Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-31-18, 06:03 PM   #51
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
搞線上多人生存遊戲應該點都好玩過佢隻eso

舊 10-31-18, 06:29 PM   #52
david
The One

註冊日期: Mar 2002
確定係無故事純PVP?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-18, 12:06 PM   #53
holsety

release today?

can not find in psn

舊 11-13-18, 06:00 PM   #54
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
應該係冇故仔但係有PVE, 類似你TEAM做左某D野就會發生EVENT, 不過大部份應該係殺某D世界BOSS.....

舊 11-13-18, 06:25 PM   #55
ericwpk
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDericwpk66
188 見 33x

等埋隻 battle field 睇下點先

ericwpk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-18, 07:08 PM   #56
紫紅豆
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2010
太過份,第一個更新便50GB,有排等,下足24小時
紫紅豆 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-18, 10:34 AM   #57
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
循環再用整出來
但點都會玩下
好過玩食雞果D

其實佢會唔會整個食雞果類速食mode

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-18, 11:00 AM   #58
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Eking 查看文章
應該係冇故仔但係有PVE, 類似你TEAM做左某D野就會發生EVENT, 不過大部份應該係殺某D世界BOSS.....
有細pve quest, 但全部都係冇人類npc, 只有紙仔電腦notes果類, 應該全部係去某地掘某D野, 或者殺怪獸之類.

作為wasteland 1開始玩的fans, 呢隻我完全冇興趣.

舊 11-14-18, 08:15 PM   #59
大覺屋師真
The One

XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: wing 查看文章
有細pve quest, 但全部都係冇人類npc, 只有紙仔電腦notes果類, 應該全部係去某地掘某D野, 或者殺怪獸之類.

作為wasteland 1開始玩的fans, 呢隻我完全冇興趣.
其實佢有自知之明
openworld加有故事加npc就會bug到飛起

咁你咪斬腳趾避bug, npc吾殺得死,接簡單任,傾下計都好
吾駛斬晒雙腳呀

相薄
舊 11-14-18, 08:29 PM   #60
wing
格鬥低手

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
其實佢有自知之明
openworld加有故事加npc就會bug到飛起

咁你咪斬腳趾避bug, npc吾殺得死,接簡單任,傾下計都好
吾駛斬晒雙腳呀
其實都唔太關bug事, 而係multiplayer online根本同故事性高自由度game play唔夾. 你諗下, 以前方式要花大量時間睇電腦資料同聽npc講野, 玩家亦要講不同對話同作出行動, 但如果online幾個player, 大家點俾反應? 對住一個npc, 一個玩家想偷佢野, 一個想爆佢頭, 一個想和平共處, 隻game可以點處理?

基本上online多人就只可以唔駛選擇咁樣無腦殺殺殺, 好似diablo 咁. 就算係borderland有少少故事性, 已經會出現一D中途join in會唔知頭唔知路的問題了, 果時我唔想當fps玩, 所以玩過一排online後就差唔多全程單機算數….雖然有join online來打龍蝦升level同埋搜掘將軍個寶庫.

舊 11-14-18, 08:38 PM   #61
holsety

佢個pvp保護機制幾好對獨行俠不愛惹事人士不俗。

佢隻teso都有主線。

舊 11-15-18, 12:18 AM   #62
Eking

註冊日期: Feb 2006
bug 同有故事OPEN WORLD有乜關係? BUG 就係BUG, 寫得唔好, 整理得差問題

舊 11-15-18, 01:04 AM   #63
大覺屋師真
The One

引用:
其實都唔太關bug事, 而係multiplayer online根本同故事性高自由度game play唔夾. 你諗下, 以前方式要花大量時間睇電腦資料同聽npc講野, 玩家亦要講不同對話同作出行動, 但如果online幾個player, 大家點俾反應? 對住一個npc, 一個玩家想偷佢野, 一個想爆佢頭, 一個想和平共處, 隻game可以點處理?

基本上online多人就只可以唔駛選擇咁樣無腦殺殺殺, 好似diablo 咁. 就算係borderland有少少故事性, 已經會出現一D中途join in會唔知頭唔知路的問題了, 果時我唔想當fps玩, 所以玩過一排online後就差唔多全程單機算數….雖然有join online來打龍蝦升level同埋搜掘將軍個寶庫.
你咁講即係好多mmorpg一d都吾好玩
都一定係有人中途join quest吾知頭吾知路架啦,冇得避

不過只能夠講B記選擇左依條路, 一係玩一係吾係
我都算半個fans,始終都買左
但我吾知bug定乜喇
76入面d機械人都完全冇反應嘅,講句野會死咩.....諗番起fo4可愛嘅管家,對比之下真係好鬼悶

