Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 
~清談館~>大家點樣減輕鼻敏感既徵狀
Misaki Taro 11:45 PM 12-18-08
作者: hormon:
據聞唔知切左粒鼻既唔知邊粒野可以一世無事
好似係電......
電左之後好似係令左粒肉硬左禁樣 ~~
usayarE 11:55 PM 12-18-08
個人經驗:
不停深呼吸可以舒緩鼻塞

以下醫生教:
拎塊毛巾濕熱水之後吸蒸氣(我覺得幾有用,起碼舒服d先)
拎杯盬水係口入鼻出 vice versa(呢個我做唔到⋯

個d噴鼻野唔係個個用到,噴左重衰
我就係其中一個

食藥來講就睇彩數,有時得有時唔得

最好就係沖熱水涼之後訓一覺,第朝起身就無事
通常發作個晚會訓得好淋,因為打乞嚏打到成個人都累晒
不過第朝同之後個鼻都係要紅同甩皮

重有可以做既就係帶多幾包紙巾
同遮實d,唔好d鼻涕飛晒出來

空氣清新機都係控制塵個d
天氣變引發個d真係無計⋯
所以呢排天氣成日變都幾煩
Master 12:17 AM 12-19-08
有無試過依種機?
原理係用微量電流刺激鼻粘膜

以前仲見過一款係一支紅光燈(好似係)
照一照就ok, 但而家搵唔到
kin~kin 12:55 AM 12-19-08
頂唔順的話, 會食zyrtec
柳田理科雄 01:18 AM 12-19-08
作者: ELT:
認真, 搬去外國

不過冇咩可能吧
盡可能搬入新界住, 返工都係響新界返, 盡量少去市區

我都有依個問題, 一有塵就黎料, 同埋天氣乾/涷都會發作, 再加上我響觀塘返工
小學時響九龍灣返學, 患上左鼻敏感
中學時入返沙田返學, 好左好多
返工又去返九龍灣返, 都還可以, 不過之後去左觀塘, 回復返小學時情況

一有塵, 皮膚都會痕
搬去外國?

第一年very good,第二年簡直goodest,第三年就會中花粉症

所以基本上係死路一條
Montague 02:11 AM 12-19-08
我一去到焗(圖書館,etc),人多的室內,就會不停有鼻涕,仲要是濃烈的...
埃及使者 10:53 AM 12-19-08
今朝個同事介紹我食藥
叫:zertine cetirizine 2HCI
佢話一日食兩次...佢食完後有減輕到
唔知各位有冇食過
bonedog 11:08 AM 12-19-08
作者: Misaki Taro:
好似係電......
電左之後好似係令左粒肉硬左禁樣 ~~
電唔係鼻"模"簿先係電咩﹖

