Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-01-13, 05:13 PM   #176
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: mario0606 查看文章
估到啦,生果點會唔做。
不過唔留意真係唔知男既畫咗格仔

舊 06-01-13, 11:18 PM   #177
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
SO FAR,在下真係冇呢條底線,道德操守呢樣野在下只會對自己要求,唔會對他人要求,正如在下工作凌晨一、兩點/公眾假期都CHECK公司E-MAIL,不過從來唔會要求同事/廠跟在下做。
但係攻擊行為就完全係另一回事。
你咪強迫緊其他人唔可以對人有要求囉......
自己有道德要求,但又無底線,已經唔知你講乜
都係咁講,你選擇唔理係無問題,但點解有人出聲勤阻反而係出聲果個人錯...

仲有道德係應該隨住社會文明度提升
原始部落無著衫出街呢個概念,咁佢地條條fing出街有無道德?著衫係義務定係超義務?唔著對其他人無影響喎
但換轉香港已經犯左法
點講得通呢

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 11:23 PM   #178
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: mario0606 查看文章
上載相片的網民Wing Wong指出,她............

Agree:如果真係特登扮野而唔去讓既的確係唔應該,但係拍埋人地個樣上網公審果個仲衰仲冇品

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 11:29 PM   #179
Viper II
↘みもりんっ

PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
諗一諗點解唔俾係街裸體個道德由來先
我覺得係義務, 唔著係會影響人

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 11:39 PM   #180
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: Viper II 查看文章
諗一諗點解唔俾係街裸體個道德由來先
我覺得係義務, 唔著係會影響人
咪話社會文明唔同
係原始部落個個女人打出個胸都無人覺得影響到人,黎到呢度就我同你都覺得有影響囉

個篇野係咁易睇左,連孝順父母,尊敬長輩都歸納左呢邊喇
咁有個死小孩當街扭計鬧父母,我睇唔過眼走去鬧佢一句忤逆仔,咁最錯果個就係我?

舊 06-01-13, 11:40 PM   #181
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: ZlWS 查看文章
上載相片的網民Wing Wong指出,她............

Agree:如果真係特登扮野而唔去讓既的確係唔應該,但係拍埋人地個樣上網公審果個仲衰仲冇品
有相未?呢O的聖人真係要朝拜O下。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 11:53 PM   #182
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
http://news.163.com/12/0810/21/88IUBGUR00014JB6.html

8月10日早上,上海新華路淮海西路口,一名老人躺倒在地滿頭是血,圍觀路人無人敢扶,引騎車經過外國女子大罵。微博稱,圍觀群眾打120得到的回答是無車無法調配,外國女子看著地上的血痛哭,還出錢給身邊的圍觀者說幫忙交醫藥費,目前老人已清醒。

呢個外國女人起香港實比網民批鬥
幫人你就幫人啦,
每個途人都有袖手旁觀既權利,
仲乜要大罵其它人唔幫手?

可能途人好累所以冇力幫手,對腳雖然走得好快,但對手已經累到抬唔起
可能途人夜晚OT左十幾個鐘得返半條人命,要趕住生命燃燒殆盡之前返屋企訓覺,
可能途人腰骨痛扶唔起個老人,唔通有病行街要貼醫生紙上額頭?

外國女人唔清楚中國人生活壓力就強佔道德高地痛罵途人
呢D就係強逼道德

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 12:06 AM   #183
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
http://news.163.com/12/0810/21/88IUBGUR00014JB6.html

8月10日早上,上海新華路淮海西路口,一名老人躺倒在地滿頭是血,圍觀路人無人敢扶,引騎車經過外國女子大罵。微博稱,圍觀群眾打120得到的回答是無車無法調配,外國女子看著地上的血痛哭,還出錢給身邊的圍觀者說幫忙交醫藥費,目前老人已清醒。

幫人你就幫人啦,

可能途人好累所以冇力幫手,對腳雖然走得好快,但對手已經累到抬唔起
可能途人夜晚OT左十幾個鐘得返半條人命,要趕住生命燃燒殆盡之前返屋企訓覺,

呢D就係強逼道德
如果讓座同救人可以咁類比,就真係唔洗點討論囉。

舊 06-02-13, 12:08 AM   #184
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
引用:

幫人你就幫人啦,

呢D就係強逼道德
強國唔同情況,因為太多幫完人反被屈既案例,
一陣個老人/佢家人屈你係兇手,個外國女人分分鐘就由旅遊變勞改,
琴晚返夜返左15小時(18:00-9:00)
全晚係4X度機房整野,全身濕哂,
今早收工搭地鐵返屋企,一入車廂我唔敢坐低,
我只係企係門口,我後面坐住既幾個人即刻彈起身,
有位啦,但冇人肯坐,我雖然好攰,唯有坐低係我份十幾KG既工具箱上,
由東涌站一直到荔景都冇人坐。
註:9:00返工時間。

