Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 12-26-08, 05:11 PM   #351
YHW
God of Gamer
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
System Animator

呢個係一個可以用自製動畫黎代表各種系統動作(CPU用量、硬碟讀寫、網絡傳輸等)o既小工具. 涼宮用唱歌跳舞黎顯示CPU用量? 一面會隨硬碟動作揮舞o既國旗? 用Matrix廿二世紀殺人網絡中o既「數碼雨」效果黎顯示網絡狀況? 運用吓你o既想像力

一般System Animator動畫都十分小巧(130x130以下), CPU用量亦十分低(就萛同時開幾個動
畫一般都唔超過1%), 開一個或一大堆動畫亦係隨意, 十分有彈性.

自製動畫亦十分簡單! 最簡單o既做法就係用現成揾到o既animated GIF. 講到animated GIF相信GAF好多人都有一大堆collection啦

System Animator除左可用黎做系統監察外, 更加可以用黎做音樂播放時o既動畫(Visualizer)! 想像一下初音ミク, 涼宮, 幸運星一衆角色等會隨住你播放中o既歌曲的節拍編編起舞... 萌爆

這是System Animator的實際示範! 這YouTube片段示範了System Animator作為「系統效能監察」以及隨機「音樂視覺效果」(Music Visualizer)的功能. 無論你播放任何音樂, System Animator都會實時跟據音樂節拍隨機產生一個MV效果. 由於有隨機的性質, 所以你就萛重播同一首歌, 每次的MV都會不一樣! 你更可親自設計MV中的所有動畫效果, 讓System Animator有無限的可能性!

更多的YouTube影像示範可在此找到.
http://www.youtube.com/user/AnimeThemeSidebar

----------------------

下載 System Animator~!

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!

此篇文章於 10-24-09 11:52 PM 被 YHW 編輯。
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-09, 09:37 PM   #352
cathy420
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
求助~~
開bt時部腦癱瘓左..但其實唔係dl得好快
上到網但勁慢..msn on到line 但收 or send 唔到msg
之前都無事..唔知係咪更新完就變左咁..
有無方法拆解? thz

舊 01-31-09, 10:43 PM   #353
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: cathy420 查看文章
求助~~
開bt時部腦癱瘓左..但其實唔係dl得好快
上到網但勁慢..msn on到line 但收 or send 唔到msg
之前都無事..唔知係咪更新完就變左咁..
有無方法拆解? thz
keyword: tcpz

舊 02-02-09, 01:58 PM   #354
lbiceman
Game Master

註冊日期: Mar 2002
VISTA個ie7真係有啲問題,開住佢兩個鐘到就會hang機,畫面好似凍結咗咁,要按reset鍵boot
本人用vista business正版,sp1,冇crack,4gb ram
lbiceman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-09, 03:59 PM   #355
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: lbiceman 查看文章
VISTA個ie7真係有啲問題,開住佢兩個鐘到就會hang機,畫面好似凍結咗咁,要按reset鍵boot
本人用vista business正版,sp1,冇crack,4gb ram
我又未試過有咁大問題(雖然我用FF多), 最壞情況都可以用Task Manager close倒.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 02-08-09, 03:51 PM   #356
HEYHEY

註冊日期: Feb 2005
I use Vista Home Basic, and I found that even I didn't save anything in my computer, the space in my harddisk is decreasing every time.
I want to ask how can I stop this, for my harddisk is 11XGB only~
HEYHEY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-09, 03:57 PM   #357
Kouji

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: HEYHEY 查看文章
I use Vista Home Basic, and I found that even I didn't save anything in my computer, the space in my harddisk is decreasing every time.
I want to ask how can I stop this, for my harddisk is 11XGB only~

Deselect all ticked HDDs
Kouji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-09, 12:42 AM   #358
cloud

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
TIPS
vista BT 用UTORRENT會好D,唔好用BITCOMET
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-09, 12:58 AM   #359
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: cloud 查看文章
TIPS
vista BT 用UTORRENT會好D,唔好用BITCOMET
睇咩版本~
我用bitcomet都唔錯~
不過UTORRENT真係快d
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-09, 02:37 AM   #360
Ewin
小明

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: cloud 查看文章
TIPS
<BITCOMET
無特別感想

