Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 10-01-16, 05:57 PM   #326
tao08
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
有冇人試過合出黎隻怪同preview個隻唔一樣
tao08 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-16, 07:21 PM   #327
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
我覺得搵到金城同雙葉有D夾硬
全靠新島說明咁就故事突然發展
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-16, 10:05 PM   #328
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
雙葉劇情有 d 唔明
阿媽份遺書俾乜野做手腳 ? 點解要咁做 ?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-16, 10:48 PM   #329
hyakki
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: tao08 查看文章
有冇人試過合出黎隻怪同preview個隻唔一樣
呢個系列既特式,合體事故

我今集唔知做乜重未發生過orz
hyakki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-16, 04:48 PM   #330
婠婠
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
雙葉劇情有 d 唔明
阿媽份遺書俾乜野做手腳 ? 點解要咁做 ?
.

後尾大叔有提到
以雙葉性格,如果知道自己老母俾人殺
一定會暴走 (大叔都知馬沙嫌疑好高)

馬沙為左保證份研究安全落自己袋
最佳方法係令人以為若葉自殺
偽造遺書係要精神面上打擊雙葉
唔深究若葉『點解』會死
因為一深究件事,研究同馬沙就會浮上水面
婠婠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-16, 06:40 PM   #331
hyakki

P5今集既主題明顯係"反逆"
從青少年既角度出發對待社會各種唔公道既事情

不過今次主角既個性強烈程度真係大過晒之前咁多代主角
雖然作為玩家角色,長期都無口無表情...
但所有動畫部份,主角都會笑得好煞氣,而且每次出任時都會大叫"SHOW TIME"
再加上好多細節...我諗其實主角真實係一個非常之強表演慾非常之強反抗心既青少年
CV揀老馬修真係揀得太岩
舊 10-03-16, 12:45 AM   #332
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
通關感想

今次基本各方面係比前兩作神好多。
角色升COOP變得更重要,有支援能力,而呢D有D係RPG基本有(交替角色),亦有D係強化。
時間變得更唔夠用,比以前有更多活動,而自由活動時間又少左(要預告狀、改變迷宮認知多一兩日)
好既地方同大家覺得既差不多,講D唔同既感覺。

主角應該有無口之中最唔似無口,都睇得出性格,好多劇情都有對白。
其他角色比4淡既原因主要係4係以打倒同伴後加入、而佢地要面對自己既另一面,每個人都有自己煩惱要承擔既野,但5既龍司其實最路人,由頭到尾都無野承擔,佢只係好正常覺得做怪盜好玩,想一直玩落去既少年。
長鼻子今次最多劇情?而且特別,竟然係假既,今次雙子助手合一果幕好正!
不過4既佈局較正,由番長第一日入城,握手已經係。

迷宮真係以怪盜會去既地方都出哂,城堡、美術館、銀行、古墓、賭場、遊輪。

PERSONA︰今次D P有D失望,初期P除左杏同春之外都幾型,但進化之後,會長(變型金鋼?)明明轉圈用技好鬼型,龍司做咩係齊天大聖!?呢隻本身有開的,甘樣只係抽出黎,落基又係,比左明智用

塔羅牌︰真畫既好有今集既特色,但張張都好怪好邪惡,太陽曬死兩骸,死神斬左個頭,唔明點解女教皇手持咸書?

音樂方面個人都係鍾意3,4果種多D,今次ED聽得無FEEL

有D地方奇怪,應該仲有加強版︰
讶姐審判既支援係????,應該係有野
最後果到講主角同莎係升降機相遇好巧合,特別提呢到好怪
總覺明智果下係未死,雖然講左失去反應

認知世界︰呢點其實幾正,因為甘可以合理出現甘多迷宮,而且有D用日常現實既認知,貓變車果到係講唔知點解人會有甘既認知,所以佢變到(唔釋錯的話),應該係龍貓架車。銀行果到龍司叫佢拎秘密武器就話自己唔係多啦A夢
特別最後D人唔承認怪盜團,所以佢地消失。

唔係係自己留意左時事政治定真係D GAME加入多左政治?P5都好現實甘講,最後果到真係現實到無人有,大眾明知係錯,但只想唔洗理甘多,平平安安過日子就得,即使係錯、會死都無所謂,只想係呢個似自由非自由既牢裡

希望ATLUS快D出新作!
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 07:57 AM   #333
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
貓變車我第一個諗到係龍貓梗
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 08:29 AM   #334
wang2009hk
Game Master

