香?咁自己既意見呢?

least progressive, shortsighted, poor choice, expert opinion... 又如何? 乜原來理想選民係要篩選既咩?咁候選人是不是更應該篩選?
由手機版發出
你識睇FYI呢3個英文字嗎?

舊 09-06-16, 07:14 PM   #1649
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
你識睇FYI呢3個英文字嗎?

老實丫 師兄~你就咁貼篇野出泥~打三個字FYI~鬼唔知FYI係FOR UR INFORMATION咩
但你咩意見睇法都唔寫~好難怪人誤會你認同篇野或者篇野就係你心聲LOR
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 07:18 PM   #1650
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
我唔知詳細,純粹聽班老野講~
佢地已經先入為主覺得民主派系就係幫英國,外勢力,所以點講都無用.
但其實民主黨係支持回歸,華叔64時係叫建設民主中國…而當年大圍係唔想回歸嘅

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:19 AM

手機版 | APP版