Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-18-08, 11:45 PM   #26
Misaki Taro
God of Gamer

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDShSh4A
引用:
作者: hormon 查看文章
據聞唔知切左粒鼻既唔知邊粒野可以一世無事
好似係電......
電左之後好似係令左粒肉硬左禁樣 ~~

Call of Duty: Modern Warfare 2
PSN: ShSh4A
Misaki Taro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-08, 11:55 PM   #27
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
個人經驗:
不停深呼吸可以舒緩鼻塞

以下醫生教:
拎塊毛巾濕熱水之後吸蒸氣(我覺得幾有用,起碼舒服d先)
拎杯盬水係口入鼻出 vice versa(呢個我做唔到⋯

個d噴鼻野唔係個個用到,噴左重衰
我就係其中一個

食藥來講就睇彩數,有時得有時唔得

最好就係沖熱水涼之後訓一覺,第朝起身就無事
通常發作個晚會訓得好淋,因為打乞嚏打到成個人都累晒
不過第朝同之後個鼻都係要紅同甩皮

重有可以做既就係帶多幾包紙巾
同遮實d,唔好d鼻涕飛晒出來

空氣清新機都係控制塵個d
天氣變引發個d真係無計⋯
所以呢排天氣成日變都幾煩
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-08, 12:17 AM   #28
Master
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
有無試過依種機?
原理係用微量電流刺激鼻粘膜

以前仲見過一款係一支紅光燈(好似係)
照一照就ok, 但而家搵唔到

此篇文章於 12-19-08 12:19 AM 被 Master 編輯。
Master 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-08, 12:55 AM   #29
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
頂唔順的話, 會食zyrtec
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-08, 01:18 AM   #30
柳田理科雄
Crazy Gamer
空想科學研究所研究員

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: ELT 查看文章
認真, 搬去外國

不過冇咩可能吧
盡可能搬入新界住, 返工都係響新界返, 盡量少去市區

我都有依個問題, 一有塵就黎料, 同埋天氣乾/涷都會發作, 再加上我響觀塘返工
小學時響九龍灣返學, 患上左鼻敏感
中學時入返沙田返學, 好左好多
返工又去返九龍灣返, 都還可以, 不過之後去左觀塘, 回復返小學時情況

一有塵, 皮膚都會痕
搬去外國?

第一年very good,第二年簡直goodest,第三年就會中花粉症

所以基本上係死路一條

舊 12-19-08, 02:11 AM   #31
Montague
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
我一去到焗(圖書館,etc),人多的室內,就會不停有鼻涕,仲要是濃烈的...

舊 12-19-08, 10:53 AM   #32
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
今朝個同事介紹我食藥
叫:zertine cetirizine 2HCI
佢話一日食兩次...佢食完後有減輕到
唔知各位有冇食過

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-08, 11:08 AM   #33
bonedog
Crazy Gamer
變態少女+.+

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: Misaki Taro 查看文章
好似係電......
電左之後好似係令左粒肉硬左禁樣 ~~
電唔係鼻"模"簿先係電咩﹖

引用:
作者: Master 查看文章
有無試過依種機?
原理係用微量電流刺激鼻粘膜

以前仲見過一款係一支紅光燈(好似係)
照一照就ok, 但而家搵唔到
微量電流聽到都覺得痛
照一照就得咁爽
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
今朝個同事介紹我食藥
唔知各位有冇食過
其實真係唔係太靠食藥啦, 始終食得多都唔好
我自己都係鼻敏感, 但應該係中啦
我9成都係鼻水(只係"傑"d個種), 但真係呻極都唔完, 仲呻到上唇對上個位好痛, 紅, 甩皮~
其實有時夜晚黎料的話我會用紙巾zip住, 之後先訓, 等鼻水唔好流出黎
咁會好訓d, 但係抖氣就要用口,(好易流嗮口水 )
我都發覺係愈呻佢就愈黎得勁, 但唔呻又唔得,
我又唔想索, 以前細路唔識野, 成日索, 搞到喉嚨發炎成日咳
(因為鼻水,鼻涕索左之後去到喉嚨, 同"念""模"痴住好易會發炎)
同埋我自己好怕feel到佢流入左去喉嚨個種感覺, 之後又有炎, 真係好煩
所以都係呻左佢算~
我公司又大塵, 以前仲要成日都見住唔同既客, 有時d客上黎又發作緊, 真係呻又唔係唔呻又唔係..

wii mario kart :2363-5733-3949
WII FD CODE: 1155 1554 5930 3952
[Wii] ナイツ~星降る夜の物語~: 1160-9077-2319
大乱闘: 1719-2561-6043
歡迎add我,也請pm告知
bonedog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-08, 11:08 AM   #34
司狼神威
Game Master
我懶故我在

