Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 04-14-11, 11:10 PM   #1
暉暉816
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
買windows notebook or macbook air/pro?

小弟遲下會重返校園,
想選購一部輕便notebook做文書處理,
可能會睇下片過下相,可能要做present,但唔會打機 (剪片機會都較少),
想問下買返Windows notebook定MBA or MBP好啲?
Windows notebook有冇好推介?
如果揀Mac (小弟未用過Mac的),Air定Pro會較適合我?
另MBA冇dvd drive,用一般的外置DVD drive有冇問題(唔買Apple自家品牌的)?

麻煩大家俾d意見
暉暉816 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-11, 11:11 PM   #2
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
有錢咪AIR, 無錢咪普通NOTEBOOK囉

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-11, 11:22 PM   #3
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
作者: irismong 查看文章
有錢咪AIR, 無錢咪普通NOTEBOOK囉
我的budget係最好$10000內。
舊 04-14-11, 11:30 PM   #4
irismong
Goo ◕ ω ◕

咁咪AIR囉, 夠輕, 文書公作, 型

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 04-14-11, 11:59 PM   #5
NEAR
Ultimate Gamer
Majora's!?

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code3411 1648 1216
你讀咩科?

NEAR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-11, 12:01 AM   #6
暉暉816
Crazy Gamer

其實仲未知收唔收...
我報左CU master of cardiology。
舊 04-15-11, 12:27 AM   #7
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
我當住你投向Mac先
睇你用途取向我都覺得Air適合
你要帶出街時就會好愛Air
而且你既用途Air都已經好夠power (加上你買機時分分鐘已經有新version,用Core i CPU)

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-11, 12:39 AM   #8
NEAR
Majora's!?

主要文書處理吧?
有錢想潮又想輕d就買air,但mac兼容軟件比pc低,
eg.office同msn用起上黎會麻煩d;
一般set up既exe都用唔到,要mac專用既dmg,
但唔係樣樣都有dmg又做得好,
DVD DRIVE應該冇問題,外置hd問題比較大。

但同一價錢可以有更高效能既notebook,
用開會pc慣d,就手d,實用d。

其實我“咩“2g既pro覺得唔太重,
正常2g既notebook其實都ok,不過好睇個人,
加上10000樓下可以買到再輕dd既notebook,
同埋你可以慳返d錢買mac專用既週邊。

舊 04-15-11, 12:48 AM   #9
暉暉816
Crazy Gamer

多謝以上三位的意見先。
其實就算收我都係5個月後的事,
所以都係睇下出面d notebook先,
要Sandy bridge notebook又要2kg左右的依家都唔平呢....
希望幾個月後會平些少
又容易揀啲。
舊 04-15-11, 01:06 AM   #10
NEAR
Majora's!?

你報part time?
收左可以睇下d教育offer(7-9月?),notebook同mac再平d~

舊 04-15-11, 01:28 AM   #11
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
作者: NEAR 查看文章
你報part time?
收左可以睇下d教育offer(7-9月?),notebook同mac再平d~
係part time呀,仲要搵食嘛
到時再留意下先。
舊 04-15-11, 07:26 PM   #12
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
如果你打算係MAC上行WINDOWS既話
咁不如用NOTEBOOK吧
如果你的工作是需要成日上網頁或用某些特殊軟件,簡單來說不是大牌子的軟件
咁用WINDOWS會好好多

另外要極度留意!!
MAC機對某些軟件的對下兼容係有一定程度上"無法解決"或"解決黎都浪費時間"既問題
例如OS10.6用ADOBE INDESIGN CS2時,係PRINT唔到嘢,而呢個問題官方一直都冇解決
同樣OS10.4裝OFFICE 2004 MAC既時候,好多人都會因為撞FONTS而放棄使用