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 12:57 AM   #185
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: 2dn 查看文章
如果讓座同救人可以咁類比,就真係唔洗點討論囉。
咁都比到?直頭痴線

E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
舊 06-02-13, 01:10 AM   #186
Viper II
↘みもりんっ

XBox Live GamertagViper II DNA
引用:
咪話社會文明唔同
係原始部落個個女人打出個胸都無人覺得影響到人,黎到呢度就我同你都覺得有影響囉
所以道德係因時代文化不停改變
不過同而家讓座個討論好似唔係咁關係

引用:
個篇野係咁易睇左,連孝順父母,尊敬長輩都歸納左呢邊喇
咁有個死小孩當街扭計鬧父母,我睇唔過眼走去鬧佢一句忤逆仔,咁最錯果個就係我?
首先, 孝順父母,尊敬長輩歸納入道德係無錯
但係道德有時唔係做就o岩唔做就錯既野
好似捐贈咁, 唔係唔做就錯既野黎

有D行為係你享受你既自由, 而令到其他人(尤其係一大班人)有害既
例如隨地小便,隨地吐痰呢D
唔洗拗, 而且有法例啦

有D行為係你犧牲你既權益, 而令到其他人(尤其係受眾較少既)有益既
例如捐贈, 或者醫生自願去D危險地方救人
唔做會唔會話佢錯呢

你個例子唔係好適當
因為你予設左死小孩係唔o岩
只要一個人無理取鬧, 佢地係咪父子關係, 你都會話佢
又掉轉如果無理既係父母或者長輩, 係咪後輩唔順從佢地既你又鬧佢忤逆仔?
道德本身就唔係只有一套放諸四海皆準既標準
孝順父母,尊敬長輩結果都唔係道德絕對黎

每一項道德行為本身都應該分開諗
但係要類比, 係比較相似捐贈既情況
另外而家有個拗既情況係用唔同既道德判斷的理論, 得出左唔一致既結果
等如個power point個偷藥的故事
唔同於隨地小便,隨地吐痰, 點判斷個結果都一致

又例如咁:
你買左坐位飛, 你見到個老人家買企位飛
咁呢個情況又如何呢?

我唔係鼓勵人唔讓座
不過唔讓座我又真係覺得鬧唔到

舊 06-02-13, 01:25 AM   #187
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
其實而家係討論緊
1.應否讓座與老人, 定
2.應否post不讓座者相片上網?

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 01:31 AM   #188
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
其實
當連要唔要讓坐都要討論O既時候
已經証明香港人俾強國人同化左

舊 06-02-13, 01:41 AM   #189
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
拍片個人係賤,都唔代表唔讓座呢個行為係岩
如果身體有問題不在此限就無謂多講,但一個無病無痛既人見到有需要既人讓唔讓呢?根本無需要討論吧

我自己得閒的話有位都會霸坐定先,再留意下有無人需要,因為預左無咩人會讓
但如果有條友大大聲叫人讓坐,我就點都會坐定定
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 01:45 AM   #190
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: 忍者 查看文章
其實
當連要唔要讓坐都要討論O既時候
已經証明香港人俾強國人同化左
呢樣真...人格越低 道德標準越低

跟本冇需討論...

遲d強姦阿媽/家姐/阿妹...都會有"包容""和諧"討論空間

此篇文章於 06-02-13 01:49 AM 被 超合Game魂 編輯。
超合Game魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 02:17 AM   #191
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
其實而家係討論緊
1.應否讓座與老人, 定
2.應否post不讓座者相片上網?
問題

1.應否讓座與老人?
2.應否責備不讓座的人?
3.應否進行網上公審?

延伸討論

1.1 考慮讓座的時候,應該如何取捨?
 a)先考慮讓座的理由,可以讓座就讓座.
 b)先考慮不讓座的理由,可以不讓座就不讓座.
 c)考慮雙方的理由,由自己的愛好決定讓座與否.
1.2 上文中a、b、c支持者與公民道德水平有何關係?
1.3 港人愛好人情味濃厚的國家,討厭冷漠的國家,是否待人以嚴律己以寬?
1.4 受到道德審判者不禮貌提醒,應該立刻修正錯誤還是堅持錯誤?這樣是否把責任推給道德審判者?

2.1 第三者有否擔當道德判官的權利?
2.2 拒絕超義務行動應否承受道德非難?
2.3 道德非難該如何進行?
2.4 道德判官是否人權敵人?

3.1 網上公審有公義嗎?
3.2 甚麼情況才能啓動網上公審?
3.3 網上公審有甚麼需要遵從的操守?

