Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-24-16, 07:21 PM   #2076
stcdavidhk
God of Gamer

註冊日期: Dec 2006
有樣野想問好耐,我有fd做公務員成日話拉布搞到d議案唔過,搞到財委會批唔到錢佢地出糧加人工之類...
但我覺得奇ge係,咁大個政府冇其他地方開呢類只係為左公務員薪金ge會?
而且如果真係急,真係唔可以安排開左先?我覺得拉布d議員唔會反對比呢d會打尖

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-16, 07:31 PM   #2077
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
有樣野想問好耐,我有fd做公務員成日話拉布搞到d議案唔過,搞到財委會批唔到錢佢地出糧加人工之類...
但我覺得奇ge係,咁大個政府冇其他地方開呢類只係為左公務員薪金ge會?
而且如果真係急,真係唔可以安排開左先?我覺得拉布d議員唔會反對比呢d會打尖
689死都唔肯調議程
等拉布個班俾愚民們日日問候

舊 02-24-16, 07:33 PM   #2078
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
引用:
當然可以,
實情政府係可以安排行先行後,但689經常將重大爭議推上前再懶泛民拉布阻礙民生發展
呢樣唔係第一日鬧
司馬昭之心,路人皆見

此篇文章於 02-24-16 07:36 PM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-16, 07:34 PM   #2079
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
係689唔肯
係都要過左佢想過既(創科局.高鐵.etc)

所以依D就只好犧牲然後入飯民數了
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-16, 07:39 PM   #2080
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
今朝坐火車先見到隔離果個拎住份唔知am定頭條
頭版大大隻字寫住拉布令屯門醫院擴建無期etc...
呢d咪就係689想要既效果
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-16, 07:42 PM   #2081
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: luciferdark 查看文章
689死都唔肯調議程
等拉布個班俾愚民們日日問候
引用:
作者: HakiK 查看文章
當然可以,
實情政府係可以安排行先行後,但689經常將重大爭議推上前再懶泛民拉布阻礙民生發展
呢樣唔係第一日鬧
司馬昭之心,路人皆見
引用:
作者: kev00269270 查看文章
係689唔肯
係都要過左佢想過既(創科局.高鐵.etc)

所以依D就只好犧牲然後入飯民數了
IC,不過我第一個想法係對比而家個d下下幾百億ge議案,公務員薪金呢d小事其他地方開會傾都得啦

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-16, 07:44 PM   #2082
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
會back pay返架麻,錢唔會走
試過新一年一月back pay返上年四月啦
當儲錢囉

舊 02-24-16, 07:47 PM   #2083
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
公務員人工係政府錢梗係要議員批
其實拉到批唔倒都會下年再開會批
唔會走左數只係遲d比一次過比一大舊錢你

政府唔調議案次序就係想製造矛盾迫議員批d爭議議案
由手機版發出

此篇文章於 02-24-16 07:50 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-16, 07:52 PM   #2084
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: HakiK 查看文章
今朝坐火車先見到隔離果個拎住份唔知am定頭條
頭版大大隻字寫住拉布令屯門醫院擴建無期etc...
呢d咪就係689想要既效果
頭條(即星島)
基本上入面d評論都係689既形狀

Am730立場係偏泛民
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-16, 11:05 PM   #2085
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
其實第一步都唔好好似傳教咁。。。要踏入對方思路先可以溝通到,先可以令對方有意思去了解你既中心思想同立場,前幾年我係度開POST,好多人淨係覺得我煩,講呢D野無乜用

舊 03-17-16, 02:00 PM   #2086
david
The One

註冊日期: Mar 2002
元秋丟架實錄VI之
亂噏預埋葛博士

引用:
近期多名學生輕生,在立法會大會的緊急質詢環節,民建聯葛珮帆被指失言。她在點算法定人數後發言,第一句即指「香港學生自殺問題一個都嫌少」,隨即嚇倒其他在場議員,葛事後修正「一個都嫌多」,反指點人數鐘聲令她很不開心」,又歸咎泛民議員連此議題也點人數及拉布,更指摘在立法會大聲鬧人,等同給予社會負能量,隨即遭主席曾鈺成打斷,提醒她盡快向官員提出問題。