還有MAC另一個問題是當想UNINSTALL某些PROGRAM時係十分麻煩,例如ADOBE的軟件就係其一

此篇文章於 04-15-11 10:13 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-11, 11:17 PM   #13
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
另外要極度留意!!
MAC機對某些軟件的對下兼容係有一定程度上"無法解決"或"解決黎都浪費時間"既問題
任何的系統都會有呢個問題 , MacOS/windows 都1樣... win7行win32的software會點? xD
引用:
例如OS10.6用ADOBE INDESIGN CS2時,係PRINT唔到嘢,而呢個問題官方一直都冇解決
CS2 係 PPC software, 某情況上真係intel mac上有D野out唔到 而且10.6 行CS2 係慢到........用果個打從用10.6就要有覺悟,PPC software係有限制....
引用:
同樣OS10.4裝OFFICE 2004 MAC既時候,好多人都會因為撞FONTS而放棄使用
可以Fontbook off左D 撞fonts , 而且唔好講到係OS問題,係M$自己install d font入去撞 , PS : 我可唔可以話windows 裝完google tool bar, ask tool bar, yahoo tool bar,qq tool bar 所以個IE 成日撞而放棄使用?
引用:
還有MAC另一個問題是當想UNINSTALL某些PROGRAM時係十分麻煩,例如ADOBE的軟件就係其一
點會沒.....你點做support ga...........

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 04-15-11 11:49 PM 被 HI_Ricky 編輯。
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-11, 11:51 PM   #14
RPG之鬼

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
任何的系統都會有呢個問題 , MacOS/windows 都1樣... win7行win32的software會點? xD

CS2 係 PPC software, 某情況上真係intel mac上有D野out唔到 而且10.6 行CS2 係慢到........用果個打從用10.6就要有覺悟,PPC software係有限制....

可以Fontbook off左D 撞fonts , 而且唔好講到係OS問題,係M$自己install d font入去撞 , PS : 我可唔可以話windows 裝完google tool bar, ask tool bar, yahoo tool bar,qq tool bar 所以個IE 成日撞而放棄使用?

點會沒.....你點做support ga...........
最後一個係ADOBE個網講架例如ADOBE PHOTOSHOP CS2
http://kb2.adobe.com/cps/331/331296....emoval_process

第三項係OS10.3或10.5或10.6冇事
http://word.mvps.org/mac/corruptfonterrors.html

PS.10.5同10.6係親手裝過,10.3就係呢個網講話得一個案例是有事

關於第二項,現在我聽D客最常講一句"我唔知架",對於樓主問得這樣的問題,真的不要拿做IT的人的角度或常識去想,尤其是PPC software呢D名,等同奶粉既英文字母一樣效果,對方一句"唔知呀"真係唔知解唔解釋好,一定程度上寧願嚇到佢地唔敢做,好過做咗之後出麻煩同後悔

只係想講你頭個句"任何的系統都會有呢個問題 , MacOS/windows 都1樣..."
同埋好多唔熟的人都會道聽途說MAC怎樣好,結果出事就麻煩後,就覺得$就花咗,但實際同部WINDOWS唔差幾多或更差,呢D人真係見唔少,所以我講咗句:
"如果你的工作是需要成日上網頁或用某些特殊軟件,簡單來說不是大牌子的軟件
咁用WINDOWS會好好多"
因為又係有個客搵人(應該係香港公司)寫咗個用WEB睇公司資料既嘢,結果用MAC SAFARI(WINDOWS既SAFARI得架……),之後部MAC BOOK就長時間係BOOTCAMP裡生活……咁唔通真係貪個APPLE LOGO夠型?部機真係夠輕?

