Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-02-13, 10:48 AM   #226
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: 真!DC 查看文章
忽然覺得個世界好陌生咁

又講多次, 隨便POST人相上網唔o岩
但唔代表唔讓座比更有需要ge人正確

你有病有痛有需要座當然唔需要讓
但前面講到我冇病冇痛都好, 我坐先就有權唔讓, 完全冇問題
你講都冇用,只要當事者/出聲既人/受助者唔信都會入你一套

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 10:52 AM   #227
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
你講都冇用,只要當事者/出聲既人/受助者唔信都會入你一套
咁就係其他人有問題

我只係針對
"我冇病冇痛都好, 我坐先就有權唔讓"有冇問題哩點

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 11:00 AM   #228
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
講到底都係有人分唔清義務同非義務之善行既分別o者,明明已經有幾位版友重覆又重覆咁解釋,仲係有人唔明兩者分別係度搬"小學生已經識"黎反駁(小學生學既野一定岩?),搞到差唔多十頁紙,個討論仲係鬼打牆咁
發財立品係好事,但唔係義務責任,亦無明文規定,更無傳統約定俗成
香港咁多窮人,點解要+X哥負責晒佢地D生活?
唔回饋少少就要當罪人,仲要踩埋上長江中心公審佢?

你唔係+x哥,你又知佢唔係拎晒d錢去開發李氏力場幫香港人擋風?

"無義務就可以唔做啦吹呀"正係道德崩落先兆
the city is dying呀

>>你們現在是100% sure後生男女一定做戲,已經判左刑啦?
你地何嘗唔係當左坐係度就一定係無氣無力?
只係話望第一眼,睇到個有氣有力(起碼四肢健全,有精神玩電話)0既人唔讓俾老人家,基於文明概念點都有d不快感啦
話"佢唔起身無佢乎"都算,而家見到咁反而係第一時間幫佢諗理由,仲要講埋義務責任理性哲學去淡化左佢無公德,唔文明0既表面觀感??原來公德心個priority去到咁後,都唔覺得係低落,反而係無排得咁後0既企係道德高地??

此篇文章於 06-02-13 11:20 AM 被 sugihara 編輯。
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 11:10 AM   #229
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 雷火武 查看文章
如果係犯法.根本就唔洗討論咁多板

我覺得成件事跟本就有人小題大做

同埋其實可唔可以集中淨係講件事就算..我見好多人拉埋其他野來比喻其實都幾不設實際.
講讓座又要拉埋捐錢/救人來講都有..

另外我最唔GUR係個D話一上車就霸左個位,等見到有需要既人先讓
係咪一定老人家/孕婦先有需要?其實有時住得遠既人出市區講緊可能長途轉幾程車加企成個鐘...都會想有得坐下.
如果係跟本無需要坐又唔係累既人,真係唔好再係唔係都霸左個位囉.
如果唔累又無需要坐既人唔比坐的話
我諗成車9成人都要企係度

此篇文章於 06-02-13 11:16 AM 被 MS331 編輯。
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 11:21 AM   #230
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
點解可以咁多頁.....

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 11:23 AM   #231
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
其實公德係公共既責任黎架,比如讓座哩個例子,如果所有人都以個人利益出發,因為覺得自己攰而唔讓座,咁當出現上面果坐骨神經痛版友既情況,就唔會有人讓坐,直到版友可能昏迷跌倒,先會有人出於可憐或同情讓位比版友(係哩點版友靚仔會更快有人讓位架!),或先會有人過黎幫手急救(另一項公德)。

有責任,但無強制性。

此篇文章於 06-02-13 12:00 PM 被 liar 編輯。
liar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 11:24 AM   #232
Hei Man
Crazy Gamer

即係咁,係一個已發展的文明社會,我哋一般會對公民在公眾場所的行為有一些要求,
稱之為「公德心」,例如:

- 不隨地亂拋垃圾吐痰
- 排隊,唔打尖
- 不大聲喧鬧
……諸如此類

在我看來,讓座予老弱傷殘都係其中一類。(當然,如果你本身都係困難而不能讓座就不在此限)

尋尋覓覓  冷冷清清  悽悽慘慘戚戚
乍暖還寒時候  最難將息
三杯兩盞淡酒  怎敵他晚來風急
雁過也  正傷心
卻是舊時相識  滿地黃花堆積
憔悴損  如今有誰堪摘
守著窗兒   獨自怎生得黑
梧桐更兼細雨   到黃昏點點滴滴
這次第  怎一個愁字了得

Hei Man 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 11:27 AM   #233
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 查看文章
點解可以咁多頁.....
引用:
作者: 真!DC 查看文章
忽然覺得個世界好陌生咁
我都想知點解
本來諗住無公德心梗抵鬧啦,點知係我先至抵俾人鬧
就黎講到教人要有公德都係錯架喇
再咁落去我第時真係唔知點教仔

舊 06-02-13, 11:28 AM   #234
liar
Game Master

XBox Live Gamertagbbconlinenews
其實我想問,攰真係就可。以唔使讓座?
呵呵。。。

不過攰就唔想讓座我都好明既。

另外,想問問義務之善行又係乜野黎。

此篇文章於 06-02-13 11:31 AM 被 liar 編輯。
liar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 11:32 AM   #235
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
經常繁忙時間坐地鐵的問

讓座?是否應先離開車廂?

