Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 04-11-09, 01:13 AM   #376
YHW
God of Gamer
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: POISON 查看文章
如果我個mon仲係4:3,資訊看板就一定唔用,因為太窄仲要食你唔少位
但家下d mon個個16:10,太闊我唔慣...仲要係兩個mon都16:10咁闊,放d野係桌面係擺下會無咁空虛既感覺

我成日上M$個度搵,完全係無料到囉

另外,其實我覺得佢無得fixed死一個位係最大敗筆(我指唔擺落佢個bar個度)

我都覺得16:10除左睇片打機之外, 一般都係用唔著咁闊, 所以我習慣資訊看板長期置頂.

MS個Live Gallery, 美國果邊都仲叫多o的野睇, 中文區呢邊就基本上係死直 我幾個月前up上去個動畫時鐘, 而家都仲响頭版... 即係咁耐都幾乎冇人up過任何野

gadgets係應該可以放上桌面又固定位置架喎. 你甚至可以將o的gadgets放晒上桌然後close左個sidebar都得(好似Windows 7咁).

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-09, 01:18 AM   #377
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: YHW 查看文章
我都覺得16:10除左睇片打機之外, 一般都係用唔著咁闊, 所以我習慣資訊看板長期置頂.

MS個Live Gallery, 美國果邊都仲叫多o的野睇, 中文區呢邊就基本上係死直 我幾個月前up上去個動畫時鐘, 而家都仲响頭版... 即係咁耐都幾乎冇人up過任何野

gadgets係應該可以放上桌面又固定位置架喎. 你甚至可以將o的gadgets放晒上桌然後close左個sidebar都得(好似Windows 7咁).
選全部語言睇多好多野,不過好多都係外國先有用囉

下?點固定位置?我指mouse點住佢郁佢都唔郁個隻wo xa

舊 04-11-09, 01:38 AM   #378
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
下?點固定位置?我指mouse點住佢郁佢都唔郁個隻wo xa
你意思係你想個gadget固定後用mouse唔可以郁佢? 咁就應該唔得... 除非個gadget本身係咁設計就或者有可能.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 04-11-09, 01:45 AM   #379
POISON

引用:
你意思係你想個gadget固定後用mouse唔可以郁佢? 咁就應該唔得... 除非個gadget本身係咁設計就或者有可能.
頭先你話無乜人用
我剛剛先醒起點解

話說,gadget點解無乜人用我覺得係因為有rainlendar/Rainmeter
而我記得rainlendar/Rainmeter 佢有得固定,所以我先話呢個係gadget敗筆

舊 04-11-09, 02:19 AM   #380
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
頭先你話無乜人用
我剛剛先醒起點解

話說,gadget點解無乜人用我覺得係因為有rainlendar/Rainmeter
而我記得rainlendar/Rainmeter 佢有得固定,所以我先話呢個係gadget敗筆

頭先o岩o岩試左... 用onmousedown="return false"可以將個gadget固定

不過講真... 對於gadget係咪需要固定我又真係冇乜所謂.

舊 04-11-09, 02:36 AM   #381
POISON

引用:
頭先o岩o岩試左... 用onmousedown="return false"可以將個gadget固定

不過講真... 對於gadget係咪需要固定我又真係冇乜所謂.
點改a

有時開game,佢會彈開左去第二度囉

舊 04-11-09, 03:04 AM   #382
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
點改a

有時開game,佢會彈開左去第二度囉

你要入Windows Gadgets個folder度, 直接改個gadget個HTML... 唔難, 不過我唔太建議咁做. 如果有需要, 我可以諗諗將呢個固定功能成為我o的gadgets o既基本選項.

不過有o的好奇, 你想固定個gadget係唔想「唔覺意」郁倒佢...?

舊 04-11-09, 03:36 AM   #383
POISON

引用:
你要入Windows Gadgets個folder度, 直接改個gadget個HTML... 唔難, 不過我唔太建議咁做. 如果有需要, 我可以諗諗將呢個固定功能成為我o的gadgets o既基本選項.

不過有o的好奇, 你想固定個gadget係唔想「唔覺意」郁倒佢...?
我頭先都搵左陣,就係唔知個folder係邊,(vista 個serch真係好神奇)

..人為唔覺意郁到就好少機會,但打機係實郁走(由中間變左右邊)
不過我估都係dual mon問題加上隻game無行windows個解像度有關

舊 04-11-09, 04:06 AM   #384
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
頭先你話無乜人用
我剛剛先醒起點解

我就係其中一個取rainmeter 棄side bar的人
可能係我用既gadget有問題, 我用side bar個陣佢食cpu食好多..
明明只係d 天氣, 電量, 時間, cpu使用率既gadget
但係有陣時會食1x~40% cpu@2.4GHz, 當隻mouse 掂到條side bar更加明顯.
用過兩個電量計既gadget仲會自動同我charge滿電就放電5%再charge > loop
最後唯有用rainmeter, 相比之下細食好多.
但係功能都相對少好多..
X&Y 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-09, 01:53 PM   #385
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
我頭先都搵左陣,就係唔知個folder係邊,(vista 個serch真係好神奇)

..人為唔覺意郁到就好少機會,但打機係實郁走(由中間變左右邊)
不過我估都係dual mon問題加上隻game無行windows個解像度有關
唔肯定你個case同mouse動作有冇關係(事實上gadget有時係會無端端移位), 但我個方法只係防止可以用mouse去移動gadget, 你個case未必有用...

