Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 03-27-17, 03:24 AM   #551
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
糊里糊塗俾我開到EVA個隱藏關卡 (慢速打緊1周目無睇過攻略)。

不過今次V個人覺得真係好過Z3,
Z3難度真係太低,基本上全機種改到4、5段改已經半無敵,機師技能分又易刷,
今集啲關卡同SP叫有心思得多

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 07:03 AM   #552
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
糊里糊塗俾我開到EVA個隱藏關卡 (慢速打緊1周目無睇過攻略)。

不過今次V個人覺得真係好過Z3,
Z3難度真係太低,基本上全機種改到4、5段改已經半無敵,機師技能分又易刷,
今集啲關卡同SP叫有心思得多
不是v難度更低嗎

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 07:22 AM   #553
ShinDou
God of Gamer

註冊日期: Apr 2006
反而覺得今集仲易過Z3好多,今集真係求其改5段黎打都有以前10段改既感覺,我到好後期改左廿部5段之後D錢多得濟先開始改10段

會覺得Z3易既應該係因為好早已經俾WZ你屈P MAP清,仲有DX月光砲同TA月光碟,咁打法點會唔易 XD 但我印象中D卒同大佬都係勁過今集果D好多

今集最勁既MAP波動砲用得2版,偽馬沙又係50話先加入用得2話,其他D MAP個範圍唔係咁易就到,ZZ叫好少少但冇覺醒,要搵寶少坐上去先好D,UC又得1粒,撫子唔知點解今集唔覺佢MAP砲好用,可能係因為D卒成日分得太散,好難1砲殺到好多

SR就係整得好過以前既,唔係1味衝TURN

果25隻大佬比想像中易,偽馬沙MAP個範圍都殺到十隻,不過佢唔夠力,要係咁狂開覺醒魂,好似出左成3,4次先殺到,1砲升到上LV89 XD,剩番果D波動砲開3砲就殺埋,不過尋晚夜得濟冇爆機住,今晚先再睇爆機
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 09:22 AM   #554
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
尋晚爆機
唔講屈map屈改10
本人懶既關係,全機體只會改5開bonus
另外無學任何pilot skill(懶)
係買齊特殊果廿幾個強化part + 玩齊dlc
整體都係毫無難度可言
Sr簡單,boss成日有大半批機要唔放熱血,放最廢果招控血睇對話

If線廿幾隻boss初見係比佢嚇到
收哂機入艦靠精神先勉強撐左頭1 turn
不過殺完第4隻發現有ev開到波動炮之餘
敵人仲會弱化
唔靠map都可以1 turn清哂
照樣無死過人,人人有份開大技鬧下大佬
難都係唔難,不過有新意同算盡興
If線算係有驚喜

撫子map我反而成日用,亦淨係用佢
本身唔係屈map派
所以只會間中開相轉移炮削下血
相轉移炮個範圍大又易計數
而且仲有百合香cut in,
一周目擊墜王同top lv都係小琉璃xp
Total ace左45隻人左右

不過0改人士打if既話,最後一關應該幾地獄www

今次個故事要入og真係超易
成個敵勢力話係包老馬帝國d歷史對手之一就搞掂
最緊要奈茵賣萌賣到尾,搞掂!
好慶幸係揀左男主角玩,除左夫妻唱既奈茵毒舌
最終話係咁宣揚愛,妻力爆燈既奈茵先貼題XD

全隻game最深印象真係raise the anchor呢隻bgm
仲燃過jam project首歌
希望會成為常規bgm之一

此篇文章於 03-27-17 09:51 AM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 10:24 AM   #555
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: ShinDou 查看文章
反而覺得今集仲易過Z3好多,今集真係求其改5段黎打都有以前10段改既感覺,我到好後期改左廿部5段之後D錢多得濟先開始改10段

會覺得Z3易既應該係因為好早已經俾WZ你屈P MAP清,仲有DX月光砲同TA月光碟,咁打法點會唔易 XD 但我印象中D卒同大佬都係勁過今集果D好多

今集最勁既MAP波動砲用得2版,偽馬沙又係50話先加入用得2話,其他D MAP個範圍唔係咁易就到,ZZ叫好少少但冇覺醒,要搵寶少坐上去先好D,UC又得1粒,撫子唔知點解今集唔覺佢MAP砲好用,可能係因為D卒成日分得太散,好難1砲殺到好多

果25隻大佬比想像中易,偽馬沙MAP個範圍都殺到十隻,不過佢唔夠力,要係咁狂開覺醒魂,好似出左成3,4次先殺到,1砲升到上LV89 XD,剩番果D波動砲開3砲就殺埋,不過尋晚夜得濟冇爆機住,今晚先再睇爆機
易就肯定易過Z3
map炮今集其實唔難就位,只要善用戰艦指令+ExCバンク,兩回行動話咁易
我未爆到45話,主力男主加勇者線,但捷度個Ace Bonus太緊要所以係Ace王
ルリ就第2,用上述方法map炮就位真係歷代最簡單