作者: Master:
有無試過依種機?
原理係用微量電流刺激鼻粘膜

以前仲見過一款係一支紅光燈(好似係)
照一照就ok, 但而家搵唔到
微量電流聽到都覺得痛
照一照就得咁爽
作者: 埃及使者:
今朝個同事介紹我食藥
唔知各位有冇食過
其實真係唔係太靠食藥啦, 始終食得多都唔好
我自己都係鼻敏感, 但應該係中啦
我9成都係鼻水(只係"傑"d個種), 但真係呻極都唔完, 仲呻到上唇對上個位好痛, 紅, 甩皮~
其實有時夜晚黎料的話我會用紙巾zip住, 之後先訓, 等鼻水唔好流出黎
咁會好訓d, 但係抖氣就要用口,(好易流嗮口水 )
我都發覺係愈呻佢就愈黎得勁, 但唔呻又唔得,
我又唔想索, 以前細路唔識野, 成日索, 搞到喉嚨發炎成日咳
(因為鼻水,鼻涕索左之後去到喉嚨, 同"念""模"痴住好易會發炎)
同埋我自己好怕feel到佢流入左去喉嚨個種感覺, 之後又有炎, 真係好煩
所以都係呻左佢算~
我公司又大塵, 以前仲要成日都見住唔同既客, 有時d客上黎又發作緊, 真係呻又唔係唔呻又唔係..
司狼神威 11:08 AM 12-19-08
作者: 埃及使者:
今朝個同事介紹我食藥
唔知各位有冇食過
有用既,呢隻係特效藥
我屋企除左亞媽之外全家都有鼻敏感,因為係我亞爸送左俾我兩姊弟(笑)
以前就我明顯d 好似一年365日都傷風咁,係近幾年好左好多,學識用個鼻呼吸(再笑)
反而大左就我家姊比較嚴重,早幾年我問過家庭醫生,佢就介紹左我食呢隻藥
我自己就有問題先食~冇明顯副作用,唔似以前d 收鼻水藥食完就勁眼瞓
一食就可以止鼻水,不過我家姊似乎食太多,好似有d 抗藥性出現
如果想知詳細d 都係問下醫生啦
Dolly 12:14 PM 12-19-08
我食呢隻 Cetirizine Dihydrochloride
irismong 12:18 PM 12-19-08
藥唔好亂食喎 @"@
如果真係好辛苦, 睇下醫生先啦
Dolly 12:19 PM 12-19-08
作者: irismong:
藥唔好亂食喎 @"@
如果真係好辛苦, 睇下醫生先啦
當然唔係亂食, 同睇醫生, 醫生都係幫我地唔到的, 又係開番 d 藥等你冇咁辛苦
irismong 12:22 PM 12-19-08
作者: Dolly:
當然唔係亂食, 同睇醫生, 醫生都係幫我地唔到的, 又係開番 d 藥等你冇咁辛苦
咁有醫生prescription點都好過, 唔係醫生介紹你食隻藥嘛

話哂都可以問清楚個醫生有冇咩負作用
Dolly 12:25 PM 12-19-08
作者: irismong:
咁有醫生prescription點都好過, 唔係醫生介紹你食隻藥嘛

話哂都可以問清楚個醫生有冇咩負作用
果隻藥, 醫生開一次, 之後你會去藥房買定去睇醫生放底兩舊拎三日藥? 加上鼻敏感藥, 黎黎去去都係果幾隻
埃及使者 03:08 PM 12-19-08
我都係同事介紹
打算遲d問下醫生我適唔適合
kennethyu 08:02 PM 12-19-08
以前鼻敏感...

有個doctor 教吸water vapour........

細個阿媽成日煲熱水俾我"索"

感覺好似好左XD
martinyau1979 08:21 PM 12-20-08
有的噴鼻既噴劑, 買一支試下, 每邊噴二下
Rhinocort Aqua budesonide Nasal spray 120 doses
代官 08:41 PM 12-20-08
有無人會轉天氣個鼻會好痕
要係禁"卒"

依種情況要點對應
因為真係好痕 愈"卒"愈痕
available 10:13 PM 12-20-08
樓上啲藥只可以頂一下, 同埋有啲人食咗腸胃會不適

如果想從本改善, 最好去多做游水同跑步, 自然會好好多
龍寶寶 10:49 PM 12-20-08
作者: 代官:
有無人會轉天氣個鼻會好痕
你唔怕白花油陣味可以揸下,可以頂到痕,但缺點係揸完個位會變硬一兩日
埃及使者 10:58 PM 12-20-08
呢兩日冇流鼻水
反而變左鼻塞
ORZ........

聽日落街試下配藥
以及睇下有冇D噴濟買
試完一樣到一樣
代官 11:00 PM 12-20-08
作者: 龍寶寶:
你唔怕白花油陣味可以揸下,可以頂到痕,但缺點係揸完個位會變硬一兩日
試過無用
Diana 11:19 PM 12-20-08
鼻敏感患者
香穴、睛明穴、攢竹穴及太陽穴
多按有益.

如食西藥的鼻敏感患者,個鼻丫位會經常脫皮及疼痛
管家婆 11:20 PM 12-20-08
作者: 戀戀芭比:
鼻敏感患者
香穴、睛明穴、攢竹穴及太陽穴
多按有益.

如食西藥的鼻敏感患者,個鼻丫位會經常脫皮及疼痛