關於這句
>> PS : 我可唔可以話windows 裝完google tool bar, ask tool bar, yahoo tool bar,qq tool bar 所以個IE 成日撞而放棄使用?
的確有客裝呢D裝咗成半個畫面,好似用1024*768定720p,之後佢話M$D嘢好差,結果轉用GOOGLE/FIREFOX

再補充一樣,但可能是這裡的禁忌,不過樓主都要考慮一下
假若樓主是玩○版的話,WINDOWS至少在找這些時比MAC簡單好多

此篇文章於 04-16-11 12:24 AM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 04-15-11, 11:58 PM   #15
HI_Ricky
深山人士

引用:
最後一個係ADOBE個網講架例如ADOBE PHOTOSHOP CS2
http://kb2.adobe.com/cps/331/331296....emoval_process
係新ver.的CS2 setup cd 有 uninstall... , 而且只係個別case... ,
易過windows uninstall norton wo...
引用:
第三項係OS10.3或10.5或10.6冇事
10.3-10.5 都仲係PPC code, 10.6 完全intel... 明唔明?

引用:
關於第二項,現在我聽D客最常講一句"我唔知架",對於樓主問得這樣的問題,真的不要拿做IT的人的角度或常識去想,一定程度上寧願嚇到佢地唔敢做,好過做咗之後出麻煩,如OS10.6行CS2
只係想講你頭個句"任何的系統都會有呢個問題 , MacOS/windows 都1樣..."
要用就要面對....你咁比, 同我話 win7 行 CS2 有麻煩 有乜分別????? 用家係要用你的專業黎引導解決方法或解釋源頭問題,唔係1尾答係咁...,

https://www.facebook.com/machouse2004/
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 04-16-11 12:15 AM 被 HI_Ricky 編輯。
舊 04-16-11, 12:17 AM   #16
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
買部MBA返到學校一攞出黎,型爆,再係旁邊放部iPhone4,即時用itune Sync埋,用4隻手指响TrackPad一劃,轉Task~無價,即時滿足晒啲虛榮心

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-11, 12:32 AM   #17
RPG之鬼

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
係新ver.的CS2 setup cd 有 uninstall... , 而且只係個別case... ,
易過windows uninstall norton wo...

10.3-10.5 都仲係PPC code, 10.6 完全intel... 明唔明?

要用就要面對....你咁比, 同我話 win7 行 CS2 有麻煩 有乜分別????? 用家係要用你的專業黎引導解決方法或解釋源頭問題,唔係1尾答係咁...,
USER唔會理乜CODE,你講到幾詳細幾DETAIL到最後都問你一句,咁即係整唔到啦,咁即係要買過啦,你做IT架喎,呢D嘢實搞到架

關於"要用就要面對"
結果個USER落翻10.4用CS2,但個OFFICE2004咪用唔到囉,原本升10.6係想用個OFFICE。
另外試過有人拎答學生版OFFICE叫我去裝,咁裝定唔裝?係香港呢種環境下,我就冇裝,但第二次去就用緊囉

問題一早講咗,但總係有人會去做,如NOD32話明郵件有問題都要開個UPS睇,結果咪死機囉

>>係新ver.的CS2 setup cd 有 uninstall... , 而且只係個別case... ,
>>易過windows uninstall norton wo...
下下搵到D碟係邊就好囉
反而NORTON真係冇遇過大問題,係裝ENDPOINT麻煩同花時間,好多時UNINSTALL佢之後就裝到新AV

好了,都騎劫了這個POST一段時間了……

此篇文章於 04-16-11 12:43 AM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 04-16-11, 12:41 AM   #18
HI_Ricky
深山人士

引用:
USER唔會理乜CODE,你講到幾詳細幾DETAIL到最後都問你一句,咁即係整唔到啦,咁即係要買過啦
好老實,個user用得CS2 根本就知PPC,intel乜東東, up OS/hardware 有可能唔support. 再者 5,6年前software no support 好正常!

引用:
試過有人拎答學生版OFFICE叫我去裝,咁裝定唔裝?係香港呢種環境下
仲洗問? 唔裝!

引用:
關於"要用就要面對"
結果個USER落翻10.4用CS2,但個OFFICE2004咪用唔到囉,原本升10.6係想用個OFFICE。
你個office update 左末?