今集TacP一pt二用所以極之唔夠
skill主要都係買hit&away,サイズ無視,エースプラウド同強化parts
factory就一開始升爆,出擊氣力+10令成個難易度大降

其實敵人真係應該強化多d
而家太易打雖然幾爽,但玩2,3週目會好易悶

舊 03-27-17, 10:52 AM   #556
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:

打Z3唔係敵人太廢,而係我覺得啲技能真係太易升,
1周目果陣個個刷技能+鬥爭心+開埋全機體出場氣力加之後個個出場都已經氣力130+,
悶到要封印部DX同TA同主角機,
V呢集佢調番啲技能無甘屈啦,起碼鬥爭心都要計LV唔係一嚟就氣力+10

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 11:23 AM   #557
ShinDou

2回要50sr先有,你俾得戰艦幫人再動1係啪藥1係已經殺左好多卒,應該冇乜卒剩

最易屈map1定係z2 3 wz p map啦,1開波已經上去狂轉轉

z3仲有樣好玩既地方係開頭已經成日出果堆乜乜座大佬屈你機,要好難先殺到佢,俾人挑戰下,今集真係冇乜挑戰,冇乜大佬會走,今集如果唔係故事ok,可能我都會好似ogmd咁悶到打到尾幾版冇打冇去爆機

今集悶到版版d機都係1開波上晒艦,之前推d艦上去反擊,之後放機出黎執雞慢慢打,所以都冇乜機會開map,如果偽馬沙早d加入都會用黎屈下

技黎講今集1周完全冇學過,淨係買晒d part番黎,d技可有可冇咁

都係鍾意以前pp分開,唔駛買晒part又學唔到技

此篇文章於 03-27-17 11:37 AM 被 ShinDou 編輯。
舊 03-27-17, 03:06 PM   #558
HakiK
Crazy Gamer
秋月

引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
打Z3唔係敵人太廢,而係我覺得啲技能真係太易升,
1周目果陣個個刷技能+鬥爭心+開埋全機體出場氣力加之後個個出場都已經氣力130+,
悶到要封印部DX同TA同主角機,
V呢集佢調番啲技能無甘屈啦,起碼鬥爭心都要計LV唔係一嚟就氣力+10
我覺得今集人人可以有attacker仲離譜
Z3要氣力,有隻bug到甩肺既巴沙拿係度,鬥爭心都唔駛已經出場隻隻200 up
今集開grace再有ace bonus 都一樣有120,孖住布拉度都係2,3rd上頂,一樣唔駛鬥爭心
同埋今集個底力9平到送咁濟,仲打打下關都會跌1,2set技比你
連放出場殺人吸pp都唔駛
初初以為tacP會好唔夠,可以平衡到買part定學技既取捨
結果一周目買完廿幾件特殊part仲有成3萬幾4萬剩

同Z3比只係不相伯仲

最大原因都係敵人根本唔需要配到咁高戰力去打
有人要限制play到 0改0育成增加難度,
就知道近代索系機戰平衡幾大問題(無玩任系唔知
佢不斷諗新系統新嘗試係好事,但係難度無相應調整發揮唔到作為係事實

此篇文章於 03-27-17 03:15 PM 被 HakiK 編輯。
舊 03-27-17, 03:23 PM   #559
ShinDou

z23其實唔係易,你試下禁晒d屈機map正常打就明,唔改武真係連酒鬼都打唔入,開到咁上下底力分分鐘乜絕招都扣10殺唔到過唔到關

任系最近果d記憶中都難過呢幾集

此篇文章於 03-27-17 03:25 PM 被 ShinDou 編輯。
舊 03-27-17, 06:12 PM   #560
sund
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2013
每集機戰都自我限制play,0改0育 0死0續 全SR 禁MAP(SR條件除外)
Z 和 OG系列都做到
V有部分限回合敵全滅SR真係無理,過關OK,但傷害輸出追不上
第35關讓步了,允許武器5改

此篇文章於 03-27-17 06:19 PM 被 sund 編輯。
sund 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 07:30 PM   #561
ShinDou

35話FULL TEAM 6回合內過版難咩﹖

2周我都諗住打偽EXHARD,不過應該唔會禁MAP,其實D MAP就算唔禁都應該少用,唔改太細力
舊 03-27-17, 08:10 PM   #562
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
想問有冇人有咁情況?(中文版)
換bgm(唔係自己入歌,換game內本身有既bgm)save左
出game下次再入game時bgm又變番原狀?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 08:17 PM   #563
ShinDou

1樣,中文版BGM DATA有BUG,仲未UPDATE,有D難聽既歌冇得換真係好煩 XD 1係就每次開機轉1轉歌,不過都煩
舊 03-28-17, 06:04 PM   #564
qqabc

註冊日期: Jan 2017
有無人好似我咁...