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛

此篇文章於 06-02-13 02:21 AM 被 大山椒魚 編輯。
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 02:21 AM   #192
Viper II
↘みもりんっ

引用:
問題

1.應否讓座與老人?
2.應否責備不讓座的人?
3.應否進行網上公審?

延伸討論

1.1 考慮讓座的時候,應該如何取捨?
 a)先考慮讓座的理由,可以讓座就讓座.
 b)先考慮不讓座的理由,可以不讓座就不讓座.
 c)考慮雙方的理由,由自己的愛好決定讓座與否.
1.2 上文中a、b、c支持者與公民道德水平有何關係?
1.3 港人愛好人情味濃厚的國家,討厭冷漠的國家,是否待人以嚴律己以寬?
1.4 受到道德審判者不禮貌提醒,應該立刻修正錯誤還是堅持錯誤?這樣是否把責任推給道德審判者?

2.1 第三者有否擔當道德判官的權利?
2.2 拒絕超義務行動應否承受道德非難?
2.3 道德非難該如何進行?
2.4 道德判官是否人權敵人?

3.1 網上公審有公義嗎?
3.2 甚麼情況才能啓動網上公審?
3.3 網上公審有甚麼需要遵從的操守?
俾個like你

--------

唔係所有野都非黑即白
鼓勵人讓座, 但唔會XYZ人唔讓座,冇absolute right or wrong

此篇文章於 06-02-13 02:49 AM 被 Viper II 編輯。
舊 06-02-13, 02:27 AM   #193
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
問題

3.應否進行網上公審?

但可以進行網上鬧,唔post相

不過,同一句話但唔post相,係冇回嚮的

=========================================================
呢單野又點睇!
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=678

舊 06-02-13, 03:08 AM   #194
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
所以道德係因時代文化不停改變
不過同而家讓座個討論好似唔係咁關係

我唔係鼓勵人唔讓座
不過唔讓座我又真係覺得鬧唔到
點會無關係,而家就係道德水平直插緊,即係文化水平都一樣直插緊丫...

>>當連要唔要讓坐都要討論O既時候
>>已經証明香港人俾強國人同化左
已經好幾個人提出過呢樣

仲有如果分得咁細,捐錢同讓座都唔係同一層次
捐錢個範圍好空泛,施同受都係,對象唔清晰
讓位就唔同,如果成個阿伯腳軟軟咁企係度,或者9個月0既大肚婆咁樣企正係面前,咁樣都無人起身的話何止鬧到,鬧鑊甘都仲得啦
就算無人出聲,見到咁0既情況,大多數人係諗"D人好過份"定係"唔讓都係應份"先?而家講到係你有前者想法已經侵犯左其他人坐0既自由咁喎
"請讓座有需要人士"本身已經係有禮貌0既命令句黎...

>>又掉轉如果無理既係父母或者長輩, 係咪後輩唔順從佢地既你又鬧佢忤逆仔?
>>道德本身就唔係只有一套放諸四海皆準既標準
>>孝順父母,尊敬長輩結果都唔係道德絕對黎
咁咪即係好似前面咁,一黎就前設左一大堆特別case,又跛左呀,有病呀,ot呀咁去判斷一般情況
但基本上你見到有人不孝已經會覺得不爽架啦,點知成班人走出黎前設左一定係老豆衰個仔迫不得已?

此篇文章於 06-02-13 03:18 AM 被 sugihara 編輯。
舊 06-02-13, 03:25 AM   #195
無賴男
復仇勇者

註冊日期: Mar 2002
XBox Live Gamertagsteve ng714
引用:
作者: knight-philip 查看文章
不是影相本人自己沒有位嗎?(跟老人家們一起剛上車的)

同意人家不讓座是一回事,放上網又是一回事

有些人認為很累的時候讓座是不合理
但是我試過連站著都可以入睡的情況之下都照讓座
一切只是看你"對良心的責任感"X"對肉體的責任感"的對比如何而已
(我一直認為覺得良心不重要的人,就應該好好以此為榮,而不是惱羞地去攻擊人,就似早前巴士夢想那單一樣)

不同意對方不讓座的話可以罵對方,可以用道理"車埋去"
但是在背後放上網,還要把對方塑造一個很差的第一印象就不太公平了
睇左幾頁,你最似樣講到main point~~

的確放上網果個人也做錯左 只因為人地 有沒有人情味 讓座與否 就去網絡世界點人相批判別人 有點無品

但另一件事是累同會憐忟別人之心亦都係教養品德方面影響的
就算多累都好 我都會讓比有需要o既人, 因為累絕對唔係個人能力所及的問題
但當然頭暈暈有病 自身有傷患困擾就不同啦 做人做好事理應量力而為
至於有人話累都唔得? 依d野心照不宣 人品問題
就好似踢波有人為左目標 踢90分鐘飛沙劈石 跑到無乜氣也會照去追波 你會睇出有heart
依d表現令球迷很窩心也很欣賞
相反有d人踢半場都豬豬油油 行行企企食返幾味一樣...
踢波有無heart 同 有無人情味一樣 自身人品問題,其他理由都係你大愛未夠的藉口姐
但事實上讓唔讓座係岀於自願,每個人立場唔同都有自己道理
但唔好變成很多人撐我累不讓座這是理所當然 就好了

此篇文章於 06-02-13 03:28 AM 被 無賴男 編輯。
無賴男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 03:28 AM   #196
Viper II
↘みもりんっ

如果你加前設
捐錢都可以加前設
如果成個阿伯企係度問你拎錢....
如果有個團體show d相俾你睇邊個好慘...