註冊日期: Nov 2009
3DS Friend Code2750 1121 2042
PSN  IDWang2008hk
XBox Live Gamertagwang2007hk
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
不過怎樣也是真正的好同伴,望向p3......(唉)
p3伯這樣最大問題還不是鬼太郎~XDDD

你看P3P的哈姆子...所有同伴就變正常啦~XDDD

================================================

P5這代的寶石怪..用來補圖鑑超方便的...
技能又方便調整

舊 10-03-16, 08:29 AM   #335
wang2009hk
Game Master

註冊日期: Nov 2009
3DS Friend Code2750 1121 2042
PSN  IDWang2008hk
XBox Live Gamertagwang2007hk
引用:
作者: 野良猫 查看文章
貓變車我第一個諗到係龍貓梗
貓車自己就吐糟了啊~XD

舊 10-04-16, 01:05 AM   #336
hyakki

今次玩HARD都係早期難少少

後期一堆COP既技能支援已經令戰鬥變超易
最癩係剛毅既COP最快51LV時就可以MAX,之後就可以直接比錢合高過自己LV既P...玩HARD其實都係打新島BOSS戰之前就可以有51 LV...
今集唔想太屈機所以未合源義經,但比D錢合左濕婆出黎已經無經咁滯
舊 10-04-16, 11:21 AM   #337
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Hard mode 亂升 corp 表示:
鴨田玩到喊
班目先打眼同鼻唔難
金城送岩野無難度
獅子一 take 過
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-16, 11:42 AM   #338
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
Hard mode 亂升 corp 表示:
鴨田玩到喊
班目先打眼同鼻唔難
金城送岩野無難度
獅子一 take 過
由手機版發出
獅子裝左物反射可以hea擋都贏
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-16, 06:18 PM   #339
Orage
Game Master
ディバゲ,ありがとう

註冊日期: Nov 2002
PSN  IDIris02320
太陽個coop要點先可以入牛丼屋バイト…聽完個議員講野都入唔到

舊 10-04-16, 06:29 PM   #340
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: Orage 查看文章
太陽個coop要點先可以入牛丼屋バイト…聽完個議員講野都入唔到
牛丼屋要你可以真正晚上自由活動才能做,做了兩次才會正式認識識議員

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-16, 06:30 PM   #341
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: Orage 查看文章
做兼職要落渉谷車站個招聘廣告區度申請
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-16, 07:45 PM   #342
aquarius
Game Master

關於coop方面有D故事比主線迷宫仲好
好似醫生同三島咁
三島嗰個如有得發展可以係爆機後隱藏boss
舊 10-05-16, 12:22 AM   #343
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing

至理明言 好彩去到11月~12月果時怪盜團終於體現到呢樣野

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-16, 01:31 AM   #344
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
終於爆一周

隻驚所有野都話緊比我地聽佢一定留左好多野係加強版度

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-16, 08:17 PM   #345
Lamsze
Crazy Gamer

人質個獎杯有無邊到好屈D?
人品太好?一週一開始出過一次
舊 10-06-16, 11:29 PM   #346
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
有問題想請教

點解係PS STORE搵唔到堆DLC既? (日服)

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-16, 11:36 PM   #347
aquarius
Game Master

引用:
作者: GN00508771 查看文章
有問題想請教

點解係PS STORE搵唔到堆DLC既? (日服)
如果喺game個位開係咁
不過上用PS store上DLC又會搵得番晒
舊 10-06-16, 11:44 PM   #348
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: aquarius 查看文章
如果喺game個位開係咁
不過上用PS store上DLC又會搵得番晒
原來係咁

唔該哂

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-16, 04:43 PM   #349
Lamsze
Crazy Gamer

人質係咪大佬(包刈り取るも)、低lv過自己既唔會出現?
舊 10-08-16, 06:32 PM   #350
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
新手問題,邊度有SP藥賣??

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] ペルソナ5 Persona 5 | PS3, PS4 | 已售 money 電視遊戲討論版 752 11-27-19 02:27 PM
THE END THANK YOU 風間鈴木仁 買賣專區 3 08-29-16 02:13 AM
[多機種] [攻略區]Metal Gear Solid V: The Phantom Pain 攻略專區 鐵之侍 攻略及心得交流區 1394 03-17-16 12:24 PM
人中之龍 維新 攻略專區 - 幕末無間道 鐵之侍 攻略及心得交流區 679 08-31-14 10:57 PM
[多機種] [PS4, PS3, Vita] MLB 14: The Show | PS4:1080p 60fps ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 3 04-17-14 11:50 PM

現在的時間是 02:53 AM

手機版 | APP版