家下慢玩玩到20話, 明明一直關關都攞到SR point, 但無聊起intermission望下發現竟然無咗2-3個point

我玩日版
qqabc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 06:17 PM   #565
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
目前現到36話
玩左幾集都0改0pp
今集覺得更易左試下玩埋0parts
佢任何時候都可以用精神根本性地將難度推左底左一大截
覺得z3難d,班boss d特殊能力好麻煩

上面講35話係掉殖民地星果話?
O改攞sr問題不大
多向nw方向行軍就ok

引用:
1樣,中文版BGM DATA有BUG,仲未UPDATE,有D難聽既歌冇得換真係好煩 XD 1係就每次開機轉1轉歌,不過都煩
Thx
唔係照搬日版嗎點解會有bug
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 06:21 PM   #566
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: qqabc 查看文章
有無人好似我咁...

家下慢玩玩到20話, 明明一直關關都攞到SR point, 但無聊起intermission望下發現竟然無咗2-3個point

我玩日版
有無玩全滅play?
有就一定無sr pt

我從使用 Tapatalk 的 LG-H860 發送

舊 03-28-17, 08:44 PM   #567
qqabc

註冊日期: Jan 2017
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
有無玩全滅play?
有就一定無sr pt

我從使用 Tapatalk 的 LG-H860 發送
無喎

關關都係一次搞掂

所以先諗唔通乜事
qqabc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 09:17 PM   #568
SUNLOK
Insane Gamer

明人今集戲份多到呢……完全主角級待遇,玩到佢重遇百合香果幾段語音對白我相信係咁多年觀眾既怨念黎,果刻真係想流淚水

但寺田你有意無意咁多次係event安排明人用高機動型態出現完又打回原形,玩家又冇得用既意義係咩,我到依家都仲諗緊高機動型態係唔係隱藏要素之一
SUNLOK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-17, 09:14 PM   #569
wongdee

註冊日期: Jun 2011
玩緊二周目,今集覺得隻大和號太惡,改爆就版版都一凡風順咁^^想請教吓比$果11版低唔低玩
wongdee 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-17, 10:43 PM   #570
HakiK
Crazy Gamer
秋月

引用:
作者: wongdee 查看文章
玩緊二周目,今集覺得隻大和號太惡,改爆就版版都一凡風順咁^^想請教吓比$果11版低唔低玩
奶粉錢, 完

真係好笑既我係覺得選美大會同三條心
其他果D都麻麻
舊 04-01-17, 01:43 AM   #571
京9999

註冊日期: Aug 2007
PSN  IDiverson_chu
慢打打到40話又有野問
點解ZERO入左機庫但出唔到?
甲兒同時係Z又係ZERO駕駛員 但出擊時只可以揀Z
換乘又無得揀..............

係咪之後先用得?
京9999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-17, 02:20 AM   #572
seed0.0

註冊日期: Jul 2009
氣力150
seed0.0 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-17, 11:05 AM   #573
京9999

註冊日期: Aug 2007
PSN  IDiverson_chu
引用:
作者: seed0.0 查看文章
氣力150
THANK YOU
京9999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-17, 11:34 AM   #574
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 京9999 查看文章
慢打打到40話又有野問
點解ZERO入左機庫但出唔到?
甲兒同時係Z又係ZERO駕駛員 但出擊時只可以揀Z
換乘又無得揀..............

係咪之後先用得?
其實睇劇情都知發生咩事...
呢個同問點解得初號機冇覺醒初號機揀一樣...
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-17, 01:09 PM   #575
f3488
中手

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDf3488
請問大家

26話初號機暴走,我見個個都係 5 回合內扣到 10000 以下就有 SR

但係點解我唔係既?

有無人知佢講咩呢?

謝謝大家

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] スーパーロボット大戦V | PS4 PSV | 中文版同步推出 日版已出 鐵之侍 電視遊戲討論版 583 08-02-19 09:31 PM
賣 PS4/PSV 遊戲 (updated) hokhin 買賣專區 4 01-11-17 01:49 AM
賣 PS4/PSV 遊戲 hokhin 買賣專區 7 10-25-16 08:04 PM
[徵] PS4/PSV 蘇菲的鍊金工房 中文典藏版 7Ya 買賣專區 1 03-10-16 06:25 PM
[多機種] みんなでスペランカーZ PS4/PSV 武藤遊戲 電視遊戲討論版 19 08-05-15 08:20 AM

現在的時間是 07:04 AM

手機版 | APP版