Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-23-10, 12:39 AM   #601
waitwait
God of Gamer
クリストファー

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDfattykin
引用:
作者: Night Wanderer 查看文章
+1
因為佢我諗返起美國麥卡錫主義單野...

郭兆明好有趣
郭兆明好有趣+1

舊 04-23-10, 12:40 AM   #602
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235

sosad

舊 04-23-10, 01:03 AM   #603
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
作者: House 查看文章
點解我聽日完覺得佢地班人好似有普選講到所有問題都好似迎刃而解咁?
即係呢.香港而家最大問題係乜??唔公平囉!!!
香港經濟點好都無用(恒指二萬幾點,樓價7000+一呎),但有幾多人分享到??

因為個D政策唔公平!議會唔公平!連公平兢爭法,扶貧基金都可以多數服從小數之下否決!!!(多謝功能組別)
咁個社會仲講乜公平?
如果個社會公平,有哂機會俾我但我無握好!咁係我有問題!我認!
但社會唔公平!我幾努力都無基會!!咪有民怨民憤囉!

只有一個公平公正的社會.先可以化解到個D矛盾呀!

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-10, 01:11 AM   #604
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章
即係呢.香港而家最大問題係乜??唔公平囉!!!
香港經濟點好都無用(恒指二萬幾點,樓價7000+一呎),但有幾多人分享到??

因為個D政策唔公平!議會唔公平!連公平兢爭法,扶貧基金都可以多數服從小數之下否決!!!(多謝功能組別)
咁個社會仲講乜公平?
如果個社會公平,有哂機會俾我但我無握好!咁係我有問題!我認!
但社會唔公平!我幾努力都無基會!!咪有民怨民憤囉!

只有一個公平公正的社會.先可以化解到個D矛盾呀!
不不..我知道..
但感覺好像"某一些人"用這個普選作政治本錢來上位
我從他們的言論感覺有些不安,有好多所謂政肛大多言詞空泛.
擔心選到變番第個樣
當然我明白不變則亡這個道理..但現時還未有一個人令我有信心投佢一票~_~
先聲明立場
我不是五毛
我是支持普選的

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-10, 02:48 AM   #605
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
不不..我知道..
擔心選到變番第個樣
當然我明白不變則亡這個道理..但現時還未有一個人令我有信心投佢一票~_~
先聲明立場
我不是五毛
我是支持普選的
咁出得黎撈政治飯,
就一定係撈政本錢,
邊個都係一樣(除左或者存在既聖人...)

問題係佢做既野符唔符合你既所想,

普選唔係要造就一個救世主
而係造就一個必須對人民負責的政府

所以你見唔到救世主唔係問題既所在,
就算係唔知揀邊個,
特首同議員同樣會自己產生,
你唔揀,就佢地圍內自己揀,
品質同樣冇保障,
只係少左保障自己既權利

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-10, 03:30 AM   #606
waitwait
クリストファー

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDfattykin
我發覺宜家香港既政制連我舊時讀IVE裏面既學生會都不知

如果有人覺得學生幹事會主席係廢既,可以召集會員大會動議罷免佢,只要過半數會員投票及支持多過反對就ok

香港特首!?就算300萬上街叫佢落台佢賴死唔走都吹佢唔漲

以家下既制度同文化就算一人一票選既特首 出到黎我覺得都會唔會太大分別...

當然... 有人出黎爭取總好過冇~

舊 04-23-10, 06:45 AM   #607
メソウサ
The One

都話香港人搞笑
因為覺得政客係響度撈緊著數,就可以可見o既自身利益保障都唔要唔爭取
"我做乜要投票幫你撈政治著數呀?"
自己公民權利可以講到同魚蛋篇d魚蛋d甜醬冇分別 - 自己唔要都冇所謂,最緊要人地連疑似著數都拎唔到
大家攬炒味叫公平囉

此篇文章於 04-23-10 09:43 AM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-10, 06:52 AM   #608
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
引用:
不不..我知道..
擔心選到變番第個樣
先聲明立場
我不是五毛
我是支持普選的
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
咁出得黎撈政治飯,
就一定係撈政本錢,
邊個都係一樣(除左或者存在既聖人...)

問題係佢做既野符唔符合你既所想,

普選唔係要造就一個救世主
而係造就一個必須對人民負責的政府

所以你見唔到救世主唔係問題既所在,
就算係唔知揀邊個,
特首同議員同樣會自己產生,
你唔揀,就佢地圍內自己揀,
品質同樣冇保障,
只係少左保障自己既權利

此篇文章於 04-23-10 06:56 AM 被 K.LIFE 編輯。
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-10, 09:48 AM   #609
機動盜賊首領-電

引用:
不不..我知道..
擔心選到變番第個樣
先聲明立場
我不是五毛
我是支持普選的
無政治本錢,又無真金白銀又無權無勢,點同政權爭取乜乜物物??
所有政治人物要同權勢爭取乜乜物物都一定要有民意基楚,有人支持先做到嘢.

爭普選係個議題(所有泛民主派都爭取緊),唔係政治本錢.
政治本錢係佢地個d支持者.佢地背後的政治團體,金主.無哩d支持者,團體,金主佢地跟本乜都做唔到.

