Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-18-12, 12:22 PM   #26
EMILA
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2007
桐人既二刀流skill其實仲係度只係冇show出黎?
サクヤ同シグルド通訊期間圍繞住四周既バリア有咩作用?
アスナ終於有番d戲分
EMILA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 12:26 PM   #27
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: EMILA 查看文章
アスナ終於有番d戲分
唔係
第一話已經講係冇二刀流哩個技能
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 12:40 PM   #28
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: ouki 查看文章
SAO同時拎2把刀唔洗2刀流只係冇兩刀流SS同難以用兩把刀。。。系統難以確定你發動單手劍SS。。。所以冇人禁用。。。解在第2期利之最後桐人玩兩刀流時。。。你上下兩句唔對GE

ALO唔係無劍技存在。。有SS只係未開放。。。新ALO時開的(獨有技能應該都係封左。。文中說冇左)。。。桐人的真BUG技係新ALO先出現。。。

亞絲娜有錢過桐人好多。。。桐人有GE錢一早洗光去強化武具
買22層係桐人賣家當+亞絲娜再出買GE。。。

桐人係ALO禁有錢係一早公認的BUG位。。。但因為本身人物就中BUG。。。所以有禁多錢都唔出奇

A1對波真係好有熱成。。。對戰都係好HEA。。。不過2刀格開劍那到本來就係講左2野就完左
我咪話SAO入面如果無2刀流技能,係唔會2把刀都發動到技能
不過的確係可以同時拎2把,呢個我講得唔清楚
仲有你講劍技係改版之後既ALO先有.而家既ALO係無.你唔洗咁快跳到第7期小說既內容..而家ALO篇都係最多講埋第4期姐..
或者咁講..第時改版後既ALO應該叫新ALO..唔係ALO

此篇文章於 11-18-12 12:42 PM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 01:44 PM   #29
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
引用:
アスナ終於有番d戲分
動畫的確冇詳細講以下既設定, 清楚補充一下。

SAO既劍技, 發動時除左系統會自動幫你個身體郁之外, 仲有光效, 威力, 判定補正。
人人都可以渣兩把劍, 但第兩把就冇得用劍技, 就算你用緊現實世界好強勁既劍法, 系統唔承認都係廢。

二刀流skill勁就唔係勁在可以渣兩把劍, 而係二把都可以發動系統中既劍技。

ALO本身冇劍技唔洗跟系統用劍先勁, 即係現實世界用二刀流用得好熟既人, 入黎一樣可以用得好。

而桐人係因為SAO時「劍技系統會自動幫你個身體郁」, 長年累月, 人既本能已經習慣左, 並記憶左D劍技動作。
就算冇左系統輔助, 都可以重現返套動作(只係冇光效同傷害補正)
但個情況就好似練左一套獨門劍法咁。

所以不論返到現實世界, 定玩其他有劍既GAME, 佢同好多舊SAO玩家都已經係劍法達人。
比卡SP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 02:55 PM   #30
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 比卡SP 查看文章
所以不論返到現實世界, 定玩其他有劍既GAME, 佢同好多舊SAO玩家都已經係劍法達人。
你講緊 GGO 裡某人
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 05:08 PM   #31
EMILA

引用:

SAO既劍技, 發動時除左系統會自動幫你個身體郁之外, 仲有光效, 威力, 判定補正。
人人都可以渣兩把劍, 但第兩把就冇得用劍技, 就算你用緊現實世界好強勁既劍法, 系統唔承認都係廢。

二刀流skill勁就唔係勁在可以渣兩把劍, 而係二把都可以發動系統中既劍技。

ALO本身冇劍技唔洗跟系統用劍先勁, 即係現實世界用二刀流用得好熟既人, 入黎一樣可以用得好。

而桐人係因為SAO時「劍技系統會自動幫你個身體郁」, 長年累月, 人既本能已經習慣左, 並記憶左D劍技動作。
就算冇左系統輔助, 都可以重現返套動作(只係冇光效同傷害補正)

哦...明解哂咁實裝埋二刀流桐人未無敵
舊 11-18-12, 05:17 PM   #32
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
二刀流既桐人真係無_敵

果幕我只係諗到 :
桐人拎莉法把劍, 順便摸佢屁屁

終於進入ALO終章

----

ending圖肥雪亂入

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!