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 11:34 AM   #236
liar
Game Master

引用:
作者: Tano 查看文章
經常繁忙時間坐地鐵的問

讓座?是否應先離開車廂?
你應該善用自己既智慧,唔使事事上黎gaf問意見。

舊 06-02-13, 11:51 AM   #237
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
都係整個老人傷殘卡穩陣,到時大家咁高咁大,唔讓都唔會有人出聲...

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 11:56 AM   #238
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 飛燕 查看文章
個問題是
一直個誤解是

讓座是美德,大家知是好事,但不是一個必需付的責任

一個老人站近某人身邊,某人坐著,突然就要全權負責晒老人的性命?
甚至某人辦不到,他就要被當成罪人? 妓女?
而且必需要"迫供"出理由? 還要極詳細?

無錯要體諒老人、有需要人仕,但是其他人,後生的,男的女的,就完全不需要體諒?
你們現在是100% sure後生男女一定做戲,已經判左刑啦?
確實唔係必需責任(合乎律法),但係係應付責任(不合乎社會道德標準)。大家一路都係討論緊呢樣野。

舊 06-02-13, 12:06 PM   #239
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: sugihara 查看文章

>>你們現在是100% sure後生男女一定做戲,已經判左刑啦?
你地何嘗唔係當左坐係度就一定係無氣無力?
只係話望第一眼,睇到個有氣有力(起碼四肢健全,有精神玩電話)0既人唔讓俾老人家,基於文明概念點都有d不快感啦
話"佢唔起身無佢乎"都算,而家見到咁反而係第一時間幫佢諗理由,仲要講埋義務責任理性哲學去淡化左佢無公德,唔文明0既表面觀感??原來公德心個priority去到咁後,都唔覺得係低落,反而係無排得咁後0既企係道德高地??
所以一直講年青人"可能""如果" 有內情
同樣老人都可以有事情

但我不會好像你這樣未曾考量過老人以外的感受,還要無限地把事情當成罪行一樣無限上線比人

這不是定論,而是在告訴你"體諒"世上每個人做事都有各自的理由和原故,
而你並不是全能的神,你不可能保証你的判刑一定正確,別人並不需要一定向你負責把所有原因告知你

如果你一定要劃一界線,把所有做事的理由、標準都單一化,不一定程度地去體諒每一個人
只會不斷引發爭執

還有,你把任何事情、理論都只用兩極去判別,但世界上的事情是充滿灰色地帶

引用:
作者: liar 查看文章
呵呵。。。

重點是,有人用道德之名,
把一個可以選擇理行或不理行的事情,強加在某一人身上,而且不容許預期外的選擇

選擇以外的做法,就把所有責任當成罪行去推砌上某人身上

今日討論讓座的選擇
明天可能戰買旗捐錢比幾多,我比多我道德D? 你比少又不道德? 唔比就是罪人?
或者大家住日本,社區大地震,有人出力有人不出力,又戰道德?
你比人做多一點,代表別人不道德是罪人?

是先進文明的做法是

需要人仕開口提出需要,但仍然會給對方選擇,不會因任何理由去強迫
旁人見如果那人沒有讓,會一起幫忙找座位又好,覺得自已更適合讓座也好

好過現在這種恐怖式群體壓力強迫行善
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 12:30 PM   #240
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
你應該善用自己既智慧,唔使事事上黎gaf問意見。
竟然不是善用投訴機制要求地鐵提供全企位以提高效率?

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 12:38 PM   #241
雷火武
ワールド・エンド

引用:
作者: MS331 查看文章
如果唔累又無需要坐既人唔比坐的話
我諗成車9成人都要企係度
坐唔係問題
但唔好用D自以為正義既理由去霸坐位
引用:
呵呵。。。

唔攰都可以唔讓座架.
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 12:41 PM   #242
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

需要人士開口就得,第3者講就強迫,咁你班學生去咩長江中心聲援?強迫+x哥加人工俾工人?

而家講緊你選擇唔做呢個行為已經有違公德,俾人鬧都無可厚非呀,佢因為支力而揀唔讓,就係"支力"秤先過"公德",由頭到尾你都只係推一大堆可能0既理由出黎,將"無公德"呢樣佢已經做左0既野掉埋左一邊

咁講係咪以後我個仔講野無禮貌/講粗口俾我鬧,就係我錯我強迫個仔選擇有禮貌?我應該諗下佢點解會無禮貌/講粗口,如果有原因0既佢就係正確,我應該俾佢繼續無禮貌/講粗口???咁樣我點教仔呀???

