Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 02-13-18, 01:34 PM   #26
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
睇完GotG2、Thor:R,再睇Black panther,真係有種微妙感覺
我覺得就算T'Chaka當初接咗N'Jadaka返Wakanda
佢都只會變成第2個Loki
始終殺咗佢老豆,而以T'Chaka作風,應該都唔會改變到N'Jadaka

Star-Lord、Thor、T'Challa坐埋一齊講老豆應該會有排講
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-18, 01:54 PM   #27
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
...
瓦干達係咪想出口超黑科技武器俾香港推翻老共www
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-18, 12:28 AM   #28
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
故事王道但不錯看,起碼有始有終的沒亂來

奸角在marvel影集中算不錯

結尾有2個彩蛋,最尾那個算有點驚喜吧

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-18, 12:40 AM   #29
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
講真...
其實佢地將科技帶到全世界都只有加快滅亡, 真係做戲咁做...
某程度上我都認同佢老豆龜縮既做法, 地球真係太危險LA...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-18, 02:35 AM   #30
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
有人提起, 都想知呢度點交待隊長同冬兵
內有劇透!
琴日一早睇左假3D IMAX版,
隊長完全冇提到冇出場,
不過最後只有冬兵出場算係咁啦!

PS:光頭女將軍最初好唔順眼,後來戴左假髮+紅色晚裝又真係好索
PS2:一開場就呢個黑人版無間道,好好笑!
PS3:食心型藥草+埋起黎好似3D阿凡達裡面個儀式咁!
PS4:個走私軍火佬變左搞笑角色!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-18, 09:53 AM   #31
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: mrk 查看文章
內有劇透!
琴日一早睇左假3D IMAX版,
隊長完全冇提到冇出場,
不過最後只有冬兵出場算係咁啦!

PS4:個走私軍火佬變左搞笑角色!
spoiler
我就遇左有Bucky
話哂明知佢留左係Wakanda

不過作為Infinity War前最後一套,仲以為會Tease一下最後粒Stone ~ 加上一直都傳粒石係Wakanda

我覺得軍火佬係 Avengers 2 都係咁~ 不過可能個陣演出時間少吧
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-18, 11:31 AM   #32
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
不錯的王道故事

平時對黑妹冇乜反應,但王妹Shuri真係幾索吓。

如果T'Challa最後成為妹控,我唔會覺得奇怪。

最近MCU好鍾意嚟泡菜國拍外景,遲下會唔會好似A1咁大家片尾去韓國餐廳食泡菜?XD

釜山嘅追車場面可能係自Civil War以來最好睇嘅非CG動作。(唔係話冇CG,但最多都只係輔導)

獨臂軍火佬Klaue (同Klaw爪臂諧音,所以先有咁先進嘅義肢電磁炮)明明喺漫畫原作先至係黑豹嘅大反派,結果變成好似Iron Man 3嘅Mandarin咁用完即棄。

Ross特工喺原作只係一個經常協助黑豹嘅普通外交官,不過為咗劇情需要點都要將設定改為前空軍機師嘅CIA特工俾佢大展身手。繼Sherlock飾演Doctor Strange,而家連Sherlock嘅華生醫生都現身MCU(之前喺Civil War已經短暫登場過),兩個英國演員用美國口音講嘢始終感覺奇怪。唔知佢哋兩個會唔會喺Infinity War碰頭?

既然Killmonger係為殺父之仇而嚟搵T'Challa算帳奪權,我仲諗住T'Challa會用返佢係Civil War差啲被仇恨沖昏頭腦嘅過來人經驗嚟勸Killmonger收手。(雖然Killmonger唔會聽得入耳就是,但起碼叫做有多啲MCU嘅連貫性)

聯合國嗰幕有個國家代表不識抬舉話Wakanda身為「農業第三國家」可以分享到啲乜嘢俾全世界。與其即場展示Wakanda嘅高科技,編劇選擇俾T'Challa佢哋笑而不語然後完結呢幕。我比較喜歡呢個一切盡在不言中嘅演出,無需要乜都畫公仔畫出腸。

