Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 09-21-23, 06:03 PM   #151
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
北美 September 15-17, 2023

1 The Nun II
收:$14,534,579
升/跌:-55%
院數:3,743
每院平均:$3,883
累計:$56,327,738
討論:N/A

2 A Haunting in Venice
收:$14,279,529
升/跌:
院數:3,305
每院平均:$4,321
累計:$14,279,529

3 The Equalizer 3
收:$7,228,918
升/跌:-40%
院數:3,528
每院平均:$2,049
累計:$73,673,848
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11752303&postcount=41

4 My Big Fat Greek Wedding 3
收:$4,760,630
升/跌:-53%
院數:3,678
每院平均:$1,294
累計:$18,632,245

5 Barbie
收:$3,821,767
升/跌:-33%
院數:3,012
每院平均:$1,269
累計:$625,978,910
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255464

Agatha Christie 探偵片第三彈, A Haunting in Venice 新上得第二,仲要輸畀跌咗五成五嘅 The Nun II,Barbie 居然守得住第五,遲啲上 IMAX,仲有新片段,期待表現。

此篇文章於 10-20-23 05:29 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-23, 02:59 PM   #152
肉羊哩咖
griffin611

北美 September 22-24, 2023

1 The Nun II
收:$8,550,110
升/跌:-41.2%
院數:3,536
每院平均:$2,418
累計:$69,372,130
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11753144&postcount=44

2 Expend4bles
收:$8,039,021
升/跌:新片
院數:3,518
每院平均:$2,285
累計:$8,039,021
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11753296&postcount=47

3 A Haunting in Venice
收:$6,302,782
升/跌:-55.9%
院數:3,305
每院平均:$1,907
累計:$25,355,511
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11753145&postcount=45

4 The Equalizer 3
收:$4,752,441
升/跌:-34.3%
院數:3,270
每院平均:$1,453
累計:$81,288,684
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11753143&postcount=43

5 Barbie
收:$3,201,442
升/跌:-16.2%
院數:2,634
每院平均:$1,215
累計:$630,451,529
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255464

Expendables 4 真係慘仆,開畫仲衰過去郅第三個週末嘅 The Nun 2~ 而芭比真巴閉,受惠咗開 IMAX 場次,仲可以留嚮頭五。

舊 09-28-23, 03:11 PM   #153
肉羊哩咖
griffin611

[試作]日本 9月22日~9月24日の3日間集計、興行通信社調べ

1. ミステリと言う勿れ
入場:37万2,000人
興行収入:5億2,100万円

2. ジョン・ウィック:コンセクエンス (John Wick Chapter 4!!!)
入場:18万9,000人
興行収入:3億200万円

3. 映画プリキュアオールスターズF(エフ)
入場:15万9,000人
興行収入:1億9,900万円

4. ホーンテッドマンション
累計入場:114万人
累計興収:16億8,000万円

5. 劇場版アイドリッシュセブン LIVE 4bit BEYOND THE PERiOD

舊 09-28-23, 03:32 PM   #154
肉羊哩咖
griffin611

香港 由2023年09月18日至2023年09月24日

1 威尼斯謀殺案
收:2,649,331
累計:6,332,580
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11753144&postcount=44

2 七月返歸
收:1,654,499
累計:3,306,180

3 轟天猛將4
收:1,561,838
累計:10,561,838
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11753296&postcount=47

4 孤注一擲
收:1,241,612
累計:1,281,918

5 詭修女II
收:1,163,858
累計:6,584,931

舊 10-04-23, 05:46 PM   #155
肉羊哩咖
griffin611

北美 September 29-October 1, 2023

1 PAW Patrol: The Mighty Movie
收:$22,764,354
院數:3,989
每院平均:$5,706
累計:$22,764,354
討論: N/A

2 Saw X
收:$18,309,301
院數:3,262
每院平均:$5,612
累計:$18,309,301
討論: N/A

3 The Creator
收:$14,079,512
院數:3,680
每院平均:$3,825
累計:$14,079,512
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11753369&postcount=49

4 The Nun II
收:$4,798,872
升/跌:-43.9%
院數:2,871
每院平均:$1,671
累計:$76,883,406

5 The Blind
收:$4,352,989
院數:1,715
每院平均:$2,538
累計:$5,197,594

頭五位有四套新嘢,但單講條數就無個係靚㗎喇,問題在於洗唔洗仆嘅啫。而唔洗問阿貴,當中以 The Creator 最不忍卒睹~ 查一下 Variety,頭一位嘅 PAW Patrol 動畫製作費只係叄仟万!相比起其他大廠下下要六七倍價錢整一套出嚟,相形「見絀」,已經可以話預佢有賺。