葛珮帆其後在facebook為「說錯了一個字」致歉,重提她「提問時,陳偉業竟然又拉布點人數,好難過」,又反問「為救救學生,大家可否放下爭鬥,不漫駡,多提意見,一齊為社會注入正能量?一味叫局長去死又點幫到學生呢?」
元:我口講我心

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-16, 08:08 PM   #2087
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
唔知係咪應該放係呢度

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...60320/54888646

引用:
日前傳出學民思潮解散的傳聞,發言人黃子悅早前指正討論學民未來動向。學民思潮今日召開記者會,新聞稿以「無憾告別 重新啟航」為題,稱學民決定停止運作,讓成員分別成立不同組織,於不同崗位繼續為香港的未來奮鬥,並寄語「但願在不久將來,我們依舊能夠街頭上再見」。新聞稿亦透露發言人黃之鋒等人4月設立新參政組織,但不會獲學民思潮任何撥款。

學民思潮指,過去近一年亦有討論及反思,學民思潮透過政治運動與學生運動相互支援的模式需作改變,有同學希望在中學推行公民教育工作及聯繫、有同學希望繼續組織學生參與社會運動、亦有人希望進入議會組成政治力量,推動民主自決,故學民決定停止運作,讓成員以不同形式繼續奮鬥。
學民思潮前發言人黎汶洛早於上月已公告,將與黃之鋒及另一學民成員周庭等人籌組政黨,有意出戰9月立法會選舉。但由於學民會章規定成員不得持有任何黨籍,故若不修改會章,黃之鋒、周庭等成員須先退出學民才能另組新黨。
學民解散邊個(略
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-16, 08:25 AM   #2088
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
是誰令青山也變

劉皇叔唔好呢個時間奔天啊~~~~

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...60408/54960925

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-16, 02:57 AM   #2089
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
白鴿黨奶曾俊華鞋底奶到出晒面, 仲核突過啲保皇黨. 仲有人當佢地係民主派嘅應該去驗下腦

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-16, 08:11 AM   #2090
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

咁係唔係要含O支持保皇o個班?佢地今次X到財爺一幢都冇

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 04-15-16, 08:26 AM   #2091
david
The One

議員撐財爺有特首風範 梁粉還擊
預算案辯論 變挺曾貶梁戰場

引用:

【本報訊】立法會昨完成財政預算案二讀辯論,由於民主黨昨表態對預算案投贊成票,觸發部份建制議員批評民主黨,圖藉挺曾貶低特首梁振英,有梁粉議員向曾發炮,狠批他是「孤寒佬」,又指曾藉預算案部署選特首。有泛民指隨特首選舉「預賽」開跑,挺梁及挺曾陣營將明顯化。
記者:林俊謙 陳雪玲

立會昨就預算案二讀辯論,不論泛民或建制派,均有人將發言帶到挺曾倒梁問題上。民主黨昨表明支持預算案,也是梁任內首次對預算案投贊成票,胡志偉發言時解釋,支持是因政府終為長遠項目預留撥款,包括2,000億醫院基建基金及撥款700億作為10年建屋計劃資源,但他不諱言另一原因是不滿梁忽視民意,反而預算案講出港人心聲,「梁振英有權用盡,只想為連任鋪路,預算案就較多從港人角度出發,有特區之首風範」。

蔣麗芸斥孤寒佬

曾支持唐英年選特首的工業界議員林大輝指曾俊華在市民不滿意特首之時,在預算案滲入很多政治理念,「具濃厚參選政綱味道,打動市民同泛民嘅心」,認為曾有部署、有動機參選下屆特首,現時局勢是「讚財爺等於彈特首」。

工聯會黃國健亦指,社會認為今次預算案是曾歷來好感度最高,工聯會「冇理唔收貨」,但他亦直言有輿論抬曾貶梁,「抬預算案貶施政報告,令預算案獲得好評,係俗語所講嘅時勢造英雄」。

