Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-10-18, 11:14 AM   #201
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: wing 查看文章
撈亂名呢招, 當年都唔知係邊個豬頭諗出來. 改3個新名好過喇.
咪係...可能當年沒唸到咁hit掛...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-18, 11:17 AM   #202
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: Reishin 查看文章
我年資比較淺,初初玩街霸係家用版日版
司令叫VEGA拳手叫BISON爪佬叫BALROG軍佬叫NASH(雖然而家已經正名叫CHARLIE NASH)豪鬼叫GOUKI
ONLINE唔ONLINE玩都係其次重要買返嚟供俸
如果好似ROCKMAN合集咁行版變咗閹割版日版咁我寧願等原裝日版算
下...我一心係買返黎玩呢part...
你講既家用版日版係咪snes???
講真當年超任已經不能完全移植, 和街機係差好遠...
舊 05-10-18, 11:26 AM   #203
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
下...我一心係買返黎玩呢part...
你講既家用版日版係咪snes???
講真當年超任已經不能完全移植, 和街機係差好遠...
超任幾隻sf2都同街機差好遠,始終機能有別. 佢話有nash, 可能指zero系列. 超任都出過zero 2, 不過因為有保護晶片所以冇老翻, 而且果時已經係ps1當道, 應該冇乜人玩超任了.

我估佢係講ps1上面果堆街霸, 可能係SF collection 1/2果堆, 又有sf2系列又有zero 2 gold 咁囉..... 再唔係就要到zero 3先至可以一隻game內有齊幾個天王同nash.

舊 05-10-18, 11:42 AM   #204
charcsc2000
J神哥

引用:
超任幾隻sf2都同街機差好遠,始終機能有別. 佢話有nash, 可能指zero系列. 超任都出過zero 2, 不過因為有保護晶片所以冇老翻, 而且果時已經係ps1當道, 應該冇乜人玩超任了.

我估佢係講ps1上面果堆街霸, 可能係SF collection 1/2果堆, 又有sf2系列又有zero 2 gold 咁囉..... 再唔係就要到zero 3先至可以一隻game內有齊幾個天王同nash.
咁唔怪得知佢話不重視online...
當年我地呢d終日流連機鋪..就係想睇高手對戰...
自己係研究左好耐先識出升龍拳...
玩到見人開片, 熄大制..
舊 05-10-18, 11:49 AM   #205
wing
格鬥低手

引用:
咁唔怪得知佢話不重視online...
當年我地呢d終日流連機鋪..就係想睇高手對戰...
自己係研究左好耐先識出升龍拳...
玩到見人開片, 熄大制..
以前我一齊打機班friend有打開SF I, 波動昇龍一早識. 雖然SF I我出唔到波昇, 但SF2 易出左好多, 都好快可以出到行路昇之類.

不過軍佬同blanka果D儲力招真係過左好耐先至識點出, 我地初頭完全冇 "儲2秒" 呢個概念, 係咁後前後前....諗起都好笑.

哈哈, 果時如果有人屈撻, 唔讓round, 玩下手真係會開片..... 無影撻同金雞獨立就必定打得成交了~

以前去靈機睇人打...... 真係嘆為觀止.

舊 05-10-18, 11:59 AM   #206
charcsc2000
J神哥

引用:
以前我一齊打機班friend有打開SF I, 波動昇龍一早識. 雖然SF I我出唔到波昇, 但SF2 易出左好多, 都好快可以出到行路昇之類.

不過軍佬同blanka果D儲力招真係過左好耐先至識點出, 我地初頭完全冇 "儲2秒" 呢個概念, 係咁後前後前....諗起都好笑.

哈哈, 果時如果有人屈撻, 唔讓round, 玩下手真係會開片..... 無影撻同金雞獨立就必定打得成交了~

SF I係最難玩, 我完全玩唔掂, 加上細過沒咩零用去支援玩sf1...
最重要係...如果你完全唔識又唔識出招...就算入場都好快比人挑...
係去到sf2易左和多左機鋪出sf機先玩...

