Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-30-06, 11:51 AM   #1
#1plus1#
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
原來捉小販係拎人命較飛

【東方日報專訊】食環署小販管理隊部分人員為求立功爭表現,採用「便裝突擊方式」掃蕩小販,誰料引起軒然大波。八名小販管理隊隊員昨午用外套遮掩制服,於長沙灣青山道突擊掃蕩無牌小販時,當行近目標,近四十名小販慌忙「走鬼」,其中一名售賣手袋及服裝的男子慌忙衝出馬路逃避,慘被一輛貨車撞至彈開兩公尺,頭部先落地重創,送院搶救至昨深夜仍情況危殆。闖禍後,同行的販管隊隊員紛紛脫下便衣外套,露出不齊整制服,大批小販及途人包圍他們,怒斥「殺人兇手」,警員趕至協助販管隊「脫險」。

-skip-

source: http://hk.news.yahoo.com/060329/10/1mir2.html
我依家先知小販隊捉小販係拎人命較飛.
小販自己衝出馬路被車撞捉佢o個係殺人兇手.
乜那些小販合法擺檔咩?人地推佢出馬路俾車撞咩?
班人同寫稿的人完全顛倒是非黑白
又定話我的價值觀已經不合時a

#1plus1# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 11:58 AM   #2
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>大批小販及途人包圍他們,怒斥「殺人兇手」,警員趕至協助販管隊「脫險」。
自己人係激動d, 但係一般市民都係咁諗?!

唔走邊會比車撞?
唔犯法洗乜走?

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 12:03 PM   #3
sigma
God of Gamer
BAN!!BAN!!

註冊日期: Sep 2003
白粉報d老編跟本食左忽得忽上腦架啦

網上女性權益守護神
sigma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 12:06 PM   #4
hk_boy
Ultimate Gamer
諸行無常 諸法無我

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDSwitch
Nintendo Switch IDPS Vita
3DS Friend Code0123 4567 8900
PSN  IDXBox one
XBox Live GamertagPlayStation 4
白粉報真係......

日本(本州)縱斷した,オレは~!
遙かなる時空,異形の月!
セガサミーホールディングス株式会社
hk_boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 12:13 PM   #5
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
睇報紙唔該睇多幾份!!
或者睇D公信力好少少ge!
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 12:15 PM   #6
[KIT]

註冊日期: Sep 2002
咁樣算係草菅人命?

中文水平問題?

[KIT] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 12:53 PM   #7
Minga
Je T'aime

註冊日期: May 2002
【東方日報專訊】食環署小販管理隊部分人員為求立功爭表現,採用「便裝突擊方式」掃蕩小販,誰料引起軒然大波。八名小販管理隊隊員昨午用外套遮掩制服,於長沙灣青山道突擊掃蕩無牌小販時,當行近目標,近四十名小販慌忙「走鬼」,其中一名售賣手袋及服裝的男子慌忙衝出馬路逃避,慘被一輛貨車撞至彈開兩公尺,頭部先落地重創,送院搶救至昨深夜仍情況危殆。闖禍後,同行的販管隊隊員紛紛脫下便衣外套,露出不齊整制服,大批小販及途人包圍他們,怒斥「殺人兇手」,警員趕至協助販管隊「脫險」。

傷者彭棠(三十七歲),又名彭東尼,與三十八歲姓宋的女性友人拍檔做小販,售賣成衣及手袋。據悉,彭有親密女友,兩人於深水叅區同居。與彭同居的姓葉女友昨到醫院探彭,她透露彭的腦部有瘀血,壓神經,醫生表示需觀察腦部有否積水及發脹,有機會變成植物人。

闖禍後即「金蟬脫殼」

葉女原任職售貨員,現在無業,生活靠彭,而彭原任職送貨工人,後來兼職小販,每月賺取數千元,部分收入需供養居住安老院的母親,而他每月平均被食環署檢控兩、三次,每次罰款由數百至數千元不等,最慘是貨物被充公,損失慘重。

