Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-06-11, 03:46 AM   #1
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
香港進入一個假經濟好???

有點覺得香港的GDP同經濟數據都有點不貼近民生.
通漲不斷的情況下也能經濟急速上升?
港幣這幾年間因美元不斷開印抄機 加上人仔的升值速度很快.
感覺港幣的消費力越來越底. 對住要買日貨的看見日元升也很頭痛.
想買國貨 同國內做生意也感到來貨價的急速上升.

再加上租金升覆很厲害, 一般都加了50-100%有多.
見住不少朋友的店 同相熟的老闆也因租金狂升關們大結.

這種情況下生意變得更難做. 小生意的更難生存, 得大公司能站穩.

現在個社會發展有點變型. 房子貴也不在話下, 租金升覆更厲害.
蝸居族, 睡棺材房, 北京 上海還有百萬人生活在地底...

這種經濟發展帶來的人民生活衝擊壓力比起實際的回報還大.

GDP上升人民生活更變得更困難.

打工的工資遠追不上生活同房價, 做生意的追不到租金同通漲上升的壓力.

前天那位相熟老闆還叫我們這天去他店掃書, 聽見要關們大結也有點驚訝好突然.
但之前已經和老闆吹水知道已經很難再做下去.
都唔好意思地掃了不少雜誌回家看, 老闆蝕住來清貨.

能經歷金融海笑, 但過度唔到這個經濟上升浪.
租金升得比2008年經濟好境還勁. 真的是見血加多刀.

倒閉潮會不會再現呢???

美國印抄對他來說好, 但對週邊地方引發的惡性通漲不討好.
幾$幾$地加好易感受得到.
現在M記有$20餐 食垃圾變得最底, 大家樂食垃圾都要3X-4X還要沒飲品. 唔覺唔覺食多左M記.

這種環境下人民消費力真的會多了嗎??? 不依賴遊客的話 香港市民消費力能支持得起經濟???

此篇文章於 09-06-11 03:58 AM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 05:41 AM   #2
cnw1126
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
http://www.youtube.com/watch?v=RdX43wWkC_0

舊 09-06-11, 08:45 AM   #3
elmond
God of Gamer
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
一直睇唔到香港經濟有好過,現在全球應該只有澳洲可以叫好
通脹絕對唔等於經濟好
由手機版發出
elmond 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 09:42 AM   #4
再生
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2004
經濟增長 =/= 經濟發展
而且香港仲有個高到要從政府網頁移除資料既堅尼係數

舊 09-06-11, 10:00 AM   #5
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
香港好,祖國好

祖國好,香港食草

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 10:03 AM   #6
donaldfung
Game Master

註冊日期: Dec 2004
香港炒得勁,經濟增長一定好
donaldfung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 10:04 AM   #7
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
樓主, 你覺悟了!

舊 09-06-11, 11:00 AM   #8
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
港幣變得不好洗這年深深感受到... 人仔只有升沒跌!!!
每次換錢都貴左點.
因都經常要去大陸買貨.

祖國好你不是有錢或做官的 都感受唔到好境.

marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 11:55 AM   #9
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
香港有好過?

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 11:59 AM   #10
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
繁榮與安定永遠背道而馳
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 12:02 PM   #11
二伍

註冊日期: Sep 2002
數據只係用黎和諧下
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 12:06 PM   #12
Owata
Junior Member

註冊日期: Apr 2010
前一兩年仲有錢炒樓個班咪好囉
無份炒樓個班就等通脹脹死
Owata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 12:57 PM   #13
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
香港有好過?
有,不過只恨遲出世幾十年。

舊 09-06-11, 01:33 PM   #14
NEAR
Ultimate Gamer
Majora's!?

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code3411 1648 1216
引用:
作者: marco仔 查看文章

倒閉潮會不會再現呢???

美國印抄對他來說好, 但對週邊地方引發的惡性通漲不討好.
幾$幾$地加好易感受得到.
現在M記有$20餐 食垃圾變得最底, 大家樂食垃圾都要3X-4X還要沒飲品. 唔覺唔覺食多左M記.