果時機鋪真心正, 又龍蛇混雜(多黑社會)...
但好多勁人..
其實讓round真心係好重要, 對好多人來講係training mode...
之前入機鋪只玩2隻game....
sf2, 吞食天地....
回憶無價...
舊 05-10-18, 12:05 PM   #207
wing
格鬥低手

引用:
SF I係最難玩, 我完全玩唔掂, 加上細過沒咩零用去支援玩sf1...
最重要係...如果你完全唔識又唔識出招...就算入場都好快比人挑...
係去到sf2易左和多左機鋪出sf機先玩...
呢樣我好彩過你, 因為初玩sf1 同sf2果D年代, 通常係一班同學/朋友一齊去機舖打, 一有人挑機, 即刻換個識打的friend來應付外敵.... 如果round 1贏左, 知道佢係低手級, 先至俾我地呢D水兵去吸收經驗~

諗起果時D銀仔金字塔都覺得high~

果時雙截龍, final fight都好hit喎, 你冇打?

其實我果時都打唔掂SF I.... chok十次都出唔到一個波

舊 05-10-18, 12:20 PM   #208
charcsc2000
J神哥

引用:
呢樣我好彩過你, 因為初玩sf1 同sf2果D年代, 通常係一班同學/朋友一齊去機舖打, 一有人挑機, 即刻換個識打的friend來應付外敵.... 如果round 1贏左, 知道佢係低手級, 先至俾我地呢D水兵去吸收經驗~

諗起果時D銀仔金字塔都覺得high~

果時雙截龍, final fight都好hit喎, 你冇打?

其實我果時都打唔掂SF I.... chok十次都出唔到一個波
有...但我覺得好搵笨...特別係雙截龍...1 coin最多去到第3關...
加上有朋友有nes...所以正路去機鋪沒理由不是玩sf2或吞食天地...

即刻換個識打的friend來應付外敵<--呢招好正....玩開高達dx確係咁做...
舊 05-10-18, 12:29 PM   #209
wing
格鬥低手

果時仲有一樣得意野, 就係通常幾個人一齊打, 多數只入一coin打電腦, 輪流打, 但如果輸左一round俾電腦時, 通常會入定錢, 在輸第二round俾電腦前會按雙打來 '救' (其實係殺~ 不過反正唔救都係game over, 咁梗係打多舖雙打好D喇).... 有時按掣遲左真係game over, 就會俾friend鬧....按早左, 就會俾打緊果個鬧.... 好搞笑

舊 05-10-18, 12:36 PM   #210
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
哦.....咁可能係歌曲版權問題.....我記得當年ps1定ps2有隻z gundam遊戲都係, 要日版先有森口博子首Op
PS1
日版有原OP
行版得BGM

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-18, 12:52 PM   #211
Irwin
愛.ROCK.友

引用:
有...但我覺得好搵笨...特別係雙截龍...1 coin最多去到第3關...
加上有朋友有nes...所以正路去機鋪沒理由不是玩sf2或吞食天地...

即刻換個識打的friend來應付外敵<--呢招好正....玩開高達dx確係咁做...
雙截龍要睇部機D掣位同難度
當年係紅孩兒玩可以一局過爆機,去到旺角果邊D機就唔得

SF1出波昇我係自己摸索學到…出招成功率有九成以上
如果話下半圓出波,其實係界乎水平橫移同下半圓之間(如果拉到蹲下個距離當100,咁劃線係拉到50)、劃半圓曲線出波
族風腿就相反
昇就用NUMPAD講易D,九格入面只係玩細圈KEEP住轉36523652咁…
所以為方便控制出招,好多人都係用手指夾棍去感覺個控掣桿移動