此篇文章於 11-18-12 06:02 PM 被 埃及使者 編輯。
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 05:50 PM   #33
EMILA

引用:
作者: 埃及使者 查看文章
二刀流既桐人真係無_敵

果幕我只係諗到 :
桐人拎莉法把劍, 順便摸佢屁屁

終於進入ALO終章

----

ending肥雪亂入
ED幾多分鐘...搵唔到
舊 11-18-12, 06:02 PM   #34
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
引用:
ED幾多分鐘...搵唔到
ENDING圖

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 06:17 PM   #35
EMILA

引用:
作者: 埃及使者 查看文章
ENDING圖
THANKS搵到喇...一向冇睇埋後面唔知
舊 11-18-12, 06:26 PM   #36
雷火武
ワールド・エンド

引用:
THANKS搵到喇...一向冇睇埋後面唔知
上一頁已經有ENDING圖
舊 11-18-12, 06:29 PM   #37
雷火武
ワールド・エンド

引用:
哦...明解哂咁實裝埋二刀流桐人未無敵
其實桐人係SAO LAST一戰係輸左比茅場晶彥
個一戰茅場晶彥已經無用到極限輔助.而桐人亦都用緊2刀流
不過桐人係真正咁輸左

佢最後殺到茅場都係因為意志力...而唔係技術上嬴左茅場
舊 11-18-12, 06:40 PM   #38
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: 雷火武 查看文章
我咪話SAO入面如果無2刀流技能,係唔會2把刀都發動到技能
不過的確係可以同時拎2把,呢個我講得唔清楚
仲有你講劍技係改版之後既ALO先有.而家既ALO係無.你唔洗咁快跳到第7期小說既內容..而家ALO篇都係最多講埋第4期姐..
或者咁講..第時改版後既ALO應該叫新ALO..唔係ALO
=.=SS ALO系統內係有。。。因為係SAO改出來。。。本身就有。。。只係開放返

因ALO玩家本身就不多SAO玩家玩。。。所以冇咩人發覺。。。。ALO其實只係SAO轉圖出來的產品
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 06:47 PM   #39
kennethyu

註冊日期: Dec 2004
總共係唔係25定26話?
宜家已經20話都仲未開第四本書。
地下世界會全Cut?
kennethyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 06:52 PM   #40
雷火武
ワールド・エンド

小說第7期P.26有提到

以下一段我係由網上版COPY

現在已經不存在的舊SwordArtOnline簡稱SAO中代表性的游戲系統就是「劍技」。

無數系統的武器每一個都被設定了「技」,其內容從一擊必殺的單發攻擊到疾風怒濤的連續攻擊多種多樣。和通常攻擊不同,一旦開始起始模式,就可,直到技施展完畢為止都由系統用最大速度自動操縱身體。作為附帶的效果攻擊中伴隨著華麗的光效和聲效,能讓技的使用者體味到自己變成超級戰士的快感。

AlfheimOnline里面,作為以加載艾恩格朗特為主體的一連串大規模升級的一環,新運營體做出了將劍技系統幾乎原樣加載的大膽決定。

也就是說新生ALO里,戰斗系統從根基產生了巨大的變革。這在玩家中自然掀起了軒然大波,但反對者們只要體驗了一次劍技,基本上都被那快感俘虜了。

在那之前的ALO中,華麗的效果被魔法技能獨占,在射程和命中精度上也是魔法更為優秀,很少有人選擇專攻物理攻擊。因此劍技的出現也可以說是做到了平衡。即使是升級之後過了半年以上的現在,《空中機動》+《劍技》這個新的戰斗體系,依然作為眾多玩家社區報告和議論的對象活躍著。

------------------
我理解係原本ALO係無劍技.改完版先有
同埋如果普通ALO已經有劍技.以桐人既能力,點會一招都無出過?

