Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 02-19-18, 11:47 PM   #1201
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: Kain 查看文章
整左耐風LV5打鋼龍
好似一D用都無
真係帶3閃10光蟲就夠

引用:
作者: 小光 查看文章
其實係因為1人打怪物血量少D的關係
搞到間接鼓勵自閉玩
我覺得咁樣反而唔好
試過圍內4人打炎王蠻顎, 唔使默契大家識玩已經好快速刷, 打到我地都黑人問號隻野咁快死
不過個系統好低能, 入左探索唔可以JOIN其他人的任,次次打完要返村再JOIN好浪費時間...
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-18, 11:48 PM   #1202
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Led Mirage 查看文章
我有時打炎王
見d街場客雙刀入嚟.....
心諗 嘩大佬乜料呀
用雙刀我又唔覺有咩問題
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 12:08 AM   #1203
小光
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
引用:
作者: 雷火武 查看文章
用雙刀我又唔覺有咩問題
同意
識閃佢落黎就OK

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 12:10 AM   #1204
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
某程度上我覺得火龍系列難打過鋼龍

舊 02-20-18, 12:26 AM   #1205
blackpighk
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
XBox Live Gamertagblackpighk
引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
某程度上我覺得火龍系列難打過鋼龍
.
唔閃的話 , 我覺得最難 蒼火/麒麟 > 爆鱗 > 紅火 > 鋼龍 > 其他...
blackpighk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 12:28 AM   #1206
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
頭先打歴戦爆鎚有新招

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 01:25 AM   #1207
blackpighk
Crazy Gamer

XBox Live Gamertagblackpighk
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
頭先打歴戦爆鎚有新招

我岩岩都打左幾隻都識teleport去你身後出火車既龍同土砂....
blackpighk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 01:48 AM   #1208
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
玩番大劍好唔慣瞓左斷尾都係慣以前psp連斬要練番個蓄力先得

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 03:57 AM   #1209
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 神風@AMD 查看文章
鋼龍風壓要用番佢套裝先擋到,即係要整一套應付佢既裝備先要成功擊殺佢wwwwwww

血量就有人測試過,多人模式平均得2倍血量左右

其實斷尾都係掘多下,而家d尾掘身又有,派又有…搏出玉就命運天註定…
而家打開都無特登追尾,除非好似火龍家族果d咁易斷
唔係既話隻怪血又少,特登追尾仲打耐左
個問題其實唔係條尾有無野掘
而係頭得一個 但就4個人分
咁有D武器唔係有硬身又未必一定裝到ひるみ無效既 其實係應該行開打第二D位囉
咁條尾其實都打得入 可以轉位打 奈何有一半既玩家都係唔會諗呢D野既

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 07:57 AM   #1210
Chris Redfield
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
HR升到46,差唔多整晒全部GL啦,想玩下充能斧同太刀
想問下依兩款武今集要咩skill?整左套裝先玩下

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 08:19 AM   #1211
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
太刀淨係唔好要耳塞就得,1叫就見切1閃升劍氣,其他出晒輸出技 超會心弱點特效果d,玩狀態就出異常技

我從使用 Tapatalk 的 LG-H930 發送
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 09:50 AM   #1212
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
打猛者龍脈石機會率最好都係歷戰古龍? 其他歷戰有無出?

打完望佢出石,石又分英雄同猛者,之後再分係咪自己想要o既武器,真係想死。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 10:20 AM   #1213
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 真十人€ 查看文章
打猛者龍脈石機會率最好都係歷戰古龍? 其他歷戰有無出?