第時變左樣?咪唔好再俾票佢囉.04年我投民協,08年我投社民.12年我可以投返民協都得架.

早排有人講個個兩隻獅子的故事.

http://blog.udn.com/PresidentFang/683677

有得揀的話,一定比無得揀好.
雖然開頭大家未識個遊戲規則時可能會有問題.
但玩多幾次熟習左個遊戲規則,就識得揀架啦.
無信心投佢地票.覺得最部都係契弟.
咁咪投俾一個無咁契弟個囉.最重要係今次揀錯,仲有下一次嘛.

舊 04-23-10, 10:02 AM   #610
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
有得揀的話,一定比無得揀好.
雖然開頭大家未識個遊戲規則時可能會有問題.
但玩多幾次熟習左個遊戲規則,就識得揀架啦.
無信心投佢地票.覺得最部都係契弟.
咁咪投俾一個無咁契弟個囉.最重要係今次揀錯,仲有下一次嘛.
講真,世上契弟何其多,你寧願自己揀一個契弟出黎心甘命抵
抑或人地幫你搵個契弟屈機令你心有不甘先?

舊 04-23-10, 10:19 AM   #611
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
我諗樓上唔係話佢唔想投票 or 唔支持普選, 只係話而家出嚟選呢幾個人好似信唔過o者.

投票當然希望投俾一D信得過既人啦.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-10, 10:31 AM   #612
メソウサ
The One

城市論壇講停車熄匙喎

舊 04-23-10, 10:38 AM   #613
機動盜賊首領-電

引用:
作者: ahleung 查看文章
我諗樓上唔係話佢唔想投票 or 唔支持普選, 只係話而家出嚟選呢幾個人好似信唔過o者.

信任係需要時間架,真係要睇佢信唔信得過咪google下佢地囉.

仲有就係投票唔一定係支持架,我因為反對1號,所以我投俾2號都得架

舊 04-23-10, 10:42 AM   #614
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: ahleung 查看文章

明,俾著我都想
但係咪真係半斤八兩咁理想?

記住,而家既局勢
一係投票表態,一係唔投票就會有人自行腦補代表你表態
與其費時失事,點解唔親力親為?
最怕你今次唔表態,下次你連搵個肆正d既俾你投票都冇呀sosad

舊 04-23-10, 11:46 AM   #615
機動盜賊首領-電

http://paper.wenweipo.com/2010/04/23/HK1004230009.htm

白韻琴下戰書 邀黃毓民公開辯論
白韻琴昨日在挑戰書中指,黃毓民與其代言人近日對她在年齡與各方面「抹黑染紅」,「為香港的民主,為向下一代示範口才和真風采,接蕉吧。不然『癲狗』淪為『無聲狗』,你都唔想」。

連續兩個論壇都缺席的人,有面目講d咁嘢??

舊 04-23-10, 12:05 PM   #616
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
引用:
http://paper.wenweipo.com/2010/04/23/HK1004230009.htm

白韻琴下戰書 邀黃毓民公開辯論
白韻琴昨日在挑戰書中指,黃毓民與其代言人近日對她在年齡與各方面「抹黑染紅」,「為香港的民主,為向下一代示範口才和真風采,接蕉吧。不然『癲狗』淪為『無聲狗』,你都唔想」。

連續兩個論壇都缺席的人,有面目講d咁嘢??
白婆婆不嬲都真心架啦
根本目的係班C9

舊 04-25-10, 12:38 PM   #617
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: メソウサ 查看文章
城市論壇講停車熄匙喎
台上台下都有自由黨....擺明今次要拎返面子
因為呢個議題好穩陣,冇中招位
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-10, 09:14 PM   #618
大懶財
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDJACKYSIN

轉高登....
http://forum6.hkgolden.com/view.aspx...essage=2265729

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-10, 10:01 PM   #619
Hunter

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 大懶財 查看文章
聲大大, 無貨賣
不過從一開始已經估到地產商一定唔會咁睬佢

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-10, 10:04 PM   #620
メソウサ
The One

明明就係地產商鍊住你班高官喉嚨同退休財路
乜官會以為家陣仲係港英時代咁有bargaining power

舊 04-26-10, 12:17 AM   #621
三四
Crazy Gamer
掃貓器

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: メソウサ 查看文章
明明就係地產商鍊住你班高官喉嚨同退休財路
乜官會以為家陣仲係港英時代咁有bargaining power
睇下李明逵(雖然唔夠佢咁高級),
就知係某D高官先要...

舊 04-26-10, 12:21 AM   #622
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:

鄭局長反應真係好慢,
以佢既辦事效率,
香港好快會被邊緣化

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-10, 12:48 AM   #623
三四
Crazy Gamer
掃貓器

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章

鄭局長反應真係好慢,
以佢既辦事效率,
香港好快會被邊緣化

嗱咁講真,
青海都隔左成個月先震

舊 04-26-10, 12:48 AM   #624
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
真失望.

之前咁理直氣壯, 仲以為同地慘商夾好晒一齊做吓戲添. 點知原來係獨腳戲. 仲要即刻俾人柴台
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-10, 01:01 AM   #625
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
引用:
真係講就__,做就__

論壇跳轉