現場為青山道六五○至六五二號益大工業大廈對開行人路,該處每日中午十二時至下午二時,聚集約五十名無牌小販販賣成衣、手袋及日用品,吸引附近工廠及寫字樓的職員光顧。

昨午一時許,八名販管隊隊員乘坐食環署私家小巴到青山道執勤,為防打草驚蛇,將小巴停泊於大南西街後,八人以便衣外套遮掩制服,並將領帶除下,悄悄走到小販叢中。當他們掀開外套及表露身份後,小販們四散逃走,情況十分混亂,彭與姓宋女拍檔拖手拉車分頭逃走,但被兩販管隊員窮追不捨,宋女走入附近一幢工廠大廈二樓躲避,結果被拘捕。

「我賣衫,又唔係做賊」

而彭慌忙衝出馬路走避,剛巧一輛貨車駛至,司機煞掣不及將他撞倒,彭被撞至凌空飛起再彈開兩公尺外的地上,頭部重創流血,一名男途人見狀立即趨前安慰傷者。此刻,各販管隊員紛紛將便衣外套脫下,展示制服及匆匆結上領帶。

警員及救護員到場,將彭送院治理,在場為數近五十名小販及途人將八名販管隊隊員重重包圍,怒罵他們「草菅人命」。由於群情洶湧,隊員立即向警方求助。

大批警員接報到場,安撫群眾情緒及了解事件後,有數名目擊者表示願意挺身而出,指證事發時誰人出錯,擾攘半小時後,群眾接受勸喻散去,宋女涉阻街及無牌擺賣,被販管隊員帶走,其後獲准保釋。

宋女稱,她與彭棠合作兩年多,在不同地方擺賣,幫補生計,她怒斥販管隊穿便衣拉人是「冷血、冇人性、冇血性」。她又批評販管隊只顧將她押上車,阻止她查看彭的情況,「我賣衫,又唔係做賊,個拍檔(彭)畀車撞倒,有乜理由唔畀我去睇佢?」

=========================================================
食環署職員穿便服需特准
3月 30日 星期四 12:45 更新

香港食物環境衛生管理職級職員工會副主席黃福順表示,食環署職員須獲總督察級批准才能穿便服執行任務。

對於有食環署職員被指沒有穿制服執行任務,並牽涉昨日一名小販車禍受傷事件,黃福順在一個電台節目表示,相信當時職員只是視察環境,但被小販認出身分,才展開追捕。他強調,食環署職員執行職務時會以安全為先。

此篇文章於 03-30-06 12:55 PM 被 Minga 編輯。
Minga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 12:55 PM   #8
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
如果D食環真系唔理個傷者,淨系汁邊睇
呢班人都冇乜人性

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 01:08 PM   #9
boss

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDboss_manchun
自己身冇屎駛乜走呀,唔走咪唔會俾車撞lor
冇話我黑心
boss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 01:11 PM   #10
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: DC 97
如果D食環真系唔理個傷者,淨系汁邊睇
呢班人都冇乜人性
之前都有topic 爭論過,
冇急救知識ge話就唔好攪個傷者, 報警後等白車

舊 03-30-06, 01:19 PM   #11
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
今時今日,唔著便衣應該好難捉到無牌小販咯,d小販咁多天文台

我估當時既小販同市民,見到有人比人撞到,心態上一面倒幫小販都可以理解

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 01:41 PM   #12
DC 97
The One

Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
引用:
作者: 真!DC
之前都有topic 爭論過,
冇急救知識ge話就唔好攪個傷者, 報警後等白車
唔系話救
打電話CALL POLICE或上前睇下傷勢都要呱

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 01:43 PM   #13
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: DC 97
唔系話救
打電話CALL POLICE或上前睇下傷勢都要呱
咪就係得個睇字囉...仲做得d乜?

我都認同大家講法, 你自己冇犯事..為咩要走?
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 02:14 PM   #14
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: #1plus1#
有咩關係??

