Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 04-29-06, 11:20 PM   #1
大雄
God of Gamer
卡啦騷

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagkalaso
[4月日本之旅-Part2] 新宿清晨

晨早5:30AM 起左身, 個天已經咁光喇

6點幾條街都好多人返工返學~

::卡啦騷 Album::

講多無謂,一步到位
大雄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-06, 11:24 PM   #2
DARK ANGEL
Game Master
雋賢B!

註冊日期: Sep 2004
XBox Live GamertagDARKANGELMASTER
推#1,#2!耶穌光!!

20:26PM
7.23LB
DARK ANGEL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-06, 11:35 PM   #3
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
#1 不錯 但後製有少少過火? (一係我睇錯?)

#2 #3 留意水平, #3 爆左?

#6 天太多, 拍的時候可考慮偏左少少

#7 白爆位也是太多, 可以集中少少

#8 #9 如果再低少少效果更佳, 尤其是#9, 左面多一點建築物觀感上比較好

#10 硬反差, 光位藍天冇雲沒有看頭, 拍的時候可以遷就暗位主體部分 (如果沒有估錯...)

好多馬後炮...但希望你不要介意

Rice

舊 04-30-06, 12:33 AM   #4
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
#1 靚!
p.s. #1的水平是否也有少少偏差

#2,#3 也是水平, 而#3 vs #4, 我會揀#4

#6 - #8 好有日本風味 (謎之聲: 廢話, 日本梗有日本味gar la )

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-06, 12:41 AM   #5
大雄
卡啦騷

#1-4
點解我唔覺水平有問題既 到底邊度呀?

#1 本身影出O黎就係咁LA, 我反而仲拉光左少少LA

講多無謂,一步到位

此篇文章於 04-30-06 12:44 AM 被 大雄 編輯。
舊 05-01-06, 12:19 AM   #6
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
咁會易看一點:

另外, 我已經明白點解你的相片顏色在我的CRT上總是怪怪的....原來用了Nikon Color Profile.....
這四張已轉回SRGB.....

Rice

舊 05-03-06, 09:15 AM   #7
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
很喜歡 #2 & #3 的氣氛.....

舊 05-03-06, 08:55 PM   #8
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
個人比較在意爆光相. #1 還好, #2-6 爆光破壞畫面的程度比較嚴重.

#1 的構圖比較特別. 也許當時不能避開地上的建築物吧, 但一丁點的建築物出現在最下方, 個人覺得是有一點滋擾. 此外 wide angle 下天空中"散開"的雲團很不錯.

#2 的水平是明顯歪了 (看大廈輪廓的直線). 作者在意嗎?

#6 場景反差太高, 天空爆光, 地面卻不夠光. 馬後炮我會建議找個角度避開天空或用一些東西"姐"著天空.

我覺得 #7 比 #6 好, 天空既然要爆, 放個東西在前面 (街燈) 會比較順眼.

#8-10... 天啊, 人影都唔多隻, 感覺意外地悠閒~~
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-06, 05:05 PM   #9
大雄
卡啦騷

多謝咁多位~
#2-5 初時都唔太覺水平問題, 以後我會多加留意架LA

但講返爆光問題, 有時我覺得好難就, 一來我想個天唔好太暗, 二來又唔想下面D BUILDINGS 變晒剪影無乜睇頭, 所以決定選取中間數, 其實我都試左好多張唔同既曝光架喇

另外, 最尾尾果D 係6:30AM 左右, 條街真係無乜人

講多無謂,一步到位
舊 05-18-06, 07:58 PM   #10
柯士甸
Ultimate Gamer
愛姿病x奶茶毒~

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDfoxaustin
個天好正呀

主題工具