註冊日期: Jan 2003
XBox Live GamertagDerekLaw
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
今朝個同事介紹我食藥
唔知各位有冇食過
有用既,呢隻係特效藥
我屋企除左亞媽之外全家都有鼻敏感,因為係我亞爸送左俾我兩姊弟(笑)
以前就我明顯d 好似一年365日都傷風咁,係近幾年好左好多,學識用個鼻呼吸(再笑)
反而大左就我家姊比較嚴重,早幾年我問過家庭醫生,佢就介紹左我食呢隻藥
我自己就有問題先食~冇明顯副作用,唔似以前d 收鼻水藥食完就勁眼瞓
一食就可以止鼻水,不過我家姊似乎食太多,好似有d 抗藥性出現
如果想知詳細d 都係問下醫生啦

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-08, 12:14 PM   #35
Dolly
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
XBox Live GamertagEfsf
我食呢隻 Cetirizine Dihydrochloride
Dolly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-08, 12:18 PM   #36
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
藥唔好亂食喎 @"@
如果真係好辛苦, 睇下醫生先啦
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-08, 12:19 PM   #37
Dolly
Crazy Gamer

引用:
作者: irismong 查看文章
藥唔好亂食喎 @"@
如果真係好辛苦, 睇下醫生先啦
當然唔係亂食, 同睇醫生, 醫生都係幫我地唔到的, 又係開番 d 藥等你冇咁辛苦
舊 12-19-08, 12:22 PM   #38
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: Dolly 查看文章
當然唔係亂食, 同睇醫生, 醫生都係幫我地唔到的, 又係開番 d 藥等你冇咁辛苦
咁有醫生prescription點都好過, 唔係醫生介紹你食隻藥嘛

話哂都可以問清楚個醫生有冇咩負作用
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-08, 12:25 PM   #39
Dolly
Crazy Gamer

引用:
作者: irismong 查看文章
咁有醫生prescription點都好過, 唔係醫生介紹你食隻藥嘛

話哂都可以問清楚個醫生有冇咩負作用
果隻藥, 醫生開一次, 之後你會去藥房買定去睇醫生放底兩舊拎三日藥? 加上鼻敏感藥, 黎黎去去都係果幾隻
舊 12-19-08, 03:08 PM   #40
埃及使者
玻璃般的存在

我都係同事介紹
打算遲d問下醫生我適唔適合

GGF - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
舊 12-19-08, 08:02 PM   #41
kennethyu

註冊日期: Dec 2004
以前鼻敏感...

有個doctor 教吸water vapour........

細個阿媽成日煲熱水俾我"索"

感覺好似好左XD
kennethyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 08:21 PM   #42
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
有的噴鼻既噴劑, 買一支試下, 每邊噴二下
Rhinocort Aqua budesonide Nasal spray 120 doses

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 08:41 PM   #43
代官
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
有無人會轉天氣個鼻會好痕
要係禁"卒"

依種情況要點對應
因為真係好痕 愈"卒"愈痕

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 10:13 PM   #44
available
Crazy Gamer
化可能の人

註冊日期: Jan 2005
樓上啲藥只可以頂一下, 同埋有啲人食咗腸胃會不適

如果想從本改善, 最好去多做游水同跑步, 自然會好好多

為 "錢" 途努力
available 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 10:49 PM   #45
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: 代官 查看文章
有無人會轉天氣個鼻會好痕
你唔怕白花油陣味可以揸下,可以頂到痕,但缺點係揸完個位會變硬一兩日

舊 12-20-08, 10:58 PM   #46
埃及使者
玻璃般的存在

呢兩日冇流鼻水
反而變左鼻塞
ORZ........

聽日落街試下配藥
以及睇下有冇D噴濟買
試完一樣到一樣

GGF - 棄坑

舊 12-20-08, 11:00 PM   #47
代官
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
你唔怕白花油陣味可以揸下,可以頂到痕,但缺點係揸完個位會變硬一兩日
試過無用

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 11:19 PM   #48
Diana

註冊日期: Aug 2002
鼻敏感患者
香穴、睛明穴、攢竹穴及太陽穴
多按有益.

如食西藥的鼻敏感患者,個鼻丫位會經常脫皮及疼痛
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 11:20 PM   #49
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
鼻敏感患者
多按有益.

如食西藥的鼻敏感患者,個鼻丫位會經常脫皮及疼痛
如果成日呻鼻水呻到脫皮呢?

舊 12-20-08, 11:22 PM   #50
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
呢d穴位係邊度?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:04 PM

手機版 | APP版