果陣聖誕入機舖打(早期,重係重量掣)連贏左對手果十幾場(有讓ROUND)之後見佢有D燥
我就叫佢代我玩,我放手走人,費事出血案

此篇文章於 05-10-18 12:54 PM 被 Irwin 編輯。
舊 05-10-18, 12:55 PM   #212
Irwin
愛.ROCK.友

引用:
果時仲有一樣得意野, 就係通常幾個人一齊打, 多數只入一coin打電腦, 輪流打, 但如果輸左一round俾電腦時, 通常會入定錢, 在輸第二round俾電腦前會按雙打來 '救' (其實係殺~ 不過反正唔救都係game over, 咁梗係打多舖雙打好D喇).... 有時按掣遲左真係game over, 就會俾friend鬧....按早左, 就會俾打緊果個鬧.... 好搞笑
但如果有人跟機就焗即雙打了
當年我都係咁同同學玩過。
第一ROUND全力、第二ROUND讓番、第三ROUND再全力 / 或者一齊跳後一齊同時淨出昇玩DOUBLE KO

此篇文章於 05-10-18 12:59 PM 被 Irwin 編輯。
舊 05-10-18, 01:21 PM   #213
wing
格鬥低手

引用:
作者: Irwin 查看文章
但如果有人跟機就焗即雙打了
當年我都係咁同同學玩過。
第一ROUND全力、第二ROUND讓番、第三ROUND再全力 / 或者一齊跳後一齊同時淨出昇玩DOUBLE KO
哈哈, double KO或者校draw game都好難...我地班friend都好少玩呢D. 聽講有高人可以draw到round 10, 勁.

舊 05-10-18, 05:33 PM   #214
Irwin
愛.ROCK.友

引用:
哈哈, double KO或者校draw game都好難...我地班friend都好少玩呢D. 聽講有高人可以draw到round 10, 勁.
SF1 印象中得3-4 ROUND,第4 ROUND 和就兩人都輸
SF2 先係10 ROUND。

舊 05-10-18, 05:41 PM   #215
wing
格鬥低手

引用:
作者: Irwin 查看文章
SF1 印象中得3-4 ROUND,第4 ROUND 和就兩人都輸
SF2 先係10 ROUND。
係sf2.
sf1我學極都唔識出波出昇, 冇資格玩挑機.

舊 05-10-18, 05:43 PM   #216
wing
格鬥低手

引用:
咪係...可能當年沒唸到咁hit掛...
唔知喇, 不過就算唔知隻game會hit咁多年同咁多加強版, 都冇可能抹殺出後績作品的可能性, 因為本身呢隻已經係2代, 同埋延續左1代其中幾個人物喇.

舊 05-11-18, 03:52 AM   #217
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
我當年就係玩呢啲,同人 draw 當然唔難。
同電腦 E Honda、春麗就較有信心 draw 到。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-18, 09:44 AM   #218
wing
格鬥低手

引用:
作者: 八仙果 查看文章
高手

果時打sf2仲會諗好多古怪野玩, 例如齋重腳, 齋昇, etc.....

舊 05-11-18, 11:59 AM   #219
shtam
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
去靈機打街霸...諗起一次俾人挑 zero 2...我一向都打得唔好只係普通玩吓...round 1 半強姦狀態...round 2 俾人打剩一滴讓 round...round 3 直頭反擊不能...

sf1 只係玩過 pce cdrom 版...捽到手指爛都出唔到一個波或者昇...
最記得 98 年第一次去日本...跟團喺銀座幾粒鐘冇嘢好做又唔好 shopping 就去打機...第一次打 zero 3...竟然可以一次爆機仲要俾人挑都贏到...

其實一路幾鍾意 zero 系列...唔同贏輸法出唔同 icon 幾過癮...