被視為挺梁的民建聯議員蔣麗芸就全力向曾開炮,先批評泛民挺曾有政治目的,「難道你哋衷心認為今次財政預算案真正反映到基層市民所需?唔好揞住良心做嘢!」之後批預算案是「孤寒佬預算」,點名批曾未有正視強積金對沖問題是毫無良心,又認為預算案只是小恩小惠和忙於政治化妝,希望曾「檢討下年點做得更好」。不過蔣會後被問到會否投反對票時,即改口稱預算案可接受。其黨友譚耀宗亦補鑊指,「佢(蔣)提啲意見係肉緊少少,佢都係投贊成」。
有泛民議員分析,隨下屆特首選舉「預賽」開跑,政界猜測除梁振英之外、政務司司長林鄭月娥、曾俊華均可能參選,而曾俊華又得到泛民及商界支持,泛民及商界在立會內不時批評梁振英,所以未來立會內挺梁、挺曾陣營將進一步明顯化。
無間道?

---
舊 04-15-16, 03:53 PM   #2092
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
見到個冇689咁爛嘅建制人士疑似想選, 班飯民就已經退化到撲出黎奶人鞋底, 同班保皇黨合演一場宮廷大爛戲, 成班太監擁護乜乜阿哥物物阿哥爭做太子. 靠呢班人推翻制度爭取民主? 嘿

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-16, 01:56 AM   #2093
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: david 查看文章

無間道?
預算案辯論原來講這些的?

舊 04-16-16, 02:57 AM   #2094
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
講689濫權就係政治炒作
挺曾貶梁就係正經事務

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-16, 03:27 AM   #2095
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: david 查看文章

無間道?
正宗口裡說不,身體卻很誠實(投贊成票)!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-16, 01:41 AM   #2096
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
拉布既議員一直都有講我地唔想阻你架,政府係可以調前講左果D先架佢地唔會呢D位拉布
只係政府唔做之嘛

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-16, 08:16 PM   #2097
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

求片

http://www2.hkej.com/instantnews/cur...98%A5%E3%80%8D

搵左個4次創作

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 04-28-16 09:11 PM 被 亍 ◣ 編輯。
舊 05-06-16, 10:50 AM   #2098
david
The One

【預算案】立會法定人數不足流會

引用:

立法會今日繼續審議撥款條例草案,惟開會後人民力量議員陳志全即提出點人數,最終人數不足流會。
陳志全指,流會是意料中事,他指曾鈺成一早定下表決時間後,建制派已無意志再開會,他會觀察下周三曾鈺成表決前會否按程序讓官員發言,認為今次行動反映曾鈺成裁決完全不合理。

人力議員陳偉業認為,曾鈺成的裁決是「養懶人」,令建制派再無任何責任出席會議,認為今次流會反映保皇黨的失職和不堪,「保皇黨保皇不力,應該全部集體辭職」。

民建聯譚耀宗指,流會影響立法會形象,批評激進泛民旨在搞事,立法會下周三會開始表決階段。
邊個係禍手?

---
舊 05-06-16, 10:54 AM   #2099
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
叻仔到佢地呢

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-16, 11:19 AM   #2100
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
戲都唔做
立會選舉有祕密武器?:0)a

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[本週:有線直播選舉論壇] 立法會議事堂 Vol.9 [選完先開新vol.] メソウサ ~清談館~ 4011 09-10-12 06:57 PM
[笑話一則]人X力量注冊"泛民"公司註冊和社團登記,控告其他人盗用"泛民"者侵權。 ZlWS ~清談館~ 23 01-09-12 10:59 AM
[TVB] 幸福的抉擇 [藍正龍、劉心悠、林立雯、 陳宇凡、曾少宗、莎莎、邵美琪] 12月27日星期一至五18:00-19:00播出, 11:30-0:30重播 高清翡翠台 N0T51B Neo Entertainment TREND 8 12-26-08 08:09 AM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM
估波遊戲VOL.43 龍寶寶 體育版 21 03-23-04 05:55 PM

現在的時間是 10:49 AM

手機版 | APP版