打完望佢出石,石又分英雄同猛者,之後再分係咪自己想要o既武器,真係想死。
兩粒英雄都唔中槍 果斷求其整大劍同弓呢玩下

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 11:31 AM   #1214
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

太刀其實得兩派
耳塞無腦打 用滅盡太刀 淨係裝耳塞渾身弱特超會心攻擊咁打,總知藍斬內殺左隻怪
你要有技術咁打 其實一定係用天上天下無雙刀
而用天上天下無雙刀就要齊skill去keep自己平常有超過40%會心 打弱點有90%以上會心發動達人藝去keep斬味 打到隻怪死/走都唔好跌到藍斬
或者用剛刃夾硬硬上 基本上同耳塞好難並存
所以你要做到D叫一係就叫完你都唔會死 一係就用見切當身斬當晒佢

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 02-20-18 11:33 AM 被 鈴蘭 編輯。
舊 02-20-18, 11:48 AM   #1215
寫輪眼
Insane Gamer
插槍Master

引用:
開歷戰屍套d人連耐瘴氣都唔裝
咁啲街場客有無射珠仔先?
松明彈射地其實係驅環境瘴氣的,屍套啲龍瘴氣靠滅龍彈

引用:
作者: Led Mirage 查看文章
我有時打炎王
見d街場客雙刀入嚟.....
心諗 嘩大佬乜料呀
無問題,但要用封龍力(龍屬)WEA幫手
我通常就不動殘滅爪同佢洗頭
寫輪眼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 11:50 AM   #1216
ShinDou

無雙刀要出匠先上到白斬喎斬味又短,白斬同藍斬而家倍率好似唔係爭好遠?仲係白 1.32藍1.25?

正常應該都係麥進龍太刀長藍斬出多幾格輸出技仲勁?

舊 02-20-18, 11:52 AM   #1217
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: blackpighk 查看文章
.
唔閃的話 , 我覺得最難 蒼火/麒麟 > 爆鱗 > 紅火 > 鋼龍 > 其他...
麒麟難打? 麒麟只不過係大力.....

舊 02-20-18, 11:54 AM   #1218
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
依家連歷戰任都有寄生Hunter...
最無奈有時連開任個位都係寄生Hunter......
試過入一個雙怪歷戰任
host係寄生hunter

然後兩個英文名嘅明顯吾識打,平時日本人街場打到嘭嘭聲.但依場淨係聽到自己攻擊聲
但果兩條友完全空氣感....弓手半分鐘先射一次竜之一矢,其餘時間冇攻擊
仲二死埋, 個host死不參戰
最後見佢地咁hea我直接衝去幫佢地三死埋佢

引用:
作者: Eking 查看文章
麒麟難打? 麒麟只不過係大力.....
麒麟最難打係街客一定同你死晒d quota佢
果次幫fd打hr50 quest,開救難真係灰到
最後發現原來兩條友仲輕鬆過4人.......

相薄

此篇文章於 02-20-18 11:58 AM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 11:59 AM   #1219
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: ShinDou 查看文章
無雙刀要出匠先上到白斬喎斬味又短,白斬同藍斬而家倍率好似唔係爭好遠?仲係白 1.32藍1.25?

正常應該都係麥進龍太刀長藍斬出多幾格輸出技仲勁?

匠5本身白斬唔短 同埋達人藝+渾身+弱特+客製10%會心講緊你斬中弱點係90%會心
你都仲要打到隻怪過區之前就跌斬味既你覺得係咪要打屁股先
同埋天上天下無雙刀再加無擊個白字本身太高 仲要再加白斬倍率基本上大力到痴線
我覺得滅盡太刀要超越呢個火力 只有諗計塞到耳塞超會心渾身Full Charge再客製吸血長期Keep著滿血
當然 你唔一定要火力至上
事實上耳塞滅盡流都唔係弱 因為真係唔駛用腦係咁斬就係sosad

其實就咁計數都係天天大力D 不過佢呢條數無考慮到跌斬味問題
達人藝天天係少左個攻4

16名も無きハンターHR774 (ワッチョイ 718d-gHg0)2018/02/13(火) 22:55:45.73ID:X6Yp5kkl0>>61>>171
おおよその物理ダメージ期待値
1.耳栓ネギ 耳栓5攻撃4弱特3渾身3超改心3
(武器+攻撃4+爪護符)×会心×切れ味青補正
(210+12+15)×(1+0.4×0.95)×1.2=392.47