引用:

shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-18, 12:05 PM   #220
wing
格鬥低手

引用:
作者: shtam 查看文章
去靈機打街霸...諗起一次俾人挑 zero 2...我一向都打得唔好只係普通玩吓...round 1 半強姦狀態...round 2 俾人打剩一滴讓 round...round 3 直頭反擊不能...

sf1 只係玩過 pce cdrom 版...捽到手指爛都出唔到一個波或者昇...
最記得 98 年第一次去日本...跟團喺銀座幾粒鐘冇嘢好做又唔好 shopping 就去打機...第一次打 zero 3...竟然可以一次爆機仲要俾人挑都贏到...

其實一路幾鍾意 zero 系列...唔同贏輸法出唔同 icon 幾過癮...
靈機同長江D高手真係好勁~

zero我本來當佢sf2咁打, 後來呢幾年睇番youtube果堆高手combo.....嘩.................真係O咀.. V-ism可以打幾十Hit就一早知, 但原來連z-ism都得.....勁.

以前我都試過去日本老秋同den den town呢D遊客區打格鬥game挑贏....後來諗諗下, 果堆人可能同我一樣係遊客來ja woo....... 之後去左另一D冇咁多遊客的地區時, 走去D似乎本地日本人的細機舖打下.... 全場俾人打到變

舊 05-11-18, 12:20 PM   #221
shtam

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
印象中嗰次喺細機舖被挑機係個0架仔...之後再去都會覺得日本嘅機舖普遍難易度相對香港係 set 得比較低...100 yen 爆到機...自信心返晒嚟0架嘛...

如果 switch 版本好似 sf2 ultra 咁值崩就好囉...

引用:
靈機同長江D高手真係好勁~

zero我本來當佢sf2咁打, 後來呢幾年睇番youtube果堆高手combo.....嘩.................真係O咀.. V-ism可以打幾十Hit就一早知, 但原來連z-ism都得.....勁.

以前我都試過去日本老秋同den den town呢D遊客區打格鬥game挑贏....後來諗諗下, 果堆人可能同我一樣係遊客來ja woo....... 之後去左另一D冇咁多遊客的地區時, 走去D似乎本地日本人的細機舖打下.... 全場俾人打到變
shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-18, 12:33 PM   #222
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
期待個新加既Training Mode
http://www.capcom-unity.com/strumsli...s-mode-details

舊 05-11-18, 12:45 PM   #223
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 八仙果 查看文章
E Honda撞埋黎就用軍佬立重腳打
咁樣可以DKO
果時好多人都係咁樣玩
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-18, 01:29 PM   #224
wing
格鬥低手

引用:
作者: shtam 查看文章
印象中嗰次喺細機舖被挑機係個0架仔...之後再去都會覺得日本嘅機舖普遍難易度相對香港係 set 得比較低...100 yen 爆到機...自信心返晒嚟0架嘛...

如果 switch 版本好似 sf2 ultra 咁值崩就好囉...
玩下手崩得勁過sf2 ultra.... 就算會買呢隻的老鬼, 似乎選ps4版的人會多d..... 又送sf4, 又應該會多D人打onlne.

舊 05-11-18, 03:35 PM   #225
ftime

註冊日期: Feb 2009
Training mode 只係II turbo, IIx, III 3rd, zero 3 限定?!
ftime 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] FIFA 19︱PS4/XB1/NS/PC 安安 電視遊戲討論版 12 10-18-18 07:38 AM
[多機種] V-Rally 4︱PC/PS4/XB1/NS 安安 電視遊戲討論版 7 09-08-18 03:24 AM
[多機種] Nine Parchments︱NS/PS4/XB1/PC 安安 電視遊戲討論版 3 06-08-18 07:31 AM
[PS2/XB]Street Fighter Anniversary Collection (XB版支援 XboxLive) neo2046 電視遊戲討論版 52 04-19-06 07:36 AM
請問 xbox Street Fighter Anniversary Collection 見街未 ? 何金水 - 阿水 電視遊戲討論版 3 09-28-04 02:27 PM

現在的時間是 01:10 PM

手機版 | APP版