此篇文章於 10-04-23 05:50 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-04-23, 05:57 PM   #156
肉羊哩咖
griffin611

香港 由2023年09月25日至2023年10月01日

1 A.I. 創世者
收:4,386,226
累計:4,386,226
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11753369&postcount=49

2 汪汪隊立大功: 超班大電影
收:2,759,485
累計:2,759,485

3 威尼斯謀殺案
收:1,581,315
累計:7,913,975
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11753145&postcount=45

4 孤注一擲
收:1,462,442
累計:2,744,360

5 封神第一部
收:1,289,934
累計:1,524,227
討論: http://gaforum.org/showthread.php?t=255619

口味嘅嘢,歐美可能好得,但 PAW Patrol 呢套兒童向嘅片香港未必咁受;The Creator 呢類科幻「大片」可能好啲。反而擺明長壽嘅驚嚇片 SAW X 得個第六,擰晒頭。

舊 10-04-23, 06:10 PM   #157
肉羊哩咖
griffin611

日本 9月29日~10月1日の3日間集計、興行通信社調べ

人次:30万5000人
興行収入:3億9400万円
累積人次:205万5000人
累積興収:27億7600万円

2. 沈黙の艦隊
人次:27万4000人
興行収入:3億7000万円

3. 映画プリキュアオールスターズF
累積人次:84万人
累積興収:10億円

4. ジョン・ウィック:コンセクエンス (John Wick: Chapter 4)
累積人次:40万人
累積興収:6億円

5. BAD LANDS バッド・ランズ

ミステリと言う勿れ 呢套漫畫改編真人版,連續第三個週末冧莊,勁;兩套新片,當中以第二位嘅名,又係漫畫改編真人版電影,比較注目,估佢唔到係 Amazon Studio 日本頭炮製作,仲搵到防衛省同海上自衛隊協力拍攝,吉野耕平監督,有玉木宏、上戸彩等主演。

舊 10-13-23, 01:46 PM   #158
肉羊哩咖
griffin611

北美 October 6-8, 2023

1 The Exorcist: Believer
收:$26,497,600
院數:3,663
每院平均:$7,233
累計:$26,497,600

2 PAW Patrol: The Mighty Movie
收:$11,330,072
升/跌:-50.2%
院數:4,027
每院平均:$2,813
累計:$38,447,060

3 Saw X
收:$7,837,343
升/跌:-57.2%
院數:3,262
每院平均:$2,402
累計:$32,242,136

4 The Creator
收:$6,245,290
升/跌:-55.6%
院數:3,680
每院平均:$1,697
累計:$25,075,327

5 The Blind
收:$3,205,406
升/跌:-26.5%
院數:1,314
每院平均:$2,439
累計:$10,565,867

新上塝得一部《驅魔人》嘅新一部續集。據報啲評論麻麻,條數仲差過 Nun 2,後者啲評語都唔係咁掂。大家都係等緊阿 Swift 姐套新片掃場~

舊 10-13-23, 01:58 PM   #159
肉羊哩咖
griffin611

香港 由2023年10月02日至2023年10月08日

1 A.I. 創世者
收:3,304,735
累計:7,689,200

2 汪汪隊立大功: 超班大電影
收:2,862,955
累計:5,623,536

3 封神第一部
收:1,562,560
累計:3,086,787
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255619

4 孤注一擲
收:1,470,823
累計:4,216,223

5 恐懼鬥室X
收:1,397,087
累計:2,572,654

除咗頭兩位,封神升上到第三,而最新一套 SAW 都上到第五。雖則呢個月開始係(搏)攞獎片季就開,但係啲期要就住 Swift 姐?