引用:
問題一早講咗,但總係有人會去做,如NOD32話明郵件有問題都要開個UPS睇,結果咪死機囉
USER做錯事我地計鍾$$$ 求知不得, 何必上心...
引用:
>>係新ver.的CS2 setup cd 有 uninstall... , 而且只係個別case... ,
>>易過windows uninstall norton wo...
下下搵到D碟係邊就好囉
反而NORTON真係冇遇過大問題,係裝ENDPOINT麻煩同花時間,好多時UNINSTALL佢之後就裝到新AV
呢D 咪叫 space case law,

此篇文章於 04-16-11 12:45 AM 被 HI_Ricky 編輯。
舊 04-16-11, 12:41 AM   #19
暉暉816
Crazy Gamer

暫時睇中Sony VAIO SB16同Fujitsu Lifebook LH531KB。
仲有Lenovo G471AH同Acer TimelineX 4820TG都唔錯,
但呢兩部雖然以Vaio同Fujitsu個兩部平但就較重同大部,
Vaio呢部就最輕同細部,帶出街會好啲,又平過Fujitsu(Fujitsu有部再輕啲,不過成萬三銀...),
所以遲下應該都係買呢部了,
除非呢兩個月仲有其他更好選擇啦。
舊 04-16-11, 12:45 AM   #20
irismong
Goo ◕ ω ◕

心臟科駛唔駛係讀醫先讀得 @@?

講返正題先, 都係支持AIR, 輕呀...
你讀果個係唔係ON CAMPUS? ON CAMPUS就更加一定要輕 = =

舊 04-16-11, 12:48 AM   #21
HI_Ricky
深山人士

引用:
作者: 暉暉816 查看文章
暫時睇中Sony VAIO SB16同Fujitsu Lifebook LH531KB。
仲有Lenovo G471AH同Acer TimelineX 4820TG都唔錯,
但呢兩部雖然以Vaio同Fujitsu個兩部平但就較重同大部,
Vaio呢部就最輕同細部,帶出街會好啲,又平過Fujitsu(Fujitsu有部再輕啲,不過成萬三銀...),
所以遲下應該都係買呢部了,
除非呢兩個月仲有其他更好選擇啦。
你等到5月睇下有乜學生價出機仲好啦...

舊 04-16-11, 12:51 AM   #22
irismong
Goo ◕ ω ◕

apple store就幾時都有 uni student offer

舊 04-16-11, 12:51 AM   #23
HI_Ricky
深山人士

引用:

你讀果個係唔係ON CAMPUS? ON CAMPUS就更加一定要輕 = =
咁多部溥機 真係得AIR 個mon係硬淨...
但AIR 1撞就凹...

舊 04-16-11, 12:52 AM   #24
HI_Ricky
深山人士

引用:
apple store就幾時都有 uni student offer
back to school 有ipod touch 送...

舊 04-16-11, 12:54 AM   #25
暉暉816
Crazy Gamer

引用:

不一定,讀Nursing 定Medicine都讀得cardiology,
只係讀醫的有少少優勢(我做RN的就讀得辛苦d啦),
呢個course一定係part time的,要就時間返學,不過係2weeks一堂(好似係...),
所以比air重些少都ok,但始終帶出街都係輕d好。
而且綜合各位意見,都係揀返windows的notebook好了。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Mac book air vs Macbook pro h0104788 手機資訊/電腦軟硬討論 0 11-11-10 08:16 PM
新一代Macbook Pro全面體 siufub 手機資訊/電腦軟硬討論 0 11-15-08 03:29 PM
macbook pro依家個市價係幾$? RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 3 10-06-07 02:07 PM
Intel Mac第一擊:全新iMac, MacBook Pro Metal Gear NT 手機資訊/電腦軟硬討論 69 02-20-06 09:24 AM

現在的時間是 11:53 AM

手機版 | APP版