舊 02-19-09, 03:18 AM   #361
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: Ewin 查看文章
<BITCOMET
無特別感想
Vuze(Azureus)貪佢b海外野夠快 , 不過大食.
uTorrent, 夠輕身, 食好少ram
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-09, 04:05 AM   #362
Ewin
小明

引用:
作者: X&Y 查看文章
Vuze(Azureus)貪佢b海外野夠快 , 不過大食.
uTorrent, 夠輕身, 食好少ram
咦, 乜VISTA都有AZUREUS
你唔講真係唔知

舊 02-19-09, 05:28 PM   #363
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

BT我只係用過uTorrent, 幾好用.

舊 03-07-09, 07:26 PM   #364
johnlam
神殺し

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: YHW 查看文章
BT我只係用過uTorrent, 幾好用.
以前用玩BITCOMET、由XP転用VISTA後 転埋用uTorrent到依家
johnlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 01:54 AM   #365
Ewin
小明

microsoft真係XYZ
上次裝VISTA上唔到網, 要我打CMD PROMPT先解決到
今次剷機就係更新唔到, 又要搵D山寨方法解決

THIS WORKS… well for me it did the Error codes (ie. 8024402C…etc blah blah blah) you get is due to having active X not being active well how do you do its there are many ways…
Try…
one..
go to
cntrl panel
network and internet
internet options
security (top second tab)
and set securty level to custom adjust all active x to ether prompt or enabled and you should be able to get updates working…

if failed attempt one doesnt work for you try

Two.
go to network and sharing center in control panel
once in here locate where ur connected at (linksys,netgear..etc)
to the right it should say view status
click Properties it will prompt you to confirm privlages push continue
while in networking tab locate internet protocal Ver. 4 highlight and to the right click properties set prefered dns to 4.2.2.2 and alternative dns to 4.2.2.3 and it should work if not i have more ways

舊 04-09-09, 07:41 PM   #366
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
>System Animator

我搵唔到K-on係邊既 a

舊 04-09-09, 11:50 PM   #367
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: POISON 查看文章
>System Animator

我搵唔到K-on係邊既 a

哈哈... 終於引倒人回文啦

其實果個mod我未放上網... 不過既言有人想要我就將佢轉番做JPG版再upload(有其他野做緊... 不過一兩個鐘內應該得).

舊 04-10-09, 02:13 AM   #368
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

^ Upload完 (唔知搞乜個FTP account用唔倒... 迫住用個超慢反應o既CP去upload). 段K-ON!動畫應該可以download (有問題請通知).

PS: 頭先無厘頭播緊首MJ o既歌... 竟然同段K-ON!動畫好夾

舊 04-10-09, 02:56 AM   #369
POISON

引用:
哈哈... 終於引倒人回文啦

其實果個mod我未放上網... 不過既言有人想要我就將佢轉番做JPG版再upload(有其他野做緊... 不過一兩個鐘內應該得).
睇完個網,我完全唔知係呢度既人整
個網家下整得超好用

其實一直有用緊,個鐘同anime pc meter
之前都搞左好耐先整到個system animator連spectrum analyser

但今次....真係唔知點先set到好似段片咁樣 a

舊 04-10-09, 04:01 AM   #370
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

System Animator初初用真係會幾複雜... 因為個用途變化真係可以好大. 你有心思/心機的話真係可以整到個桌面天花龍鳳都得

1) 首先, check check你個System Animator係咪最新版本(2.7.4).

2) 進入System Animator個設定頁:

- System activity to monitor => Sound output (all frequencies)
- Monitor sensitivity => High (其實其他選項都得, 不過一般都係High效果最好)
- Update interval: 0.1 second

其餘設定隨意.

3) 最新版本System Animator我新增左個可以用drag-n-drop去install animation o既功能(唔洗好似以前咁一定要入設定頁去browse個folder). 以K-ON!為例, 你將"K-ON - JPG - DELUXE.SEQ-1-1"個folder掉落個System Animator度就得, 非常方便

4) 如無意外, 而家你應該已經見到同我段片一樣o既K-ON!小動畫. 你開埋個Spectrum Analyser, 跟住求其play段音樂(乜野player都得), 個K-ON!動畫就應該會跟住郁

呢個K-ON!小動畫本身有自己o既選項同外加功能, 例如我段片果o的視覺特效. 你將個滑鼠標放上個System Animator就會見到o的選項. 我就簡單介紹下其中一o的重要功能.