舊 10-13-23, 02:13 PM   #160
肉羊哩咖
griffin611

日本 10月6日~8日の3日間集計、興行通信社調べ

人次:22万1000人
興行収入:3億1100万円

2. ピアノ
人次:17万6,000人
興行収入:2億5,200万円

3. 沈黙の艦隊
人次:13万5,000人
興行収入:1億9,200万円
累計人次:63万人
累計興収:8億5,700万円

4. ガールズ&パンツァー 最終章 第4話
人次:No data
興行収入:No data

5. イコライザー THE FINAL (Equalizer 3)
人次:No data
興行収入:No data

《ミステリと言う勿れ》四連冠,厲害!其他第二四五位都係新片,日本個塝真係好鬼死走馬燈。

舊 10-18-23, 09:47 PM   #161
肉羊哩咖
griffin611

北美 October 13-15, 2023

1 Taylor Swift: The Eras Tour
收:$92,804,678
院數:3,855
每院平均:$24,073
累計:$92,804,678

2 The Exorcist: Believer
收:$10,979,750
升/跌:-58.6%
院數:3,684
每院平均:$2,980
累計:$44,906,700

3 PAW Patrol: The Mighty Movie
收:$6,887,287
升/跌:-39.2%
院數:3,707
每院平均:$1,857
累計:$49,774,003

4 Saw X
收:$5,679,448
升/跌:-27.5%
院數:3,058
每院平均:$1,857
累計:$41,408,568

5 The Creator
收:$4,333,632
升/跌:-30.6%
院數:2,960
每院平均:$1,464
累計:$32,439,376

無意地,Swift 姐完全制霸,票房係冇以前 MCU 全盛期同之前啲公仔片嗰陣咁靚,但係跟住四位今期收入加加埋都唔及佢,無嘢再補充。嚟緊個 週末上馬田史高期套三粒幾鐘嘅大作,可唔可以埋到 Swfit 姐身,甚至過佢頭,本人無水晶球,要睇過~

舊 10-20-23, 05:29 AM   #162
肉羊哩咖
griffin611

日本 10月13日~15日の3日間集計、興行通信社調べ

人次:14万2000人
興行収入:1億9800万円
上週:1

2. アナログ
人次:9万3500人
興行収入:1億3300万円
上週:2

3. ゆとりですがなにか インターナショナル
人次:9万3000人
興行収入:1億3400万円
上週:本週新片

4. キリエのうた
人次:7万9000人
興行収入:1億1300万円を
上週:本週新片

5. 沈黙の艦隊
人次:無數據
興行収入:無數據
上週:3

舊 10-24-23, 04:20 AM   #163
肉羊哩咖
griffin611

日本 10月20日~22日の3日間集計、興行通信社調べ

1. ONE PIECE FILM RED
人次:12万2000人
興行収入:1億5900万円
上週:再上畫
累計人次:1440万人
累計興収:198億7100万円

2. ミステリと言う勿れ 《勿說是推理》
人次:10万8000人
興行収入:1億5000万円
累計人次:298万人
累計興収:40億円

3. ザ・クリエイター/創造者 (The Creator)
人次:10万3000人
興行収入:1億6400万円
上週:新片

4. おまえの罪を自白しろ
人次:8万5000人
興行収入:1億1900万円

5. アナログ

舊 10-26-23, 02:03 AM   #164
肉羊哩咖
griffin611

北美 October 20-22, 2023

1 Taylor Swift: The Eras Tour
收:$33,209,039
升/跌:-64.2%
院數:3,855
每院平均:$8,614
累計:$131,997,540

2 Killers of the Flower Moon
收:$23,253,655
院數:3,628
每院平均:$6,409
累計:$23,253,655

3 The Exorcist: Believer
收:$5,698,965
升/跌:-48.1%
院數:3,323
每院平均:$1,715
累計:$54,300,915

4 PAW Patrol: The Mighty Movie
收:$4,422,750
升/跌:-35.8%
院數:3,364
每院平均:$1,314
累計:$56,036,877

5 The Nightmare Before Christmas 30th Anniversary Re-Release
收:$4,292,207
升/跌:再發行
院數:1,650
每院平均:$2,601
累計:$4,292,207

十月個票房有幾弱,唔洗講乜,齋睇馬大導演套新戲個成績就一目瞭然,有人賴過係因為演員罷工,得返導演一支公撐住做宣傳,單天保至尊。好喇,假如無罷工,要比著多四五倍票房過你,先叫唔洗仆。好多評論好似唔記得咗,當初無間片廠肯出而家唔算特別貴嘅貳拾億畀佢,最後得返蘋果肯付鈔開鏡,好可能班大佬一睇個劇本題材,就知唔賣得飛都唔定。又人賴係三粒半鐘太長,咁好多精明如各位老細嘅,仲記得套阿原子彈之父咪又係咁長,但個題材殺食咯。