引用:
作者: X&Y 查看文章
我就係其中一個取rainmeter 棄side bar的人
可能係我用既gadget有問題, 我用side bar個陣佢食cpu食好多..
明明只係d 天氣, 電量, 時間, cpu使用率既gadget
但係有陣時會食1x~40% cpu@2.4GHz, 當隻mouse 掂到條side bar更加明顯.
用過兩個電量計既gadget仲會自動同我charge滿電就放電5%再charge > loop
最後唯有用rainmeter, 相比之下細食好多.
但係功能都相對少好多..

「正常」黎講, CPU、RAM、電量、時間呢類測量gadget唔應該會用多過CPU幾個percent. 如果你話個電量計會同你放電就更肯定係果個gadget本身有問題

舊 04-13-09, 12:17 PM   #386
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
想改返所在地~唔知系邊到改呢?

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-09, 07:53 PM   #387
亞飛
Moderator
野人生活中

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code5086 0979 5484
請教一下
Vista Home Basic
同 Vista Home Business

係Function上有咩分別呢?

因為買左部新機番來...送HomeBasic 但我公司就用開Business...我想知分別在哪
才決定裝邊個?

舊 06-19-09, 10:22 AM   #388
hopeless
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch ID8345-4959-4970
引用:
作者: 亞飛 查看文章
請教一下
Vista Home Basic
同 Vista Home Business

係Function上有咩分別呢?

因為買左部新機番來...送HomeBasic 但我公司就用開Business...我想知分別在哪
才決定裝邊個?
Home Basic join唔到domain同remote唔到
用黎做普通野係冇咩分別的.....

Home Basic好似冇aero theme的

此篇文章於 06-19-09 10:48 AM 被 hopeless 編輯。
hopeless 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-09, 04:54 PM   #389
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

中文版SP2已經可以DOWNLOAD.

舊 07-12-09, 01:41 PM   #390
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
想問下點解我windows update果度係英文介面,部機已經係裝中文vista

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-09, 07:38 PM   #391
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: Castor 查看文章
想問下點解我windows update果度係英文介面,部機已經係裝中文vista
你個IE係唔係中文?

舊 07-12-09, 11:59 PM   #392
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
你個IE係唔係中文?
係中文o架

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
舊 07-14-09, 01:10 AM   #393
鳳熾魂
紅蓮の焔神

補充番少少野,我用NOTEBOOK的,會唔會有分別?
同埋優化大師果D野有冇用?
Home Basic 可唔可以上SP2?

舊 07-14-09, 03:51 PM   #394
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
補充番少少野,我用NOTEBOOK的,會唔會有分別?
同埋優化大師果D野有冇用?
Home Basic 可唔可以上SP2?
優化大師我未用過(我通常自行優化 ), 不過如果你唔清楚優化大師會優化o的乜, 而你個Windows用落又冇乜問題, 我覺得冇乜必要用.

Home Basic可以上SP2.

舊 07-14-09, 06:28 PM   #395
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
優化大師我未用過(我通常自行優化 ), 不過如果你唔清楚優化大師會優化o的乜, 而你個Windows用落又冇乜問題, 我覺得冇乜必要用.

Home Basic可以上SP2.
係唔係要自己上去DL,WINDOWS UPDATE果度無?
我跟機果個送 點解Norton Internet Security 安全中心 惡意程式果度寫不相容GE
我唔熟電腦所以都幾多野問

舊 07-14-09, 06:53 PM   #396
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
係唔係要自己上去DL,WINDOWS UPDATE果度無?
我跟機果個送 點解Norton Internet Security 安全中心 惡意程式果度寫不相容GE
我唔熟電腦所以都幾多野問
Windows Update應該有架喎. 你先肯定你個VISTA已經係SP1. 如果係SP1但Windows Update都係冇, 可以試下DOWNLOAD直接INSTALL.

http://www.microsoft.com/downloads/d...3-99ff6f22448d (Vista 32-bit)

另外, 你話"惡意程式果度寫不相容"係指優化大師...?

舊 07-14-09, 08:34 PM   #397
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
Windows Update應該有架喎. 你先肯定你個VISTA已經係SP1. 如果係SP1但Windows Update都係冇, 可以試下DOWNLOAD直接INSTALL.

http://www.microsoft.com/downloads/d...3-99ff6f22448d (Vista 32-bit)

另外, 你話"惡意程式果度寫不相容"係指優化大師...?
試試先
唔係,係windows入面個安全資訊中心

舊 07-17-09, 11:49 AM   #398
HEYHEY
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2005
我部NETBOOK係HP2133的VISTA VER.
但我近日不能UPDATE去SP2
每次都不成功,每次都要revert change
請問有何辦法??

P.S.我試過用WINDOWS UPDATE同直接DL都唔得@@

此篇文章於 07-17-09 11:55 AM 被 HEYHEY 編輯。
HEYHEY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-09, 12:23 PM   #399
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
[電腦白痴]sp2其實有乜用??[電腦白痴]
我已經up左上sp2.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-09, 04:06 PM   #400
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章
[電腦白痴]sp2其實有乜用??[電腦白痴]
我已經up左上sp2.
連埋updates 同patches
改善左保安漏筒等等

其他功能上大致上一樣

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
windows 7 home premium做唔做到Windows XP Pro的security? Leaf 手機資訊/電腦軟硬討論 0 07-03-11 03:32 PM
買windows notebook or macbook air/pro? 暉暉816 手機資訊/電腦軟硬討論 54 04-29-11 10:42 PM
用USB BOOTABLE DISC係VMWARE裝WINDOWS XP PRO RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 1 01-06-11 07:24 AM
☆ Windows XP Pro SP2 OEM版 的煩惱問題 ☆ CSY 手機資訊/電腦軟硬討論 7 09-23-04 07:49 AM
Windows XP Pro 可唔可以set權限? Hunter 手機資訊/電腦軟硬討論 4 03-06-04 08:25 PM

現在的時間是 11:45 AM

手機版 | APP版