就算有fd吹住水玩,npc都有佢嘅價值
好似mh咁d npc都可以話冇存在意義,看板娘搵塊木板取代都得.但一齊返camp見到白痴看板娘間中都拎佢嚟笑下
就算故事參與度0嘅集會所看板娘,都可成為話題

引用:
作者: Eking 查看文章
bug 同有故事OPEN WORLD有乜關係? BUG 就係BUG, 寫得唔好, 整理得差問題
咪就係B記整親fallout複雜少少就肯定寫得吾好整得差有bug又要靠fans去修lor

如果又npc又多分支多對話選項加埋online,我諗依家有人連76都出吾到卡關

相薄

此篇文章於 11-15-18 01:21 AM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 11-15-18, 01:34 AM   #64
大覺屋師真
The One

引用:
但我吾知bug定乜喇
76入面d機械人都完全冇反應嘅,講句野會死咩.....諗番起fo4可愛嘅管家,對比之下真係好鬼悶
唉,原來機械人冇對話真係bug:
https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?b...1&top=9&ltype=

簡單化系統都咁 , 果然係B記

相薄

此篇文章於 11-15-18 01:36 AM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 11-15-18, 02:01 AM   #65
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
依家同fd玩悶過自己玩
其實單人玩慢慢睇d notes同terminal都幾好玩
但既然你肯花心機整個lore, 點解唔加npc落去表達得好d

另外我以為起完camp會save低? 登出之後會無左? 唔會save低咁我起黎做乜

舊 11-15-18, 09:43 AM   #66
wing
格鬥低手

引用:
你咁講即係好多mmorpg一d都吾好玩
都一定係有人中途join quest吾知頭吾知路架啦,冇得避
唔係mmorpg一定唔好玩, 而係個重點唔同, 我都講過, diablo呢D, 反正都係斬斬斬殺殺殺, 唔知頭唔知路都冇所謂, 對住npc亦都唔駛諗究竟同佢和和氣氣定串串貢, 究竟乖乖地幫佢做野拿報酬, 定偷偷地撻佢個銀包, 定爆佢頭然後搶哂佢D野, 呢D咪可以mmo囉.

不過fallout.... 你如果都鍾意玩, 你都應該諗到原本個種玩法係唔適合變mmo

此篇文章於 11-15-18 09:47 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-18, 09:58 AM   #67
大覺屋師真
The One

引用:
作者: hap3afrien 查看文章
依家同fd玩悶過自己玩
其實單人玩慢慢睇d notes同terminal都幾好玩
但既然你肯花心機整個lore, 點解唔加npc落去表達得好d

另外我以為起完camp會save低? 登出之後會無左? 唔會save低咁我起黎做乜
尋晚update搞太耐都忘記玩camp..

但睇過報導camp起完可儲成藍圖隨時再call出來的

相薄
舊 11-15-18, 11:16 AM   #68
holsety

今次買左碟版。玩到中bug就訓,dbug太可惜了。

d突然事件反而令寂靜環境變得奇怪。

舊 11-15-18, 11:27 AM   #69
大覺屋師真
The One

引用:
唔係mmorpg一定唔好玩, 而係個重點唔同, 我都講過, diablo呢D, 反正都係斬斬斬殺殺殺, 唔知頭唔知路都冇所謂, 對住npc亦都唔駛諗究竟同佢和和氣氣定串串貢, 究竟乖乖地幫佢做野拿報酬, 定偷偷地撻佢個銀包, 定爆佢頭然後搶哂佢D野, 呢D咪可以mmo囉.

不過fallout.... 你如果都鍾意玩, 你都應該諗到原本個種玩法係唔適合變mmo
mmorpg唔一定係open world咁要諗點對應npc喎? 舉錯例?或者我太耐無玩mmo

fallout我唔覺得唔適合, 睇佢點調整
故事背景set喺西岸,多人起嚟都唔會覺奇怪

其實你講嘅「個重點唔同」我明嘅.B記咁決定玩法其實無咩好拗
就算佢整到PUBG式,100人喺兄弟會飛船跳落嚟拾荒互殺都吹佢唔脹

相薄

此篇文章於 11-15-18 11:30 AM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 11-15-18, 11:35 AM   #70
wing
格鬥低手

引用:
mmorpg唔一定係open world咁要諗點對應npc喎? 舉錯例?或者我太耐無玩mmo

fallout我唔覺得唔適合, 睇佢點調整
故事背景set喺西岸,多人起嚟都唔會覺奇怪

其實你講嘅「個重點唔同」我明嘅.B記咁決定玩法其實無咩好拗
你自己用個實例諗下....好似tenpenny大樓, 一個party幾條友, 一個要入去殺人, 一個去殺ghoul, 一個去說服人俾ghoul一齊住, 你叫npc應該做乜反應? 一邊同A玩家槍戰, 一邊同B玩家吹水? 咁即係次次你個party有人想開殺戒, 就次次血腥收場?