雖然Infinity War trailer已經知道Bucky會復出,但見到佢客串都算係唔錯嘅彩蛋。

到最後都仍然冇公開最後一粒無限寶石-靈魂寶石-嘅下落,不過從汎合金隕石呢個外太空物體可以隱約估到靈魂寶石就係喺Wakanda境內。再加上食落由隕石所培育嘅心型藥草可以與亡魂溝通呢點亦非常接近靈魂寶石嘅特徵。IW trailer Thanos大軍大戰黑豹與Bucky領導嘅Wakanda軍隊更加毋庸置疑最後粒寶石嘅確實位置。

此篇文章於 02-14-18 11:38 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-18, 11:29 PM   #33
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
王道得很的panther king

故事就真係王道到一個點
世界觀係佢亮點,也就是disney lion king X marvel super hero
還好沒有如雷神咁硬插唔好笑笑料,公公整整四平八穩,中上之作

講到咁強勁,咁豹妺+東尼整隊黑科技超合金ironman係咪已經可以KO 大猩猩
下套IW Thanos應該已經集齊五粒石,vision死硬,巨腸都高危,豹兄妹應該save喇

咁呀豹妹係咪將會成為 MCU iron heart ?

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-18, 02:12 AM   #34
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
spoiler
我就遇左有Bucky
話哂明知佢留左係Wakanda

不過作為Infinity War前最後一套,仲以為會Tease一下最後粒Stone ~ 加上一直都傳粒石係Wakanda

我覺得軍火佬係 Avengers 2 都係咁~ 不過可能個陣演出時間少吧
係啦!最後粒石冇出場又冇提到,好可惜!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
舊 02-15-18, 09:17 PM   #35
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
睇完
套戲太多朱古力了,有點吃不消!

細妹這個角色好有趣!文又得、武又得、又識搞笑,全套戲的亮點!

一山還有一山高,史達企業的科技當堂被比下去!
瓦干達的科技,直頭去到異星人級數。我們平時見到的UFO,原來只係瓦干達的空中交通工具。

非洲土人笑美國人原始落後

原來非洲有雪國的

一點也沒提到隊長,有點失望!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-18, 09:28 PM   #36
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
睇完

細妹這個角色好有趣!文又得、武又得、又識搞笑,全套戲的亮點!

瓦干達的科技,直頭去到異星人級數。我們平時見到的UFO,原來只係瓦干達的空中交通工具。

原來非洲有雪國的

係...
差不多純朱古力咁濟, 佢地叻呀, 連呢個MARKET都食埋, 對將來英雄MARKET又變大左...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-18, 02:28 AM   #37
mrk

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
睇完

原來非洲有雪國的

Re
係喎!你提起,先留意到!非洲點解會有雪國ge???
有冇睇過原著既人兄解釋下呢??

PS:期待下集東尼又攞D咩更勁既黑科技出呢!

此篇文章於 02-16-18 02:31 AM 被 mrk 編輯。
舊 02-16-18, 08:30 AM   #38
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
又其實

無限之戰thanos會打wakanda,最後粒石所在地已經畫出腸,咁今集寫佢地要公開同輸出黑科技都合理,而且東尼套MCU版Breeding Edge應該合理化地係同豹妹交流嘅產品

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-18, 01:03 PM   #39
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: mrk 查看文章
Re
係喎!你提起,先留意到!非洲點解會有雪國ge???
有冇睇過原著既人兄解釋下呢??

PS:期待下集東尼又攞D咩更勁既黑科技出呢!
朋友,非洲都有雪山架。最著名嘅就係東非肯亞嘅吉力馬札羅山Mt Kilimanjaro,即係盛產吉力馬札羅咖啡嘅地方。

所以有部落住雪山其實都唔算太出奇。
由手機版發出
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-18, 03:58 PM   #40
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
朋友,非洲都有雪山架。最著名嘅就係東非肯亞嘅吉力馬札羅山Mt Kilimanjaro,即係盛產吉力馬札羅咖啡嘅地方。

所以有部落住雪山其實都唔算太出奇。
由手機版發出
謝謝!又袋錢落袋了!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-18, 10:45 AM   #41
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
又其實

