Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
<<繼續談情>>>會唔會太進取
Fean 10:55 PM 09-02-15
工作上做research認識左個人,見幾過次面傾過吓閒計,嚴格嚟講friend都算唔上,但傾計時氣氛OK。
而家research就嚟完,打算過一兩個星期,過一過冷河之後單刀直入約佢單獨食餐飯,咁做會唔會太進取?大家年紀都係三十幾。
以前多數都係一班朋友食飯,慢慢先單獨約出嚟,但今次大家冇乜人事上交雜。
未急到話要追佢嘅,因為連對方有冇男友都未知;只不過大家一路傾得幾投契,想約佢出嚟做朋友。
另一個問題係,因為係做research認識嘅,所以我分唔到大家係真係投契,還是只係因為research關係,所以佢先分享咁多野
草薙さん 01:24 PM 09-03-15
咁你地放工後有無聯絡, 傾非工作上既話題先?
Fean 05:58 PM 09-03-15
作者: 草薙さん:
咁你地放工後有無聯絡, 傾非工作上既話題先?
其實電話都未有
因為單野一路都係阿頭負責coordinate,而且通常一完就要跟阿頭急急腳離開
而家打算完果吓借啲意問佢拎電話,再聯絡。
AshleyYan 07:45 PM 09-03-15
唔算太進取~
真係啱既就要把握機會,唔係第時後悔.
男人就係要有前無後,打死擺就!
好人卡算甚麼!
( ゚ω゚)? 10:15 PM 09-03-15
有用

http://baike.baidu.com/subview/10207/18345954.htm
有一天,柏拉圖問蘇格拉底:「什麼是愛情?」 蘇格拉底微笑著說:「你去麥田裡摘一株最大最好的麥穗回來,在這過程當中,只允許摘一次,並且只能往前走,不能回頭。」柏拉圖按照蘇格拉底的話去做,很久才回來。
蘇格拉底問他摘到沒有?
柏拉圖搖搖頭說:「開始我覺得很容易,充滿信心地出去,但是最後空手而歸!」
蘇格拉底繼續問道:「什麼原因呢?」
柏拉圖嘆了口起氣說:「很難得看見一株不錯的,卻不知道是不是最好的,因為只可以摘一株,無奈只好放棄;於是,再往 前走,看看有沒有更好的,可是我越往前走,越發覺不如以前見到的好,所以我沒有摘;當已經走到盡頭時,才發覺原來最大的最飽滿的麥穗早已錯過了,只好空手 而歸咯!」
這個時候,蘇格拉底意味深長地說:「這就是『愛情』。

之後又有一天,柏拉圖問他的老師什麼是婚姻,他的老師就叫他先到樹林裡,砍下一棵全樹林最大最茂盛、最適合放在家作 裝飾用的樹。其間同樣只能砍一次,以及同樣只可以向前走,不能回頭。柏拉圖於是照著老師的說話做。這次,他帶了一棵普普通通,不是很茂盛,亦不算太差的樹 回來。老師問他,怎麼帶這棵普普通通的樹回來,他說:「有了上一次經驗,當我走到大半路程還兩手空空時,看到這棵樹也不太差,便砍下來,免得錯過了後悔, 最後又什麼也帶不出來。」老師說:「這就是婚姻!

再有一天,柏拉圖問蘇格拉底:「什麼是幸福」 蘇格拉底就叫他到田園裡去摘一朵最美的花,其間同樣只能摘一次,而且同樣只可以向前走不能回頭,柏拉圖於是照著蘇格拉底的話去做了。這一次,他帶了一朵美 麗的花回來了,蘇格拉底又問了他同樣的問題。這次柏拉圖是這麼回答的,他說我找到一朵很美的花,但是在繼續走的過程中發現有更美的花,我沒有動搖,也沒有 後悔,堅持認為自己的花是最美的,事實證明花至少在我眼裡是最美的。蘇格拉底又說:「這就是幸福!」人生就正如穿越麥田和樹林,只走一次,不能回頭。要找到屬於自己。最好的麥穗和大樹,你必須要有莫大的勇氣和相當的付出。
BRA武藏 04:33 AM 09-04-15
當搵朋友食餐飯姐,駛乜咁猶豫啊 XD
JMi 12:46 PM 09-04-15
作者: Fean:
工作上做research認識左個人,見幾過次面傾過吓閒計,嚴格嚟講friend都算唔上,但傾計時氣氛OK。
而家research就嚟完,打算過一兩個星期,過一過冷河之後單刀直入約佢單獨食餐飯,咁做會唔會太進取?大家年紀都係三十幾。
以前多數都係一班朋友食飯,慢慢先單獨約出嚟,但今次大家冇乜人事上交雜。
未急到話要追佢嘅,因為連對方有冇男友都未知;只不過大家一路傾得幾投契,想約佢出嚟做朋友。
另一個問題係,因為係做research認識嘅,所以我分唔到大家係真係投契,還是只係因為research關係,所以佢先分享咁多野
大家都三十幾啦 你單獨約得人地都會明咩事 亦唔會睇到咁大件事
過冷河先約OK 但whatsapp fb之類都可以繼續
個女都有意思自然你會feel到d signal架啦 加油
小草 01:17 PM 09-04-15
可能只係工作夾,反正你都想過冷河未whatapp 吹下水先
大家都30有意思就會自然一齊,無意思佢會自動閃
シェンムー 04:20 PM 09-08-15
唔算~~~
碧克 07:11 PM 09-08-15
正常社交,當識個朋友其實冇乜野,唔好諗太多無謂事就得.
HON HON 11:22 AM 09-24-15
電話都未有, 點會算進取...

食飯... 係人都要食既, 唔駛咁緊張.
斯羅 09:51 PM 09-24-15
如果真係岩傾, 大家講野個時吾係尷尷尬尬, 就住就住, 要佢電話應該吾會有問題
我覺得你仲要趁完左research大家仲有d印象時借機用工作藉口拎佢電話
Norm 06:02 PM 10-19-15
拎到電話再講
馬沙 06:36 PM 01-05-16
唔會太進取,再進取都仲有,尤其30+

返回主題版面