Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 08-30-08, 09:17 PM   #126
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: M-eye 查看文章
我部 6 x 6係平價粗野....
扁扁平平....外表平凡...
...大過同重過holga或diana 少少啦...

都ok方便...易於携帶的....
又可外接閃燈...難得可接上人家的520EX II
(用520EX II係因為閃燈輸出還可以在燈上setting)
又可以手動對焦唔駛靠估...
光圈有都算ok咁啦.....難得係對焦屏都算清晰易用...
又有得set下少少快門...
手感又真係幾喜歡...
二手貨色....鏡頭殘左少少啦....

Rolli成舊磚咁大部....點拿出街隨意拍喎...
有機會試下呢個啦.....

仲有呢個....用黎睇報紙一流

舊 08-30-08, 09:22 PM   #127
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
有機會試下呢個啦.....

仲有呢個....用黎睇報紙一流

咦咦~~

上面果堆,莫非都是"淚目"鏡 ?!
下面果個,上次同餅爺食飯果陣好似見過,
但唔係用黎睇(底)片既咩

Ruri

舊 08-30-08, 10:02 PM   #128
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
好老實, 強國鳥牌120難唔難玩??

舊 08-30-08, 10:17 PM   #129
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
有人吩咐我星期日約飲茶~

9am, 旺角地鐵站內, E 出口, 美心前.

我已經記唔到邊個話想來…. 請自行出現.

未來過又有興趣o既, 一係搵米王, 一係 PM 個手電俾我.

(M眼你到時 call 我啦, 我有野俾你.)
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 10:29 PM   #130
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: KKH 查看文章

未來過又有興趣o既, 一係搵米王, 一係 PM 個手電俾我.

明早5:00去打荷.....黎唔到了

舊 08-31-08, 01:34 AM   #131
亞飛
Moderator
野人生活中

3DS Friend Code5086 0979 5484
有興呀
不過有d事搞到剛剛先番到屋企回post
希望聽日知醒起身la

順便要去買鏡...

p.s. 邊個要買餅卡
我有教協證會平d...可以一起殺上去買XD

仲有今日放工 烈日當空下
出左鴨記搵平野
最後買了fake既瑞士製air bump $20
濕度計一個 $18

此篇文章於 08-31-08 01:50 AM 被 亞飛 編輯。
亞飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-08, 01:53 AM   #132
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
口講無憑,醫生煲為症m9

引用:
作者: 亞飛 查看文章
有興呀
不過有d事搞到剛剛先番到屋企回post
希望聽日知醒起身la

順便要去買鏡...

p.s. 邊個要買餅卡
我有教協證會平d...可以一起殺上去買XD

仲有今日放工 烈日當空下
出左鴨記搵平野
最後買了fake既瑞士製air bump $20
濕度計一個 $18

舊 08-31-08, 02:00 AM   #133
亞飛
Moderator
野人生活中

仲同緊隻雌火龍嘈緊 未得閒影相

舊 08-31-08, 02:02 AM   #134
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
cannon 窮人三寶係邊三寶??

1. 50mm1.8
2.
3.
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-08, 02:07 AM   #135
亞飛
Moderator
野人生活中

引用:
作者: 凍冰冰綠茶 查看文章
cannon 窮人三寶係邊三寶??

1. 50mm1.8
2.
3.
我:
1. 50mm1.8
2. EF-S 18-55mm 3.5-5.6 IS
3. 55-250mm 4.5-5.6 IS

舊 08-31-08, 03:07 AM   #136
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

引用:
我:
1. 50mm1.8
2. EF-S 18-55mm 3.5-5.6 IS
3. 55-250mm 4.5-5.6 IS
窮人三寶個term我都係係你之前個post睇返黎XXD
thxx...
50mm1.8真係好底
淋住跟機入埋
舊 08-31-08, 03:25 AM   #137
亞飛
Moderator
野人生活中

出下醫生煲先
爽埋$38 抵!
上傳的圖像
檔案類型: jpg IMG_5949.JPG (61.0 KB, 58 次查看)

舊 08-31-08, 03:26 AM   #138
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
醫生煲...真正正確做法.........
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=132913

舊 08-31-08, 03:48 AM   #139
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
你想影slide? or影人像先?
影slide初試的話買RDP3啦
影人像的話買kodak 160VC or 160NC啦
唔該晒大大意見...
我今天先用一卷普通鹽試影練習一下...
正在找Agfa的120菲林玩...
有Lomo味嘛....XD

此篇文章於 08-31-08 04:02 AM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-08, 03:50 AM   #140
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: KKH 查看文章

我明天星期日返工呀..
有事返公司...
唔黎得飲茶...你的那些東西請留住呀...我要呀....

舊 08-31-08, 04:02 AM   #141
M-eye
菜鳥蛋

未更新醫生post呀

舊 08-31-08, 04:03 AM   #142
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
你問我????

舊 08-31-08, 04:43 AM   #143
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
唔難玩.......

舊 08-31-08, 04:51 AM   #144
Ewin
God of Gamer
小明

註冊日期: Nov 2003
引用:
出下醫生煲先
爽埋$38 抵!
XXXXX的個泵我上個禮拜去天長順便買埋, 盛惠85. 正話去星際35-50不等, 一模一樣個盒都一樣, 無盒仲平! 估唔到呢D咁野都要格價!

舊 08-31-08, 10:58 PM   #145
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

天祥, 永成等賣的是「原裝」版, 其他價錢平的是仿製品, 甚至是太空強國版, 用起來效果不一樣的.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-08, 11:10 PM   #146
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
作者: M-eye 查看文章
你問我????
anyone啦
中左135同120菲林毒好耐,搵緊解決方法
仲未找到部平靚五仔

舊 08-31-08, 11:10 PM   #147
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

又發現問題搵唔到答案
50mm1.8 MK1 & II 有乜唔同??
舊 08-31-08, 11:18 PM   #148
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 凍冰冰綠茶 查看文章
又發現問題搵唔到答案
50mm1.8 MK1 & II 有乜唔同??
mk1有對焦尺金屬Mount, MkII沒有對焦尺同埋膠Mount

Mk1
http://www.canon.co.jp/Camera-muse/c.../ef_50_18.html

MkII
http://cweb.canon.jp/ef/lineup/stand...8ii/index.html

Rice

舊 08-31-08, 11:23 PM   #149
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
作者: riceking 查看文章
mk1有對焦尺金屬Mount, MkII沒有對焦尺同埋膠Mount

Mk1
http://www.canon.co.jp/Camera-muse/c.../ef_50_18.html

MkII
http://cweb.canon.jp/ef/lineup/stand...8ii/index.html

Rice
P.S. 市間傳言舊版pq好過新版好多
p.s. 市間傳言舊版全glass,新版係纖細

舊 08-31-08, 11:35 PM   #150
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
A*F 當年係stanley street買$45...最近見過最平都要$65

A*E係A貨..不過區區一個pumb分別不大吧...

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 04:54 AM

手機版 | APP版