此篇文章於 06-02-13 12:44 PM 被 sugihara 編輯。
舊 06-02-13, 12:44 PM   #243
雷火武
ワールド・エンド

你當街教仔係你個人家庭問題

唔影響其他人

而家要人強迫讓座係直接影響其他人

你既例子不適用

同埋點樣教仔呢D野,你自己心有面都有答案啦.
舊 06-02-13, 12:44 PM   #244
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
都係整個老人傷殘卡穩陣,到時大家咁高咁大,唔讓都唔會有人出聲...
本身已經唔夠位,大家要邁向6點鐘出門口返工?
繁忙時間走入去一樣其罪當誅呀~繁忙唔使敬老呀!

唔係話敬老有問題,亦唔係對人有要求有問題,問題係點解佢一拒絕立即成為千古罪人?
終極而言,老伯有買飛佢都有買,點解一定要俾老伯坐,佢唔坐得?

其實無論討論幾多頁都會係平行線

此篇文章於 06-02-13 12:46 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 12:45 PM   #245
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 雷火武 查看文章
你當街教仔係你個人家庭問題

唔影響其他人

而家要人強迫讓座係直接影響其他人

你既例子不適用
個人黎講我個仔都係其他人
用返讓座黎講,我鬧佢唔讓座係咪損害緊佢坐0既利益???
如果老人家同後生仔要一視同人
咁父子同陌生人一樣要一視同人
定係角色/situation唔同左,答案又會完全唔同晒?

此篇文章於 06-02-13 12:48 PM 被 sugihara 編輯。
舊 06-02-13, 12:48 PM   #246
雷火武
ワールド・エンド

你個仔點可以同一個街外人比呀?

供書教學,照顧佢,有血緣關係,後代,父親既責任.

同街外人無得同等相比
舊 06-02-13, 12:48 PM   #247
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
我都想知點解
本來諗住無公德心梗抵鬧啦,點知係我先至抵俾人鬧
就黎講到教人要有公德都係錯架喇
再咁落去我第時真係唔知點教仔
所以我已經不想再吵下去...
我地提倡人應該要有公德心,就被他們說我們強迫人要把公德心當成義務的標準
但是其實他們提倡人可以選擇不履行公德心,又何嘗不是想說服/強迫我們去接受這是一個標準?

這根本就是無解
總之你有你可以無公德,但是麻煩你企定定被人罵你無公德心
我們可以有公德心,亦應該願意接受被你們當白痴
(就似以下這個
引用:
作者: James7s 查看文章
你覺得對得住自己良心就好
我都做到覺得對得住自己良心就好
事情結果麻煩自己負責

ps+OT."助人為快樂之本"所以我一直認為助人是自私的行為,同理"我有公德心可以只是為求心安你吹我脹?"

此篇文章於 06-02-13 12:52 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 12:48 PM   #248
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
需要人士開口就得,第3者講就強迫,咁你班學生去咩長江中心聲援?強迫+x哥加人工俾工人?

而家講緊你選擇唔做呢個行為已經有違公德,俾人鬧都無可厚非呀,佢因為支力而揀唔讓,就係"支力"秤先過"公德",由頭到尾你都只係推一大堆可能0既理由出黎,將"無公德"呢樣佢已經做左0既野掉埋左一邊

咁講係咪以後我個仔講野無禮貌俾我鬧,就係我錯我強迫個仔選擇無禮貌?我應該諗下佢點解會無禮貌,如果有原因0既佢就係正確,我應該俾佢繼續無禮貌???咁樣我點教仔呀???
需要人仕開口提出需要 (或者其他人查問他是否有需要),但仍然會給對方選擇,不會因任何理由去強迫
旁人見如果那人沒有讓,會一起幫忙找座位又好,覺得自已更適合讓座也好

那麼我加字吧?
你要我寫到件TOS一樣準確,來捉字蚤?

我會咁寫只是因為有時看起來老人,實制沒需要,大家都試過想讓位但對方說不需要/快落車?
甚至對方不希望讓座,因為會讓他很鑑尬。
所以先了解其有否需要

還有你個d阿仔例子可否收一收? 同主題有沒有關係? 路人係你個仔? 你邊位?
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 12:54 PM   #249
雷火武
ワールド・エンド

引用:
個人黎講我個仔都係其他人
用返讓座黎講,我鬧佢唔讓座係咪損害緊佢坐0既利益???
如果老人家同後生仔要一視同人
咁父子同陌生人一樣要一視同人
定係角色/situation唔同左,答案又會完全唔同晒?
係咪損害緊佢坐0既利益---係

所謂讓座.本身就係將自己有位座呢個利益讓比其他人
不過讓座一詞係應該出於讓座者自願.
如果係其他人叫一個座緊既人企起身比個位其他人座,但個座緊既人本身係唔願意起身既話...就算佢最後起左身,呢個行為都唔係叫讓座..
我都諗唔到有咩野形容詞去形容呢個行為

至於你講既咩野答案唔同..我唔知你個問題係乜.

此篇文章於 06-02-13 12:57 PM 被 雷火武 編輯。
舊 06-02-13, 12:54 PM   #250
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

點解要收?既然人人平等,老人家同後生仔都要睇齊,公德心同孝道,尊重長輩呢d都變左唔係必然,父子同路人又會要分開睇?

論壇跳轉

現在的時間是 01:09 PM

手機版 | APP版