舊 10-26-23, 06:04 AM   #165
肉羊哩咖
griffin611

香港

1 花月殺手
收:3,146,676
累計:3,146,676

2 我的天堂城市
收:1,769,127
累計:4,865,422

3 驅魔人: 信仰者
收:1,036,164
累計:2,406,710

4 勿說是推理
收:909,503
累計:2,035,324

5 孤注一擲
收:677,325
累計:5,851,874

舊 11-01-23, 09:55 PM   #166
肉羊哩咖
griffin611

日本 10月27日~29日の3日間集計、興行通信社調べ

1. ミステリと言う勿れ 《勿說是推理》
人次:8万6000人
興行収入:1億1900万円
累計人次:313万人
累計興収:42億円

2. ONE PIECE FILM RED
人次:6万5000人
興行収入:8400万円
上週: 1
累計人次:1450万人
累計興収:200億円

3. ドミノ Domino
人次:5万7000人
興行収入:7600万円

4. ザ・クリエイター/創造者 The Creator
累計人次:22万人
累計興収:3億3700万円

5. アナログ
上週:5
累計人次:67万人
累計興収:9億3600万円

舊 11-02-23, 03:05 AM   #167
肉羊哩咖
griffin611

北美 October 27-29, 2023

1 Five Nights at Freddy's
收:$80,001,720
院數:3,675
每院平均:$21,769
累計:$80,001,720

2 Taylor Swift: The Eras Tour
收:$15,433,113
升/跌:-53.5%
院數:3,773
每院平均:$4,090
累計:$150,077,974

3 Killers of the Flower Moon
收:$9,319,026
升/跌:-59.9%
院數:3,632
每院平均:$2,565
累計:$40,998,109
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11754882&postcount=59

4 After Death
收:$5,051,950
院數:2,645
每院平均:$1,910
累計:$5,051,950

5 The Exorcist: Believer
收:$3,261,775
升/跌:-42.8%
院數:2,717
每院平均:$1,200
累計:$59,527,605

舊片幾全部跌到七個一皮~ KotFM 頭五中死得最慘,反映出(影評人)劣評如潮嘅 FN@Fs 大賺到離晒大譜,唔只係北美電子遊戲改篇嘅電影第二位紀錄,一開畫就賺!仲破咗唔少其他開畫紀錄。但係以戲論戲,拍埋去 Cage 爺早兩年套「類似題材」嘅 Willy's Wonderland 比,影評人就話爭一大截,惟有歎形勢比人強。

舊 11-02-23, 03:32 PM   #168
肉羊哩咖
griffin611

香港 由2023年10月23日至2023年10月29日

1 花月殺手
收:3,107,899
累計:6,254,575
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11754882&postcount=59

2 玩具熊的五夜驚魂
收:1,571,322
累計:1,571,322

3 我的天堂城市
收:1,356,017
累計:6,229,269

4 勿說是推理
收:676,736
累計:2,712,060

5 孤注一擲
收:573,583
累計:6,427,033

史大導套戲居然被新片「力迫」之下仍然冠軍,無乜微言大義,追開嘅老細都知呢期啲戲碼弱到離譜,等十一月啲大嘢出(當然唔係指 The Marvels 喇)會有冇轉機。

舊 11-07-23, 02:11 AM   #169
肉羊哩咖
griffin611

日本 11月3日~5日の3日間集計、興行通信社調べ

1. ゴジラ-1.0 (戈師奶 負一)
人次:64万8600人
興行収入:10億4100万円
按:個數字好巨大呀!

2. 映画 すみっコぐらし ツギハギ工場のふしぎなコ
人次:19万2300人
興行収入:2億4300万円

3. ONE PIECE FILM RED
累計人次:1463万人
累計興収:201億円

4. ミステリと言う勿れ 《勿說是推理》
累計人次:328万人
累計興収:44億円

5. アナログ
上週:5

舊 11-07-23, 03:23 PM   #170
肉羊哩咖
griffin611

北美 November 3-5, 2023

1 Five Nights at Freddy's
收:$19,001,870
升/跌:-76.2%
院數:3,789
每院平均:$5,015
累計:$113,206,230
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11755402&postcount=60

2 Taylor Swift: The Eras Tour
收:$13,612,913
升/跌:-11.8%
院數:3,604
每院平均:$3,777
累計:$166,039,581
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11755402&postcount=60

3 Killers of the Flower Moon
收:$6,872,784
升/跌:-26.2%
院數:3,786
每院平均:$1,815
累計:$52,205,306

4 Priscilla
收:$5,084,573
升/跌:+3,747.9%
院數:1,359
每院平均:$3,741
累計:$5,310,093

5 Radical
收:$2,658,047
院數:419
每院平均:$6,343
累計:$2,658,047

繼續慘淡: FN@F 真係要睇嘅睇晒,想睇唔入戲院睇 -- 因為 Peacock+ 有得同步睇;而 KotFM 《花月殺手》添谷話咁嘅成積(都)收貨,Apple 真係錢多到唔多理回唔回到本?!今個週末,有可能係今年「包場之王」,唔係,係「包場之后」 The Marvels 上,睇吓破唔破到 FN@F 條數。