這種環境下人民消費力真的會多了嗎??? 不依賴遊客的話 香港市民消費力能支持得起經濟???
眼見舖位,幾個月就易一次手,
d生意根本難做,

3-40蚊冇野飲隻係好灰
以後都要食多dm記,

NEAR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 02:34 PM   #15
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 尼路 查看文章
有,不過只恨遲出世幾十年。
哈哈.....所以幾十年前果d人
已經變成今日既OO

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 04:53 PM   #16
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: NEAR 查看文章
眼見舖位,幾個月就易一次手,
d生意根本難做,

3-40蚊冇野飲隻係好灰
以後都要食多dm記,
表面睇仲係人流好旺,
吉鋪又好快租出,
以為個市仲係幾好
不過入面d咩深層次矛盾,就唔知la
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 05:32 PM   #17
donaldfung
Game Master

去開間SSP cheap cheap salon,個老闆完2年約都比業主加成 30% 租
去邊度搵多30%客?
donaldfung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 05:53 PM   #18
gun2506
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code2535 4440 7562
PSN  IDOoJunWaTaRaSeoO
每次看到墟內的舖倒閉了...轉頭開出來的一定是大集團(或者藥房)

這世道真的越來越難捱了...

食真的寧願去茶記嗑3X元...

至少量方面都比某些連鎖集團好....

20元那個多叫八元包也不飽....

藥房己經看到香港人都不想招呼了....

某些連鎖集團也是....

大陸人比較有$流進香港...是不是應該改掛五星旗了...

近來本人住這區最便宜的酒樓都變成某飯集團的酒家了....
gun2506 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 05:55 PM   #19
xxxxxx
Game Master

數字遊戲

自己生活ok 就算啦
xxxxxx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 05:55 PM   #20
Boni
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2008
唔覺唔覺,我食左3年M記
Boni 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 06:09 PM   #21
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: gun2506 查看文章
每次看到墟內的舖倒閉了...轉頭開出來的一定是大集團(或者藥房)

這世道真的越來越難捱了...

食真的寧願去茶記嗑3X元...

至少量方面都比某些連鎖集團好....

20元那個多叫八元包也不飽....

藥房己經看到香港人都不想招呼了....

某些連鎖集團也是....

大陸人比較有$流進香港...是不是應該改掛五星旗了...

近來本人住這區最便宜的酒樓都變成某飯集團的酒家了....
五星旗一直都有掛,前排先有條友因為燒五星旗而被告。

舊 09-06-11, 06:33 PM   #22
我係我
Banned

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDFoX_1217
XBox Live GamertagFoX1217
香港要好既首要條件,係要中國窮/衰,

但中國越黎越有錢,香港就食得蕉,

所以成日見到d人話咩中國好香港好......真係...
我係我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 06:55 PM   #23
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
班既得利益者睇死你地班蟻民唔暴動,結果就係比人禁住搶

呢d gdp就係咁黎

舊 09-06-11, 07:11 PM   #24
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
一個好簡單0既問題, 你願唔願意放棄你部iphone或者手機, 你部電腦, 你個internet, 搭地鐵超繁忙時間5分鐘一班(仲要未起好晒), 有電力管制, 除左兩個半彩色電視台同收音機之外冇其他娛樂, 麥當奴要排20分鐘隊先買到個餐仲要潛碎銀, 工廠妹萬歲, 冇東區走廊冇咩咩屯門公路日日撞車就塞到傻0既時代?

就咁睇似乎好多人好願意

"GDP上升人民生活更變得更困難.", 係internet 上面講, 真係好有說服力.

此篇文章於 09-06-11 07:14 PM 被 古手神主 編輯。
古手神主 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-11, 07:28 PM   #25
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 古手神主 查看文章
一個好簡單0既問題, 你願唔願意放棄你部iphone或者手機, 你部電腦, 你個internet, 搭地鐵超繁忙時間5分鐘一班(仲要未起好晒), 有電力管制, 除左兩個半彩色電視台同收音機之外冇其他娛樂, 麥當奴要排20分鐘隊先買到個餐仲要潛碎銀, 工廠妹萬歲, 冇東區走廊冇咩咩屯門公路日日撞車就塞到傻0既時代?

就咁睇似乎好多人好願意

"GDP上升人民生活更變得更困難.", 係internet 上面講, 真係好有說服力.
如果而家地鐵真係做到準時唔使5分鐘一班,電視娛樂真係有娛樂性,八達通唔會賣左我走,東西隧真係整到紅隧唔塞既話,我會好認同呢幾句

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:28 AM

手機版 | APP版