2.耳栓天天
耳栓5匠4攻撃5弱特3渾身2超会心無属性強化
(武器+無属性強化+攻撃5+爪護符)×会心×切れ味白補正
(210+21+15+15)×(1+0.3×0.85)×1.32=432.37(青ゲ時393.06)
※超会心を剛人研磨に変更で417.73

3.火力特化挑戦者発動ネギ
攻撃7挑戦者5弱特3渾身2超会心1
(武器+攻撃7+挑戦者+爪護符)×会心×切れ味青補正
(210+21+20+15)×1.3×1.2=414.96
※渾身1超改心2に変更で419.74

4.火力特化天天
匠5弱特3渾身3攻撃5超会心2無属性強化
(武器+無属性強化+攻撃5+爪護符)×会心×切れ味白補正
(210+21+15+15)×(1+0.35×0.95)×1.32=459.07(青ゲ時417.33)
※超会心を剛人研磨に変更で442.70

とりあえず検証サイトから切れ味補正持ってきたからこれで大体合ってるはず
ネギはこれにプラスで属性ダメージ

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 02-20-18 12:18 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 02-20-18, 12:37 PM   #1220
tao08
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
唔知點解今集成日聽到話新手用弓好,搞到而家成班地雷弓手通街走,又唔儲氣射,又唔step,又唔係射弱點
tao08 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 12:42 PM   #1221
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
想問想睇日文討論有咩網好?
想搵下斬斧討論,中文同無無咩分別
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 12:43 PM   #1222
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: tao08 查看文章
唔知點解今集成日聽到話新手用弓好,搞到而家成班地雷弓手通街走,又唔儲氣射,又唔step,又唔係射弱點
只能怪個個信YOUTUBER~

舊 02-20-18, 12:51 PM   #1223
ShinDou

其實今集爆屬勁唔勁?岩岩整左帝王刀玩緊,爆破係咪改左唔駛爆部位先炸百幾?我試過打麥進龍斬佢第2下3角就爆左下百幾

早兩集mhx爆屬好神,周街紅黑棍,果陣真係差唔多隻隻洗1兩set腳就down好爽,1嬲就騎,果陣炎王完全俾人屈死根本出唔到自爆

舊 02-20-18, 01:01 PM   #1224
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: blackpighk 查看文章
請落石/樹林d trap 要乜石先打到落黎?
尖石,可燃石好似唔得? 定係我射唔岩位?
石仔都已經得
打屍套14區果支兩鐘乳石,用捕獲網都整到落嚟

引用:
用雙刀我又唔覺有咩問題
係lor,今集雙刀高機動左好多 ,識用嘅話走位都好正
btw講起雙刀+炎王就記起mh2四條友幫佢洗面

引用:
我都見過淨係吾儲力齋射射射
仲有大劍淨識用mh1基礎三招..........

相薄

此篇文章於 02-20-18 03:06 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 01:03 PM   #1225
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
係好玩唔係好用

標籤
Monster Hunter: World 攻略, 魔物獵人 世界

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] Monster Hunter World | 已售︱攻略討論區已開 Hello MiMi 電視遊戲討論版 1024 12-30-17 08:16 PM
Monster Hunter X 狩技團集會所 野良猫 攻略及心得交流區 2213 02-22-17 09:04 PM
[賣] Monster Hunter 4G 爽神 買賣專區 1 01-10-16 01:25 AM
[放]Monster Hunter 4G 何金水 - 阿水 買賣專區 2 10-19-14 11:45 AM
Monster Hunter Frontier neo2046 PC電腦遊戲討論版 1051 01-05-10 06:19 PM

現在的時間是 01:00 AM

手機版 | APP版