依家成隻game冇人類npc, 就係因為b記度唔掂, 唯有避開呢D情況, 完全冇npc, 剩低notes/電腦. 而且D任務你都唔好預佢有咩自由度, 應該都係齊上齊落, 有怪齊齊殺, 有資源就齊齊搶, 咁呢隻根本唔係fallout.

舊 11-15-18, 11:41 AM   #71
大覺屋師真
The One

引用:
你自己用個實例諗下....好似tenpenny大樓, 一個party幾條友, 一個要入去殺人, 一個去殺ghoul, 一個去說服人俾ghoul一齊住, 你叫npc應該做乜反應? 一邊同A玩家槍戰, 一邊同B玩家吹水? 咁即係次次你個party有人想開殺戒, 就次次血腥收場?

依家成隻game冇人類npc, 就係因為b記度唔掂, 唯有避開呢D情況, 完全冇npc, 剩低notes/電腦. 而且D任務你都唔好預佢有咩自由度, 應該都係齊上齊落, 有怪齊齊殺, 有資源就齊齊搶, 咁呢隻根本唔係fallout.
咁如果他朝玩得mmo fallout嘅話就預左mmo玩法冇咁大自由度(其實都唔係唔得, mmo每team自己入副本就梗, 然後對話玩家之間投票決定點行動,當然後續嘅野係問題.咁個當然故仔一定唔可以好似你所舉嘅例咁大影響性,或者故事大方向推進係靠限時內眾多玩家傾向而決定都得)
等同fallout 76都預左冇左fallout本身特色:對人類npc有自由度依個元素
定係你想講好唔滿意fallout 76根本唔係fallout?

相薄

此篇文章於 11-15-18 11:53 AM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 11-15-18, 11:48 AM   #72
wing
格鬥低手

引用:
咁如果他朝玩得mmo fallout嘅話就預左mmo玩法冇咁大自由度(其實都唔係唔得, mmo每team自己入副本就梗, 然後對話玩家之間投票決定點行動,當然後續嘅野係問題.咁個當然故仔一定唔可以好似你所舉嘅例咁大影響性,或者故事大方向推進係靠限時內眾多玩家傾向而決定都得)
等同fallout 76都預左冇左fallout本身特色:對人類npc有自由度依個元素
定係你想講好唔滿意fallout 76根本唔係fallout?
法官大人, 我冇野講喇.

舊 11-15-18, 11:52 AM   #73
大覺屋師真
The One

引用:
法官大人, 我冇野講喇.
唔好咁
吹下水姐
返住工吹水可能睇野睇唔晒會錯竟嘅話請見諒
冇睇到你話對依隻無興趣以為你想護航咋

總之依隻喺華人區一定死得
玩家好難有咩真交流
老外果邊可以有班死忠好rpg咁自己投入個世界, 做下商人又得, 做下殺戮者又得嘅. 如果有得點爆醫學技能可以有得用簡單原料就幫人解幅射/回血又可以做醫生

相薄

此篇文章於 11-15-18 12:19 PM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 11-15-18, 02:16 PM   #74
wing
格鬥低手

引用:
總之依隻喺華人區一定死得
玩家好難有咩真交流
大家吹下水啫, 鍾意呢個系列, 所以有期望, 有失望.

我都覺得呢隻在華人地區會好敏水, 其實華人地區唔係冇人玩開fallout/老滾, 不過我估好多人其實係等佢跟fallout 3/NV的模式出番一隻fallout 5

舊 11-15-18, 02:24 PM   #75
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:

其實我幾同意呢句...
玩得fallout就係比個故事吸引...
喜歡慢慢發掘...打怪...

但如果變左多人...咁做咩要玩佢...
除非你話好似出面online game咁...係個大世界...幾千人一齊online....
而加變左得32人....即係pvp係沒意思...主力應該係打pve...

情願佢出fallout 4加速版好過...浪費左個map...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Fallout 3 神祕人1號 電視遊戲討論版 618 12-02-13 04:34 PM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.76 ~CLOSED~ 唔該板友chuiballball咪再推舊TOPIC! Busconcamp 球會討論區 1023 11-28-12 04:42 PM
Fallout 3? okman PC電腦遊戲討論版 1 04-20-07 09:20 PM
第76屆奧斯卡 提子 Neo Entertainment TREND 10 02-25-04 06:07 AM
fallout 2 and fallout tastics 西野村中一條河 PC電腦遊戲討論版 2 08-18-03 06:12 PM

現在的時間是 03:29 AM

手機版 | APP版