此篇文章於 11-18-12 06:54 PM 被 雷火武 編輯。
舊 11-18-12, 06:53 PM   #41
ouki
戸松控

引用:

桐人講過他只有動作係達人。。。因為冇左各種補正

渣兩把劍最大問題係有機會影響第一把發動不到劍技。。因為動作唔對。。。仲有機LOCK住自己動作

ALO本身只有技熟。。。只要技高就屈機。。。桐人的單手劍已MAX。。。大多技都MAX左/極高熟所以先屈機
舊 11-18-12, 06:58 PM   #42
ouki
戸松控

引用:

以下一段我係由網上版COPY

現在已經不存在的舊SwordArtOnline簡稱SAO中代表性的游戲系統就是「劍技」。

無數系統的武器每一個都被設定了「技」,其內容從一擊必殺的單發攻擊到疾風怒濤的連續攻擊多種多樣。和通常攻擊不同,一旦開始起始模式,就可,直到技施展完畢為止都由系統用最大速度自動操縱身體。作為附帶的效果攻擊中伴隨著華麗的光效和聲效,能讓技的使用者體味到自己變成超級戰士的快感。

AlfheimOnline里面,作為以加載艾恩格朗特為主體的一連串大規模升級的一環,新運營體做出了將劍技系統幾乎原樣加載的大膽決定。

也就是說新生ALO里,戰斗系統從根基產生了巨大的變革。這在玩家中自然掀起了軒然大波,但反對者們只要體驗了一次劍技,基本上都被那快感俘虜了。

在那之前的ALO中,華麗的效果被魔法技能獨占,在射程和命中精度上也是魔法更為優秀,很少有人選擇專攻物理攻擊。因此劍技的出現也可以說是做到了平衡。即使是升級之後過了半年以上的現在,《空中機動》+《劍技》這個新的戰斗體系,依然作為眾多玩家社區報告和議論的對象活躍著。

------------------
小說有提。。。他們拿了SAO的SS放去ALO同時把2X個奇怪條件的SS CUT左(姐係神聖劍(GM專用)二刀流(全SER最快反應))。。。問題SAO SERVER 一早DEL左ALL DATA。。。。點找返SS出來。。。因為ALO SERVER有SS。。。所以先搞到出來。。。
舊 11-18-12, 07:07 PM   #43
~Sau~
Game Master
WA2深度中毒者

註冊日期: Feb 2008
PSN  IDSauWong2015
引用:
作者: kennethyu 查看文章
總共係唔係25定26話?
宜家已經20話都仲未開第四本書。
地下世界會全Cut?
總共25話,
下星期21話開始就係講小說第四卷D野了....

第三卷都係15-20話, 用6話時間做晒第三卷
之後21-25話, 用5集時間做埋第四卷d內容, 差唔多啦

此篇文章於 11-18-12 07:09 PM 被 ~Sau~ 編輯。
~Sau~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 08:43 PM   #44
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
唔係話把魔劍擋唔到。。。
但係換左二刀又擋到

舊 11-18-12, 08:58 PM   #45
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: Sar8 查看文章
唔係話把魔劍擋唔到。。。
但係換左二刀又擋到
小說有講
把魔劍只虛化一次,外掛用第2把劍趁佢實體化番時擋,所以2刀流可以話係專剋呢把劍

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 10:01 PM   #46
3x3eye
Senior Gamer

引用:
其實桐人係SAO LAST一戰係輸左比茅場晶彥
個一戰茅場晶彥已經無用到極限輔助.而桐人亦都用緊2刀流
不過桐人係真正咁輸左

佢最後殺到茅場都係因為意志力...而唔係技術上嬴左茅場
不是說只是不用不死嗎?
3x3eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 10:24 PM   #47
孫雲
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
PSN  IDDelPieroTang
XBox Live Gamertagdelpierotang
話時話
又話隻GAME無LV得熟練度
但點解桐人次次一招可以秒人
但今次隻火精靈斬桐人咁多刀都未死

同埋上集桐人比人放幾個火球都已經燒到無血
今集比全GAME最高攻既人斬咁多刀都唔死
係咪根本係隻火精靈名過於實
孫雲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 10:39 PM   #48
shooter
Game Master