因為係希望人去犧牲助人
係咪好似而家咁鬧呢

>>>咁咪即係好似前面咁,一黎就前設左一大堆特別case,又跛左呀,有病呀,ot呀咁去判斷一般情況
但基本上你見到有人不孝已經會覺得不爽架啦,點知成班人走出黎前設左一定係老豆衰個仔迫不得已?
不唔不孝個範圍太大啦,你本身一定會理解完人地個background先會話人不孝
同埋孝個定義好廣, 用返D簡單D行為去講

理性討論, 我都未諗答案
咁呢個情況又如何呢?

此篇文章於 06-02-13 03:36 AM 被 Viper II 編輯。
舊 06-02-13, 03:33 AM   #197
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: sugihara 查看文章
你咪強迫緊其他人唔可以對人有要求囉......
自己有道德要求,但又無底線,已經唔知你講乜
都係咁講,你選擇唔理係無問題,但點解有人出聲勤阻反而係出聲果個人錯...

仲有道德係應該隨住社會文明度提升
原始部落無著衫出街呢個概念,咁佢地條條fing出街有無道德?著衫係義務定係超義務?唔著對其他人無影響喎
但換轉香港已經犯左法
點講得通呢
…咪話咗囉,你鍾意所有人同你一樣係你既事,不過唔好唔記得人地可以拒絕。
當然,如果個MK仔係瞓晒D座位,在下又會覺得打佢一身都唔係問題。

咁唔讓座係咪犯法?香港既道德再高都好似未到呢個境界,世界有冇國家有咁法例?

此篇文章於 06-02-13 03:38 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 03:39 AM   #198
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
…咪話咗囉,你鍾意所有人同你一樣係你既事,不過唔好唔記得人地可以拒絕。
當然,如果個MK仔係瞓晒D座位,在下又會覺得打佢一身都唔係問題。

咁唔讓座係咪犯法?香港既道德好似未到境界,世界有冇國家有咁法例?
如果係犯法.根本就唔洗討論咁多板

我覺得成件事跟本就有人小題大做

同埋其實可唔可以集中淨係講件事就算..我見好多人拉埋其他野來比喻其實都幾不設實際.
講讓座又要拉埋捐錢/救人來講都有..

另外我最唔GUR係個D話一上車就霸左個位,等見到有需要既人先讓
係咪一定老人家/孕婦先有需要?其實有時住得遠既人出市區講緊可能長途轉幾程車加企成個鐘...都會想有得坐下.
如果係跟本無需要坐又唔係累既人,真係唔好再係唔係都霸左個位囉.

此篇文章於 06-02-13 03:45 AM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 03:49 AM   #199
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
如果你加前設
捐錢都可以加前設
如果成個阿伯企係度問你拎錢....
如果有個團體show d相俾你睇邊個好慘...

因為係希望人去犧牲助人
係咪好似而家咁鬧呢

>>>咁咪即係好似前面咁,一黎就前設左一大堆特別case,又跛左呀,有病呀,ot呀咁去判斷一般情況
不唔不孝個範圍太大啦,你本身一定會理解完人地個background先會話人不孝
同埋孝個定義好廣, 用返D簡單D行為去講

理性討論, 我都未諗答案
咁呢個情況又如何呢?
仲分坐位同企位我只諗起大陸d火車......
阿伯健步如飛就繼續企無所謂,主觀同客觀佢都唔會有咩問題
如果好似事主形容咁企都企唔穩,梗係搵乘務員處理

而家加前設0既唔係我,係你地係咁幫個mk加前設咋
明明一般情況唔俾人鬧都要被白目,結果就變左開完ot累到爆好委屈

簡單0既行為,落雨個仔唔遮阿媽,或者阿媽行到就斷氣,個仔唔扶佢自己走
第一句就質佢做乜唔理阿媽啦,仲要查家宅咩...

舊 06-02-13, 03:57 AM   #200
Viper II
↘みもりんっ

我咁耐都冇幫佢加前設架

-----------------
咁點解唔讓座呢?

論壇跳轉

現在的時間是 02:14 AM

手機版 | APP版