Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-24-11, 11:28 AM   #1
Ia04
Junior Member

註冊日期: Sep 2008
溝通要識d咩呢?

自嘲
抽水
有意見有睇法
笑笑口踩人
有底線
評論
講感受
反應彃
...........?
Ia04 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 11:43 AM   #2
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: Ia04 查看文章
自嘲
抽水
有意見有睇法
笑笑口踩人
有底線
評論
講感受
反應彃
講咁多都係假。溝通最重要既法門,一定係識得在乎對方感受。
自己識得OUTPUT幾多野冇用,呢D拎去演講都得
點樣去處理D INPUT,呢樣野先係最重要。

舊 09-24-11, 11:44 AM   #3
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
OO RAISER
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 11:46 AM   #4
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: ♀宮野真守♀ 查看文章
OO RAISER
唔明

舊 09-24-11, 11:58 AM   #5
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
唔明
雷太好明顯要睇下高達00先知佢講乜野
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 01:09 PM   #6
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
笑笑口踩人
小心自以為有趣, 得罪左人唔知

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 01:10 PM   #7
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
裸體聊天室

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 01:33 PM   #8
Ia04

引用:
作者: 真!DC 查看文章
咁呢個睇態度既
我見有人態度好
想嬲都嬲唔落
舊 09-24-11, 02:55 PM   #9
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 真!DC 查看文章
仲要睇下人地玩唔玩得唔係咁玩得就要收下口

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-11, 05:02 PM   #10
Ryokoryoko
Insane Gamer
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
自嘲
抽水
有意見有睇法
笑笑口踩人
有底線
評論
講感受
反應彃
and u missed the most important part - LISTEN

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-11, 11:03 PM   #11
bomber
Crazy Gamer
失業大王

註冊日期: Mar 2005
仲要有記憶力
咁樣先可以延續溝通加上給人一種他在你心中的重要性

パズドラCombo ,最強コンボ for パズドラ, Big Combo
我要努力向上
妒忌別人風光一面,卻不會嘗試理解別人背後的辛酸……
PS轉用GIMP啦, https://zh.wikipedia.org/wiki/GIMP
AI轉用Inkscape啦, http://zh.wikipedia.org/wiki/Inkscape
bomber 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-11, 02:58 AM   #12
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
耐心聆聽
適切回應
同理心

舊 10-03-11, 03:13 AM   #13
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
溝通嘛...一個字『心』
冇嘢緊要過呢個字...

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-11, 10:27 PM   #14
Ia04

多謝各位的集思廣益
成功的溝通真係好麻鬼死煩
舊 10-03-11, 10:56 PM   #15
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
建議參考<<How to win friends and influence people>>

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-11, 02:28 PM   #16
sonic
Game Master

註冊日期: Jul 2002
溝通最重要唔係咁冷讀和直讀嗎??
說對方喜愛討論的話題,認同
sonic 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-11, 05:54 PM   #17
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
笑得人時又要俾人笑得你.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-11, 02:01 PM   #18
GimGim

註冊日期: Jun 2002
Respect

舊 12-09-11, 12:53 AM   #19
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
對方唔在乎你,講乜都無用

舊 12-09-11, 02:24 AM   #20
下雪邊界

註冊日期: Apr 2002
其實樓主指既係...朋友之間既溝通?定係男女朋友之間既溝通?
下雪邊界 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-11, 01:13 PM   #21
堂我流
-廚術-

註冊日期: Sep 2005
還原基本步,要溝通就係要學識溝通.
樓主list 出既要素, 樣樣都可以要.而且樣樣都可以唔要. 部份既取捨都得.

TESTING
堂我流 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-12, 02:44 AM   #22
九u

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
建議參考<<How to win friends and influence people>>
推薦+1
很好的書

Endless rain, let me stay
evermore in your heart
Let my heart take in your tears,
take in your memories
九u 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-12, 12:06 PM   #23
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
我覺得呢D全部都係同D唔太熟既酒肉朋友交際應酬技巧...
或者為左識D站一晚既人, 顯示自己存在感既技巧

真係朋友之間, 根本唔需要呢D野...
只要有情, 同識將心底果句講出黎就OK

點解要LIST D咁假既野...?

舊 01-03-12, 08:08 PM   #24
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
顧及對方感受
就算對住好朋友說話都要有所修飾
唔需要抽水自嘲
總之俾對方覺得你真心同佢對話

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:37 AM

手機版 | APP版