引用:
作者: 孫雲 查看文章
話時話

你想要正確既答案,睇小說啦。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 10:49 PM   #49
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 孫雲 查看文章
話時話

小說尤金本來兩刀就打咗桐子五成HP,不過你知動畫有D地方係要拖時間的

引用:
食晒……
同埋如果普通ALO已經有劍技.以桐人既能力,點會一招都無出過?
ALO本來就係用SAO既備份極出嚟,所以ALO本身有SAO嘅劍技資料,不過有資料唔等於有開放劍技系統

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 11-18-12 11:03 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-12, 11:03 PM   #50
雷火武
ワールド・エンド

武器所做既傷害要睇幾樣因素.我無搵番出來睇..但印象中係有以下幾樣
1.武器威力
2.攻擊速度
3.攻擊角度
4.中招者防禦力

桐人一開始秒殺2隻火精,主要係因為速度加成,同埋命中角度精確.武器威力就一定係低..初期裝備小劍..對方防禦力不明.

只於19話中,魔法點解咁高破壞力.我個人推斷..一來個班係高級魔法師[利法一開始話佢地身為火精但出到高級地魔法時已經有講].咁魔法熟練度應該係高.二來佢地用既係高級魔法.
2者加成下,仲要係幾個人一齊放,魔法破壞力高就一定.

同埋有樣野要更正..你有留心睇,桐人一開始中左幾個火球係扣左1/3左右HP..唔係你所講咁燒到無血.不過因為魔法師對桐人做出既傷害,大過利法可以回復既HP數量.一直磨落去,只會愈扣愈多...加上利法MP都會用盡...所以利法先叫桐手收手.

至於20話.要解釋點解比人斬左咁多刀都唔死..一來可能雙方都有番幾高既防禦力[桐人有咁多錢就算買左好既裝都正常].對面一樣.應該唔低防.
二來...小說有提.桐人隨左一開始個刀係中到正,扣得多血外..其餘個D刀傷都唔係中到應一應.所以唔會好傷.
至於尤金點解比人STAR BURST STREAM完仲未死..可能佢真係好高防啦

引用:
作者: casio 查看文章
小說尤金本來兩刀就打咗桐子五成HP,不過你知動畫有D地方係要拖時間的

ALO本來就係用SAO既備份極出嚟,所以ALO本身有SAO嘅劍技資料,不過有資料唔等於有開放劍技系統
其實我一直都係講緊ALO係無劍技用
咁根本無人用到,同唔存在一樣.呢個邏輯係無錯

唔係講緊佢有無劍技資料存在於SERVER
呢個係另一個層次既問題.
唔通你話而家ALO係有劍技存在?咁樣好似仲唔合邏輯
你最多只可以話有資料存在於SERVER..但由個GAME角度來睇.係無

或者咁假設.....有時D GAME有D道具係開發公司測試GAME時整出來,然後到公開發售時,遊戲入面係唔會比玩家用到個件道具,玩家亦唔會知道有個件道具.但GAME入面係有該道具資料
呢個情況你地會話個件道具存唔存在?
依你地邏輯,會話存在.因為你地知有
但玩家邏輯,係唔存在.因為唔知有呢樣野,更加唔會發現/用得到
ALO目前來講,的確係唔存在,亦無人用到劍技
如果我要你答我ALO有無劍技,你會答有定無?我就答無.
如果你答有,但根本無人用到,就唔合邏輯

此篇文章於 11-18-12 11:19 PM 被 雷火武 編輯。

標籤
ソードアート・オンライン, 刀劍神域

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 劇場版「ペルソナ3」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 Vol.2 money 日本動漫畫討論版 268 02-01-24 05:12 AM
[動畫] 川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」総合THREAD丨 二期確定?! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1008 01-14-24 06:11 PM
[動畫] 梅津泰臣監督「ガリレイドンナ」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 88 06-29-19 02:22 PM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第19話「ルグルー回廊」丨 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1000 11-14-12 09:25 AM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第7話「心の温度」丨OP:LiSA ED:戸松遥 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1001 09-02-12 11:10 AM

現在的時間是 12:51 AM

手機版 | APP版