無限之戰thanos會打wakanda,最後粒石所在地已經畫出腸,咁今集寫佢地要公開同輸出黑科技都合理,而且東尼套MCU版Breeding Edge應該合理化地係同豹妹交流嘅產品
.....
乜有講過佢地開戰地方係WAKANDA ? 可能只不過係非洲其中一個草原,
MCU D 片好多時去到正式就會變~

舊 02-17-18, 10:12 PM   #42
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
其實我好好奇星爵個面具係咪同黑豹、或遲下ironman套新甲一樣嘅科技⋯⋯

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-18, 01:05 AM   #43
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
睇完
好鐘意佢既正宗黑科技
如果無左黑科技成套應該食唔落
SPOILER
心型草藥都可算係最求其POWER UP方法NO.1
成套野都著重黑科技
但係同時又講豹神,死靈國度
我諗應該好多人R頭
無睇原著
只係AVENGERS見過黑豹出場
佢個國家係真係黑科技成咁定普普通通先進多少?
因為原作都已經六七十年代初登場
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-18, 02:43 AM   #44
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Kain 查看文章
睇完
原著
一樣。係全世界最高科技的城市。係可以令到F4 Reed Richards第一次去到都嘆為觀止的勁。同時T'Challa亦係全球第八聰明的人(Reed Richards, Dr. Doom, Hank Pym, Bruce Banner, Tony Stark, Hank "Beast" McCoy, Amadeus Cho),係一個博學家,Shadow Physics亦係佢發明的。

但亦都保存好多非洲傳統的神秘文化,好似宗教、巫術等等。漫畫內的心型草其實係因為Vibranium金屬的輻射感染而異變到可以賦予力量,當然同Marvel漫畫好多其他的神一樣,黑豹神Bast真係存在。

而我諗好多人都會估到,電影將會改編到Vibranium金屬礦的核心力量來源係咩了。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-18, 04:51 PM   #45
Rv250

註冊日期: Aug 2002
klaue 亂噏嘢又唱歌, 好似魔戒個smigel 上身

其實之前啲作品有冇提過佢點入到wakanda?
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-18, 09:38 PM   #46
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: Rv250 查看文章
其實之前啲作品有冇提過佢點入到wakanda?

佢嚮 A2 出場嗰陣只知佢知好多V鋼嘅嘢,無講佢點搵到,同埋點可以偷到咁多

而佢亦好明顯唔知佢個「拍檔」個底細,所以出事

此篇文章於 02-19-18 09:45 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-18, 09:44 PM   #47
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Kain 查看文章
睇完
好鐘意佢既正宗黑科技
如果無左黑科技成套應該食唔落
(咳)黑豹正確係 CA3 初登場,你當嗰套係 A2.5 都唔錯得去邊嘅~

冇好好交待點解

1. 靠V鋼就可發展黑科技出嚟
2. 拎住咁強大嘅黑科技都唔對外面世界「做啲嘢」

講起MCEU 嘅 V鋼同X-MEN嘅「不滅鋼」好似有分別,要各位指正一下

舊 02-19-18, 11:39 PM   #48
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
(咳)黑豹正確係 CA3 初登場,你當嗰套係 A2.5 都唔錯得去邊嘅~
我意思係漫畫
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 12:34 AM   #49
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
今日初四先睇,想問

第二彩蛋
Bucky係咪有新名號?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-18, 08:11 AM   #50
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
今日初四先睇,想問

第二彩蛋
Bucky係咪有新名號?
シン・マツナガ
白狼......

此篇文章於 02-20-18 08:14 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Black Panther, Marvel, MCU, 黑豹

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Avatar 2 (2018) LTKS 電影版 53 10-02-23 09:03 PM
Faster. Stronger. Safer. The New Panther. (長文, 多圖注意) Super Bus 收藏品討論版 0 09-10-15 01:57 PM
葡萄牙傳奇射手「黑豹」尤西比奧逝世 mario0606 體育版 1 01-10-14 02:49 PM
[西片] Marvel 正在製作最新電影 - 銀河守護者,黑豹 roy188 電影版 8 07-19-12 09:28 AM
Pink Panther 異.仔 電影版 12 04-25-06 05:46 PM

現在的時間是 04:13 AM

手機版 | APP版