舊 11-14-23, 02:12 AM   #171
肉羊哩咖
griffin611

日本 11月10日~12日の3日間集計、興行通信社調べ

1. ゴジラ-1.0 (Gozilla Minus 1)
人次:35万6000人
興行収入:5億6000万円
累計人次:135万人
累計興収:21億円

2. マーベルズ (The Marvels)
人次:19万7000人
興行収入:3億2300万円
按:日本都係咁~

3. 法廷遊戯
人次:12万人
興行収入:1億6900万円

4. 映画 すみっコぐらし ツギハギ工場のふしぎなコ
累計人次:33万人
累計興収:4億円

5. 正欲

舊 11-15-23, 11:58 PM   #172
肉羊哩咖
griffin611

北美 November 10-12, 2023

1 The Marvels
收:$46,110,859
院數:4,030
每院平均:$11,441
累計:$46,110,859
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=253075

2 Five Nights at Freddy's
收:$8,998,725
升/跌:-52.6%
院數:3,694
每院平均:$2,436
累計:$127,204,025

3 Taylor Swift: The Eras Tour
收:$6,094,135
升/跌:-55.2%
院數:2,848
每院平均:$2,139
累計:$172,721,036

4 Priscilla
收:$4,792,678
升/跌:-4.9%
院數:2,361
每院平均:$2,029
累計:$12,728,840

5 Killers of the Flower Moon
收:$4,584,043
升/跌:-33.3%
院數:3,357
每院平均:$1,365
累計:$59,871,427
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11...nt=59.I.'s

原本予計 The Marvels 收肆仟柒佰万嘅,點知實數只係肆仟陸佰万頭~ 死火。FN@F 繼續「強勁」,雖然係咁跌~ 睇啲「分析」講佢點解仆,都睇到唔想再䏲~

此篇文章於 11-16-23 03:24 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-16-23, 03:23 AM   #173
肉羊哩咖
griffin611

香港 由2023年11月6日至2023年11月12日

1 Marvel隊長2
收:8,922,767
累計:8,922,767
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=253075

2 白日之下
收:4,823,408
累計:8,248,425
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255679

3 我的天堂城市
收:798,125
累計:7,737,539

4 花月殺手
收:773,861
累計:8,553,701

5 玩具熊的五夜驚魂
收:679,013
累計:3,640,177

The Marvels 香港以近期計,算係開得唔錯,但比起之前啲 MCU 片,就真係「水瓜打狗」咯~~~

舊 11-22-23, 03:27 AM   #174
肉羊哩咖
griffin611

日本 11月17日~19日の3日間集計、興行通信社調べ

1.ゴジラ-1.0
人次:26万7600人
興行収入:4億2100万円
上週: 1
累計成人次:184万人
累計興収28億5000万円

2. 鬼太郎誕生 ゲゲゲの謎
人次:11万1500人
興行収入:1億6000万円

3. 映画 すみっコぐらし ツギハギ工場のふしぎなコ
上週:4
累計人次:44万7800人
累計興収:5億6600万円

4. マーベルズ (Ms. Marvels)
累計人次:35万7700人
累計興収:5億6800万円

5. 法廷遊戯

舊 11-24-23, 05:01 AM   #175
肉羊哩咖
griffin611

北美 November 17-19, 2023

1 The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
收:$44,607,143
院數:3,776
每院平均:$11,813
累計:$44,607,143
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11756212&postcount=62

2 Trolls Band Together
收:$30,002,525
院數:3,870
每院平均:$7,752
累計:$31,172,525

3 Thanksgiving
收:$10,306,272
院數:3,204
每院平均:$3,216
累計:$10,306,272
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11756212&postcount=62

4 The Marvels
收:$10,120,589
升/跌:-78.1%
院數:4,030
每院平均:$2,511
累計:$64,945,395

5 Five Nights at Freddy's
收:$3,558,555
升/跌:-60.5%
院數:2,829
每院平均:$1,257
累計:$132,670,275

今個星期係新片嘅天下,不過啲票房就 -- 係咁㗎喇~ 最「矚目」嘅仲係套《孖飛 2》跌到七個一皮,又創新紀錄。連啲負皮友反滴住嚟派都「放棄」咗 -- 只係轉去「唱衰」滴住嚟就嚟上嗰套 Wish -- 滴住嚟一百週年紀念作,不過就算係真係中立啲嘅,呢套擰晒頭呀陰功~

論壇跳轉

現在的時間是 01:01 AM

手機版 | APP版