舊 03-30-06, 02:29 PM   #15
古鐵.巨人
Crazy Gamer

PSN  IDterryho_PSNJP
引用:
作者: 91
闖禍後,同行的販管隊隊員紛紛脫下便衣外套,露出不齊整制服
有咩關係??
[文學欣賞mode]句子中使用"闖禍", 是作者對販管隊行為既批判, 而"不齊整制服", 則是作者為特顯販管隊紀律不整所作既渲染手法, 使文章立場更強烈, 販管隊反面形象更清晰, 能夠牽引讀者們的情緒[/文學欣賞mode]
古鐵.巨人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 02:48 PM   #16
ps2eow
Junior Member

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: boss
自己身冇屎駛乜走呀,唔走咪唔會俾車撞lor
冇話我黑心
咪係!
d小販自己犯法仲話人
管理隊見到你梗係追啦
執法呀
唔通差人追賊
賊俾車撞
又話差人係殺人兇手
好心d報紙寫好d啦
ps2eow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 02:56 PM   #17
Dev
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
XBox Live GamertagPhonix Dev
行過報紙檔時, 仲以為食環署唔顧小販管理隊安全做o野...

你比人追唔睇車, 原來係追你o既人錯.
真係勁.

舊 03-30-06, 03:22 PM   #18
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
香港傳媒又表演強項...煽動

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 03:29 PM   #19
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
如果我評呢件事,我會話係不幸囉
咁無牌小販擺街係唔啱呢樣野,個個都知o架啦
小販管理隊捉無牌小販有咩問題?
問題係佢地著住外套,遮住咗制服,行到去人地檔口前幾步先show俾人睇自己係o黎捉佢,咁個小販驚俾人捉先逃跑之嘛
冇人想個小販俾車撞o架,小販管理隊都唔知追個小販會攪到佢俾車撞o架

當然小販管理隊幾乎行到埋去先show俾人睇佢係小販管理隊o黎捉小販,呢樣野係好狗﹝狗但唔代表唔啱﹞,不過佢都係做緊佢要做嘅事啫!一陣小販管理隊唔捉小販,咪又有人投訴佢地吞pot!

D報紙硬係鍾意數XX部隊呢樣唔啱,XX部門又果樣唔啱
攪到好似香港政府部門辨事不力,做唔到野,蠻不講理咁
真係忍唔住要講句「唯恐天下不亂」

舊 03-30-06, 03:40 PM   #20
真!DC
Banned User
奉行我道

根本係一件普通ge交通意外

引用:
作者: 古鐵.巨人
[文學欣賞mode]句子中使用"闖禍", 是作者對販管隊行為既批判, 而"不齊整制服", 則是作者為特顯販管隊紀律不整所作既渲染手法, 使文章立場更強烈, 販管隊反面形象更清晰, 能夠牽引讀者們的情緒[/文學欣賞mode]
新聞報導唔係應該中立d ge咩?

舊 03-30-06, 08:29 PM   #21
雷帝.嘉芙
直路王 彎路亡

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDgabrielaznable
XBox Live Gamertaggabrielaznable
繼韓農示威事件後,又再一次證明香港人太易被煽動
雷帝.嘉芙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 09:08 PM   #22
垣野
Crazy Gamer
唯美主義

註冊日期: Jun 2002
食環署d人隻眼開隻眼閉咪算囉,自己有要跑,雖然小販都有錯,but食環署d人間接攪到小販俾車撞,佢地捉下垃圾蟲好過喇.

ヒカル
垣野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 09:09 PM   #23
Fio

註冊日期: Dec 2001
小販開車車個小販就話姐,唔通差人拉賊時,個賊有咩頭暈身熱都要怪d警察?
小販係有佢做小販o既苦處,不過同小販隊要拉人冇關係吧...

樓上:
如果佢要走就有得佢去駛咩有小販隊o既存在....
最多都係拉到之後"著"情處理...

此篇文章於 03-30-06 09:11 PM 被 Fio 編輯。
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 09:27 PM   #24
垣野
Crazy Gamer
唯美主義

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Fio
樓上:
如果佢要走就有得佢去駛咩有小販隊o既存在....
最多都係拉到之後"著"情處理...
現實係小販遠遠見到小販隊都會走,宜小販隊見到小販走都唔會處處逼人,大家都好做.

ヒカル
垣野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 09:28 PM   #25
真!DC
Banned User
奉行我道

一定個傷者老細ge錯la
比多d人工 佢咪唔洗兼職做小販, 就唔會比人追比車撞

傷者老細先係哩件殺人案ge幕後黑手

論壇跳轉