- 右上角Spotlight/Matrix/Motionblur/Random果o的係視覺特效選項(click一click會轉), 對落ON/OFF就係開關 (段片我用"Random").

- Image Preload: ON/OFF - 如果你唔介意個System Animator起動要多花幾秒的話, 你可以選ON. 動畫play起上黎有時會比較順.

舊 04-10-09, 05:44 AM   #371
POISON

load左一陣,終於知錯乜,明明同以前一樣做法
我對左幾次明明我做法同你一樣,點解唔郁呢,連個格既大細都唔同
原來我選左demo 9先放個file落去

另外,先前舊版係咪有bug?用得耐就連聲都無埋,我試過係關左Spectrum Analyser就無事 aa

舊 04-10-09, 01:42 PM   #372
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
load左一陣,終於知錯乜,明明同以前一樣做法
我對左幾次明明我做法同你一樣,點解唔郁呢,連個格既大細都唔同
原來我選左demo 9先放個file落去

另外,先前舊版係咪有bug?用得耐就連聲都無埋,我試過係關左Spectrum Analyser就無事 aa

舊版Spectrum Analyser係有個bug(如果你用IE8會由其明顯). 間唔中(太約幾小時一次, 基本上係隨機), Spectrum Analyser會變得勁慢, 甚至冇反應, 跟住就會出現memory leak... 直到可能會冇聲或hang機.

新版Spectrum Analyser已經fix左呢個bug (1.0.0.2, revision 4).

舊 04-10-09, 02:44 PM   #373
POISON

引用:
舊版Spectrum Analyser係有個bug(如果你用IE8會由其明顯). 間唔中(太約幾小時一次, 基本上係隨機), Spectrum Analyser會變得勁慢, 甚至冇反應, 跟住就會出現memory leak... 直到可能會冇聲或hang機.

新版Spectrum Analyser已經fix左呢個bug (1.0.0.2, revision 4).
我就係轉左IE8先有呢個問題
先前我唔知有得updates

大感謝你d Gadget Gallery同psp themes

舊 04-10-09, 07:42 PM   #374
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
我就係轉左IE8先有呢個問題
先前我唔知有得updates

大感謝你d Gadget Gallery同psp themes

難得有人欣賞 好多時o的人一聽到係Vista, 再加埋係資訊看板, 就已經無視...

BTW, 個K-ON!動畫有少少更新(只係將OP片段换做較高frame rate版本... 其實分別唔太大). 有興趣可以重下.

舊 04-11-09, 12:00 AM   #375
POISON

引用:
難得有人欣賞 好多時o的人一聽到係Vista, 再加埋係資訊看板, 就已經無視...

BTW, 個K-ON!動畫有少少更新(只係將OP片段换做較高frame rate版本... 其實分別唔太大). 有興趣可以重下.
如果我個mon仲係4:3,資訊看板就一定唔用,因為太窄仲要食你唔少位
但家下d mon個個16:10,太闊我唔慣...仲要係兩個mon都16:10咁闊,放d野係桌面係擺下會無咁空虛既感覺

我成日上M$個度搵,完全係無料到囉

另外,其實我覺得佢無得fixed死一個位係最大敗筆(我指唔擺落佢個bar個度)

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
windows 7 home premium做唔做到Windows XP Pro的security? Leaf 手機資訊/電腦軟硬討論 0 07-03-11 03:32 PM
買windows notebook or macbook air/pro? 暉暉816 手機資訊/電腦軟硬討論 54 04-29-11 10:42 PM
用USB BOOTABLE DISC係VMWARE裝WINDOWS XP PRO RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 1 01-06-11 07:24 AM
☆ Windows XP Pro SP2 OEM版 的煩惱問題 ☆ CSY 手機資訊/電腦軟硬討論 7 09-23-04 07:49 AM
Windows XP Pro 可唔可以set權限? Hunter 手機資訊/電腦軟硬討論 4 03-06-04 08:25 PM

現在的時間是 02:52 PM

手機版 | APP版